Kris Vansnick: “Kevin De Bruyne is gekend bij elke tegenstander, zoals Britt Herbots, maar stop ze maar eens!”

Al zeventien jaar zit hij in de staff van de Yellow Tigers, hij is intussen aan zijn achtste EK toe, maar voor het eerst draagt hij de hoofdverantwoordelijkheid over het Belgische vrouwenteam dat donderdagavond aan het EK in Sport Vlaanderen Gent (Zuidlaan) deelneemt. Kris Vansnick weet dus echt wel een beetje wat er op hem en zijn ploeg afkomt.

Hoewel zijn team in de zwaarste poule zit van de vier reeksen, veronderstelt iedereen dat de Yellow Tigers bij de eerste vier eindigen en zich dus kwalificeren voor de volgende ronde in de Heizelpaleizen in Brussel. En dan moeten minstens  de eerste twee matchen tegen Hongarije en Slovenië gewonnen worden. Is bondscoach Kris eigenlijk wel tevreden over de voorbereiding van zijn ploeg?

Kris Vansnick: “Wij hebben op 17 juli de trainingen hervat, nadat de ploeg 14 dagen vakantie had na de European Golden League. Vanaf dan werd het een intensieve voorbereiding, waarin we zowel op het fysieke, mentale en volleybal aspect gewerkt hebben. Er zaten weinig rustdagen in, zo hebben we ook nog drie geslaagde stages achter de rug met Bulgarije, Tsjechië en Slovakije als sparringpartners.

We konden daarin een pak nuttige informatie verzamelen, iedereen in de ploeg kreeg alle kansen om zich te tonen. Alle speelsters 100% fysiek in orde krijgen en haar beste WK-vorm van vorig jaar benaderen was de doelstelling. Daarom zijn we ook zuinig omgesprongen met het inzetten van b.v. Britt Herbots. Op dat gebied lijkt de voorbereiding nagenoeg voor 100% geslaagd.”

Wat waren jullie laatste resultaten tegen Slovakije?

“Een eerste oefenwedstrijd in Beveren hebben we met 3-1 gewonnen, maar in de wedstrijdhall in Gent verloren we met 0-3. Geen goede generale repetitie dus.  Maar ook in deze twee wedstrijden hebben we veel geroteerd. En we hebben nog twee trainingsdagen om ons nu goed aan te passen aan de omstandigheden in de toch onbekende wedstrijdhal in Gent.”

Je zegt dat je heel wat nuttige info gehaald hebt uit de voorbereiding. Zoals?

“We zagen b.v. de bevestiging dat speelsters als Krenicky en Stragier een goeie vooruitgang hebben geboekt. Heel positief is ook dat Pauline Martin als hoofdaanvalster zich verder kon ontwikkelen in deze voorbereiding. In sommige matchen was ze goed voor heel wat punten. Op die manier hebben we dus verder gezet wat in de European League al werd gestart.  Ze kan voor een alternatieve opstelling in onze ploeg zorgen.  Dit terwijl onze gekende speelstijl met drie sterke middenspeelsters het fundament is waaruit we vertrokken. Allemaal positief, maar we moesten ons ook nog niet focussen op de resultaten en dat komt de komende dagen zeker wel.”

Britt Herbots

Iedereen weet intussen dat Britt Herbots het speerpunt van de ploeg is. Geen schrik dat de concurrentie intussen wel door heeft wat haar sterke kanten zijn?

“Ik denk dat dit bij alle ploegen hetzelfde is: je probeert te scoren via jouw sterke kanten en door de zwakke punten van de tegenstander te benutten. En wat Britt betreft: ach, bij Kevin De Bruyne weet ook iedereen dat hij de dragende kracht is van zijn ploeg, maar stop hem maar eens af. Dat is bij Britt net zo. Ons sterke punt is ook dat we volgens een strakke tactische organisatie kunnen spelen en dat zie je niet bij alle ploegen.”

Het is wel de eerste keer dat je hoofdverantwoordelijke bent van de ploeg op een EK. Wat is jouw eigen, nieuwe inbreng geweest in dit gebeuren?

“Als je 9de werd op het voorbije wereldkampioenschap, dan is het duidelijk dat je niet veel moet veranderen. Je moet zorgen voor de continuïteit en het verder zetten van het werk dat Gert Vande Broek hier vele jaren geleverd heeft. Hij legde immers de fundamenten voor deze sterke groep. We hebben in de staff intussen enkele andere mensen uit Duitsland (Schwerin) en Turkije als versterking aangetrokken, die ook ervaring hebben in het internationale volley en op training voor enkele andere impulsen zorgden of die welkom zijn in de analyse van de komende tegenstanders. Alper focust b.v. bijzonder op Oekraïne, omdat hij recent trainer was van verschillende speelsters daar.”

