Turkse vrouwen en Poolse mannen winnen VNL

 De maanden juni en juli waren drukke maanden voor een ganse reeks internationale competities zowel voor senioren als de jeugd.

Een overzicht.

                                               Volley Nations League

Van 6 juni tot 23 juli namen bij de mannen 16 landen deel aan dit internationaal toernooi dat voor de vijfde maal georganiseerd werd. Gedurende drie weken speelden 8 teams in zes poules telkens vier wedstrijden. Deze poules gingen door in Ottawa (CAN), Nagoya (JPN), Rotterdam (NED), Orleans (FRA), Anaheim (USA) en Pasay City (PHI).

Bij de vrouwen werd reeds gestart de laatste week van mei met eveneens 16 landen. De poules gingen door in Antalya (TUR), Nagoya (JPN), Hong Kong (CHN), Brasilia (BRA), Suwan (KOR) en Bangkok (THA).

Na 12 wedstrijden werd dan een rangschikking opgesteld waarna de eerste acht de play-offs speelden en de laatste degradeerde naar de Challenge Cup….Bij de vrouwen gaf dit volgend resultaat : 1. POL  2. USA  3. TUR  4. CHN  5. BRA  6. ITA  7. JPN  8. GER.  Zuid-Korea eindigde als laatste en slaagde er niet in een wedstrijd te winnen.                                                               De finale van de play-offs ging van 12 tot 16 juli door in Arlington, Texas USA

 In de kwart finale van de play-offs kregen we volgende uitslagen :

POL – GER: 3-0            USA – JPN: 3-1              TUR – ITA: 3-0               CHN – BRA : 3-1

½ finale : POL – CHN : 0-3           USA – TUR : 1-3

Plaats 3 & 4 : USA – POL : 2-3

Plaats 1 & 2 : CHN – TUR :  1-3

Bij de mannen werd een week later gestart en gingen de finales van 19 tot 23 juli door in Gdansk Polen. Hier werden in de drie toernooien  regelmatig toch wel  ogenschijnlijk  verrassende resultaten genoteerd . Bepaalde landen gaven immers regelmatig jonge elementen een kans terwijl andere landen steeds opteerden voor hun sterkste opstelling. Als puntje bij paaltje kwam, werden in de laatste ontmoetingen toch geprobeerd de kwalificatie voor de kwartfinales veilig te stellen. We kregen uiteindelijk volgend resultaat : 1. USA     2.JPN      3. POL      4. ARG   5. ITA    6. BRA    7. SLO   8. FRA.  China eindigde als laatste met 2 overwinningen en 9 pt en degradeert dus.

In de kwartfinales kregen we volgende resultaten:

USA – FRA:  3-2             JPN – SLO: 3-0            POL – BRA: 3-0                  ARG – ITA: 0-3

½ finale :     USA – ITA: 3-0                                   JPN – POL : 0-3

Plaats 3 & 4 : JPN – ITA : 3-2

Plaats 1 & 2 : USA – POL: 1-3

                                    European Golden League

Mannen

Onze Red Dragons slaagden er niet in zich te kwalificeren voor de halve finale; Oekraïne bleek duidelijk een maatje te sterk; Turkije, Tsjechië en Oekraïne wonnen hun groep en Kroatië was als organisator rechtstreeks geplaatst voor de halve finale.  In de halve finale kregen we volgende resultaten : Turkije – Tsjechië 3-2   Kroatië – Oekraïne 1-3                                                                                       

Plaats 3 & 4  : Tsjechië  – Kroatië : 0-3       Plaats 1 & 2 :  Turkije – Oekraïne : 3-2

Vrouwen

Onze Yellow Tigers kwalificeerden zich voor de halve finale als groepswinnaar van hun poule voor Zweden dat als beste tweede eveneens doorging naar de halve finale. De andere halve finalisten waren Tsjechië en Oekraïne. In de halve finale schakelde Zweden dan onze Yellow Tigers uit met 3-2 en 3-0. Oekraïne schakelde Tsjechië uit met 3-0 en 3-1. In de finale won Oekraïne tweemaal met 3-0 te tegen Zweden

