“Tijdens Leuven Beach staan er altijd wel enkele talenten op”

De Lizards Lubbeek-Leuven hebben iets met beachvolleybal en beachvolleybal heeft iets met de Lizards Lubbeek-Leuven. Al voor de achttiende keer organiseert de sympathieke club uit Lubbeek het prestigieuze zomerprogramma Leuven Beach op het gezellige Ladeuzeplein in de studentenstad. En we noemen het bewust een programma, want tijdens Leuven Beach kan je veertien dagen lang beachvolleybal zien, voelen, horen en ruiken. Naast de internationale beachscène, dat deze week zijn opwachting maakt voor het derde opeenvolgende Futures Toernooi (FIVB), krijgt u op zaterdag 22 en zondag 23 juli eveneens beachvolleybal van topniveau te zien, maar dan gebracht door onze Belgische topduo’s tijdens de manche van de Geberit Beachtour.

‘Moet er nog zand zijn?’ Als de legendarische Rik De Saedeleer nog zou leven, had hij voor één keer zijn geliefde voetbal ingeruild voor een volleybalexemplaar en zijn Racing Mechelen voor de Lizards Lubbeek-Leuven. De club waar de Deense coach van het jaar, Dries Hoeyberghs, nog steeds mee het sportieve beleid uitstippelt en seizoen na seizoen het beachvolleybal een prominentere plaats probeert te geven. Maar daarover onderaan dit relaas meer, want ere wie ere toekomt: Danny Rens en Johan Neven zijn de drijvende krachten vanuit het kernbestuur, gesteund en geholpen door zomaar eventjes 150 vrijwilligers. Het grootste plein van Leuven omtoveren naar een echt beachvolleybalparadijs, het lukt hen keer op keer.

We openen met een vraag naar cijfers: wat moeten de Lizards-Lubbeek Leuven ervoor over hebben om het Ladeuzeplein veertien dagen lang die gezellige en zomerse strandsfeer te creëren?

Danny Rens: “Net zoals de zeventien voorgaande edities zijn we bijna een jaar lang bezig met de organisatie. Om dit huzarenstukje in uren uit te drukken? Dat is haast onmogelijk, maar wat we wel weten, is dat we ongeveer 5.500 manuren nodig hebben om de Leuven beach tot een goed einde te brengen vanaf het moment dat we met de opbouw bezig zijn tot dat we de laatste zandkorrel hebben weg geborsteld. En over zand gesproken, er was opnieuw 900 ton nodig van de beste kwaliteit om aan de strengste eisen van de FIVB te voldoen.”

We hebben ons laten vertellen dat de internationale beachfederatie enorm tevreden is met de manier waarop Leuven Beach is gegroeid. Van een ‘One Star Tournament’ naar een gerenommeerd Futures Toernooi, voor de derde keer op rij al en voorlopig het enige in ons land dit jaar.

“Dat klopt, dat is ook de feedback die we van de FIVB krijgen en daar zijn we fier op. Ze hebben zelfs aangegeven dat we gemakkelijk de standaard halen voor een internationaal toernooi van een hogere categorie, maar laat ons vooral niet te hard van stapel lopen. We zijn heel blij met de goede reputatie die we ondertussen hebben opgebouwd en er zijn nog altijd heel wat werkpunten. Of ik zal het anders zeggen: we blijven inzetten op de verdere professionalisering van ons nationaal en internationaal toernooi.”

Wat bedoel je daarmee?

“Dat gaat niet altijd over spectaculaire zaken hoor. De FIVB wil bijvoorbeeld graag een aparte zone waar de beachduo’s geïnterviewd kunnen worden of ziet graag nog een aantal andere zaken bij de inrichting van de spelerszone. Maar het gaat ook over zaken zoals het eten en de drank die we aanbieden. Met dergelijke zaken gaan we natuurlijk aan de slag. Dit jaar zullen we bijvoorbeeld ook extra aandacht besteden aan de voeding van de scheidsrechters.”

Ook zij worden in de watten gelegd? We hebben al van enkele spelers gehoord dat de omkadering op dat vlak voor hen echt wel in orde is.

“We vinden het belangrijk dat zowel de spelers als de scheidsrechters zich goed voelen en graag naar ons toernooi komen. Maar op dat vlak zit het wel goed, denken we. We zien elk jaar opnieuw enkele gezichten terug, zowel bij de spelers als bij de spelleiders. De Belgische en internationale bond is dat in elk geval ook opgevallen. Daarom dat we dit jaar zelfs zijn uitgekozen als de plek waar er voor de scheidsrechters een opleidingscursus wordt gegeven. Beginners kunnen hier hun eerste diploma halen en meer gevorderde refs kunnen hier een hoger statuut verdienen.”

En als we kijken naar het aantal buitenlandse duo’s die op de reservelijst staan, dan vallen we van onze strandstoel: zomaar eventjes 40 teams uit alle hoeken van de wereld hopen dat er nog ergens een plaatsje vrijkomt. Dat zegt voldoende.

