“EK-campagne eindigt te vroeg voor Yellow Tigers”

De Yellow Tigers hebben afscheid moeten nemen van hun trouw publiek tijdens de Europese kampioenschappen. Ze deden dat weliswaar met opgeheven hoofd, want na een wisselvallig EK lieten ze tijdens de 1/8 finales tegen Turkije zien dat ze mee kunnen wedijveren met de wereldtop.

Volleymagazine sprak met Kris Vansnick en had toch wel enkele prangende vragen voor de nieuwe hoofdcoach van ‘Belgium’.

We zijn nu vlak na de uitschakeling op dit EK, het moet nog allemaal verwerkt en geëvalueerd worden. Wat overheerst momenteel, de ontgoocheling of de fierheid?

Kris Vansnick: “In de eerste plaats fierheid. Want de manier waarop we ons als team opnieuw geprofileerd hebben, stemt tot tevredenheid. We zijn steeds gegroeid in dit toernooi. We hebben verschillende nieuwe speelsters kunnen inpassen. En we hebben de stilaan legendarische weerbaarheid van de Yellow Tigers nog eens uitgebreid kunnen tonen. Het fantastisch publiek heeft ons daarbij geholpen. Dit was pure reclame voor de volleybalsport.

Anderzijds is er toch ontgoocheling omdat we uitgeschakeld zijn. We liggen er in de 1/8 finales reeds uit. Hadden we tegen Oekraïne een betere match gespeeld, dan hadden we niet op de vierde plaats geëindigd in onze – overigens zware – poule. Dan stonden we niet tegenover Turkije in de tweede ronde, maar wel tegenover een meer haalbare tegenstander. Ontgoocheling ook, wegens de tegenslag en de blessure van Britt Herbots. We zijn – met uitzondering van onze laatste match – niet in onze WK-vorm geraakt. Vorig jaar haalden we in Nederland een beter niveau.”

In het internationale volleybal wordt iedereen geconfronteerd met een overvolle zomerkalender. Tijdens de kwalificatiewedstrijden voor de Olympische Spelen spelen jullie op negen dagen tijd alweer zeven wedstrijden. Raakt sterkhouder Britt Herbots opnieuw fit?

Britt Herbots

“De blessure wordt heel stipt en heel correct opgevolgd door ons medisch team o.l.v. dokter Bogaert en kine Bert Heremans. We gaan dat goed en op een gezonde manier aanpakken. We hebben vanaf de voorbereiding op dit EK, maar ook tijdens deze kampioenschappen, voortdurend gezocht naar manieren om het gewicht over alle schouders te verdelen.

Uiteraard wil iedereen mee naar Tokio. Het OKT wordt ongetwijfeld een grandioos evenement in het imposante ‘Yoyogi National Stadium’ waar legendarische wedstrijden van de Olympische Spelen werden afgewerkt. Dat wordt buitengewoon. Zo’n sfeer, zo’n beleving in het volleybalgekke Japan – met alweer overvolle tribunes – geeft iedereen ontzettend veel goesting om daarbij te zijn. Wij waren zeer gemotiveerd voor het EK in eigen land, nu is de motivatie even hoog voor wellicht onvergetelijke belevenissen in Tokio.”

Een beetje meer geluk is waarschijnlijk ook nodig tijdens al die topontmoetingen. Het Turks voetje tijdens een belangrijk moment in de vierde set. Of de Poolse middenvinger die iedereen zag bewegen, behalve de scheidsrechter. Hij wou de beelden niet opnieuw bekijken.

“In wedstrijden tegen zo’n fysiek sterke ploegen zijn alle details belangrijk. Maar in elke confrontatie zijn er ook kansen. Dat hebben we meer dan eens bewezen, behalve tegen Oekraïne. Ik ben benieuwd wat Turkije – toch de nummer 1 van de wereld, plus de winnaar van de recente VNL –  in een volgende fase van dit EK kan presteren. Servië heeft me het meest geïmponeerd en zij mikken naar een piekconditie. Die fysieke kracht, de mogelijkheden in blok en verdediging. Maar ook de snelle eerste tempo smashes, vooral op die grote aanvalshoogte, zijn werkelijk impressionant. En ze hebben een geweldige hoofdaanvalster. Bij het kwartet Boskovic (Servië), Egonu (Italië), Vargas (Turkije) en Haak (Zweden) staat de Servische opposite misschien toch bovenaan.”

De beste wedstrijden – wat de spelverdeling betreft – werden merkwaardig genoeg gespeeld zonder speerpunt Britt Herbots. Meer variatie, de middenspeelsters werden meer bij de aanvalsopbouw betrokken en Pauline Martin bloeide helemaal open.

“Ik ben niet akkoord met deze stelling. Zelfs bij 0-0 ging het bij Turkije allemaal naar Vargas. Wanneer het om de punten gaat, trekt iedereen de kaart van hun meest scorende speelster. Ik kan wel akkoord gaan dat – vooraleer de fase van ‘moneytime’ begint – we de opbouw iets meer kunnen spreiden. Maar als het er echt om gaat tijdens de belangrijkste momenten van een wedstrijd, is het logisch dat de beste aanvalsters aangespeeld worden.

