King and Queen of the Court in Hasselt met Sarah Cools als blikvanger

Na het succes van vorig jaar (zie podium hierboven) organiseert VT SafeSign Hasselt, ambitieuze club in mannen eerste nationale, op zondag 13 augustus het BK King of the Court-toernooi op de beachvelden in de stadswijk Runkst-Hasselt. Grote promotoren van de organisatie zijn de Hasseltse trainer-coach Bart Renders, clubvoorzitster Ann Keunen en ouwe getrouwe Hugo Van Malcot.

“We voelen ons heel vereerd, dat de federatie ‘Belgium Beach’ ons het BK heeft toegekend. Dat verzekert ons van een sterk deelnemersveld”, lacht het drietal in koor. “Het format is overgewaaid vanuit Nederland en heet officieel ‘King of the Court’, maar ook de vrouwen zijn aan zet. Zij strijden voor de nationale titel ‘Queen of the Court’.”

Bij de mannen zijn Jeroen Oprins en Mathias Blondeel de regerende Kings. Ze zijn er nu weer bij. Els Vandesteene en Axelle Longeval, winnaars in 2022, geven niet present. Maar er komt genoeg schoon volk langs, een garantie voor heel veel animo. De Belgische vicekampioene Lisa Van den Vonder schaart zich verrassend aan de zijde van supertalent Sarah Cools. Zij leek afgeschreven voor de topsport na enkele zeer zware blessures. Het is bewonderenswaardig hoe Sarah tracht terug te komen na de vele tegenslagen. Hopelijk vindt zij de weg naar een totale kentering.

VT SafeSign Hasselt bruist, leeft en smijt zich in het beachvolleybal. “Twee jaar geleden was het brakke grond. Kijk waar we nu staan”, glundert Bart Renders. “We zijn op beachniveau gaan samenwerken met Dames Volley DVH Hasselt. Een schot in de roos. Het is zo tof om te zien hoe we op korte tijd veel progressie hebben gemaakt.”

Het is jullie tweede organisatie van ‘King en Queen’. De editie 2023 is een verruimde versie?

Ann Keunen: “Ja. Ik noem de editie 2022 een voorzichtig pilootproject. Vrij beknopt. Met start om 17.00 uur en de podiumceremonie rond 20u30. Onze organisatie werd heel enthousiast onthaald. Alle omstandigheden zaten mee: op sportief vlak, weerkundig, qua belangstelling en deelnemende teams. Het concept oogde heel mooi. Tot ieders tevredenheid. En daarom lanceren we nu de tweede uitgave van het BK, dat Volley Vlaanderen – we genieten de volle steun van Dries Koekelkoren – ons wilde gunnen. We krijgen een prominente plek in het nieuw opgerichte circuit.”

Het podium van het BK beach bij de mannen

Voor de finales werden drie manches in de ‘National Series King of the Court’ afgewerkt. Met welk resultaat?

Hugo Van Malcot: “Inderdaad. In Haacht waren Louis Laenen (Waremme) en Thibault Goset (Mortroux) aan het feest. In Gent en ook in Waremme triomfeerde het duo Seppe en Jente De Keyser. Dat viertal komt zondag naar Hasselt. Daar zijn we heel blij mee. Ook de recente Belgische kampioenen Colson-Deroey zijn van de partij. Bingo.”

Weinigen weten het: het King-circuit gaat zowaar de wereld rond over diverse continenten?

Hugo Van Malcot: “Jawel, weet dat er ‘Continental Masters’ worden georganiseerd in Qatar, Miami, Hamburg,  Doha, Luxemburg en in september in Rotterdam, waar de Belgische kampioenen mogen deelnemen aan de BETCity Queen & King of the Court Royal Championship (5-10/9). De sport ‘boomt’. De originele bedenkers van het format, Sportworx uit Utrecht, wilde het beachvolley aantrekkelijker maken. En ja, die vernieuwing slaat aan. ‘Beachen’ wordt een wervelende en verdomd fysiek intensieve sport. Het gaat allemaal heel snel.”

Jullie dachten aan een tweedaagse. Het event wordt echter op één dag afgewerkt: zondag 13 augustus.

Bart Renders: “Dat heeft te maken met elkaar overlappende organisaties. Zo heeft Beach Vlaanderen in het weekend een jongerentoernooi in Maaseik. Maar niet getreurd. Wij brengen een totaalprogramma. Een combinatie van veel sfeer, muziek en sport. Randanimatie incluis. Met een springkasteel voor kinderen, een tiental volksspelen, beachgerelateerde spelletjes en natuurlijk opzwepende muzikale beats.”

Jullie blikken het weekend optimistisch tegemoet.

