Kris Vansnick: “Op zoek naar rankingpunten op het OKT”

Parijs 2024 lijkt nog net iets verder weg dan een paar weken geleden. Want wat na de 0-3-nederlaag tegen Polen op het afgelopen EK al gevreesd werd, is de bittere realiteit geworden. Sterspeelster Britt Herbots moet afhaken voor het olympisch kwalificatietoernooi in Japan. Ze blijkt onvoldoende hersteld van haar buikspierblessure.

En toch… De Yellow Tigers leven op hoop, want ook zonder hun speerpunt kunnen ze een topland aan het wankelen brengen. Vraag dat maar eens aan Turkije. Ook bondscoach Kris Vansnick balt zijn vuisten en gelooft in de vechtersmentaliteit van zijn speelsters. Het OKT is dan wel geen doel op zich, wanneer de Tigers voldoende punten sprokkelen tegen de teams rondom hen in de ranking en eens kunnen verrassen tegen een topland, hoeven ze zelfs geen tweede te worden in de groepsfase om die olympische droom levendig te houden. Hoe kan dat nu? Opheldering volgt hieronder.

De Yellow Tigers zonder Herbots, dat is zoals frietjes zonder mayonaise. Het kan nog altijd smaken, maar toch is het niet hetzelfde. Al willen we graag nog eens herhalen dat de kansen voor kapitein Van Gestel en haar luitenanten niet volledig zijn geslonken. Natuurlijk ben je met Herbots erbij zeker van een karrevracht aan punten en als de motor dan eenmaal op volle toeren komt, kan ook de rest van de ploeg daarvan profiteren. Al zagen we op het afgelopen EK ook hoe scherp de Tigers het er vanaf brengen zonder haar aanvalsleider tussen de lijnen.

 Er komt onvermijdelijk meer variatie in de aanvalspatronen en dat zorgt dan weer voor mist bij de tegenstander. Natuurlijk is de afwezigheid van Herbots een serieuze aderlating, maar het opent dus ook perspectieven. Bovendien is dit een kolfje naar de hand van de bondscoach. Vansnick zou namelijk Vansnick niet zijn als hij al geen dozijn aan tactische plannen heeft uitgedokterd. Zoals u al eens in Volleymagazine kon lezen, leeft de 42-jarige Gooikenaar nu eenmaal van cijfers en video-analyses. Het zal in elk geval nodig zijn met tegenstanders als Bulgarije (FIVB 16), Puerto Rico (FIVB 22), Argentinië (FIVB 19), Peru (FIVB 29), Japan (FIVB 8), Brazilië (FIVB 4) en jawel nogmaals Turkije (FIVB 1).

Aanvoerster Celine Van Gestel

Na vijftien jaar aan de zijde te hebben gestaan van Gert Vande Broek beleeft u nu op enkele weken tijd absolute hoogdagen als hoofdcoach. Eerst het EK en nu richting het OKT, wat doet dat met u als mens?

Kris Vansnick: “Goh, ik blijf erbij dat ik ook aan de zijde van Gert steeds veel verantwoordelijkheid heb genomen. Ik heb van Gert veel kunnen opsteken. Natuurlijk krijg je als hoofdcoach heel wat extra zaken te verwerken en word je vaker bevraagd door de media. De eindverantwoordelijkheid ligt nu ook volledig bij mij en dat vraagt een pak meer management, maar ik heb al sinds het begin heel veel steun gevoeld. Zeker nu we er topkerels als Alper Hamurcu en Paul Sens bij hebben gehaald. Zij weten wat internationaal vrouwenvolleybal betekent. En laat ons zeker ook niet de meerwaarde van Andrea Panzeri vergeten. Hij moest voor het EK al terug naar zijn club Scandicci, maar het is ook een grote persoonlijkheid en een echte spelerscoach op training.  Verder hebben ook ons medisch team met dokter Liedewij Bogaert en kiné Bert Heremans me heel hard geholpen en mee voor de continuïteit gezorgd. Scouter Elias Cornelis heeft na het WK zijn scoutingswerk voor ons verder gezet.”

We zijn nu goed veertien dagen na de Europese titel van Turkije. Kijk jij nu anders terug op het EK dan vlak na de uitschakeling?

“Niet meteen.  Misschien hadden we inderdaad een aantal zaken tegen Oekraïne anders moeten doen, maar zo’n ingrepen weet je niet vooraf. Dat kan goed en slecht vallen. Ik heb vooral onthouden dat de groep als één eenheid naar buiten is gekomen en dat er ook binnen de groep veel werk- en veerkracht is gebleven.”


Ook bij kapitein Van Gestel lag de nederlaag tegen Oekraïne nog altijd op de maag. “We moeten dat in de toekomst anders aanpakken”, klonk het. Wat bedoelde ze daarmee?

