Yellow Tigers zitten in de zwaarste groep

Drukke vakantiemaanden juli en augustus. Vooral ook voor de jeugdteams in Europese en wereldkampioenschappen. Zo veel toernooien dat je soms door het bos de bomen niet meer zag. Gisteren en vandaag geven we een overzicht.

Maar uiteraard gaat een groot deel van de belangstelling uit naar de prestaties van onze nationale teams. Te meer omdat de Yellow Tigers donderdag beginnen aan het EK in eigen land. Bij vergeleken de reeks van de Belgische vrouwen met die uit de andere poules en wat was de conclusie. Spreken over de ‘poule des doods’ is misschien licht overdreven, maar zij hebben echt wel de zwaarste reeks geloot van de vier poules.

Er nemen 24 landen deel aan dit EK en ze werden onderverdeeld in 4 poules, die doorgaan in vier verschillende landen namelijk België, Italië, Duitsland en Estland. Als we kijken naar de world ranking van de teams in de verschillende poules kunnen we besluiten dat onze Yellow Tigers niet direct door de loting gediend werden. De poule in België lijkt wel de poule des doods met nr.5 Servië, nr .7 Polen, nr. 13 België, nr. 21 Oekraïne, nr. 23 Slovenië en nr. 31 Hongarije en dat is klaarblijkelijk veruit de zwaarste.

Als ze zich plaatsen bij de eerste vier, dan moeten ze het opnemen tegen de nrs. 1 tot 4 van poule C die in het Duitse Düsseldorf spelen. Als je kijkt naar de worldranking dan kan deze reeks duidelijk beschouwd worden als de tweede moeilijkste  poule met  nr. 1 Turkije, nr. 11 Duitsland, nr. 19 Tsjechië, nr. 25 Zweden,  nr. 31 Griekenland en nr. 38 Azerbeidjan.

We hebben uit nieuwsgierigheid de som gemaakt van de worldranking plaatsen van de deelnemers in de verschillende poules. In poule A is dit in totaal 105, in poule B 157, in poule C 125 en in poule D 170.

Nog even vermelden dat de 1/8 ste finales en de 1/4de finales gespeeld tussen de nrs .1 tot 4 van poule A en C doorgaan  in Brussel en deze tussen de nrs. 1 tot 4 van poule B en D in Firenze. De halve finales en de strijd om de podiumplaatsen worden gespeeld in Brussel.

Het programma van onze Yellow Tigers in de poule waarvan  de wedstrijden gespeeld worden in Gent ziet er als volgt uit : 17/8 HUN – BEL,   19/8 SLO – BEL,    21/8 BEL – UKR,   22/8 BEL – POL,   24/8 SRB – BEL. Alle matchen om 20u.

Franse vrouwen winnen Challenger Cup

Onze landgenoot Emile Rousseaux (tweede van rechts op de foto) doet het uitstekend als trainer in Frankrijk. Met de nationale vrouwenploeg won hij de Challenger Cup waardoor Frankrijk zich kwalificeerde voor de Volley Nations League van volgend jaar. In de halve finale versloeg Frankrijk OekraÏne met 3-0 en in de finale moest Zweden met 3-1 het onderspit delven.

EK U17 mannen

Exact 16 landen onderverdeeld in 2 poules van 8 namen aan dit EK deel. Onze Young Red Dragons eindigden tweede in hun poule na Bulgarije. Italië won de andere poule voor Spanje. In de halve finale  versloeg Italië België met 3-0 en deed Bulgarije hetzelfde met Spanje. In de strijd voor het brons versloeg Spanje België met 3-1. Het goud ging naar Italië dat Bulgarije eveneens met 3-1 versloeg. Onze landgenoot Viktor Speltinckx werd uitgeroepen tot beste outside hitter van het toernooi.

EYOF U19 mannen in Slovenië

Onze Young Red Dragons namen in Maribor van 24/7 tot 29/7 deel aan dit European Youth Olympic Festival. Dit kon beschouwd worden als de ideale voorbereiding op het WK in Argentinië. Zij eindigden tweede in een poule met Italië, Griekenland en Slovenië .In de halve finale verloren ze met 3-1 van Frankrijk en versloeg Italië Tsjechië met 3-2. In de strijd voor het brons verloren ze met 3-0 van Tsjechië. Het goud was voor Frankrijk dat tegen Italië won met 3-1.

WK U19 mannen in Argentinië

Aan dit WK namen 20 landen deel die onderverdeeld werden in 4 poules van 5 landen. Onze Young Red Dragons speelden in een poule met Italië, Brazilië, Mexico en Chili. Ze deden het uitstekend in hun poule. Tegen Mexico en Chili werd telkens met 3-0 gewonnen maar hun strafste prestatie leverden ze ongetwijfeld tegen Brazilië. Hier maakten ze een 2-0 achterstand goed en wonnen met 3-2.

Tegen Italië leek zelfs even een analoog scenario mogelijk. Hier werden ook de eerste twee sets duidelijk verloren. De derde set werd echter gewonnen en in de vierde set kwamen ze zeer dicht bij setwinst maar verloren deze uiteindelijk met 26-24. Deze resultaten leverden wel een tweede plaats op in hun poule zodat ze in de achtste finale moesten spelen tegen Slovenië, derde in de  poule waar Frankrijk als eerste eindigde voor Bulgarije.

In een bij momenten echte nagelbijter wisten onze Young Red Dragons met 3-1 de kwalificatie te realiseren voor de kwartfinale. Na vrij vlotte winst met 25 – 18 in de eerste set volgde eerst een 28-26 nederlaag in set 2 en een 31-29 overwinning in set 3. De laatste set was 25-22.

In de kwartfinale was Iran, dat Servië met 3-2 versloeg in de achtste finale, de tegenstander. Onze Young Red Dragons kwamen nooit in de wedstrijd en verloren met zware 3-0 cijfers.                                                  De andere uitslagen in de kwart finale waren   USA – BUL: 3-0          FRA – EGY : 3-0   en                    ITA – KOR : 0-3

½ finale :  USA – FRA : 0-3           IRI – KOR : 3-1

PL 3&4 : USA – KOR : 1-3

Pl  1&2 : FRA – IRI : 3-1

Onze boys eindigden uiteindelijk op een mooie zesde plaats na een knappe 3-2 overwinning tegen Italië gevolgd door een 3-1 nederlaag tegen Bulgarije.

WK U19 vrouwen

Gelijktijdig met het WK U19 voor mannen ging ook dit voor vrouwen door. Hieraan namen 24 landen deel onderverdeeld in vier poules van zes landen waarvan er twee poules gespeeld werden in Hongarije en twee in Kroatië. De finales werden gespeeld in Kroatië. Onze Young Yellow Tigers waren  niet geplaatst voor dit toernooi.  

De Belgische eer werd wel gered door scheidsrechter Marika Boulanger (zie foto), die uitblonk en het zelfs tot 1ste scheidsrechter bracht in de finale.

De kwartfinales waren fel betwist en werden driemaal beslist in de tiebreak. We kregen volgende resultaten : JPN – THA :  3-2     BUL – TUR : 1-3      ITA – CRO: 3-2     USA – BRA : 3-2

½ finale : TUR – JPN : 3-0         ITA-USA : 1-3

Pl 3 & 4 : ITA – JPN: 3-2

Pl 1 & 2 :TUR – USA: 2-3 na een 2-0 voorsprong van de Turkse vrouwen.

Tekst: Fernand Walder

Foto’s: FIVB, CEV, archief.