West-Europese kampioenen Coens-Van Deun en Bex-Piret dromen van meer

West-Europese kampioenen Coens-Van Deun en Bex-Piret dromen van meer

De Western European Volleyball Zonal Association (WEVZA) is opgericht als ondersteunende instelling van de FIVB en CEV, overeenkomstig de FIVB-grondwet en is samengesteld uit de nationale federaties van België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Portugal, Spanje, Zwitserland en Nederland. Iedereen beschouwt de Wevza-competitie als een kampioenschap voor de sterkste landen uit West-Europa. Volleymagazine zal dit zeker niet tegenspreken, want België haalde onlangs opmerkelijke successen binnen. Inderdaad, Belgische teams die goud halen, dan mogen ze in de ‘picture’ komen als West-Europees kampioen. Dat is niet niks.

Topvolley Belgium stuurde vorige week een aantal teams naar de Wevza-finales en kwam met twee gouden medailles terug naar huis. Eerst was het de beurt aan Youna Coens en Jade Van Deun om het West-Europees kampioenschap in de leeftijdsgroep van U21 te winnen. Vol verbazing stonden ze in Toulouse op de hoogste podiumplaats. Een paar dagen later was het de beurt aan Annelore Bex en Inès Piret. Zij herhaalden deze stunt in het Nederlandse Bilthoven voor de leeftijdscategorie U19. Terwijl zij notabene nog maar zestien jaar zijn. Op een week tijd was het Belgisch beachvolleybal twee West-Europese kampioenen rijker.

Youna Coens en Jade Van Deun reisden helemaal vanuit Antwerpen naar Frankrijk om goud te pakken in de categorie U21. Trouwens bij de jongens haalden Daan Hendrikx en Kyan Vercauteren een al even mooie zilveren medaille binnen. Het is wel zeer opmerkelijk.

Youna Coens en Jade Van Deun: “We durven het amper geloven, we zijn nog steeds verbaasd. We moesten in Toulouse een paar stevige duels uitvechten. Maar we hebben met veel overtuiging onze wedstrijden kunnen winnen. We bleven er – soms vanuit een achterstand – steeds in geloven. Dankzij goede afspraken op het veld, een gepaste communicatie en een degelijk, solide wedstrijdplan konden we de eindzege binnen halen. We beseffen nu dat winst altijd mogelijk blijft, zelfs als het moeilijk gaat. We moeten het vooral hebben van onze inzet, we smijten ons altijd. Dit is een opsteker voor de toekomst.”

Coens – Van Deun

En de toekomst lacht jullie toe. Je hebt trouwens, als youngsters, een mooi parcours afgelegd in de nationale ‘Geberit Beach Tour’.

“We stonden in Haacht en Kortrijk reeds twee maal in de finale. We willen graag eens een Belgische manche winnen. Misschien kunnen we volgend weekend stunten op het Muntplein in Brussel tijdens de finales van de Geberit Beach Tour. De zomer is nog niet voorbij. Vlak na de Masterfinales gaan we de Belgische kleuren verdedigen op het EK voor U20 in Riga, Letland. Daarna, in september, staan in Italië nog meer Wevza-wedstrijden op het programma. Dat is niet voor de jeugd, maar wel voor senioren. Een ideaal moment om te zien hoe ver we staan in deze leeftijdsgroep, bij de’ grote madammen’. Daarna sluiten we terug aan in de zaal bij Interfreight Brabo Antwerpen. De voorbereiding voor de Belgische indoorcompetitie is dan al volop bezig. Onze coach Cristina Moga staat ongetwijfeld te popelen om ons op te vangen bij de Antwerp Ladies.”

Annelore Bex en Inès Piret, jullie deden het uitstekend in Nederland met jullie eerste plaats als beloning. Jammer dat jullie niet deelnamen aan de laatste manche van het BK beachvolleybal te Kinrooi. Jullie hadden er wel een goede verontschuldiging voor, want jullie waren actief op het EK voor U22 in Timisoara, in Roemenië. En jullie lieten opnieuw opmerkelijke resultaten noteren.

Annelore Bex en Inès Piret: “Op de eerste dag van het Wevza-toernooi in Bilthoven moesten we een set afgeven tegen de Franse ploeg. We kwamen hen opnieuw tegen in de finale en we konden – dankzij een uitstekende tactische aanpak – opnieuw van hen winnen. Zalig. Tijdens het EK U22 in Roemenië botsten we vorige vrijdag in de achtste finale op de uittredende wereldkampioenen van U21, Khmil-Serdiuk uit Oekraïne. Wij zijn allebei geboren in 2006, eigenlijk speelden we een Europees kampioenschap tegen meisjes die twee leeftijdscategorieën hoger zaten. Nu gaan we ons voorbereiden op de Masterfinales in Brussel en op het EK U18 in Madrid.”

