Marlies Janssens: “Proberen snel te herstellen na onverwachte tegenslag”

De Yellow Tigers (CEV-7/FIVB-13), onze nationale vrouwenploeg, staken al twee van drie zomerevents 2023 achter de kiezen. Het laatste luik is ook al begonnen: het OKT of het olympisch kwalificatietoernooi, meetellend voor de Spelen 2024 in Parijs. Voor dat OKT zijn de Tigers naar Tokio gereisd. Kaat Cos (Asterix AVO Beveren) neemt de plaats in van super vedette Britt Herbots, herstellend van een buikspierblessure en afwezig. Toch een hele aderlating.

Onze landgenotes treden aan in de tweede van drie poules. Dat format leidt in een groep met acht landen tot een zwaar overladen programma door zeven wedstrijden op negen dagen. Sneller dan snel moet het gaan, omdat de diverse nationale competities al begonnen zijn of weldra beginnen.

Onze gesprekspartner Marlies Janssens, de getalenteerde en ambitieuze middenaanvalster, blikt even terug. En ook vooruit: ze analyseert de Belgische opposanten in Japan. “Het wordt loodzwaar. Slechts twee landen per poule stoten naar de O.S. door. Maar vooraf opgeven, staat niet in ons woordenboek. We zullen ervoor vechten tot de laatste snik.”

Het eerste event in de zomer van 2023 was de European Golden League. Die verliep niet conform door alle heisa rond T 1 Gert Vande Broek?

Marlies Janssens: “Tja. Ik kom er liever niet op terug. Tot ieders tevredenheid heeft Kris Vansnick prima overgenomen. Hij borduurt verder op de input en de ideeën van Gert. Kris was al vele jaren zijn rechterhand en begrijpt de manier van werken. Heel goed geënt op het zomerproject 2023. Er is bovendien de bijkomende inbreng van de jonge Duitser Paul Sens (Palm Schwerin) als T 2 en de assistentie van twee Turkse kenners van topvolleybal. Dat duo voert mee de regie en past in de voorbereiding op een wedstrijd. Je hoort me niet klagen.

 We hebben in de EGL gespeeld tegen Bosnië-Herzegovina en Zweden in de poule. Opnieuw tegen Zweden in de halve finale. Allemaal in de transitieperiode van het trainerschap. Het werd mentaal een moeilijke periode, maar we hebben alle hommeles achter ons gelaten en wilden ons louter focussen op het sportieve. De promotie naar de VNL was dit jaar geen prioriteit, het EK kreeg alle voorrang. Er werd van de Golden League gebruik gemaakt om veel te roteren, in functie van de toekomst. Iedereen had na de EGL trouwens nood aan rust. Die break van drie weken bleek bijzonder welkom.”

En die noodzakelijke rust vond jij in het adembenemende Schotland met vriend Nils?

“O ja, hoe noem je zo’n onderbreking. ‘Het hoofd leegmaken’. Ik heb met Nils in een camper rondgetoerd in de Highlands. Schitterende trip. Ideaal om de batterijen op te laden. Schotland heeft mijn hart gestolen. Zo mooi, zo apart.”

Daarna wachtte het zwaardere werk: het EK 2023 in eigen land in Gent en Brussel. Jullie speelden voor een coulisse van 50.000 vurige toeschouwers.

“Ja, een unieke ervaring. Vooraf hadden we de ambitie om na de poule door te stoten naar de 1/8ste of 1/4de finale. We bekeken onze acties in de groepsfase zuiver wedstrijd per wedstrijd. Met de belangrijke sleutelmatch tegen Oekraïne, die we helaas niet hebben gewonnen. Spijtig.. Daarna toonden Polen en Servië zich sterker.”

Resultaat: een vierde stek in de poule en zo de koppeling aan Turkije. Geen cadeau?

“Neen, oh neen. Niemand wilde de FIVB-1 zo vroeg als tegenstander. Turkije was met de ex-Cubaanse Melissa Vargas bijzonder versterkt. We wisten het vooraf: dit wordt geen ‘makkie’. We hebben tegen de Turken vrijuit onze kans gegrepen. We waren zo dicht bij een tiebreak, maar de vierde set spatte uit elkaar: 31-33. Later won Turkije (FIVB-1) dan de EK-titel nipt met 3-2 tegen Servië, te veel afgestemd op Tijana Boskovic. Wij haalden de vijftiende plaats, maar ik denk dat we het forum met geheven hoofd mochten verlaten. De kijkers hebben waar gekregen voor hun geld. Nogmaals, kijk naar de volle zalen. Na de EGL en het EK noteren we weliswaar het verlies van 18,21 punten in de ranking. Maar we behouden onze posities in FIVB en CEV.”

Dan snijden we het slotevent van een lange zomer aan: de ‘Road to Paris 2024’ of het OKT in Japan. Zonder Britt Herbots en met Kaat Cos als vervangster.

