Supercup wordt League Cup

VDK Bank Gent en Asterix Avo Beveren zullen zondag om 15:30 uur in de Topsporthal van Beveren – op initiatief van de Liga en in samenspraak met beide clubs – strijden voor de vernieuwde Lotto League Cup. Dat is een prestigebeker die vroeger als Supercup – what’s in a name – verschillende malen erg mooi op het palmares van de beide Oost-Vlaamse rivalen stond, maar verder weinig waarde had. Het is natuurlijk altijd prettiger om met een beker in de hand aan het nieuwe seizoen te beginnen.

Het zorgt wellicht – ook al is het maar eventjes – voor het betere gevoel. Een welgekomen boost dat de vrouwencompetitie dringend nodig heeft na het plotselinge afhaken van LVL Genk. Er blijven, een week voor de start van de competitie, slechts negen teams over in de hoogste volleybalreeks. Van dat onpare getal – en een speeldag waarop er opeens niets gepland is – wordt niemand vrolijk. Bij topsport hoort competitieritme opbouwen en almaar verbeteren. Dat tempo wordt nu onderbroken. De Limburgse ploeg heeft voor een onfrisse en onverwachte leegte gezorgd. Een blinde vlek op de kalender.

De voorbereiding op het nieuwe volleybaljaar verliep voor de kampioenenploeg uit Beveren en de bekerfinalisten van Gent totaal verschillend. VDK Gent – au grand complet – werkte de voorbije weken met een volledige ploeg naar de aanloop van het seizoen. Gekruid met veel gezamenlijke trainingen en vooral leerrijke voorbereidingswedstrijden tegen Duitse teams.

Bij Asterix Avo was de groep tijdens de zomermaanden netjes in twee verdeeld. De helft van het team zat in de nationale selectie en werkte een zwaar internationaal programma af tijdens de European League en het EK. Bovendien zijn de ‘Beverse’ Yellow Tigers met hoofdcoach Vansnick nog maar net teruggekeerd vanuit Japan na hun olympisch kwalificatietoernooi. Manon Stragier, Charlotte Krenicky ‘et les autres’ werden wel beter en sterker tijdens al die confrontaties met de vele toplanden. Elk nadeel heeft zijn voordeel.

De overige meisjes, met onder meer de nieuwe Nederlandse hoofdaanvalster Iris Vos (1.80 m, deze nieuwe topper wordt binnen veertien dagen 21 jaar) en de piepjonge 16-jarige talenten Jasmine Debout en Mila Vlahovic, werkten onder leiding van assistent-trainers Niels Kingma, Maarten Adriaensen en Linde Hervent hun oefenprogramma af. Van die twee opgesplitste groepen moet zondag snel terug een mooi geheel gemaakt worden.

Terwijl de ploeg uit Kieldrecht/Beveren slechts een paar nieuwe volleybalsters moest verwelkomen, zien we bij de Gentse ploeg een hele stoet vol nieuwe gezichten. Op de persconferentie van VDK Gent zorgt het enthousiasme – het implementeren van zo veel nieuwe speelsters geeft altijd extra motivatie – voor een overduidelijke adrenalinestoot. Wordt het een nieuw startschot voor een sterk jaar. In Gent hunkert men er duidelijk naar om er een beter seizoen van te maken. Speelsters en trainers willen het liefst al die mooie vooruitzichten en al die veelbelovende voorspellingen opstarten met de verovering van de League Cup. Alle teams in de Liga zijn versterkt, dan kan je best zo snel mogelijk een eerste prijs meepakken.

Aan Stijn Morand – net bijgetekend voor drie jaar bij VDK Gent en naast trainer-coach tevens technisch directeur – vroegen we hoe hij het ‘new look’ team kan plaatsen tegenover de steeds sterker wordende concurrentie.

Stijn Morand: “Ik veronderstel dat iedereen denkt: er waren zeven volleybalsters vertrokken op het einde van het vorig seizoen en daar waren een paar toppers bij. VDK heeft slechts vijf nieuwe leden aangetrokken. Dus Gent is minder sterk.

Jodie Guiliams

Met libero Romy Brokking, Nederlands internationaal, aanvalster Jodie Guilliams, ex-Yellow Tiger en midblokker Lynn Blenckers, zij hoorde ook reeds bij de Nederlandse selectie, hebben we heel veel kwaliteit en ervaring naar onze club gehaald. Bovendien zijn – samen met de nieuwe kapitein Aziliz Divoux – volgens mijn mening de belangrijkste jongeren bij Gent gebleven. Die talentjes kunnen bovendien nog een grote progressie maken. Ik denk aan Eline Van Elsen, Annelotte Everaert en Dorien Declat. Bovendien vervolledigen setter Annelore Engels (komt van VC Oudegem) middenspeelster Britt Fransen (speelde bij Bidavo Bissegem) onze selectie. Ten slotte blijft Els Vandesteene  – deze zomer opnieuw Belgisch kampioen beachvolleybal – onze rots in de branding. Het wordt haar 14de jaar bij VDK Bank Gent.”

