Dat is dan 500.000 Euro, meneer!

Vijftig jaar CEV! Dat mocht wel op een gepaste wijze gevierd worden.

Twee schitterende toernooien ook om de Europese titels met o.a. 4,5 miljoen TV-kijkers voor de mannenfinale tussen Italië en Polen. Een beetje cynisch voor een Europese beker is dan weer wel dat de sterkhouders van de twee laureaten, gewezen Cubanen waren.

Bij de vrouwen werd Melissa Vargas immers uitgeroepen tot mvp in Brussel, terwijl die eer bij de mannen in Rome te beurt viel aan Venero Leon (foto). Volgens veel volgers een beetje ten onrechte, want liepen er in de Poolse ploeg over een gans toernooi bekeken geen andere vedetten rond, zoals een Kaczmarek, die minstens even veel aanspraak konden maken op die uitverkiezing.

Maar volley blijft een ploegsport en dus zullen de Polen niet malen om de winstpremie van 500.000€, terwijl Italië 250.000€ ontving en het bronzen Slovenië zich tevreden moest stellen met ‘amper’ 125.000€.

Eerste Europese titel voor Turkse vrouwen

In de uiterst zware poule met titelkandidaten Turkije en Servië winst wisten onze Yellow Tigers dat normaal het maximum haalbare een derde plaats was mits winst tegen Oekraïne. Toen dit niet lukte en de  wedstrijden tegen Hongarije en Slovenië gewonnen werden kwalificeerden ze zich via een vierde plaats voor de achtste finale waardoor ze wel geconfronteerd werden met de regerende wereldkampioen.

Onze Yellow Tigers gingen in de achtste finale strijdend ten onder tegen Turkije, de latere winnaar. Zonder de gekwetste Britt Herbots leverden ze een prachtige prestatie tegen dit topland  en veroverden ze zelfs vier setballen in de vierde set.                                                                                De kwartfinale leverde volgende resultaten op:   SRB – CZE : 3-1       TUR – POL : 3-0       ITA – FRA : 3-0     NED – BUL : 3 – 0                                     

1/2 finale : TUR – ITA : 3 -2        SRB – NED : 3 – 1

PL 3 & 4 :  ITA – NED : 0-3  23-25, 26-28, 20-25

De finale in een uitverkochte zaal waarin waarschijnlijk 7 000 Turken zaten, was een spetterend spektakel met wisselende kansen. De eerste set leek Turkije op weg naar een 1-0 voorsprong maar een outstanding spelende Boskovic, gecombineerd met enkele directe fouten van Karakurt en Vargas zorgden ervoor dat Servië deze won met 27-25.

Bijna geen rechtstreekse fouten meer in de tweede set en een vrij vlotte zege voor de Turken.  Boskovic had een zwakkere periode in de derde set en toen de Turken uitliepen tot 15-9 leek een 2-1 voorsprong in de maak. Een donderpreek van coach Guidetti bracht echter kentering. Boskovic was opnieuw out standing, Vargas en Karakurt zakten weg , plots werd het 17-19 en 22-25. De volgende twee sets verliepen opnieuw gelijk opgaand en werden door Turkije in de Brusselse heksenketel met 25-22 en 15-13 gewonnen.

Polen wint EK voor mannen

Onze Red Dragons werden geconfronteerd met eenzelfde scenario als bij de vrouwen. Ook zij kwamen terecht in een loodzware poule met titelkandidaten Italië en Servië. Haalbare kaarten waren Zwitserland en Estland, wat uiteindelijk ook zo was, en de strijd voor de derde plaats werd hier beslist in de wedstrijd tegen Duitsland. Onze Dragons kwamen dicht bij de overwinning maar moesten na een 2-0 voorsprong uiteindelijk in de vijfde set de duimen leggen wat hen dus  een vierde plaats opleverde.

Hierdoor moesten zij het  in de achtste finale  opnemen tegen Polen, wereldkampioen in 2014 en 2018 en vice-wereldkampioen in 2022 na Italië. Zoals enigszins gevreesd bleken de Polen in alle opzichten de eerste twee sets  een maatje te sterk. Toen echter de derde set de Polen begonnen met hun reserve spelers een kans te geven, bleken  onze Red Dragons plots een niveau hoger te gaan spelen met een vrij onverwachte setwinst tot gevolg. De Polen leken zich in het begin van de vierde set te herpakken, liepen een vijftal punten uit, maar onder impuls van een uitstekend ingevallen Johan Cox werd het 15-15. Tijd voor Polen om hun genaturaliseerde Cubaan Leon Venero even op te stellen. Het werd 19-16 maar de Dragons vochten terug tot 19-20. In een spannende slotfase bleek het blok van de Polen ijzersterk en kwalificeerden ze zich voor de volgende ronde met 25 – 22. 

De kwartfinales leverden achteraf volgende resultaten op :   SLO – OEKR :  3-1            FRA – ROM : 3-0            ITA – NED : 3-2          POL – SRB : 3-1.

½ finale

POL – SLO : 3-1  23-25, 25-21, 25-20, 25-21 . ITA – FRA : 3-0   25-21, 25-19, 25-23

:Pl 3 & 4 : FRA – SLO : 2-3   22-25, 16-25, 25-21, 25-18, 11-15

De Polen namen hier revanche voor de finale van het WK in 2022 in Katowice dat toen gewonnen werd door Italië met 3-1.  Door de opslagdruk van de Polen voelde de Italiaanse coach De Giorgi zich deze keer echter genoodzaakt al in de eerste set bij 0-3 een dode tijd aan te vragen. Maar de opslagdruk en de spetterende Poolse aanvallen bleven vooral de zwakkere Italiaanse libero teisteren met twee winnende sets tot gevolg. In de derde set ging het gelijk opgaand tot Leon bij 19-19 met een opslag van 130km/u uithaalde en Italië geslagen achter bleef met 20-25, 21-25, 23-25.

WK vrouwen U21, 17 tot 26/8 in Mexico

In de finale versloeg China Italië met 3-2.  Brazilië won de strijd voor het brons door Japan met 3-0 te verslaan.

Beach nieuws

Beach Elite Hamburg 16/8 tot 20/8

Bij de elite zien we  een ganse reeks nieuwe duo’s die prominent aanwezig zijn en mee strijden voor de titel. Het podium in Hamburg zag er als volgt uit:

Mannen : 1. Ahman – Helvig (ZWE)  2. Cottafava – Nicolai (ITA)   3. Mol – Sorum (NOR)

Vrouwen : 1. Ana Patricia – Duda (BRA)   2. Nuss – Kloth (USA)   3. Muller – Tilmann (GER)

Lisa Van den Vonder en Sarah Cools

Futures Baden 23/8 tot 26/8

Dit toernooi betekende het wederoptreden van Sarah Cools op het internationaal toneel  en direct vrij succesvol. Met haar partner Van den Vonder legde zij onmiddellijk beslag op een vijfde plaats. In de kwartfinale moest het duo het onderspit delven tegen de Oostenrijkse zusjes Klinger, die later ook de finale wonnen.

CEV U18 Beach EK 24/8 tot 27/8

Onze landgenoten Bex – Piret bereikten op dit EK dat doorging in Spanje de kwartfinale waarin ze uitgeschakeld werden door het Spaanse duo Izuzquiza – Carro dat later de titel won. In de strijd voor plaats 5 tot 8 verloren ze wel tweemaal.

Tekst: Fernand Walder

Foto’s: CEV en archief