De drukke kalender van de Belgische topclubs

Door de Europese landenkampioenschappen, gevolgd door de olympische kwalificatietoernooien, begonnen de competities in de meeste Europese landen op een ongebruikelijk laat moment.

Alles moest bijgevolg op een drafje afgehaspeld worden, met soms zes midweekwedstrijden in twee weken tijd. Voeg daar nog de nationale competities en de Belgische bekerwedstrijden aan toe en we begrijpen dat een doorsnee-volleyliefhebber door het bos de bomen niet meer ziet.

Volleymagazine doet een poging om alle beschikbare data van november op een rijtje te zetten. Volg je mee.

Champions League

Bij de vrouwen moest Avo Beveren twee kwalificatierondes doorlopen om in de eindtabel te geraken. Het slaagde daarin met glans zonder één van de zes wedstrijden te verliezen.

Tijdens de eerste kwalificatieronde in Zagreb versloegen Kris Vansnick en zijn volgelingen de kampioenen van Bosnië, Montenegro en Kroatië. In de tweede ronde in Roemenië deden ze hetzelfde met de Tsjechische, nogmaals de Kroatische en tenslotte de Roemeense kampioen, bij wie ex-Asterix-speelster Britt Rampelberg haar vriendinnen uit het Waasland weer zag. Bij de laatste ontmoeting tegen Alba Blaj waren beide ploegen al zeker van kwalificatie voor de hoofdtabel, maar Asterix ging voor de meest tot de verbeelding sprekende reeks.

Terwijl Alba Blaj in de zwakkere poule met Le Cannet, Lodz en Promethei (Oek) speelt, krijgt Asterix schitterende concurrenten tegenover zich, die het publiek kunnen aanspreken: Conegliano (uit: 7/11, thuis 11/1; Rzeszow (thuis: 16/11, uit: 16/01) en Stuttgart (thuis 28/11, uit 7/12).

Bij de mannen zijn Greenyard Maaseik en Knack Roeselare rechtstreeks geplaatst voor één van de vijf poules na de twee voorrondes, die pas half november beëindigd zijn. Maaseik speelt alvast thuis in zijn poule op 22/11 tegen Praha, op 12/12 tegen Civitanova en op 21/12 tegen de beste tweede uit de twee poules van de tweede ronde.

Roeselare speelt thuis op 23/11 tegen Ziraat Bankasi (met Ter Maat en Anderson) op 13/12 tegen Kedzierzyn- Közle en op 20/12 tegen een winnaar uit de twee poules van de tweede ronde.

CEV Cup

Bij de vrouwen spelen nog twee Belgische teams in de 1/16de finale.  VDK Gent speelt op 15/11 tegen het Kroatische Mladost Zagreb dat in een vorige ronde met 3-2 verslagen werd door Avo Beveren. Heenmatch was op 9/11. Oudegem moet het thuis op 9/11 opnemen tegen het Portugese Porto. Terugmatch in Porto op 14/11.

Bij de mannen stonden er twee Belgische teams in de 1/32ste finale. Menen wist zich na een echte thriller te plaatsen voor de volgende ronde waar Allianz Milano van Ferre Reggers de tegenstander wordt. De eerste wedstrijd van Menen thuis tegen Horodok (UKR) werd met  3-1 gewonnen, de terugmatch verloor het met 3-0, zodat een golden set uitsluitsel moest brengen. Deze werd met 16-14 gewonnen nadat een 1-5 achterstand werd opgehaald. Milaan – Menen op 22/11, Menen – Milaan op 29/11.

Caruur Gent werd na 3-2 winst thuis  tegen Kladno in Tsjechië uitgeschakeld via  een 3-0 nederlaag. Haasrode Leuven was automatisch geplaatst voor de volgende ronde. VHL moet spelen tegen een team dat derde eindigde in de tweede ronde van de Champions League. VHL speelt eerst op verplaatsing en de terugwedstrijd thuis op 29/11.