Ik neem aan dat je ook van Gert nog wel nuttige tips meekreeg.

“Gert heeft even afstand genomen van het volley, we moeten die beslissing respecteren. Hij heeft recent ook bijzondere familiale zorgen na het overlijden van zijn moeder. Hij vertoeft momenteel in het buitenland. Wij hebben vijftien jaar zeer goed samen gewerkt, zowel bij de Yellow Tigers als bij Asterix. Deze situatie was bij de start van de campagne uiteraard niet de gewenste. Het is duidelijk dat hij technisch en tactisch bijzonder sterk is. We spelen het EK ook voor hem en het is ook zo dat deze groep gekozen heeft voor continuïteit en een engagement voor verschillende jaren. Dat blijft zo. De laatste weken hebben we samen niet over volleybal gepraat.  Ik focus me nu op dit EK en doe er alles aan om de goeie resultaten uit het verleden verder te kunnen zetten.”

Manon Stragier

Op het einde van de European Golden League zaten jullie toch wel mentaal in een dipje. Hoe hebben jullie opnieuw voor een positieve sfeer kunnen zorgen? Britt zei in De Morgen dat ze het idee had dat iedereen de nationale ploeg kapot wilde…

“Op sportief gebied viel dat nogal mee. Vergeet niet dat wij in de European Golden League onze poule gewonnen hebben. Dat we alle speelsters wedstrijdervaring hebben laten opdoen. Maar door de mediastorm die er geweest is, geraakte de sfeer vertroebeld en dat heeft ook een enorme impact gehad op de ploeg. We wilden echter als groep echt wel verder. Op de eerste trainingsdag hebben we de groep toegesproken.  Onze visie gegeven over hoe het verder gaat. Er was mijn aanstelling als bondscoach en de uitbreiding van de staff.  We kregen de steun van heel de groep en de federatie. Wij hebben gesproken over onze doelstellingen op korte en op langere termijn. De conclusie is ook dat de ranking steeds belangrijker zal worden in de toekomst.  Maar dat we nu in eerste instantie focussen op een goed resultaat op het EK, te meer omdat het deze keer in eigen land georganiseerd wordt. En vanaf die eerste dag zijn we opnieuw met volle focus beginnen trainen.”

Is spelen voor eigen publiek zo belangrijk, want kan dat niet juist zorgen voor extra druk?

“Natuurlijk zullen we onder druk moeten spelen. Maar onze ervaring met deze groep is net dat ze beter gaat spelen onder impuls van het publiek. Herinner je vorig jaar onze WK- matchen in Nederland, waar toch ook heel wat Belgische supporters voor steun zorgden. In die omstandigheden hebben ze toch uitstekend gepresteerd en zijn ze misschien wel af en toe boven zichzelf uitgegroeid.”

Moeten ze ook in Gent niet boven zichzelf uitstijgen?

“We weten dus dat we in een sterke poule zitten. Als ik naar de andere poules kijk, dan denk ik dat Italië en Nederland zich losweg voor de halve finales kunnen plaatsen, met Frankrijk als grootste outsider in die tabelhelft.  Wij zitten met Polen en wereldkampioen Servië in één groep, terwijl in de volgende ronde nog kleppers als Duitsland zitten (bij wie Vital Heynen stilaan zijn stempel kan drukken), Tsjechië met een pittig team en Turkije dat zopas nog de VNL-competitie won, terwijl ze ook nog een talentvolle ex-Cubaanse speelster (Melissa Vargas) aan hun kern konden toevoegen. Dat is een troef erbij voor hen. Wij zitten dus in een gigantisch sterke tabelhelft.”

Marlies Janssens en Anna Koulberg.

De start van het EK zal dus heel belangrijk zijn.

“Wij zijn dus inderdaad gefocust op de start van dit EK tegen Hongarije. Ik heb zo juist nog een video bekeken van hun laatste oefenwedstrijd tegen Azerbaidjan die ze met 3-2 wonnen.

Nadien volgt met Slovenië een vinnige attractieve tegenstander. Oekraïne is de derde tegenstander, intussen een stevige klepper in het Europese volleybal.  Zij wonnen met de vingers in de neus de European Golden League en namen recent ook nog de ervaring mee van de FIVB Challenger Cup.”

Enig idee waarom Britt de match tegen Servië extra belangrijk acht?

“De spelverdeelster van de Serven is komend seizoen ploeggenote van Britt bij het Italiaanse Scandicci. Verder hebben de Serven speelsters met sterke fysieke capaciteiten en het is dus de vraag wie wie zal kunnen neutraliseren.”

Tegen Polen haalden jullie in het verleden wel mooie resultaten…

“Klopt. Zij zitten echter ook in de flow van hun bronzen medaille in de Volley Nations League.  Daarenboven is topspelverdeler Joanna Wolosz ook terug, samen met Stysiak zijn zij ook een lust voor het oog van de neutrale toeschouwers. Nu, de keren dat we goede resultaten haalden tegen Polen, waren weer matchen waarin we boven onszelf uitstegen.”