“Oké, dat is afwachten. Sommige landen zijn al een tijdje in Tokio present. Maar wij kozen voor vertrek op 13 september, drie dagen voor de start van het toernooi. De aanpassing is kort, dat klopt. Maar ik vind het goed om zo lang mogelijk in de eigen ‘faciliteitenkring’ te vertoeven. In het cocon van familie en vrienden. Misschien is de jetlag door het tijdverschil van zeven uur ietsje moeilijker, maar die harde noot zullen we kraken.”

Met welke wapens gaan jullie de tegenstanders te lijf?

“Ten eerste met onze opslag en onze receptionele veerkracht. We sleutelen er al vele jaren aan. Eens moet die aanpak een verrassend  rendement opleveren. Neem daarbij ons blok. Tegen thuisfavoriet Japan, met relatief kleinere vrouwen, willen we ons voordeel halen. Iedereen kent in de bloklijn zijn rol: we doen wat we kunnen. De onbeschikbaarheid van Britt Herbots kunnen we oplossen door de zaken die we echt kunnen controleren ook juist uit te voeren. Freeballen en downballen goed brengen en de opslagdruk opwaarderen. Anderzijds zal set-up Jutta Van de Vyver – ze kan dat – voor een optimale spreiding van de aanval kiezen. Achterin hamert Kris Vansnick op een vlotte relatie in blok en defense. Dat gaat soms met ups en downs, hoewel we er keihard aan sleutelen.”

Hard werken is de boodschap: een uitstraling van die typische Tiger-mentaliteit?

“Ja, onze nooit aflatende fighting-mentaliteit is één van onze handelsmerken. Kijk naar onze prestatie op het EK tegen Turkije: bijna hadden we een vijfsetter te pakken. Zij moesten al hun power aanboren om een crash te vermijden. We geven nooit op. De motiviatie ligt zeer hoog. Belangrijk is dat we optimaal starten tegen Bulgarije: een coming-land.”

Die puike start is er gekomen, maarr werd niet verlengd tegen … Puerto Rico.

“Natuurlijk wordt onze kwalificatie nu door dat verlies een heikele kwestie. Gelukkig kunnen we met veertien speelsters een stukje roteren. Zeven matchen op negen dagen: twee wedstrijden en een rustdag, opnieuw twee wedstrijden en een rustdag. Dan drie kanjers van slotwedstrijden op een rijtje. Oei, dat is fysiek serieus belastend en vraagt om een grondige bewaking van alle krachten. Dus kiezen we voor diverse formats met grotere set-ups zoals Charlotte Krenicky en Elise Van Sas of met de zeer gedreven Jutta Van de Vyver. Die keuze is aan Kris Vansnick. We hebben nog andere mogelijkheden met variaties in de midpositie of op de zuivere hoofdaanval met Pauline Martin, één van de revelaties op het EK. We hebben nog een grote troef: Silke Van Avermaet kan ook op opdraven als  opposite. Met als ander wapen haar ‘fly’, haar aanval op één been.”

Opvallend in het wedstrijdschema: jullie dachten aan een reeks van vier. Helaas mislukt.

“Ik durfde mikken op ‘vier op vier’. We moeten  opschuiven naar ‘drie op vier’. Daarna ligt alles open. Het  gaat erom op zo’n OKT, hoger gewaardeerd dan het EK en de VNL, veel punten te winnen om plaatsjes te klimmen op de wereldranking FIVB.”

Wat is jouw concrete mening over het viertal Bulgarije (FIVB-16), Puerto Rico (FIVB-14), Argentinië (FIVB-22) en Peru (FIVB 24)?

“De eerste ontmoeting  tegen Bulgarije is als een droom verlopen. Ze hadden een stevig VNL gespeeld, we hebben er drie keer tegen gespard. Zij wilden aantreden met de basis die op het EK zevende eindigde. Maar we gunden ze geen set: 3-0. Ik zat heel goed in de wedstrijd. Puerto Rico heeft ons totaal verrast: 1-3. Het team is gewijzigd tegenover vorig jaar. Op het WK hebben we ze verslagen. Alleszins hebben ze met Abercrombee een taaie oppositie. Dat is gebleken. Ook in het midden stonden er meiden te wachten die iets kunnen. Hun aanval was lichtjes beter. Hun blok en opslagwerk duidelijk veel beter. We staan nu halfweg geklasseerd. We moeten de knop meteen omdraaien om nog kans te maken. Eerst moet Argentinië met nieuwe coach Daniel Castellani (ex-Maaseik) voor de bijl. Zij spelen in exact dezelfde opstelling als op het WK. Het jonge Peru daarna lijkt me wat minder. Maar opgepast: ik kan er niet diepgaand over oordelen.”

 Er wacht tot slot een enorme uitdaging: stunten tegen Japan (FIVB-8), Brazilië (FIVB-4) of Turkije (FIVB-1). Want Puerto Rico kostte jullie punten op de wereldranking?