Dit is dus geen overgangsjaar?

“Helemaal niet, sterker nog. Iedereen wil bij dit Gent prijzen pakken.” De getuigenissen van een paar speelsters tijdens de persconferentie waren duidelijk en vooral krachtig. “We mikken in 2024 naar onze derde bekerfinale op rij. Derde keer, goede keer.” We hebben voldoende kwaliteit, misschien is de kern een beetje smal. De groep moet nog groeien. De mix van jonge talenten en de ervaren ‘madammen’ staat nog niet op punt, maar dat komt wel. We hebben nog tijd om de vijf nieuwe volleybalsters in ons teamconcept te passen.

Niemand zal bij ons schrikken wanneer het dit jaar toch wel zal lukken. Trouwens, de Supercup – pardon League Cup – en Belgian Cup zijn bij VDK Gent ieder jaar een doel. De finale van de play-offs staat ook altijd bovenaan onze lijst met doelstellingen. We kunnen van iedereen winnen. De vraag kan gesteld worden of we het noodzakelijk hoog niveau een gans seizoen kunnen volhouden met onze smalle kern. Ik waarschuw iedereen voor geringschatting. Het Europees volleybal komt er ook nog bij. Vorig jaar was de wisselvalligheid – de minder leuke sfeer was bepalend voor de resultaten – te opvallend.

Ik heb op 15 jaar als trainer-coach twaalf topjaren gehad. Dan sluipt er eens een minder jaar tussen. Maar we blikken positief vooruit. Ik reken dit seizoen, maar ook de volgende jaren, op een grote progressie met deze kern. De mentaliteit is top. Ik zag alleen maar gretigheid en lachende gezichten op trainingen, wedstrijden en ook op de persbijeenkomst. Het is zalig werken met zo’n toffe groep. We starten vol ambitie aan een nieuwe cyclus van 3 jaar.”

De Limburgse ploeg is dan wel weggevallen, maar alle andere Ligaploegen zijn onbetwistbaar versterkt.

“Het wordt een heel gesloten competitie met allemaal teams die mekaar waard zijn. Ik vermoed dat de nieuwe samengestelde ploeg van Bevo Rekkenshop Roeselare wel eens als grote favoriet van het kampioenschap mag beschouwd worden. Vooral wegens die ervaring op de belangrijkste plaatsen binnen de ploeg. Dat is zo belangrijk. Dat kan een extra troef zijn wanneer het om de echte prijzen gaat.

De Oost-Vlaamse ploegen stonden in het verleden dikwijls bovenaan met Beveren, Gent en Oudegem. Die weten wat ze moeten doen om te scoren in de titelstrijd of tijdens een bekerfinale. Maar nu komen daar nog de Waalse ploegen uit Charleroi en Tchalou bij. Dat zijn teamcombinaties die serieus versterkt zijn, lijkt mij. Bovendien investeren verschillende concurrenten, net zoals wij, in een forse uitbreiding van hun trainingsuren. En als extraatje, op het laatste nippertje, wordt plots de Antwerpse ploeg – na het aantrekken van de Limburgse Laura Meynckens – ook nog sterker. We hebben tijdens de voorbereidingsperiode vooral wedstrijden tegen Duitse ploegen afgewerkt. Ik heb dus geen zicht hoe de Belgische concurrentie het op dit moment doet. Maar dat het een hevige en potige competitie wordt, daar mag je zeker van zijn.”

Kris Vansnick, opvallend fris – geen sprake van een jetlag – was ook al volop bezig met de voorbereiding op de League Cup van zondag. Het gaat met de combinatie clubcoach en national coach wel razendsnel voor jou.

Kris Vansnick: “Donderdag zijn we voor het eerst samengekomen met de volledige groep van Asterix Avo. We zijn vrij fit teruggekeerd uit Tokio. Tijdens de terugvlucht vanuit Japan wordt een jetlag vlotter verteerd dan tijdens de heenreis. We hebben er zin in en we gaan eerst een oefenwedstrijd spelen in Aken om de automatismen snel op te frissen. We kunnen natuurlijk terugvallen op de fundamenten van vorig jaar.”

