Roeselare – Menen: “Na het OKT is eerste League Cup één grote testcase”

De nieuwe week begon voor de Red Dragons rampzalig met de pijnlijke afsluiting op zondag van het OKT in China. Geen ‘Road to Paris 2024’ na 2-3 tegen Bulgarije. Er vloeiden bittere tranen bij onze jongens. Lees ook ons vorig artikel in VM.

Maar ‘life goes on’: de opstart van de interclub in de Liga mannen nadert na de lange break onverbiddelijk snel. Als allerlaatste ultieme test staat dinsdagavond 10 oktober de Belgische Supercup op het programma. De wedstrijd is onder de nieuwe vlag van de Liga omgedoopt tot de ‘League Cup’. Een duel tussen titel- en bekerhouder Knack Roeselare en verliezend bekerfinalist VC Decospan Menen (zie kopfoto). Afspraak om 20u30 in de Tomabelhal in Roeselare.

Op die locatie openen de twee buren trouwens vijf dagen later hun nationale competitie op zondag 15 oktober (15u00). Tweemaal Knack-Decospan op een rijtje. Benieuwd wie over de betere troeven beschikt na een lastige voorbereiding die duidelijk voor Knack zwaar werd beïnvloed door het OKT in Azië. We overlegden met trainers Frank Depestele (Decospan Menen) en met Steven Vanmedegael (Knack Roeselare).

Duitsland trekt na een 7 op 7 wel naar de O.S. 2024.  Onze Red Dragons doen dat helaas niet na de ultieme afknapper tegen Bulgarije.  Hoe hard komt dat aan?

Frank Depestele: “Als een mokerslag. Het is een onverwacht zeer bittere pil. Na zo’n toernooi vol hoop, gekruid met knappe prestaties. De lonkende kwalificatie ging in enkele minuten verloren tegen de Bulgaren ondanks een voorsprong van 1-2 en nog 13-13 in de tiebreak. Zo werd een historisch unieke kans over de balk gegooid. Geen Dragons in Parijs na de enige Belgische aanwezigheid op de O.S., in 1968 in Mexico, nu 55 jaar geleden. Voor de huidige generatie is het aangewezen dat ze mogen en willen voortbouwen aan de toekomst. Dat is de ploeg gegund. Ik hoop dat ze de sterke punten zullen meenemen naar volgende internationale confrontaties.

Frank Depestele

Hoe ga je de strijd aan met Knack Roeselare voor de League Cup?

“We zullen vrank en vrij ons spel proberen te spelen. Enerzijds verloren we Basil Dermaux wegens gescheurde kruisbanden van de knie. Hij is zes maanden ‘out of duty’ en wordt wellicht het hele seizoen vervangen door de taaie Zwitser Anes Perezic, echt een vechtjas die bij ons past. Anderzijds zullen we Red Dragon Seppe Van Hoyweghen (zal wellicht straks wel op de bank zitten) missen aan de spelverdeling. Onze international keert pas dinsdag terug van het OKT. Maar hij speelde niet veel en zal dus prima fit landen. Er was een tijdsverschil van zes uur. Oké. Een lichaam zou een reis van oost naar west beter verteren dan andersom. In elk geval begin ik met Thiemen Ocket aan de set-up. Hij heeft vrij weinig ervaring op het hoogste niveau. Maar ik denk dat hij de kans zal grijpen om zich ‘in the picture’ te hijsen. Vroeg of laat moet zijn talent helemaal aan de oppervlakte komen. Die League Cup  – een heel grote ‘testcase na het OKT’ – is hét moment daarvoor.”

Decospan zou zijn eerste Supercup alias League Cup kunnen veroveren.

“Ja, dat is de bedoeling. Zelf heb ik Supercups gewonnen met Asse-Lennik, Knack Roeselare en met de Griekse topteams Iraklis Thessaloniki en Panathinaikos Athene. Op dit moment sta ik met mijn team na de voorbereiding nog niet waar ik verwacht had te staan. Maar soit, het is wat het is. In de aanloop klopten we Rembert Torhout (0-4) en Marke-Webis (0-4). We speelden 2-2 gelijk in Cambrai (Fra). We pakten twee keer 2-1 op het driehoekstoernooi van Lindemans Aalst. Knack Roeselare was dan weer te sterk (4-0), gevolgd door de laatste sparrings in Saint-Quentin (Fra, 2-2), bij Caruur Gent (3-1) en thuis tegen Saint-Quentin (3-2). Globaal zal de stabiliteit in de ploeg een stuk beter moeten worden. Ik had graag meer progressie gezien. Het is nog een beetje zoeken, dat geef ik toe. Maar ik denk dat we klaar zijn voor veel weerwerk.”

Gilles Vandecaveye

Jouw kern is aardig verbouwd. Met vertrekkers en nieuwkomers. Hoe oordeel je daar over?

