En dan maak je zoiets mee…

                                           

Vier overwinningen tegen meestal hoger gequoteerde teams, geen enkele wedstrijd verloren met 0-3 of 1-3 cijfers, van de 24ste plaats op de FIVB-ranking gestegen naar stek 17 dankzij een puntenbonus van 27,72 punten, de beste aanvaller van het ganse toernooi in de rangen en toch geen kwalificatie voor de Olympische Spelen. De oorzaak: drie tiebreaks verloren. Zelfs eentje tegen Europees kampioen Polen, dat zowaar een matchpunt moest redden.

Nog dramatischer was de nederlaag in de slotwedstrijd tegen Bulgarije (13-15 in de tiebreak), nadat de kwalificatie voor de Olympische Spelen in Parijs 2024 zo goed als vast lag na een schitterende prestatie tegen Canada. Helaas, het mocht niet zijn. Geen Belgische volleyploeg op de Spelen en dat was al sinds 1968 geleden. Tranen, een vloek er tussendoor, ontroostbaar, droefenis alom bij de Red Dragons. Heel begrijpelijk.

Een overzicht.

OKT voor mannen

Drie kwalificatiepoules bij de mannen. Poule A speelde in Rio de Janeiro (BRA), poule B in Tokio (JPN) en poule C in Xi’An (CHN). Onze Red Dragons speelden in Xi’An in een zware poule met Polen, Bulgarije, Nederland, Argentinië, China, Canada en Mexico;  

Onze Red Dragons begonnen het  toernooi met  een fenomenale prestatie in de eerste ronde. Tegen Polen, nummer 1 van de wereld, wisten ze niet alleen de eerste set te winnen maar ook de vierde set zodat uiteindelijk een tiebreak de beslissing moest brengen. Ongelooflijk maar waar: hier wisten ze zelfs  een matchbal versieren die na een serieuze rally spijtig genoeg niet kon verzilverd worden. Uiteindelijk verloren ze deze set met 17-15. Reggers was topscorer met  25 pt, Rotty scoorde 17 pt en Coolman 14 pt.                                                                                        Deze schitterende prestatie werd verder gezet in de volgende wedstrijden. Na een verhoopte 3-1 zege tegen China waarin Deroo 25 pt scoorde en Reggers 24 pt, moesten onze noorderburen met zware 3-0 cijfers voor de bijl. Deroo was hier topscorer met 21 pt.

De volgende wedstrijd tegen de Zuid-Amerikaanse kampioen Argentinië, nummer 6 op de wereldranglijst, werd opnieuw een thriller van formaat. De eerste twee sets hielden onze Red Dragons gelijke tred tot 19-19 maar moesten in de eindfase telkens het onderspit delven. De volgende twee sets konden ze hun peil nog opkrikken zodat een tiebreak uitsluitsel moest brengen. Bij een 5-2 voorsprong leek opnieuw een verrassing in de maak. Een resem gemiste opslagen nam echter de druk weg bij Argentinië zodat uiteindelijk met  15-13 verloren werd. Reggers was topscorer met 27 pt voor Deroo met 21 pt. Rechtstreekse kwalificatie voor de OS was wel nog mogelijk maar dan moest de  wedstrijden tegen Canada, Mexico en Bulgarije alle drie gewonnen worden.

Met een collectief sterke prestatie werd Mexico vlot met 3-0 opzij gezet. Mits 3-0 of 3-1 winst tegen Canada gevolgd door winst tegen Bulgarije was de kwalificatie voor de Spelen een feit. Tegen Canada werd het eerste luik gerealiseerd. Bij een 1-1 stand in sets was de derde set beslissend. Canada kreeg drie setballen maar onze Red Dragons wonnen met 30 – 28. De vierde set stortte Canada als een kaarten huisje in elkaar. Winst tegen Bulgarije was nu voldoende voor kwalificatie.

Hier kregen we opnieuw een thriller van formaat. In de eerste set werd een 20-17 voorsprong uit handen gegeven, maar de volgende twee sets werden gewonnen. Toen de vierde set verloren werd moest de tiebreak de beslissing brengen . Na continu achtervolgen kwamen onze Red Dragons terug tot 13- 13 maar verloren uiteindelijk met 15-13. Bye bye Parijs. Argentinië eindigde uiteindelijk nog derde voor België, weliswaar met minder punten maar met één winstmatch meer.

In Rio de Janeiro was Duitsland de grote verrassing. Onder impuls van een ijzersterke Grözer won Duitsland immers tegen Brazilië, Italië en Cuba, vooraf de grootste kandidaten op de twee kwalificatieplaatsen en eindigde ongeslagen op plaats één. De beslissing voor de tweede plaats viel in de wedstrijd tussen Italië en Brazilië op de laatste speeldag. Hierin maakte Brazilië een 1-2 achterstand goed en wist zo beslag te leggen op plaats twee.

In Tokyo veroverde USA ongeslagen de eerste plaats.. De strijd voor plaats twee ging tussen Japan en Slovenië. In de onderlinge confrontatie won Japan met 3-0 en maakte zo het onverwachte 2-3 verlies tegen Egypte goed.