“Onze reservelijst… die is inderdaad gigantisch. Natuurlijk, we zijn ideaal gelegen voor de Europese ploegen dankzij de nabijheid van Brussel. Weet je wat het is: in tegenstelling tot andere internationale toernooien krijgen de duo’s hier een echte belevenis voorgeschoteld. In plaats van dat ze ergens op een verlaten strand moeten gaan spelen waar in de nabijheid niets te beleven valt, krijg je hier wel een prachtige en historische omgeving ter beschikking. Dat bevalt de spelers natuurlijk en dan doet mond-op-mond-reclame de rest. We merken dus dat er inderdaad veel meer aantrekkingskracht komt vanuit het buitenland met duo’s uit Japan, China, Australië, Nieuw-Zeeland, enzovoort. Zelfs als het onder hun niveau ligt. Of om het opnieuw anders uit te drukken: Leuven Beach is ondertussen zo’n certitude geworden dat promotie maken bij de topploegen  overbodig lijkt.”

Even naar de Belgische insteek voor Leuven Beach: ook daar vinden we weer de crème de la crème terug. Wie gaat de broertjes Vandecaveye van de overwinning houden?

Johan Neven: “Ze zijn goed bezig, maar wat opvalt, is dat er tijdens Leuven Beach wel altijd enkele jonge talenten opstaan. Misschien is dat deze zomer opnieuw het geval? Nu Dries Koekelkoren en Tom van Walle er niet meer bij zijn, is het bij de mannen niet altijd een uitgemaakte zaak. Bij de vrouwen krijgen we door de afwezigheid van Sarah Cools en Lisa Van den Vonder voor de Geberit Beachtour ook een open programma.”

We merken zeker op Belgisch vlak dat beachvolleybal inderdaad aan populariteit wint. Welke zijn volgens jou de mogelijke katalysatoren van dit groeiproces?

“De aanstelling van Dries Koekelkoren zit daar natuurlijk voor veel tussen. Op organisatorisch vlak hebben we altijd veel steun gekregen, maar Dries voegt dankzij zijn ervaring als ex-topspeler nog net dat beetje extra toe. Sinds hij aan het roer staat van het Belgische beachvolleybal is er een enorme drive ontstaan om deze leuke sport op de kaart te zetten. En wij proberen als club natuurlijk ook ons steentje bij te dragen. Al mogen we voor de organisatie van Leuven Beach ook de excellente medewerking van de Belgische federatie en het Leuvense stadsbestuur niet vergeten.”

Hoe is jullie experiment met de oudste jongens afgelopen? Zij hebben voor het eerst een gans seizoen lang minstens één keer per week een beachtraining afgewerkt in de plaats van een indoortraining.

“Het was een enorm succes. Beachtraining is op veel vlakken een meerwaarde, zeker op volleytechnisch vlak. Zowel onze jongens U15 als U17 trainen drie keer per week waarvan ze nu dus telkens één keer op het zand stonden te oefenen. We hebben hen daarnaast ook de kans gegeven om deel te nemen aan beachtoernooien. Er zijn in elk geval plannen om onze werking op dat vlak uit te breiden.”

Hoe bedoel je?

“We zouden graag hetzelfde doen met onze oudste meisjes. Daarnaast blijven we ook inzetten op onze wekelijkse zomertrainingen waar trouwens iedereen welkom is, ook niet-leden of liefhebbers die zelfs niet in clubverband spelen.”

Als afsluiter keren we nog even terug naar Leuven Beach. Wat hebben jullie nog meer te bieden naast het Futures Toernooi en de Leuvense manche van de Geberit Beachtour?

“Alle succesformules van de vorige edities tekenen opnieuw present zoals de familiedag, de after work, het jeugd beachvolley, het spikeball toernooi, de provinciale en recreatieve insteek en het KUBB-toernooi. Nieuw voor deze editie zijn het petanquetornooi en de volksspelen. Een andere nieuwigheid is dat onze centrale beachbar nog groter zal zijn en er ook een extra (stretch)tent voorzien is, zodat we meer schaduw creëren en de mensen vanuit het centrum van het Ladeuzeplein nog gemakkelijker en comfortabeler naar de wedstrijden kunnen kijken.”

En jullie schenken ook aandacht aan de lokale gemeenschap door in te zetten op G-volleybal?

“Inderdaad, want wij willen ook mensen laten proeven van ons beachtreffen ook al hebben ze op lichamelijk vlak beperkingen of zijn ze gehandicapt. Net zoals ook de Leuvense buurtsport mensen uit hun werking naar het Ladeuzeplein zal lokken, want in het dagelijkse leven krijgen ze misschien niet altijd die kans. Kortom, onze filosofie is duidelijk: Leuven Beach is een zomers feest voor iedereen, zowel voor de sporters als voor de mensen die graag genieten van die typische beachsfeer met alle lekkers en aangenaams dat daarbij hoort.”

Programma:

Het tijdstip van de finales van het Futures World Beach Pro Tour-toernooi op zondag 16 juli staat ingepland om 16 uur voor de vrouwen en om 17 uur voor de mannen.

De finales voor de manche van de Geberit Beach Tour (manche BK) staan gepland op zondag 23 juli om 17 en 18 uur.

De inkom tijdens Leuven Beach is gratis. Meer info over de volledige programmatie kan je terugvinden via leuvenbeach.be.

Tekst: Kenny Hennens