“We verloren de Fransman Capet, de Fin Hänninen, Lou Kindt (Caruur Gent), Jelle Sinnesael (nu T 2) en ook de geblesseerde Basil Dermaux.  In zijn plaats konden we de Zwitser Anes Perezic strikken. Na vijf jaar in Gent keert Gilles Vandecaveye naar het oude nest terug. Voor mij is hij nieuw en alleszins een belangrijke speler. Hij is een man van de streek en zit gebrand  in de harten van de fans. Eliot De Vleeschauwer (18) en Jasper Verhamme (19) zijn aanstormende talenten. Eliot is uit stevig volleybalhout gesneden. Jasper werd kampioen met Marke  Webis in eerste nationale en zat in de selectie van de Dragons voor de Golden European League.

Ik bouw ook op Marin Dukic, de zoon van reus Dario. Marin heeft altijd in Frankrijk gewoond, hij zal eventjes acclimatiseren. Er is nog werk aan, maar hij is een vat vol mogelijkheden. Ook onze Kroaat Stipe Peric moet wennen. Het is een linkshandige middenman, dat komt weinig voor. Hij heeft nood aan het inslijpen van de automatismen. Komt wel goed, denk ik.”

Jullie hebben ook ambitie in de Belgische beker en op het Europese front?

“We dromen van een tweede opeenvolgende Belgische bekerfinale. Op 29 oktober beginnen we eraan tegen Mendo Booischot. In de kwartfinale wacht bij ons thuis (één duel) de winnaar van Waremme-Genk. In de halve finale dient Greenyard Maaseik zich aan. Maar zo ver zijn we nog niet. Europees pleit ik voor voorbarige euforie in de CEV Cup. Onze eerste tegenstander is Epicentr Podolyany uit Oekraïne. Geen hapklare brok met de 34-jarige spelmaker Eemi Tervaporti (ex-Knack) en ex-Antwerp en ex-Maaseikspeler Gijs Jorna. Heen in Roeselare op 26/10, terug op 2/11 in de buurt van Warschau (Pol).

Bij succes ontmoeten we daarna Allianz Milaan (Ita), de nieuwe ploeg van Red Dragon Ferre Reggers. Er liggen veel uitdagingen op ons pad. Laten we beginnen met de League Cup als mooie aanvulling op ons palmares. Een troef is dat wij slechts één speler misten in de aanloop, Knack ruim vier man. Wij zijn bijna helemaal compleet. Maar ja, Knack kan door zijn uitgebalanceerde kern uitpakken met een dubbele bezetting op alle posities.”

Dezelfde verzuchtingen over een moeilijke voorbereiding verwoordde coach Steven Vanmedegael (Knack Roeselare).

Steven Vanmedegael: “Met het vertrek van vijf spelers, onder wie de Est Märt Tammearu, Argentijn Pablo Kukartsev, Nederlander Michiel Ahiy, Noor Rune Fasteland en Braziliaan Maicon Leite en de onbeschikbaarheid op training van Stijn D’Hulst, Seppe Rotty, Matthijs Verhanneman (gedeeltelijk), Pieter Coolman, Est Henri Treial en Mexicaan Diego González Castañeda, is het afwachten wie ik precies tussen de lijnen zal sturen. Allicht starten met Sander Depovere (foto).

Als coach klink ik altijd positief en strijdlustig. Het vorige seizoen, met al zijn hoogtepunten, gaf ons een enorme boost. Maar het verleden is het verleden, helemaal voorbij. Het wordt weer anders voor Knack: mijn team is grondig gewijzigd. Zo is het ook voor ons een beetje opnieuw beginnen. Natuurlijk wil ik alle prijzen pakken, zo leuk voor club en fans. Maar zo’n uitspraak geldt ook voor de concurrentie. Het klopt wel, dat ik met het team geen optimale voorbereiding kon uitwerken. De timing van de League Cup is niet optimaal, omdat ik nog niet kon inzetten op een hechte ‘teamspirit’. Ik zal het dinsdag moeten aanpakken met een experimentele ploeg. Wel heb ik met de beschikbare pionnen hard gewerkt aan de technische vaardigheden en aan de hopelijk winnende tactiek. Afhankelijk van de verwerking van de jetlag kan ik misschien toch enkele van mijn Dragons inzetten. Maar ik ga alle grote risico’s schuwen.”

Titel- en bekerhouder Knack won al tien keer de Supercup, de derde op een rij in 2022, na een afgetekende zege tegen Caruur Gent. Dit keer is bekerfinalist en buur Decospan Menen de tegenstander. Hoe verliep het oefenprogramma?

“We stellen zelf vast dat het zeer behoorlijk verliep. Knack Roeselare testte tegen Gent de veelbelovende nieuwe Est Henri Treial in het midden en grote belofte Hugo Fischer op de hoofdaanval. Eindstand: 3-1. Caruur Gent met coach Johan Verstappen als opvolger van Jan Van Huffel, is overigens meteen de eerste opponent in de achtste finales van de Beker van België.

Tegen het Nederlandse Active Living Orion speelde Knack 2-2 gelijk. Orion wordt geleid door coach Dirk Sparidans en pakt in het nieuwe seizoen weer uit met onze jonge landgenoot Liam Mc Cluskey aan de pass. Orion is de ex-club van Knack-aanwinst Jasper Wijkstra.”