Bex (1) – Piret (2)

Janne Devos, als trainster van de topsportschool beachvolleybal in Leuven moeten deze eerste successen bijzonder veel voldoening geven.

Janne Devos: “De eerste triomfen waren er al vorig jaar, hoor. Toen werden er reeds erg knappe prestaties geleverd. Op het EK bij de jongens U18 haalden Alexy Humblet en Daan Hendrikx reeds een mooie derde plaats. De meisjes U18 – met Annelore Bex en Marion Beauve – deden het ook toen reeds uitstekend met een bronzen medaille. Het tweetal Bex-Piret traint elke dag bij ons in de topsportschool. Het duo Coens-Van Deun (reeds afgestudeerd in het middelbaar onderwijs) sluit aan bij de Belgische selectie en komt drie keer per week met onze meisjes meetrainen. Die successen komen niet uit de lucht vallen. Meer en meer teams zijn de internationale toer opgegaan. We zien een heel interessante ontwikkeling (zie lijst onderaan, red.).

De toekomst van het beachvolleybal wordt nauwkeurig voorbereid. We stellen vast dat – vooral de mannen – nog een behoorlijke inhaalbeweging moeten doen. Bij de mannen heeft het deelnemersveld een respectabele leeftijd. De frisse inbreng van de jongeren, zoals dat bij de meisjes wel duidelijk is, zal zich later wel manifesteren. Dat heeft te maken met de fysieke ontwikkeling die bij de mannen pas op latere leeftijd duidelijk wordt.”

Van Deun (1) – Coens (2)

Wat zijn de extra kwaliteiten van deze meisjesploegen? Talent alleen volstaat niet om zo’n opmerkelijke uitslagen te laten noteren.

“Annelore en Inès vallen op door hun gedrevenheid. Bij de topsportschool zijn het allemaal vechtertjes. Die laten niet zomaar een bal in het zand vallen. Youna en Jade zijn verbazend volwassen, op en naast het terrein. Ik wil niet vooruitlopen op de zaken, maar ik denk dat we met onze trainers in Leuven twee uitstekende combinaties gevonden hebben. Het zijn twee duo’s met een uitstekend profiel.

Zowel Bex-Piret als Coens-Van Deun zijn teams voor de toekomst. Zij zijn zeer complementair aan elkaar. In blok-verdediging scoren zij – ook in het internationaal beachcircuit – erg hoog. Vooral binnen hun leeftijdscategorie. En hun service is echt een groot wapen aan het worden. We werken doelgericht en intensief verder aan hun ontwikkeling. Er zijn genoeg trainingsthema’s waarin we veel progressie kunnen boeken. Bijvoorbeeld de ‘power’, dat is internationaal toch een opvallend item. Maar dat de connectie en de ploegsamenstelling heel positief evolueert bij onze meisjesteams, kan ik niet ontkennen.

Bij de jongens uit die leeftijdsgroepen is het moeilijker om eenzelfde tweetal te vinden. Ik heb het hier over het complementair aspect. Alexy Humblet bijvoorbeeld, een uitstekende verdediger die net zoals Inès Piret en Marion Beauve vanuit Wallonië naar de topsportschool in Leuven is gekomen, heeft een partner nodig met lengte en een groot blokvermogen.”

Hoe bekijk je de Masterfinales op het Muntplein in Brussel. Kunnen de teams van de topsportschool ver geraken? Drie intensieve dagen met hoogstaand beachvolleybal. Daar zijn jullie toch beter tegen gewapend?

“Als we met onze jonge speelsters op de derde plaats kunnen eindigen bij de vrouwen, dan is daar niks mis mee. Maar zij zijn gretig en wij willen hen graag helpen bij hun ambities. Ze hebben dit jaar reeds zo veel keer op het podium gestaan tijdens de verschillende manches. Ze hunkeren naar eindwinst, ze stonden nog nooit op het hoogste schavotje. Zou het niet ideaal zijn om net op de Masterfinales goud te halen? Wat is er mooier dan met een onwaarschijnlijk grote stunt uit te pakken tijdens de apotheose van het Belgisch kampioenschap. De motivatie is er en het geloof groeit dat de kloof met de top almaar kleiner wordt. Al blijven de Belgische toppers Ruysschaert-Vandesteene en Van den Vonder-Maertens vanzelfsprekend de uitgesproken favorieten.

Ik sprak daarjuist nog over de significante discrepantie bij in de mannencategorie. De fysieke ontwikkeling bij de mannen is totaal verschillend. De progressie merkt men pas op een latere leeftijd. Onze jongens van de topsportschool hebben nog niet die massieve body en de stevige power van de spelers die jarenlang in het volleybal en het beachvolleybal meedraaien. Maar vergis je niet. Onze kerels van de topsportschool willen ook stunten in Brussel, wees maar zeker.

Tekst: Walter Vereeck

Foto’s: Rudy Pollé

Internationaal toernooischema: