Ronny Baens: “In Kinrooi aan de Maas krijg je kust- en zeegevoel”

Het nationale Belgische beachcircuit 2023 nadert de ontknoping met rasse schreden. Dit weekend tot 30 juli prijkt de negende en laatste kwalificatiemanche op de affiche. Plaats van rendez-vous: Dagstrand ‘De Steenberg’ aan de Dalerweg in Kinrooi, buurgemeente van Maaseik. Vlakbij de Nederlandse grens.

Een weekje later, in het eerste weekend van augustus, worden de nationale titels verdeeld op de traditionele Masters in Brussel. Maar eerst aandacht voor Kinrooi, dat kan uitpakken met een pittoreske locatie. Echt wel de moeite om de verre verplaatsing te ondernemen. Ronny Baens, vader van beachende dochter Fleur, breekt een lans voor de Limburgse organisatie.

“Het is onze tweede editie. En het smaakt naar meer. Hopelijk kunnen we op de gunsten rekenen van de weergoden. In elk geval bevindt onze locatie zich in een minder regengevoelige zone. Ik houd de pluviometer goed in de gaten. Maar ik blijf positief en ik vertrouw op een vlotte organisatie en een aangenaam verloop van onze manche. Met een weekend vol topsport, strandplezier en spetterend entertainment.”

Belgium Beach Kinrooi heeft geen enkele binding met een club. Ook niet met VC Greenyard Maaseik. De stuurgroep bestaat slechts uit zes leden: Ronny Smeets, Ronny Baens, Kurt Soons, Eddy Geelen, Marc Louis en Geert Steegmans. Zij vormen de vzw ‘Belgian Beach Kinrooi’. Gesteund door een hele rist sponsors met voorop Kinrooinaar Eric Willen van Industriebouw Plus Construct in Bree en de top van het grind- en zandwinningsbedrijf Steengoed, dat zijn naam heeft geschonken aan de indoorarena van VC Greenyard Maaseik.

Ronny Baens: “Onze locatie dient zich bij uitstek voor beachvolley. Op een mooie zandoever pal aan de Maas. Vlakbij de jachthaven – één van de grootste plezierboothavens in Europa – liggen vijf velden klaar. Met in het midden ‘centercourt’. Het beachgebied is volledig omringd door een houten terrasvloer. Je moet dat zien! En we verwelkomen onze 85 Vips op een speciale plaats. Met een interessant panoramisch uitzicht op de speelvelden.”

Ronny Baens en dochter Fleur

Jullie hebben één groot pluspunt in vergelijking met andere organisatoren?

“Dat beseffen we maar al te goed in de budgettering. Ons grote voordeel: we moeten nauwelijks zand aanvoeren. Laat staan aankopen en weer afvoeren. Het mag allemaal blijven liggen. Maximaal een drietal camions hadden we nodig (gratis via sponsorend bedrijf Steengoed) om het oeverterrein perfect te egaliseren. Dat is nodig omdat we in de randanimatie ook toernooitjes spikeball (variant van volleybal met een kleine trampoline) en KUBB hebben gepland. KUBB is een sport van Zweedse origine. Dit buitenspel wordt gespeeld met houten blokken en stokken. Het doet aan bowlen en schaken denken.”

We staan ervan versteld hoe mooi het concept allemaal prima in elkaar past. Het geheel oogt ‘close’ en heel gezellig. Je krijgt hier een aparte ervaring mee.

Ronny Baens: “Dat is ook zo. Hier krijg je meteen dat beach- en partygevoel. Een tribune hebben we niet. Maar we compenseren dat met meer dan tweehonderd stoelen. En omdat de terreinen lager aan het water liggen ten opzichte van de opgehoogde dijk, krijgt de toeschouwer, direct met de neus op de wedstrijden, een bijzonder mooi kijkperspectief dat de beleving nog versterkt. Je krijgt echt een ‘kust- en zeegevoel’, omdat de Maas letterlijk over je tenen en voeten voorbij stroomt.”

Vroeger organiseerde volleybalclub Maaseik onder haar auspiciën een manche op de markt, pal in het centrum van de stad.

“Dat is al even geleden. Het was uniek in zijn soort, maar veel stadsbewoners willen liever niet gestoord worden. Alle begrip hoor. Wij hebben daardoor wel niet de ‘passage’ van toevallige bezoekers zoals dat geldt voor grote steden als Kortrijk (centraal aan het stadhuis), Gent (ook centraal gelegen locatie), Antwerpen (Cockerill beach), Ieper (Lakenhallen) of Leuven (Ladeuzeplein). Maar we zijn toch zeer tevreden dat ons initiatief aanslaat en veel uitstraling heeft.”

Jullie organisatie wordt alweer een grandioos succes. Met het maximumaantal inschrijvingen van 24 duo’s per gender. Het rooster is netjes gevuld.”