“Ja, de weerberichten van weervrouw Jacotte Brokken klinken erg positief. Zo hopen we opnieuw een hoogdag van het beachvolleybal te beleven. De stad Hasselt verleent logistieke steun. Dat is heel fijn. We hebben er wel begrip voor dat de focus qua gratis tribunes meer ligt op Pukkelpop, Theater op de Markt en de aanloop naar de Zevenjaarlijkse Feesten in 2024. Oké, alle beetjes helpen.”

Jullie hebben de steun van de Hasseltse stadsdiensten. Hoe loopt de sponsoring? En wat met de arbitrage?

Ann Keunen: “We kunnen rekenen op trouwe partners Errea en Studio Frank en enkele sterke nieuwkomers B-Sure (“Financial butler”), de firma’s Ramaekers Verf en Power Yourself, expert in zonne-energie, ondertussen bekend van de totale technische renovatie van het kasteel van Gors-Opleeuw. Daarnaast zijn er onze trouwe facilitaire (club)sponsors SafeSign (Safegroup) en vormgever Tricolor. Voor de eerste keer krijgen we gewaardeerde steun  van CM, de Christelijke Mutualiteiten. Ook qua arbitrage zit het goed. Te danken aan hoofdreferee Eric Humblet, de man van internationaal scheidsrechter Marika Boulanger. Zo kunnen we rekenen op een erg kwalitatief SR-korps.”

Voorzitster Ann Keunen

Yep, Eric Humblet kan rekenen op veel deskundige en ook technische IT-assistentie?

Bart Renders: “Twee arbiters per terreinhelft wijzen meteen na de actie de winnende kant aan. De punten worden doorgegeven door de persoon die de scoring-PC bemant. Op die manier komen de punten in een digitaal programma terecht, dat aanduidt wie King of Queen is en in welke volgorde de Challengers geplaatst zijn. Het systeem duidt permanent aan wie eerste staat en welk team dreigt weg te vallen.”

Tof is de lokale verankering. Met een aantal clubleden in actie en bij de vrouwen Limburgs toptalent Annelore Bex.

Bart Renders: “Het duo Martijn Verspecht en Micha Willems speelt bij ons. En in de combinaties Van Hest-Darras, Urnaut-Baetens en De Gaspari-Van Hout is de eerste naam verbonden aan onze club. Dat maakt in het totaal dat vijf spelers van VTSS Hasselt zorgen voor de lokale kleur.”

Hoe staat het met de vrouwelijke input?

“Bij de vrouwen is de piepjonge Peltse Annelore Bex, gekoppeld aan de Francofone Inès Piret, kanshebber op het kroontje. Het tweetal won enkele keren brons op het BK, is actief in WEVZA-beach en werd in Brussel vierde op de Masters. Bex is leerlinge op de Beachvolleybalschool in Vilvoorde en speelde vorig seizoen in zaal bij Stalvoc Beverlo. Van de tandem Bex-Piret zal je nog heel vaak horen. Het zijn te duchten concurrentes voor Van den Vonder-Cools, voor de BK-bronzen Jade Van Deun en Youna Coens en voor Yana De Leeuw ofte mevrouw Matthijs Verhanneman. Yana treedt aan met Leen Van Grinsven.”

Onze noorderburen hebben jullie event inmiddels ook ontdekt?

“Klopt. Grote naam in de drievoudige Nederlandse afvaardiging is Kirsten Bröring, ex-LVL Genk. Sinds vorig seizoen legt ze als poulain van manager Joost Kooistra de volle focus op beachvolley, gekoppeld aan Leanne Van Vegten. Het duo Wies Bekhuis-Desy Poiesz speelde al aan het internationale front.  Die wilden we er heel graag bij hebben. Het derde Nederlandse duo Sijbrandij-Van Duinen weet evenzeer van aanpakken.”

Aanspreekpunt Bart Renders

De meeste volleyballiefhebbers hebben geen idee hoe King of the Court in zijn werk gaat. Kan je het even uitleggen?

Bart Renders: “In Hasselt delen we vijftien mannenteams in drie poules in. Bij de vrouwen hebben we twee poules van vijf. Heel ludiek element: elk duo, op basis van ranking, trekt bij het begin – spannend moment –  één van vijf speelkaarten: aas, heer, dame, boer en tien. De vijf duo’s stellen zich in volgorde op. Wie de heer (the king) trekt, mag aan het toernooi beginnen als ‘King of Queen’ en start zo in de daarvoor bedoelde speelhelft.”

Oké: de heer (de King) begint op een machtspositie. De uitdagers moeten de King proberen te onttronen.