Hoe zit dat juist met het belang van die wereldranking in de toekomst?

“FIVB heeft het systeem gewijzigd met de toekenning van punten voor die wereldranglijst. Een voorbeeld is de kwalificatie voor de Olympische Spelen in Parijs volgend jaar. Wij moeten eind september een olympisch kwalificatietoernooi spelen in Japan, waarin alleen de eerste twee zich rechtstreeks kwalificeren. Nadien blijven er nog vijf plaatsen over, die – na de Volley Nations League van 2024 – toegekend worden aan de vijf hoogst gerangschikte landen op die wereldranglijst (met de bemerking dat elk werelddeel op de O.S. moet vertegenwoordigd zijn).”

Heeft België dus nog een mini-kansje om zich te kwalificeren?

“Ja, dat olympisch kwalificatietoernooi levert meer punten op dan een EK. Heel belangrijk om daar goed te presteren. België zit niet in de VNL, maar kan b.v. via de European Golden League en nadien via de Challenge Cup, niet alleen een nieuwe plaats in de VNL veroveren, maar ook nog een kansje maken om zich voor de Olympische Spelen te plaatsen. Die VNL kan verraderlijk zijn, want je kan er veel punten in winnen, maar ook verliezen. Kijk maar wat er met Zuid-Korea intussen gebeurd is.”

Kris, wat zijn voor jou nog de ambities tijdens de komende jaren, zowel bij de Yellow Tigers als bij Asterix?

“In het verleden heeft het ene het andere steeds vooruit geholpen. Het opleidingsproject Asterix, dat er samen met andere clubs voor zorgde dat we Yellow Tigers kregen, die we aanspoorden hun carrière verder te zetten in het buitenland en er sterker te worden. Dat kwam ook de Yellow Tigers ten goede. Voor de komende competitie was de afspraak met Asterix al gemaakt om er hoofdcoach te blijven, maar de intentie is om nadien enkel de rol van bondscoach uit te oefenen.

Ik ben ook en vooral een teamplayer en hoop dat de Yellow Tigers hun engagementen op langere termijn kunnen vasthouden.  Dat er nieuwe talenten opstaan om de groep verder te verruimen. Een goed product als de Yellow Tigers moet behouden blijven.”

Je startte ooit als een gewaardeerd scouter, die langs die weg ook heel wat internationale relaties opbouwde. Geen heimwee?

“Heimwee nu niet dadelijk, maar ik steek zelf nog heel wat tijd in de scouting van de eigen en de andere ploegen. Dit is één van mijn sterktes als coach. Ik gebruik Datavolley dus nog steeds. En net als mijn collega bij Roeselare, Steven Vanmedegael, hechten we veel belang aan het gebruik van data voor en tijdens de wedstrijden.”

Tekst: Marcel Coppens

Foto’s: CEV, archief

Programma EK vrouwen – poule Gent (A)

Donderdag 17/08: 20u Hongarije – België.

Vrijdag 18/08: 17u Servië – Oekraïne; 20u Slovenië – Polen.

Zaterdag 19/08: 17u Oekraïne – Hongarije; 20u Slovenië – België.

Zondag 20/08: 17u Hongarije – Polen; 20u Slovenië – Servië.

Maandag 21/08: 17u Polen – Servië; 20u België – Oekraïne.

Dinsdag 22/08: 17u Slovenië – Hongarije; 20u België – Polen.

Woensdag 23/08: 17u Oekraïne – Slovenië; 20u Hongarije – Servië.

Donderdag 24/08: 17u Oekraïne – Polen; 20u Servië – België.

(Poule C: Griekenland, Duitsland, Turkije, Zweden, Azerbaidjan, Tsjechië)

Zondag 27/08: A1 – C4 (match 1), gevolgd door A3 – C2 (match 4).

Maandag 28/08: A4 – C1 (match 2), gevolgd door A2 – C3 (match 3).

Woensdag 30/08: kwartfinales: winnaar 1 – winnaar 4, winnaar2 – winnaar 3.

Vrijdag 01/09: halve finales.

Zondag 03/09: wedstrijden om het brons en het goud.

Charlotte Krenicky

De Yellow Tigers

Elise Van Sas, Jutta Van de Vyver, Charlotte Krenicky, Pauline Martin, Britt Herbots, Celine Van Gestel, Manon Stragier, Silke Van Avermaet, Marlies Janssens, Nathalie Lemmens, Anna Koulberg, Britt Rampelberg, Nel Demeyer, Noor Debouck.

Alle wedstrijden van de Yellow Tigers op televisie via Ketnet.