Kris Vansnick zou zichzelf niet zijn, wanneer hij – zelfs midden in de erg drukke campagne met de Yellow Tigers – geen informatie zou verzameld hebben over de concurrenten in de Belgische Liga. Deel je de mening dat de andere ploegen versterkt zijn?

“Ik heb inderdaad al heel wat beelden bekeken. Het wordt een heel spannende competitie, maar ik vind dat vooral positief voor het volleybal in België. Roeselare – het ex-Hermes Oostende – heeft, met de nieuwe speelsters erbij, een heel uitgebalanceerd geheel bij elkaar gebracht. Oudegem – ook versterkt – heeft wat pech met gekwetste speelsters in de voorbereiding. Antwerpen heeft een beter team en zo kan ik van elke concurrent positieve zaken vertellen. Ik kan eigenlijk van elke ploeg in de Liga zeggen dat zij steviger is dan vorig jaar. Het zal er voor ons op aankomen om zo snel mogelijk in het vereiste competitieritme te geraken. Vergeet niet dat wij Nova Marring moeten vervangen. Bovendien staat de zware uitdaging in de Champions League voor de deur. In een poulefase tegenover andere winnaars van het kampioenschap in hun eigen land. We moeten er zo snel mogelijk staan.”

Volleymagazine ging op zoek naar al die versterkingen bij de vrouwenclubs die in de verschillende competities zullen aantreden en merkte meteen dat het inderdaad wel eens een spannende Ligacompetitie en een beklijvende strijd voor de Belgische beker zou kunnen worden. En op Europees vlak zijn er ook heel wat Belgische deelnemers aanwezig. Voor al dat moois hebben de verschillende clubs zich gewapend met lengte en talent.

Europees volleybal

Er zijn maar liefst vijf Belgische vrouwenploegen die zullen deelnemen aan de Europese competities.

Asterix Avo is, als nationaal kampioen, ingeschreven voor de Champions League. In een poulesysteem nemen zij het in Zagreb op tegen de lokale club Mladost Zagreb (Kroatië), Gacko (Bosnië Herzegovina en Herceg Novi (Montenegro). De eerste twee ploegen van dit toernooi gaan verder naar de tweede ronde. Wie derde wordt, speelt de 16ste finale van de CEV Cup tegen Levallois Paris Saint Cloud (Frankrijk). Het team dat op de vierde plaats eindigt, zal in de CEV competitie het Kroatische Lemtecs Karlovac ontmoeten.

VDK Gent zal, als verliezend bekerfinalist, in de CEV Cup aantreden en speelt later tegen de ploeg die derde eindigde in een poule van de Champions League. VC Oudegem zien we in november ook terug in de CEV Cup en zij ontmoeten FC Porto. De Portugese ploeg is sterk Amerikaans en Braziliaans getint.

Vlak na de eerste speeldag – de Belgische competitie zal net begonnen zijn – moet Charleroi Volley verrassend snel aan de slag in de CEV Challenge Cup en krijgt Tent Obrenovac uit Servië als tegenstander. Tenslotte is ook Bevo Rekkenshop Roeselare actief in de CEV Challenge Cup en ze mogen binnen een tiental dagen reeds naar Sliedrecht uit Nederland.

Belgian Cup

Het eerste opvallend feit komt reeds uit de bekercompetitie. Bevo Rekkenshop Roeselare heeft tijdens de loting Trixxo LVL Genk getrokken. Dus de West-Vlaamse ploeg is, wegens forfait van de Limburgers, automatisch geplaatst voor de volgende ronde. Daarin ontmoeten ze de winnaars van de clash tussen Saturnus Michelbeke tegen Volley Noorderkempen. De halve finale wenkt.

Indien alles normaal verloopt dan wordt de kwartfinale een topontmoeting tussen Asterix Avo Beveren en VC Oudegem. Dat is een reuzengrote topaffiche, een duel tussen twee teams met een traditie. Asterix Avo won 17 keer de ‘Cup Finals’ en Oudegem stak al twee keer de beker in de lucht. In de andere tabelhelft lijkt het logisch dat Gent tegen Tchalou, en ook Antwerpen tegen Charleroi moeten uitmaken welke teams naar de halve finales zullen doorstoten. Waarschuwing. Uit het verleden is reeds gebleken dat de logica in de Belgische beker ver te zoeken is…

Belgian Volley League Women

In het overzicht geven we vooral de aanwinsten mee per club. De meeste vertrekkers besparen we u. Natuurlijk zijn er een paar topspeelsters die hun geluk elders gingen zoeken of gestopt zijn. Dan denken we in de eerste plaats aan Nina Coolman, vorig jaar nog beste receptiespeelster in de Belgische competitie en vanaf nu genietend vanaf de zijlijn. Of Sarah Cools, die alleen nog voor het beachvolleybal kiest. En Bieke Kindt heeft na 8 operaties besloten om helemaal te kappen met het volleybal.