Challenge Cup

In de 1/32ste finale werd Charleroi bij de vrouwen uitgeschakeld door het Servische Tent. Bevo Roeselare wist zich via 3-0 en 3-2 zeges tegen Sliedrecht te plaatsen voor de 1/16de finale waarin Wiesbaden de tegenstander wordt: uit 8/11, thuis 15/11.

Belgische beker

Vrouwen (4/11): 20u30 Asterix – Oudegem; VDK Gent – Tchalou; Brabo – Charleroi; 19u30 Noorderkempen – Bevo Roeselare.

Mannen: 4/11: 20u30 Aalst – Achel en Maaseik – Haasrode;

5/11: 16u Menen – Waremme; 18u Guibertin – Knack Roeselare.

Earvin Ngapeth

Enkele weetjes over de buitenlandse competities

• De Turkse clubs hebben nu ook bij de mannen serieuze financiële inspanningen geleverd om wereldvedetten binnen te halen. Op de eerste speeldag werden we al onmiddellijk geconfronteerd met twee absolute toppers. Het treffen tussen Halkbank en Ziraat Bankasi werd een thriller van formaat met 3-2 gewonnen door Halkbank van Nimir Abdel Aziz en N’Gapeth. De setstanden waren 25-19, 22-25, 25-22, 22-25 en 16-14.  Abdel Aziz was topscorer met 36 pt. In een andere topwedstrijd verloor Izmir van Grözer met 3-2 van Galatasaray uit Istanbul. Grözer was hier topscorer met 28 pt.
  • Bij de vrouwen is in Turkije na vijf speeldagen alleen Vakifbank nog ongeslagen . Op de tweede plaats volgt Eczacibasi dat met 3-0 verloor tegen Vakifbank, maar de topper  tegen Fenerbahce won met 3-2. Fenerbahce speelde wel nog maar vier wedstrijden.
  • In Italië werd de Supercup gespeeld. Bij de mannen versloeg  Perugia in de halve finale Trentino met 3-1 en won Civitanova tegen Piacenza met 3-0. De beker ging uiteindelijk naar Perugia dat in de finale  tegen Civitanova een 2-0 achterstand goedmaakte.
  • Bij de vrouwen versloeg Conegliano in de finale Vero Volley Milano van Egonu met 3-1. In de halve finale had Conegliano met 3-1 gewonnen tegen Novara en versloeg Vero Volley Milano Bergamo met 3-0.
  • De Panamerikaanse Spelen bij de vrouwen werden gewonnen door de Dominicaanse Republiek, die in de finale Brazilië met 3-0 versloeg. In de strijd voor het brons versloeg Mexico Argentinië met 3-2.
  • Bij de mannen zit men nog in het stadium van de halve finales. Argentinië speelt hier tegen Columbia en Brazilië tegen Cuba.

Beach volleybal

WK beachvolleybal in Mexico

De veertiende editie van het WK beach volleybal ging door in Mexico. Bij de vrouwen versloegen Hughes – Cheng (USA) het Braziliaanse duo Ramos Silva en Santos Lisboa in de finale met 2-0 setstanden 21-16 en 24-22.  Het brons was voor Nuss – Kloth (USA) via winst met 2-1 tegen Mariafe – Clancy (AUS) met 2-1  setstanden 15-21, 21-19, 15-8.

Bij de mannen versloegen Perusic – Schweiner (CZE) in de finale de jonge regerende Europese kampioenen Ahman – Helvig (SWE) met 2-1: setstanden 21-15, 17-21, 15-13. Deze laatsten schakelden in de kwartfinale de vorige kampioenen Mol – Sorum uit. In de strijd voor het brons versloegen de Polen Losiak – Bryll het Amerikaanse duo Crabb – Bruner met 2-0 setstanden 21-17, 21-18.

De gouden medaille leverde de winnaars  een plaatsje op voor de Olympische Spelen in Prijs

Tekst: Fernand Walder

Foto’s: archief