Tickets (10 euro) kan je bestellen via Knack Roeselare: https://tickets.knackvolley.be/event/260

Er is een livestream gepland op de site van de Lotto Volley League en/of de clubsite.

Voor aanvang kan je een interview bekijken met Marie De Clerck, de CEO en general manager van de Liga. 

Tekst: Leo Peeters

Foto’s: website Menen, Roeselare, Bart Vandenbroucke

Transferoverzicht (nieuwkomers/aanwervingen 2023-2024)

OPVALLEND: de input van veel jonge spelers. Een positieve tendens

Clubs in alfabetische volgorde

Vier gegevens

Geboortejaar

Gestalte

Positie : O = opposite, R/H = receptie-hoek, S = set-up, mid = middenblok, lib = libero

Nationaliteit

AALST Lindemans (11)

Hiago Crins (1997, 2m05, mid, Braziliaan/Nederlander)

Robbe Ponseele (2005, 1m83, S, Belg)

Bert Dufraing (1998, 1m91, lib, Belg)

Berre Peters (2000, 1m90, R/H, Belg) (foto)

Matis Verwimp (2006, 1m73, lib, Belg)

Lampris Pitakoudis (2002, 1m91, R/H, Griek)

Aleksi Muukkonen (2000, 1m97, R/H, Fin)

Simon Lemoine (2001, 1m91, R/H, Belg)

Xavi Folguera (1988, 1m81, S, Andorra)

Alvaro Gimeno Rubio (1999, 2m00, O, Spanjaard)

Lennert Beelaert (2003, 2m00, R/H, Belg)

P.S. Voor Hiago Crins (ziekte) wordt een vervanger gezocht

ACHEL Tectum (6)

Mario Schmidgall (1998, 2m05, S, Dui)

Yannick Goralik (1997, 2m08, mid, Dui)

Jippe Schroeven (2003, 1m99, O, Belg)

Alexandru Rata (2000, 1m98, O, Roemeen)

Matous Drahonovsky (2001, 1m95, R/H, Tsjech)

Damien Bouvier (1996, 1m75, lib, Belg)

GENT Caruur (6)

Markus Held (2000, 1m94, S, Ned)

Ricardo Hofman (1998, 1m99, R/H, Ned)

Wannes van Alboom (2005, 2m05, R/H Ned)

Ryan Poole (1998, 1m98, mid, Brit)

Jan Breburda (2001, 2m02, mid, Dui)

Lou Kindt (1997, 2m03, O, Belg)

GUIBERTIN Axis (2)

Tanguy Nevot (1997, 1m91, R/H, Fra)

Tristan Mannaert (2003, 1m85, lib, Belg)

HAASRODE-LEUVEN VHL BDO (6)

Rémy De Smet (2001, 1m90, S, Belg)

Sietse De Bruyn (2004, 1m93, R/H, Belg)

Stefan Kaibald (1997, 1m93, R/H, Est)

Ward Van Dyck (1998, 1m91, R/H, Belg)

Filip Madjunkov (1996, 2m00, mid, Noord-Macedoniër)

Kobe Verwimp (2005, 1m81, lib, Belg)

MAASEIK VC Greenyard (6)

Joris Berkhout (1999, 1m98, S, Ned)

Veikka Lindqvist (2003, 2m05, O, Fin)

Francisco Iribarne (1998, 1m99, R/H, Spanjaard)

Tino Hanzic (2000, 1m98, R/H, Kroaat)

Josef Polak (1999, 2m02, mid, Tsjech)

Thomas Neyens (2007, 1m83, lib, Belg)

MENEN Decospan (6)

Anes Perezic (1999, 2m03, O, Zwitser)

Eliot De Vleeschauwer (2005, 1m90, O, Belg)

Gilles Vandecaveye (1995, 1m92, R/H, Belg)

Marin Dukic (2000, 1m92, R/H, Belg)

Stipe Peric (1997, 2m04, mid, Kroaat)

Jasper Verhamme (2004, 1m96, mid, Belg)

ROESELARE Knack (5)

Diego Gonzalez Castaneda (2000, 2m01, O, Mexicaan)

Jasper Wijkstra (2002, 2m05, R/H, Nederlander)

Hugo Fischer (1999, 2m03, O, Belg)

Lennert Van Elsen (2001, 2mO02, mid, Belg)

Henri Treial (1992, 2m02, mid, Est)

Kevin Klinkenberg

WAREMME VBC (7)

Berre Van Looveren (2005, 1m88, R/H, Belg)

Seppe Baetens (1989, 1m92, R/H, Belg)

Kevin Klinkenberg (1990, 1m98, R/H, Belg)

Louis Laenen (2002, 1m88, O, Belg)

Matthis Humblet (2005, 1m97, S, Belg)

Gauthier Brozak (2006, 1m94, R/H, Belg)

Guilhem Hubert (2007, 1m94, O, Belg)

PS: Humblet, Brozak en Hubert (eigen jeugd) trainen enkele keren mee, maar ze spelen normaal in Nationale 2.

(LP)