“Oekraïne had die clash tegen ons gewoon super goed voorbereid, net als wij overigens nadat we 20 wedstrijden van hen bekeken. De tegenstanders kennen ons ondertussen ook goed en spelen in op onze tactiek. Nu, die eerste waarschuwing kregen we al in de European Golden League en daarom hebben we ook gewerkt aan de verbreding. Je kan als ploeg dan wel over veel talent beschikken, je moet ook blijven presteren. Op dat vlak hebben we zeker stappen gezet.”

Wat neem je mee naar het OKT uit de wedstrijd tegen Turkije? Vargas en co staan daar opnieuw op jullie te wachten, weliswaar als laatste tegenstander.

“We hebben die wedstrijd afgelopen weekend nog geanalyseerd en er zijn toch wel een paar werkpunten naar boven gekomen. Het leuke aan deze groep is dat ze op dat vlak de lat voor zichzelf zeer hoog legt. Het is juist deze mentaliteit die het verschil maakt tussen een ploeg die opgeeft en een ploeg die tegenslagen overwint, zoals de Tigers.”

Yellow-truitjes verzamelen voor de trip

Zonder Herbots wordt het toch opnieuw aanpassen? En Turkije kent jullie nu ook op die manier.

“Maar we focussen zeker niet alleen op Turkije.. Wij zijn een ploeg in volle ontwikkeling terwijl Turkije nummer één van de wereld is. Ik kan alleen maar vaststellen dat zij de verdiende kampioen van Europa zijn, maar dat ze de titel ook tegen ons wel zijn komen halen. Moest het 2-2 geworden zijn, dan hadden we dat eerlijk afgedwongen. En ook, er zijn daar een aantal aanvallen de revue gepasseerd dat we de bal richting het gezicht kregen en toch waren we niet geïntimideerd. Dat is vintage Yellow Tigers en die spirit wil ik ook zien op het OKT.”

Van het OKT gesproken, wat is daar nu de doelstelling? Bulgarije, Puerto Rico, Argentinië, Peru lijken ons haalbaar. Japan, Brazilië en Turkije, dat wordt vlieg- en stuntwerk?

“Elke wedstrijd kan tellen voor onze plaats op de wereldranking. Dus we bekijken elke tegenstander als een opportuniteit. Winst tegen een ploeg die veel hoger staat op de ranglijst levert namelijk héél wat bonuspunten op. Natuurlijk zijn we geen favoriet om ons te plaatsen voor Parijs 2024, maar op dit moment staan we wel op een gunstige dertiende plaats.”

Leg eens uit?

“Voor de Olympische Spelen vinden er drie toernooien plaats en kunnen er zich in totaal zes ploegen plaatsen. Met Frankrijk als organiserend land erbij, kom je aan zeven naties. Dan blijven er dus nog vijf plaatsen over en die worden gebaseerd op de ranking na de VNL in 2024. Wij spelen die niet, maar dat hoeft niet meteen een nadeel te zijn. Landen als Bulgarije en Duitsland spelen die wel, maar kunnen daarom ook nog een pak punten verliezen als ze zelf nederlagen te slikken krijgen.”

Anna Koulberg

Welke waarde wordt er dan aan de wedstrijden van het OKT gegeven?

“Ik vat even samen. Wanneer je een wedstrijd in de European League wint, kan je het minst aantal punten verdienen en/of verliezen. Op het EK kan een zege waarde 30 extra betekenen, op het OKT is dat waarde 40, tijdens de VNL 45 en op het WK of de OS is de waarde 50.”

Gelukkig spreken we hier met een cijferkanon.

“Het is inderdaad pure kansberekening. We hebben voor de eerste keer zo’n algoritme uitgedokterd op de VNL 2021 in Rimini en we plaatsten ons toen voor het WK. Vanaf dan weten we exact hoeveel punten we kunnen verdienen of verliezen.”

Wat is de berekening dan voor het OKT?

“We weten dat we tijdens de eerste vier wedstrijden ofwel maximum 10 punten kunnen verdienen per zege ofwel maximum 10 punten verliezen bij een nederlaag. De laatste drie wedstrijden op het OKT zouden een jackpot kunnen zijn. Zelfs al verliezen we tegen Turkije, dan raak je maar een aantal punten kwijt, dus dat is zeker geen ramp.”

Hoe hard heb je gevloekt toen je het definitieve verdict van Herbots te horen kreeg? We hebben trouwens plots een flashback naar het EK in Servië toen ze ook forfait moest geven in de 1/8e finales tegen Italië?

“We weten dat blessures nu éénmaal deel uitmaken van topsport. We hebben via héél wat load balancing geprobeerd om Britt fit te houden.  Daarom namen we geen risico tegen Servië en Turkije, maar een echo zorgde voor duidelijkheid: ze had opnieuw een scheurtje opgelopen. Voor de atleet Herbots hebben we het meest logische besluit genomen.”

Voor de toekomst van onze nationale ster lijkt dit inderdaad het beste, zeker omdat er op het OKT zeven wedstrijden op negen dagen tijd worden afgewerkt.