                                    WK U21 Mannen in Bahrein

Onze Young Red Dragons moesten zich in een zware poule met Tsjechië, USA en Argentinië proberen te plaatsen voor de kwartfinale. Zij lukten hier vrij vlot in want eerst ging Tsjechië met 3-0 voor de bijl en daarna de USA met 3-1. Daarmee was de kwalificatie voor de volgende ronde reeds een feit. Tegen Argentinië, een wedstrijd uiteindelijk zonder belang,  werden met het basisteam de eerste twee sets gewonnen waarna reservespelers ook een kans kregen en er uiteindelijk met 3-2 werd verloren.

 In de volgende fase kwam België terecht in een super zware poule met Brazilië, Italië en opnieuw Argentinië. Onze jongens verdedigden zich kranig, wisten hun tegenstanders steeds zwaar het vuur aan de schenen te leggen maar moesten uiteindelijk telkens het onderspit delven. Tegen Italië en Argentinië , die uiteindelijk eerste en tweede eindigden in de poule, werd telkens met nipte  3-2 cijfers verloren. In de andere poule was Iran eerste en Bulgarije tweede. Na een 3-0 nederlaag tegen Polen verzekerde België zich van een zevende plaats via een 3-0 zege tegen Thailand. In de strijd voor het goud versloeg Iran Italië met 3-2. Bulgarije versloeg Argentinië met 3-0 voor het brons.

                                                EK U17

Vrouwen        

Dit EK werd gespeeld in Servië en Hongarije. 16 landen namen hieraan deel. Een poule van 8 speelde in Hongarije, de andere poule in Servië. Onze Young Yellow Tigers speelden in Hongarije. Hun start was desastreus met 4 nederlagen op rij. Dan kwam echter een serieuze kentering. Na een 3-0 zege tegen Frankrijk volgden een 3-1 overwinning tegen titelfavoriet Turkije en een 3-0 zege tegen Roemenië waardoor uiteindelijk nog een vierde plaats bereikt werd in de poule. De nummers 1 en 2 van elke poule speelden daarna voor de medailles.

½ finale :   CRO – TUR : 1-3          GRE – ITA : 2-3

Plaats 3&4 : CRO – GRE : 3-1

Plaats 1&2 : TUR – ITA : 1-3

Mannen

Dit EK ging werd eveneens gespeeld door 16 landen onderverdeeld in twee poules die doorgingen in Letland en Montenegro. Onze Young Red Dragons speelden in Montenegro. Ook zij kenden een zwakke start met 3-2 verlies tegen Estland, de enige winst voorlopig van dit land. Verlies daarna met 3-0 tegen titelfavoriet Bulgarije was voorzien maar tegen Slovenië, het tot dan ongeslagen Turkije en Montenegro  werd telkens met 3-0 gewonnen zodat een tweede plaats in de poule en de daarbij horende kwalificatie voor de halve finales nog steeds tot de mogelijkheden behoorde bij het afsluiten van deze editie.

                                    Champions League 2023 – 2024 lottrekking

Knack Roeselare en Greenyard Maaseik zijn allebei rechtstreeks geplaatst voor de poulefase door de goede resultaten van onze teams de voorbije jaren.  Roeselare zit in een poule met Kedzierzyn-Közle, Ziraat Bankasi Ankara en een team dat zich moet kwalificeren voor de voorronde.            Maaseik zit in een poule met Civitanova, VK Lvi Praha en eveneens een team dat zich nog moet kwalificeren via de voorronde.

In de CEV Cup speelt Menen tegen het Oekraïense Horodok, ontmoet Caruur Gent het Tsjechische Kladno, terwijl Haasrode wacht op een afvaller uit de Champions League kwalificaties.

Bij de vrouwen speelt Asterix Avo Beveren in de eerste ronde een toernooi met Mladost Zagreb (CRO), Gacko (Bosnië-Hercegovina) en Herceg Novi (Montenegto). De eerste twee van dit toernooi spelen dan in de tweede ronde  opnieuw een toernooi met vier ploegen. Nummer drie speelt de 1/16 de finale van de CEV beker tegen Paris St Cloud en nummer vier speelt tegen Karlovac (CRO).