Toch even vermelden dat in de rangschikking van beste aanvaller en beste scoorder in de drie toernooien de eerste twee plaatsen ingenomen werden door Reggers en Grözer.

Conclusie: Duitsland, Brazilië, USA, Japan, Polen en Canada gaan naar de Spelen. Organisator Frankrijk is automatisch geplaatst. Twee werelddelen nog niet geplaatst: Australië en Afrika (Egypte). Voor de overige plaatsen telt de wereldranking einde juni 2024. België staat daarvoor op een haast onmogelijke tiende plaats na toppers als Italië, Argentinië, Slovenië, Servië, Cuba, Nederland, Iran, Turkije en Oekraïne.

OKT voor vrouwen

Bij de vrouwen eveneens drie kwalificatietoernooien. Poule A was in Ningbo (CHN), poule B in Tokio (JPN) en poule C in Lodz (POL). Onze Yellow Tigers speelden in poule B  met Turkije, Brazilië, Japan, Argentinië, Bulgarije, Peru en Puerto Rico.

In poule A was Servië na 6 wedstrijden reeds zeker van de kwalificatie. Nederland had de laatste wedstrijd nog een waterkans om zich te kwalificeren. Er moest dan wel met tenminste 3-1 gewonnen worden tegen de Dominicaanse republiek. Een 3-2 nederlaag maakte dat de Dominicaanse republiek zich verzekerde van de  kwalificatie voor Parijs.

In poule B werd Turkije ongeslagen eerste . Onze Yellow Tigers moesten zich tevreden stellen met een zesde plaats. Enkel tegen Bulgarije en Peru werd gewonnen. In de strijd voor plaats twee versloeg Brazilië Japan met 3-2.

In poule C viel de beslissing de laatste wedstrijd. Na 6 wedstrijden hadden immers Polen, USA en Italië alle drie een wedstrijd verloren Polen weliswaar onverwacht met 3-2 tegen Thailand. Met 3-1 winst tegen Duitsland verzekerde USA zich van kwalificatie. Polen en Italië moesten in een onderling duel uitmaken wie zich als tweede land plaatste voor de OS. Polen versloeg Italië met 3-1.

Conclusie: Servië, Dominikaanse Republiek, Turkije, Brazilië, USA en Polen geplaatst voor de Spelen. Net als organisator Frankrijk (met coach Emile Rousseaux). Vermoedelijk zal Kenia de Afrikaanse plaats innemen en ook hier staan de Yellow Tigers met hun 14de plaats op de wereldranglijst voor een schier onmogelijke taak om tegen einde juni nog te eindigen voor landen als Italië, China, Japan, Nederland, Canada, Duitsland (Vital Heynen) of Thailand.

                                    PRO Tour Beach

Elite in Parijs

Einde september vond in Parijs een elitetoernooi plaats met praktisch alle topspelers en -speelsters.. Bij de deelnemers wel geen Mol – Sorum, de winnaars van vorig jaar. 

Onze noorderburen waren vrij succesvol en wisten zowel bij de mannen als de vrouwen een team te kwalificeren voor de halve finale. De halve finales bij de vrouwen gaven volgende resultaten:

Stam – Schoon (NED) vs Ana Patricia – Duda(BRA) : 0 – 2

Gottardi – Menegatti (ITA) vs Nuss – Kloth (USA) : 0 – 2

Bij de mannen kregen we volgende resultaten :                                                                                   Ehlers – Wickler (GER)  vs Hörl – Horst (AUT) : 2 – 0                                                                                Brouwer – Meeuwsen (NED vs  Perusic – Schweiner (CZE) : 0 – 2

Plaats 3 & 4 :

Stam  – Schoon vs Gottardi – Menegatti : 2 – 0  en Brouwer – Meeuwsen vs Hörl – Horst : 2 -1

Finales :

Ana Patricia – Duda  vs  Nuss – Kloth : 2 – 1   21 – 10, 18 – 21, 15 – 13

Ehlers – Wickler  vs  Perusic – Schweiner : 1 – 2   21 – 16, 19 – 21, 11 – 25

Tekst: Fernand Walder

Foto’s: FIVB en Benny Saelens

Hierbij de ploeg van ‘Belgium’ voor haar vertrek naar de O.S. in Mexico 1968:

Namen toen deel: Hugo Huybrechts (Brabo), Roger Maes (+ Kortrijk), Paul Mestdagh (Bareeltje), Benny Saelens (Kortrijk), Ronald Van de Wal (Brabo), Roger Van der Goten (+ Pitzemburg), Fernand Walder (Sipico Leuven), Pim Bosschaerts (Brabo), Leo Dierckx (Sipico Leuven), Jef Mol (Brabo), Bernard Vaillant (+ Neufchateau), Berto Poosen (+ Hörmann Genk).

Coach: Julien Vleminckx, assistent-coach: Adrien Vandeneede.

Belgium eindigde 8ste op 10 deenemers.