Het is duidelijk dat we veel verder staan. Wie ons zag spelen tegen Zweden, had nooit gedacht dat we zo’n topwedstrijden zouden spelen tegen Polen of Turkije. Dat is ongelooflijk belangrijk voor de toekomstige evolutie van het Belgisch team. De overtuiging en het spelpeil is gegroeid. We weten dat we – als nummer 13 van de wereld – met de koplopers van de FIVB-rangschikking kunnen meespelen.”

Manon Stragier

Elk land heeft een bliksemafleider nodig. Pauline Martin is helemaal ontbolsterd tijdens dit EK. In het internationale volleybal wordt de rol van hoofdaanvalster steeds belangrijker. De Waalse speelster tankte vertrouwen tegen Servië en overtuigde iedereen opnieuw van haar mogelijkheden tegen Turkije.

“Dat klopt, en dan kom ik even terug op onze voorbereiding. We zochten toen reeds naar constructieve oplossingen voor onze ploeg. In de aanloop naar het EK heeft Pauline al laten zien dat ze een talent is. Dat is vooral positief naar de toekomst toe. Het vraagt iedere keer om bevestiging. Onze kracht is dat we het de tegenpartij moeilijk kunnen maken omdat we twee totaal verschillende systemen kunnen spelen.

We gaan deze kampioenschappen grondig evalueren. Met het OKT voor de deur staan we – na een korte rustperiode – voor de laatste uitdaging in deze drukke zomer. Er komt nog een belangrijke periode aan in verband met de wereldrangschikking. Tijdens de kwalificaties voor de OS kunnen we meer punten verdienen dan tijdens dit EK.

Het is duidelijk dat we dan – via een sterke Europa League-campagne – opnieuw naar de Volley Nations League willen geraken. De landen die de VNL hebben afgewerkt, hebben immers een voorsprong op de rest. Want zij zijn het gewend om tijdens vele duels op het hoogste niveau met constante uitdagingen geconfronteerd te worden.”

Had België in de andere tabelhelft gezeten, dan hadden we – zoals Nederland – verder kunnen doorstoten tijdens dit EK. De top-acht was een droomdoelstelling van het Belgisch team.

“Tegen een loting kan je niets beginnen. We hoeven daarover niet te zeuren. Onze poulefase zat vol met moeilijke en gevaarlijke tegenstanders. Dat wisten we. Alleen is het bijzonder jammer dat we net tijdens die confrontatie tegen Oekraïne een mindere prestatie hebben afgeleverd. Bij een derde plaats konden we in Brussel het Tsjechisch team ontmoeten. Met alle respect, dat is toch een heel ander kaliber dan Turkije. Met het niveau dat we tijdens de laatste match demonstreerden, gingen we wellicht voorbij de Tsjechen geraakt zijn. Dan stonden we in de kwartfinales.”

U vermeldde het reeds, de behaalde punten tijdens het OKT worden zeer doorslaggevend. Net zoals op dit EK krijgen de Yellow Tigers op papier haalbare tegenstanders maar ook absolute toplanden tegenover zich. Wat zal het zwaarst doorwegen?

“Het puntensysteem werkt in twee richtingen. Je kan essentiële punten verzamelen wanneer je – vooral tegen landen die hoger gerangschikt staan – kan winnen. Maar evenzeer kan je veel punten laten liggen, als je van lager geklasseerde landen verliest. We spelen tegen Bulgarije – aan een sterk EK bezig en ongeveer even hoog geplaatst als België – dat wordt al een belangrijke waardemeter. Dan volgen confrontaties met Puerto Rico, Argentinië en Peru. Dat zijn landen met een hele andere manier van volleyballen. De laatste drie wedstrijden van het OKT zijn opnieuw uitdagende opdrachten tegen de absolute top van de wereld. Japan (het thuisland), Brazilië (die willen geen enkele kans op deelname aan de Olympische Spelen laten schieten) en Turkije (de sensatie tijdens de zomer van 2023).

Silke Van Avermaet en Marlies Janssens blokken

Het wordt dus cruciaal dat we tegen de ‘mindere’ landen geen steken laten vallen. De les van Oekraïne gaan we zeer goed onthouden. En dan gaan we weer voluit tegen die toplanden, met onze kwaliteiten in service en verdediging, zoals we bewezen hebben tegen Turkije. We hebben alles te winnen.”

Ondertussen hebben de Yellow Tigers veel promotie gemaakt voor het vrouwenvolleybal. Dit doet na alle voorbije histories veel deugd.

“Er is fel ingezet op de bekendmaking en de reclame voor dit EK, dat was een gigantisch succes. De motiverende prikkels die we ontvangen vanuit de overvolle tribunes zijn werkelijk een grote stimulans. Ook de Yellow Tigers hebben flinke promotiehulp geboden tijdens extra activiteiten buiten het volleybal. Er is terug een (vrolijk) gezicht op de Yellow Tigers geplakt. We hebben veel zieltjes gewonnen. Ik heb vooral genoten. En ik had veel steun van de speelsters en de staff. Het vrouwenvolleybal is positief in beeld gebracht. Zo moet het ook.”

Tekst: Walter Vereeck

Foto’s: CEV, archief

De kwartfinales van dit EK:

In Italië:

Dinsdag 18u Nederland – Bulgarije

Dinsdag 21u Italië – Frankrijk (met Emile Rousseaux)

In België (Paleis 12 – Brussel)

Woensdag 17u Polen – Turkije

Woensdag 20u Servië – Tsjechië