Bondscoach Kris Vansnick: “Minimale doelstelling bereikt met Yellow Tigers”

Het zijn zware tijden voor bondscoach Kris Vansnick.

Net teruggekeerd uit Tokio, ondanks een goede nachtrust toch maar stilaan de ‘jetlag’ verteerd en de volgende dag staat hij alweer op training bij Asterix Avo Beveren om de Ligabeker en de komende competitie voor te bereiden.

Ook familiaal een moeilijke periode achter de rug, want door de activiteiten met de Yellow Tigers kon hij amper met vakantie. En half oktober zit hij met Asterix een vijftal dagen in Zagreb voor een kwalificatietoernooi om verder te bekeren in de Europese Champions League.

Maar eerst willen we met Kris even terugblikken over de voorbije campagne met de Yellow Tigers. En al een beetje vooruit blikken.

Je had je allicht het eerste volledige seizoen als bondscoach een tikkeltje anders voorgesteld, want de oorspronkelijke doelstellingen werden eigenlijk niet gehaald.

Kris Vansnick: “Klopt, ja. Als je puur naar de resultaten kijkt, dan hadden we iets meer verwacht dan de tweede ronde op het EK, waarin we door de latere kampioen Turkije werden uitgeschakeld. En op het OKT hadden we graag onze ranking behouden, maar we zijn een plaatsje gezakt naar de 14de plaats op de FIVB-ranglijst. Op dat gebied blijven we met een negatief gevoel achter.”

Je had natuurlijk enkele excuses…

“Je kan er niet omheen dat de afwezigheid van Britt Herbots ons parten gespeeld heeft. Op het EK heeft ze enkele wedstrijden niet gespeeld of soms ook niet aan 100%. En naar het OKT is ze door de niet geheelde buikspierblessure helemaal niet kunnen meegaan. We kunnen dus stellen dat we daardoor eigenlijk niet op onze werkelijke waarde geklopt zijn.”

Jouw kennende, zag je ongetwijfeld ook een aantal positieve zaken.

“Pauline Martin, die tijdens het afgeslopen clubseizoen geen wedstrijden speelde, groeide zienderogen naarmate de toernooien vorderden. Manon Stragier speelde een belangrijkere rol. Celine Van Gestel bereikte opnieuw haar niveau na een toch moeilijk seizoen met haar club. Het midden compartiment met Marlies Janssens, Nathalie Lemmens en Silke Van Avermaet wisselde elkaar af.  Britt Rampelberg bevestigde en behoorde tot de top-3 libero’s op het OKT en zij zette ook nog heel wat stappen deze zomer. Er hebben dus doorheen de toernooien veel mensen op het terrein gestaan, zoals dat vroeger onder Gert Vande Broek de bedoeling was. ”

Jullie wonnen tegen Hongarije, Slovenië, Bulgarije en Peru, maar de cruciale matchen tegen Oekraïne (op het EK) en Puerto Rica (OKT) gingen verloren. Conclusie?

“Bij winst in die twee wedstrijden had de situatie er anders kunnen uit zien. Laat ons zeggen dat de minimale doelstelling bereikt werd, maar niet de maximale. De echte evaluatie moet nog volgen. Deze zal gebeuren met technisch directeur Koen Hoeyberghs, vooraleer hij in april 2024 met pensioen gaat en zijn opvolger voorlopig nog niet bekend is.  Ik heb de speelsters beloofd dat ik met hen individueel in de tweede helft van oktober de evaluatie zou bespreken, als alle emoties een beetje tot het verleden behoren.”

Britt Rampelberg

Deelname aan de Olympische Spelen 2024 mogen we wel definitief vergeten?

“We hadden inderdaad gehoopt om onze ranking op de wereldranglijst te kunnen behouden en dan via de European Golden League en de daarop volgende Challenge-wedstrijden genoeg punten te verzamelen om alsnog via onze ranking in juli 2024 een plaats te kunnen veroveren op de Olympische Spelen. De landen die daarvoor op dit moment in aanmerking komen, zijn Italië (5de), China (6de), Japan (9de) en Nederland (10de). Onze noorderburen tellen intussen echter 88 punten meer dan wij op die FIVB-ranking en dat is een quasi onmogelijke opdracht om die nog op te halen.”

Je hebt zelf een contract als bondscoach voor vier jaren. Hoe zie je de Yellow Tigers daarin verder evolueren?

“Onze volgend grote toernooi zou bijgevolg het WK 2025 worden. Daar worden geen kwalificatietoernooien voor georganiseerd, maar de deelname is gebaseerd op de plaats in de wereldranglijst. Met onze 14de plaats zijn we daarvoor zeker geplaatst, vermits er niet minder dan 32 landen deelnemen. Er wordt momenteel nog gezocht naar een organiserend land. Volgende zomer staat dus de European Golden League en misschien ook kwalificatiewedstrijden op het programma voor het EK 2026, waarvoor Turkije zich als kandidaat-organisator heeft gemeld.”

Blijft de huidige kern en ook de vernieuwde staff van de Yellow Tigers daarvoor gehandhaafd?

“Qua speelsters zitten we gemiddeld nog met een relatief jonge groep. We kunnen alleen maar hopen dat een aantal talenten verder doorbreken. Het feit dat speelsters als Britt Herbots, Celine Van Gestel, Elise Van Sas, Britt Rampelberg, Silke Van Avermaet, Nathalie Lemmens, Kaja Grobelna en misschien nog wel enkele anderen in sterke buitenlandse competities gaan aantreden, doet verwachten dat zij hun niveau nog kunnen optrekken.

Celine Van Gestel

Wat de vernieuwde staff betreft, is het afwachten hoe hun individuele situatie evolueert. Dat zijn ook allemaal profs. Maar ze hebben allen te kennen gegeven dat ze graag verder willen werken met deze groep. Ik vond zelf ook dat ze een surplus hebben gegeven aan onze ploeg. Het was een toffe samenwerking.”

Je wil het huidige project dus verder zetten?

“Ongetwijfeld. Ik denk dat het imago, het beeld van deze ploeg ook voor de buitenwereld identiek gebleven is. We blijven een ploeg die vecht tot de laatste snik, bij wie de speelsters willen werken voor mekaar en die allemaal aan het maximum van hun kunnen gespeeld hebben. Jammer dat ze daarmee alleen de minimale doelstelling bereikt heeft, maar we willen zeker verder werken aan dit project en tonen dat we meer waard zijn dan de resultaten lieten blijken.”

Tekst: Marcel Coppens

Foto’s: CEV, FIVB, archief