“Klopt. Die 24 duo’s waaieren uiteen in twee groepen: de Pro’s (1 tot 12) en de Challengers (13-24) volgens hun ranking. Bij de mannen voeren Christophe Witvrouwen-Joppe Van Langendonck (Pro’s) en Limburger Yorik Van Tighelt, met Sam Hoeyberghs (Challengers) de lijst aan. Bij de vrouwen gaat het om de regerende Belgische kampioenen Britt Ruysschaert-Els Vandesteene (Pro’s) en Maya Kleinpeter-Emma Dumont (Challengers).”

Enkele toppers zullen er niet bij zijn? De zomerperiode is een tijd van veel trouwfeesten.

“Kampioenen Gilles en Louis Vandecaveye nemen vakantie en rust na het schitterende toernooi in Leuven. Ook Dennis Deroey (Knack Roeselare) valt niet te bewonderen wegens de huwelijksinzegening van Lowie Stuer (libero Menen). Zo moest Lommelaar Martijn Colson op zoek naar een andere partner.”

Deroey-Colson en Van de Vonder-Maertens

Dat zit wel goed. Martijn is een vindingrijke kerel.

“Ja, hij kon Seppe Baetens strikken, maar wegens vakantie konden ze niet samen trainen. Ze hebben al bewezen dat ze het spelletje meer dan beheersen: Deroey-Baetens wonnen de manche in Hechtel-Eksel en Colson-Deroey haalden het hoogste schavotje in Gent en Ieper. Dat zijn serieuze adelbrieven.”

Bij het vrouwvolk ontbreekt de piepjonge beachmagneet Annelore Bex?

“Inderdaad. Bij de dames hadden we graag het jonge Limburgse toptalent verwelkomd. Met haar Franstalige partner Inès Piret. Maar de twee zijn intens bezig met enkele internationale WEVZA-toernooien. Ze zijn niet aan hun proefstuk. Ze wonnen onlangs het WEVZA- event U19 in Bilthoven (Ned).”

Kern van het verhaal bij de mannen: de broers Vandecaveye domineerden vier manches: Haacht, Kortrijk, Waregem en Leuven. Maar ze zijn niet present. Dat opent perspectieven voor andere concurrenten?

Ronny Baens: “Ja, een buitenkans voor alle outsiders. Ik verwacht na de ultieme zege in 2022 van Dries Koekelkoren en Tom van Walle mogelijk een totaal verrassend scenario met winnaars uit de onverwachte hoek. De strijd bij de mannen ligt zo helemaal open. Ik acht de combinatie Witvrouwen-Van Langendonck (winnaars in Antwerpen) niet kansloos.”

Ambiance met o.a. de broers Vandecaveye…

Witvrouwen aast wellicht op revanche?

“Onze lijstaanvoerder Witvrouwen zal geprikkeld zijn na een kleine uitschuiver in Leuven. In tweede stelling verschijnen Ward Van Dyck (verhuist van Tectum Achel naar VHL Haasrode Leuven) en Tom van Walle aan de opslag. Ze vormden al een duo in Kortrijk. Ik onderschat op positie drie allerminst het tweetal Tim Lemmens en oudgediende Anshel Ver Eecke en… zeker ook niet in vierde stelling de tandem Colson-Baetens. Altijd ambitieus en heel gevaarlijk. Op vijf prijkt Berre Peters (nieuw bij Lindemans Aalst), kind aan huis in Maaseik, en gekoppeld aan Wout Nuyttens.  Peters en partner haalden in Leuven de kwartfinales. Vergeet ook niet Seppe en Jente Dekeyser, youngster Jelle De Hert met Gorik Lantsoght en Mathias Blondeel en Liam Haesen.”

Er zitten ook enkele bekende namen bij de Challengers.

“We begroeten spelverdeler Arnor Van Leemputten (Tectum Achel), samen met Bavo Mees. De Maaseikse broers Thomas en Michel Neyens hebben uitzicht op winst. Opvallend: doorbijter en ouderdomsdeken Roel Derom (45 jaar) waagt zijn kans met Frederico Siquiera (40 jaar) in het Kinrooise zand. De Portugese middenblokker maakte in ons land carrière bij Averbode, Puurs en VHL Haasrode Leuven.”

Voor de vrouwen liggen de kaarten anders. Minder onvoorspelbaar? Hoe verklaar je dat?

“De absolute Belgische top draait hier mee. Er is een duidelijke kloof tussen de top en het gros van de troepen. Het lijkt erop dat de plaatsjes op de podia zullen gaan naar Britt Ruysschaert en Els Vandesteene. Britt (Antwerp) etaleert een geweldige technische souplesse. Els Vandesteene (36 j., Gent) verkeert in de vorm van haar leven. Ze heeft bakken ervaring. Ze domineren het circuit. Britt won hier vorig jaar, gekoppeld aan tri-atlete Isabel Van den Broeck. Britt en Els zijn de grootste favorieten voor een nieuwe nationale titel in Brussel. Maar het is altijd opletten voor ‘een mindere dag’. Er duiken altijd en overal, ook nu, enkele kapers op aan de kust.”