“Dat is inderdaad waanzin en er komt ook nog een clubseizoen aan hé. Om dit hoofdstuk af te ronden: het is doodjammer, want ik trek veel liever met een volledig fitte Herbots ten oorlog.”

Het lijkt ons de ideale gelegenheid om Kaja Grobelna nog eens te bellen. Heeft u haar ondertussen al gehoord?

“We hebben effectief contact gehad. Kaja heeft elke wedstrijd van het EK gevolgd, momenteel zit zij in Chieri waar ze met haar club in een rustige opstart zit van het komende seizoen. Momenteel geeft ze de voorrang aan de voorbereiding met haar club. Ze wenst de hele groep heel veel succes.”


Wie neem je mee als vervangster van Britt?

“Dat wordt Kaat Cos, de hoekspeelster die ook in de European League al in de selectie zat.”

De druk komt nu dus meer en meer op de schouders van Pauline Martin liggen.

“Niet alleen bij haar, want de ploeg heeft ondertussen al voldoende automatismen opgebouwd om voor andere oplossingen te zorgen. Tijdens de voorbereiding op het EK hebben we trouwens ook al héél wat sets gespeeld in andere opstellingen.”

Britt Rampelberg

En op zich hebben jullie deze keer wel een gunstige loting?

“Bah, dat is hoe je het bekijkt… Met de nummer 1, 4 en 6 van de wereld zijn er op dit niveau geen gunstige lotingen. Het is wel zo dat de sterkte van de tegenstanders crescendo gaat.”

Wat wel opvalt, jullie spelen de eerste vier wedstrijden telkens om 10 uur ‘s ochtends, niet echt ideaal?

“Japan heeft het ons inderdaad niet gemakkelijk gemaakt op dat vlak, maar op zich is dit ook niet nieuw, want tijdens onze laatste VNL en het WK hebben we al bewezen dat we ook ‘s ochtends kunnen presteren. En misschien hebben we daardoor zelfs minder last van de jetlag.”

Hoe zit het met de kopjes in de ploeg? Zijn ze er klaar voor?

“We zijn sinds vorige week weer intensief aan het trainen en iedereen is topfit. Niemand heeft trouwens zijn kopje laten hangen na het definitieve forfait van Britt. Woensdag vertrokken we richting Tokio, met een tussenstop in München. En dat zal vol enthousiasme zijn.”

Argentinië is tweede geworden op het Zuid-Amerikaanse Kampioenschap, Brazilië spreekt altijd tot de verbeelding en Turkije hoeft al helemaal geen uitleg meer. Naar welke wedstrijd wordt extra hard uitgekeken?

“Sowieso spelen in Japan tegen Japan in de legendarische zaal waar ook de wedstrijden van de Olympische Spelen plaatsvonden, dat wordt in elk geval onvergetelijk. En voor onze jonge ploeg wordt dat bovendien een ervaring van onschatbare waarde.”


Schat de kansen van de Tigers eens in?

“Peru is de minst sterke ploeg, gevolgd door Puerto Rico en Bulgarije waar we recent nog drie oefenwedstrijden hebben tegen gespeeld. Argentinië is een fysiek sterke ploeg en heeft met de legendarisch Argentijnse ex-speler, Daniel Castellani, een topcoach in de rangen. Hij zal er zeker wat ideeën uit het mannenvolleybal inslijpen. En dan is er nog Puerto Rico en zij zijn eveneens een gevreesde tegenstander met onder andere de ervaren Natalia Valentin als setter. Maar goed, we willen gewoon het maximum uit deze groep halen. Tijdens het EK is gebleken dat we pas helemaal op het einde in een goede vorm staken, dus laat ons hopen dat we die lijn op het OKT kunnen verder trekken.”

Tekst: Kenny Hennens

Foto’s: CEV, archief

Selectie:

Spelverdelers: Jutta Van de Vyver, Elise Van Sas, Charlotte Krenicky

Hoekspelers: Celine Van Gestel, Manon Stragier, Kaat Cos (foto)

Middenblokkers: Silke Van Avermaet, Marlies Janssens, Nathalie Lemmens, Anna Koulberg

Hoofdaanvaller: Pauline Martin

Libero’s: Britt Rampelberg, Nel Demeyer, Noor Debouck

Staff:

Team-Manager/Dokter: Liedewij Bogaer

Head-Coach: Kris Vansnick

Assistent-Coaches: Alper Hamurcu (Tur) – Paul Sens (Ger)

Medische en administratieve begeleiding: , Fons Vranken, Bert Heremans, Bram Wuyts, Lieve Deschutter

Scout: Elias Cornelis

Wedstrijden (Belgische tijd):

16/09: 3u België – Bulgarije

17/09: 3u België – Puerto Rico

19/09: 3u België – Argentinië

20/09: 3u België – Peru

22/09: 12u25: Japan – België

23/09: 9u België – Brazilië

24/09: 9u België – Turkije