“Met Japan … ‘you never know’. Het zal thuis acteren voor een uitverkocht huis. Maar de organisator van de poule ligt ons wel. De wedstrijd start om 19u25, dat lijkt me al een deftiger uur. Ik hoop dat we ons surplus in gestalte uitspelen. Al is het bijzonder moeilijk om de extreem soepele Japanse defensie in het ootje te nemen. Tegen Brazilië pakten we op het WK vorig jaar één set. Maar stel dat we buiten onszelf uitstijgen, dan zijn we niet kansloos. Het slotakkoord tegen Turkije (FIVB-1) …oeps?  De versgebakken Europese kampioen is een compleet geheel, sterker dan Servië. Maar stel dat ze de teugels vieren, als ze al gekwalificeerd zijn…. Dan wil ik het nog zien. Het is allemaal moeilijk in te schatten. We moeten niet naar grote namen kijken, overduidelijk naar puntengewin om onze FIVB-ranking op te trekken.”

We maken een zijsprongetje: jij kiest niet voor het buitenland, maar voor een terugkeer naar VCO Oudegem?

“Ja, ik voel niet de behoefte om op mijn eentje, zonder Nils dan, naar het buitenland te trekken. Met Oudegem haalde ik eerder onder T 1 Sacha Koulberg een tweede en een derde plaats. Ik vond het een aangename fase in mijn carrière. Vandaar mijn retour. Misschien schieten we in 2024 de hoofdvogel af. Set-up Elise Van Sas koos dan wel voor het Franse Terville en wordt opgevolgd door Lotte De Quick. We hebben aan de pass ook Charlotte Coppin. Julie Smeets (komt ook van VDK Gent) is evenzeer bijzonder waardevol. Het nieuwe VCO Oudegem lijkt me compatibel om de strijd aan te gaan met Asterix Avo Kieldrecht, VDK Gent, Charleroi en mogelijk ook nieuwkomer Roeselare, de opvolger van Hermes Oostende. Ik hoop op een heel goede ervaring bij mijn terugkeer bij VCO.”

Veertien Yellow Tigers in de kern


Spelverdeling: Jutta Van de Vyver, Elise Van Sas, Charlotte Krenicky
Receptie-hoek: Celine Van Gestel, Manon Stragier, Kaat Cos,
Middenblok: Silke Van Avermaet, Marlies Janssens, Nathalie Lemmens, Anna Koulberg
Hoofdaanval: Pauline Martin
Libero: Britt Rampelberg, Nel Demeyer, Noor Debouck

Programma OKT in Tokio

Al gespeeld

België-Bulgarije 3-0 (25-19, 26-24, 25-21). Aanval: 40 ptn tgo. 36 pnt. Blok: 14-7. Aces: 4-3. Foutenlast: 18-18. Totale puntenstand: 76-64. Beste scorers: Janssens 13, Van Gestel 13, Stragier 12. 

België-Puerto Rico 1-3 (25-20, 23-25, 19-25, 19-25. Aanval: 55 ptn tgo. 57 ptn. Blok: 6-10. Aces: 3-7. Foutenlast: 22-21. Totale puntenstand: 86-95. Beste scorers: Stragier 17, Van Gestel 13, Martin 12.

Vervolg

(Tijdsverschil: 7 uur. BT is Belgische tijd/JT is Japanse tijd)

Di 19/9 – BT 03.00u; JT 10u.: België-Argentinië

Wo 20/9 – BT 03.00u; JT 10u.: België-Peru

Vr 22/9 – BT 12u25; JT 19u25: Japan-België

Za 23/9 – BT 09u; JT 16u.: Brazilië-België

Zo 24/9 – BT 09u; JT16u.: Turkije-België

Gastland Frankrijk is automatisch geplaatst voor de O.S.. Uit de drie kwalificaties komen zes ploegen (nrs. 1 en 2 per poule). Na de drie OKT’s zijn zeven landen voor de O.S. gekend. De FIVB-ranking wint daarna aan belang, omdat de vijf resterende tickets worden toegekend na de Volley Nations League 2024.

Tekst: Leo Peeters

Foto’s: Jan Vanmedegael

Who is Who: Marlies Janssens

Sterrenbeeld: Tweelingen

Woonplaats: Laken (Brussel)

Leeftijd en lengte: 26 jaar (geb. Anderlecht 1997), 1m93

Diploma: verpleegkundige

Dagtaak: sportbeoefening via topsportcontract Sport Vlaanderen

Partner: Nils (werkt bij radio Qmusic) – zie foto

Zussen en broers: één broer Jeroen met basketbal als passie

Sportieve ouders: mama deed aan atletiek, papa speelt tennis

Opleiding volleybal: Dilbeek/Schepdaal, Topsportschool Vilvoorde (1,5 jaar), VCO Oudegem (2 seiz.), Asterix AVO Beveren (4 seiz.), VDK Gent (2 seiz.), weer VCO Oudegem voor 2023-2024

Aantal Belgische titels: 5 (4 met Kieldrecht, 1 met Gent)

Aantal Belgische bekers: 2

Ereprijzen: speelster van het jaar 2022

Favoriete film/serie/soap: film Oppenheimer. Ik heb weinig tijd voor tv

Favoriete menu: risotto

Favoriete cocktail: gin tonic

Favoriete vakantieland: Madeira

Sportieve droom: deelnemen aan de O.S.

Andere hobby’s: sportief getinte reizen maken. Lange wandelingen uitstippelen in de bergen.

(LP)