Britt Rampelberg

We sommen toch nog een paar speelsters op die van de Belgische velden afscheid nemen, omdat zij vorig jaar garant stonden voor heel veel kwaliteit. Amelie Jorgensen bijvoorbeeld, beste midblokster van de Liga is vanaf nu actief bij USC Münster. Of Britt Rampelberg, zij vertrok deze week naar Alba Blaj, de kampioenenploeg van Roemenië. Uiteraard zal Nova Marring gemist worden. De speelster van het jaar in ons land en ‘rising star’ bij het Oranjeteam verliet de Belgische competitie. Zij zal volgend jaar, net als de Deense Jorgensen, in Duitsland te bewonderen zijn bij Palmberg Schwerin. Yellow Tiger Eline van Sas trekt naar het Franse Terville.

Tekst: Walter Vereeck

Foto’s: Liga, Asterix, VDK Gent

De versterkingen per club (in alfabetische volgorde) voor het seizoen 2023-2024

Asterix Avo Beveren

Iris Vos (1.80m, 2002, Opp, Ned.)

Mila Vlahovic (1.84m, 2007, Opp, Belg.)

Jasmine Debout (1.77m, 2007, Lib, Belg.)

Bevo Rekkenshop Roeselare (ex Hermes Oostende)

Laure Flament (1.82m, 1998, HA, Belg.)

Iris Vandewiele (1.89m, 1994, MB, Belg.)

Capital at Work BAO Tchalou Volley

Lea Josevski (1.75m, 2008, SV, Belg.)

Sydney Grills (1.92m, 2000, Opp, Can.)

Zuzana Sepel’ovà (1.82m, 1999, HA, Slov.)

Marie Abrassart (1.84m, 2002, MB, Belg.)

Nyadholi Thokbuom (1.86m, 2000, MB, Can.)

Daniela Digrinova (1.69m, 2000, Lib, Tsj.)

E.S. Charleroi Volley

Paola Martinez Vela (1.82m, 1998, Opp., Spa.)

Beatriz Santos (1.95m, 1995, Opp., Kaapverdië)

Erna Kneiflova (1.91m, 2002, MB, Tsj.)

Océane Reul (1.71m, 1992, Lib, Belg.)

Interfreight Brabo Antwerpen

Lena Versteynen (1.86m, 2003, Opp., Belg.)

Laura Meynckens (1.84m, 2003, HA, Belg.)

Youna Coens (1.77m, 2004, HA, Belg.)

Jade Van Deun (1.80m, 2004, HA, Belg.)

Kristine Leskinovica (1.88m, 2005, HA, Belg.)

Hélène Mertens (1.86m, 1997, MB, Belg.)

Enna Eyer (1.87m, 2005, MB, Belg.)

VC Oudegem

Mirte Timmerman (1.80m, 2006, SV, Belg.)

Lotte De Quick (1.72m, 1998, SV, Belg.)

Julie Smeets (1.86m, 1997, HA, Belg.)

Marlies Janssens (1.93m, 1997, MB, Belg.)

VDK Bank Gent

Annelore Engels (1.81m, 2005, SV, Belg.)

Jodie Guilliams (1.81m, 1997, HA, Belg.)

Britt Fransen (1.84m, 2002, MB, Belg.)

Lynn Blenckers (1.88m, 1994, MB, Ned.)

Romy Brokking (1.65m, 2002, Lib, Ned.)

Marlies Janssens

Volley Haasrode Leuven

Deborah Lafalize (1.68m, 1999, SV, Belg.)

Flore Evrard (1.80m, 1997, SV, Belg.)

Jitse Verbinnen (1.83m, 1996, Opp, Belg.)

Yasmine Ait Atmane (1.72m, 2001, MB, Belg.)

Laurent Hope

Eline Truyens

Merel Van Langendonck

Volley Noorderkempen

Leen Guelinckx (1.70m, 1993, SV, Belg.)

Julie Alaerts (1.77m, 2004, HA, Belg.)

Jana Thierens (1.84m, 2004, HA, Belg.)

Anouck Van Bouwel (1.80m, 2002, HA, Belg.)

Fien Gerardi (1.79m, 1998, MB, Belg.)

Bente Daniëls (1.83m, 1996, MB, Belg.)