“Ja, het is een heel aparte formule. Als King kan je niet serveren, wel de receptie organiseren en aanvallen in de side-out. De tegenstander in het Challengervak heeft altijd de opslag. Stel dat het King-duo scoort, dus een punt pakt, dan blijft dat duo in het vak staan, terwijl de verliezende Challenger achteraan in de rij van de drie andere Challengers moet aansluiten. Er komt meteen een nieuw Challengerduo in actie in het Challengervak. Stel dat het Challengerduo de rally wint, dan verhuist het als nieuwe King naar het Kingvak. Het is inderdaad snel onder het net wisselen van kamp met het volgende Challengerduo dat zich in een beurtrol aandient. De verslagen King sluit dan aan bij de wachtende andere Challengers. Elke wisseling van kamp gaat bliksemsnel. Van tijd rekken is geen sprake. Dat is onmogelijk. Tussen het einde van de rally en een nieuwe opslag mag maximaal acht seconden zitten. Dat wordt door de arbitrage en de elektronica strikt in de gaten gehouden.”

Het ledboard met alle nfo

Er wordt ‘op tijd’ gespeeld? Wedstrijden duren precies een kwartier. Geen seconde meer of minder.

Bart Renders: “Ja, er wordt gespeeld door vijf teams tegelijkertijd. Over 15 minuten en drie rondes: totaal 45 minuten. Dat is allemaal te volgen op de grote ledboarding. Twee van vijf teams staan in het veld, de andere drie teams wachten langs de kant op hun beurt om in te komen. Het is veel zwaarder dan gewoon beachvolleybal. Veel rust is de atleten niet gegund. Na stipt 15 minuten is een wedstrijd afgelopen. Bij een gelijke puntenstand wordt eerst gekeken naar wie hoeveel maal aan de Kingside gespeeld heeft. Is die stand nog gelijk, dan gaat de speler door, die daar het eerst mocht aantreden. Geen gedoe zo met het gangbare systeem van twee punten verschil. De klok beslist.”

Je moet al toeschouwer wel goed bij de les zijn om de strijd te volgen?

“Dat lukt wel. Over de  drie poules is de top drie (dus negen spelers) gekwalificeerd voor de halve finales. Het tiende ticket gaat naar de winnaar van één wedstrijd tussen de drie vierdes. Zo spelen tien duo’s de halve finales in twee poules van vijf. We evolueren op  die manier van drie naar twee en dan de laatste poule, waarin we na drie wedstrijden (15’ x 3) vier finalisten hebben. Dat zijn de nrs. 1 en 2 van de beide poules in de halve finales. De nrs. drie en vier spelen één wedstrijd van 15’. De winnaar sluit aan bij de vier finalisten om zo met vijf duo’s de finale aan te vatten. Je begrijpt dat je conditioneel sterk moet staan om tot het einde stand te houden in de lange afvallingsrace.”

En dan volgt de apotheose na een ware uitputtingslag?

Bart Renders: “De grote finale wordt in één poule met de vijf beste duo’s gespeeld: opnieuw drie ronden van 15′. Wie in totaal de meeste punten heeft vergaard van de laatste drie overblijvers of wie het eerst vijftien punten scoort, kroont zich tot KING en/of QUEEN of the Court en gaat met de Belgische titel ‘KOTC of QOTC (King en Queen)’ aan de haal.”

Laureaten BK volley

Deelnemende duo’s

Mannen (15 teams) – Ingedeeld in drie poules van vijf teams

Martijn Colson-Dennis Deroey (Belgische kampioenen 2023), Jeroen Oprins-Mathias Blondeel (winnaars King 2022, brons op BK 2023), Kyan Vercauteren-Daan Hendrikx, Seppe De Keyser-Jente De Keyser, Louis Laenen-Thibault Goset, Yannick Pirali-Oscar Nuijten, Martijn Verspecht-Micha Willems, Arne Darras-Dries Van Hest, Aljosa Urnaut-Seppe Baetens, Thibault Detandt-Wannes De Beul, Thomas Neyens-Sam Hoeyberghs, Zeno Van Hout-Timo De Gaspari, Tim Kermans-Vlad Frantsuzov, Andy Van Daele-Wesley Torfs en Arne Jansen-Ruben Vander Auwera.

Vrouwen (10 teams) – Ingedeeld in twee poules van vijf teams

Lisa Van den Vonder (vicekampioene BK 23)-Sarah Cools, Annelore Bex-Inès Piret, Jade Van Deun-Youna Coens (brons op BK 2023), Leen Van Grinsven-Yana De Leeuw, Bente Daniëls-Lara Nagels, Paulien Neyt-Olga Troshina, Fiona Stelma-Maya Kleinpeter, Leanna Van Vegten-Kirsten Bröring (Ned), Anke Sijbrandij-Hiske Van Duinen (Ned) en Wies Bekhuis-Desy Poiesz (Ned).

Timing en locatie

Zondag 13 augustus: aanvang 12u00 – einde rond 21u00. Na alle schiftingen: finale vrouwen vanaf 18u30; finale mannen vanaf 19u30. Gratis toegang.

Beachpunt: stedelijke sporthal Runkst, Djef Swennenstraat 17, 3500 Hasselt.

Tekst: Leo Peeters

Foto’s: VT Safesign Hasselt/editie 2022 en FB