Oudegem speelt in de CEV Cup heen en terug tegen Porto. VDK Gent speelt tegen de derde uit poule 3 van de Champions League kwalificaties.

In de Challenge Cup debuteert Bevo Roeselare tegen het Nederlandse Sliedrecht, terwijl Charleroi het Servische Obrenovac ontmoet.

                                                Leuven Beach

World Pro Tour

Er bestaan drie categorieën toernooien in het World tour circuit namelijk Elite, Challenge en Futures.                                                                                                                                                              In Leuven werd op het Ladeuzeplein op 15 juli gestart met een manche van de Futures. Opmerkelijk in dit toernooi waren de prestaties van de Zwitserse duo’s. Niettegenstaande de afwezigheid van hun topduo’s wisten zowel bij de mannen als de vrouwen twee duo’s de halve finale te bereiken. Betekent toch wel dat de inzet van de Zwitserse federatie om het beach volleybal te stimuleren serieus resultaat oplevert.

Bij de vrouwen wisten twee Belgische teams zich te kwalificeren voor de kwartfinale waar ze echter uitgeschakeld werden. Van de Vonder – Maertens verloren hier met 2-0 van het Chinese duo Zeng – Lin en Ruyschaert – Vandesteene met 2-1 van het Zwitserse duo Kernen – Niederhauser. We kregen volgend podium : 1. Zeng – Lin (CHN)  2. Bekhuis – Bröring (NED) 3. Bentele – Lutz (SUI).

Bij de mannen konden alleen de gebroeders Vandecaveye zich kwalificeren voor de kwartfinale waar ze na een super spannende wedstrijd de Duitse gebroeders Sagstetter uitschakelden met 2-1, setstanden 18-21, 26-24, 15-11. Na verlies in de halve finale moesten ze ook in de strijd voor de derde plaats met 2-1 het onderspit delven tegen het Zwitserse duo Heidrich – Diller. In de finale versloegen Zürcher – Jordan (SUI) Sengers – Boehlé uit Nederland met 2-0.

Toch even vermelden dat in Gstaad van 6 tot 9 juli een Elite toernooi doorging waar bij de mannen Benesh -Partain (USA) in de finale Mol – Sorum (NOR) versloegen met 2-1.Bij de vrouwen wonnen Ana – Patricia (BRA)  tegen Hughes – Cheng (USA) met 2-0

In juli vonden ook twee Challenge toernooien plaats namelijk van 13 tot 16 juli in Espinho (POR) en van 20 tot 23 juli in Edmonton (CAN).                                                                                  In Espinho was de top drie bij de vrouwen Braziliaans en bij de mannen  versloegen Crabb – Brunner (USA) in de finale de Oostenrijkers Hörll – Horst met 2-0.                                                                             In Edmonton versloegen Carrara – Barbara (BRA) het Italiaanse duo Gottardi – Menegatti met 2-0 in de finale  en wonnen de Portugezen Pedros – Campos hun eerst goud tegen de Noren Mol H – Berntsen. Deze Mol is de broer van de Mol die wereldkampioen is met Sorum.

Belgian Beach Tour

Het volgende weekend werden we dan in Leuven geconfronteerd met een manche van het Belgische beach circuit. Dit toernooi was gespreid over twee dagen en leverde volgende resultaten op: bij de vrouwen versloegen  Britt Ruyschaert en Els Vandersteene in de finale Lisa Van den Vonder en Louka Maertens met 2-0.   De verliezende halve finalisten waren Jade Van Deun – Youna Coens en Annelore Bex – Inès Piret.                                                                                               Bij de mannen werd de finale gespeeld tussen de gebroeders Vandecaveye en de wild card uit Nederland Sengers – Groenewold. Onze landgenoten behaalden de overwinning met 2-0 . De verliezende halve finalisten waren Bob Douwen – Tom van Walle en Alexy Humblet – Kyan Vercauteren.

Tekst: Fernand Walder

Foto’s: FIVB, CEV