En wie zijn volgens jou dan die ‘kapers’?

“In de eerste plaats Lisa Van den Vonder, voortaan aan de bak met Louka Maertens, na het spijtige wegvallen van supertalent Sarah Cools, wegens aanhoudende blessures. De prestaties van Lisa en Louka gaan crescendo. Jade Van Deun en Youna Coens zijn opkomende talenten. Ze haalden al vrij vaak het podium. Dan denk ik ook aan Bente Daniëls en Lana Mees, altijd met veel ‘vibe’ geweldig in de weer. En de Limburgse talenten zullen zich bij afwezigheid van Annelore Bex niet onbetuigd laten. Neem de Breese Lotte Pareyn, dochter van scheids Walter Pareyn, en gekoppeld aan Janne Devos. Voorts is de Neeroeterense Hanne Pass een gedreven meid, in haar interactie met Fiona Stelma. Pass traint in de beachschool van het echtpaar Pascal Hens en Kim Lieckens in Haacht, waar ze een waardevolle opleiding geniet.”

Vergeet niet je eigen dochter Fleur (23) eventjes ‘in the picture’ te plaatsen. Ze verdient dat.

Ronny Baens: “Ik wil bescheiden overkomen. Zonder poeha. Fleur is pas afgestudeerd als apothekersassistente. Ze heeft werk gevonden in Geel. Net daarom verlaat ze VC Fixit Kalmthout voor NRG Geel, een zeer grote club (plus 300 leden) in dames eerste nationale. Haar vriend is Ward Van Dyck (vertrekt van Tectum Achel naar VHL Haasrode Leuven). Ze hebben allebei helaas weinig tijd om te trainen. Ward is een Gelenaar, die bij L.A.G. in Bree werkt als tekenaar. De afstanden zijn voor allebei niet mals. Toch heeft Fleur in deze campagne mooie ereplaatsen gegrepen: driemaal negende, driemaal vijfde en eenmaal derde. Alleen de manche in Waregem moest ze missen.”

Fleur Baens

Fleur heeft al piepjong veel ervaring opgedaan.

“Ja, Vroeger speelde ze samen met Janne Devos en korte tijd met de Russin Olga Troshina, uit de Brusselse beachstal van Tim Kermans van Beach Volley Europe. Gezien de context van de nieuwe job is zij met haar speelpartner Birthe Wittock (28 jaar, Amigos Zoersel, zus van Jolien) beslist niet ontevreden. Birthe werkte vroeger met de bekende Kempense Leen Van Grinsven en eventjes met de Italiaanse Beba Bondi. Ik voeg graag toe dat Jitske Soons (dochter van ons vzw-lid Kurt Soons) en Noor Jans een wildcard hebben ontvangen. Net als de broers Neyens bij de mannen. Ik kijk ook uit naar de prestatie van onze Kinrooise Lenne Henckens, gekoppeld aan Imke Breemans.”

Tot slot: het weer. Een onberekenbare factor?

“De atmosferische omstandigheden kunnen zeer wisselvallig zijn. Maar als ik het goed heb, zal het hier aan de Maas allemaal wel meevallen. Al kan het nat en winderig zijn. Op zich niet oninteressant om te leren omgaan met variabele omstandigheden. Ik ben ervan overtuigd dat we mooie wedstrijden zullen te zien krijgen. We doen ons uiterste best voor een optimaal geslaagde tweede editie.”

TIMING

Vrijdag 28 juli: provinciaal beachtoernooi voor jong Limburgs talent: U 14, U 16 en U 18.  Een dertigtal duo’s tonen hun kunstjes. Op de planning staat eveneens een recreatief toernooi. Een foodtruck zal de dorstigen laven en hongerige magen vullen.  ’s Avonds wordt de ambiance opgedreven via een live-optreden van de Nederlandse coverband Crest.

Zaterdag 29 juli: dag 1 van de Geberit Beachtour. Een uitgelezen kans om getuige te zijn van de vaardigheden van de beste Challengers in actie. Later op de avond transformeert het strand in een bruisende ‘Summer Beach Party’, waar ‘HET’, rare naam voor een Nederlands Entertainment Team de feeststemming aanzwengelt.

Zondag 30 juli: dag 2. Finaleronde van de Geberit Beachtour (de Pro’s in actie). Band ‘HET’ zal de finales animeren vanaf 12u00. Prijzengeld voor de winnende duo’s: 750 euro.

Tekst: Leo Peeters

Foto’s: Site Belgium Beachvolley, Belgian Beachphotograpy Rudy Pollé, Ronny Baens