Mieke Moyaert: “De focus gaat volledig naar het WK waar de top-8 ons doel is”

Terwijl de meeste van hun leeftijdsgenoten twee maanden vakantie in het vooruitzicht hebben, zijn de Red Dragons U19 aan de eerste horde van hun gigantisch drukke zomer begonnen. Het WEVZA in Portugal is in elk geval nog maar een amuse, gevolgd door een stage van het BOIC en het EYOF in Slovenië als voorgerecht. Het hoofdgerecht wacht namelijk pas begin augustus met de start van het WK in Argentinië. Kan u het menu nog volgen? Geen probleem als dat niet zo is, want coach Mieke Moyaert heeft alles tot in de puntjes voorbereid en haar jongens klaargestoomd om op het juiste moment te pieken.

Maar eerst naar het WEVZA in Portugal dus, meer bepaald in Viana do Castelo en dat is één van de mooiste steden in het noorden van dit prachtige land. Toeval of niet, Viano do Castelo ligt aan de kust en speelde als poort naar de Atlantische Oceaan een uitermate belangrijke rol in de talloze ontdekkingsreizen in de 15e en 16e eeuw. Wel, het WEVZA zal voor de U19-jongens ook een echte ontdekkingsreis worden, want welk niveau halen ze nu op dit prille moment in hun carrière? Pieken moet zeker nog niet, daar wachten ze best nog een maandje mee, maar met het oog op het WK in Argentinië kan het drieluik tegen Portugal, Nederland en Italië en de daaropvolgende finalewedstrijden wel al een eerste indicatie zijn van wat Mieke Moyaert van haar jongens binnen enkele weken mag verwachten wanneer het echt om de knikkers gaat.

Hoe is de voorbereiding naar dit WEVZA verlopen?

Mieke Moyaert: “Prima! Ik ken deze jongens, de lichting 2005 – 2006, vrij goed en ik moet zeggen dat ik onder de indruk ben van hoe zelfbewust ze aan het trainen zijn. Ik ben met deze groep twee jaar geleden gestart en het is fijn om te zien hoe ze zichzelf een eigen identiteit hebben aangemeten. Ze hebben er heel veel zin in om zichzelf naar de buitenwereld te profileren en dat zie ik graag.”

Kan je een beetje meer in detail treden?

“Het is een groep die heel sterk samenhangt. Hun grootste sterkte is dat ze een hechte ploeg zijn. Ik licht het graag toe met een voorbeeld: toen deze jongens het tijdens de laatste twee kwalificatiewedstrijden moesten stellen zonder hun aanvoerder en receptie-hoek Kobe Verwimp, omdat hij in quarantaine moest, hebben ze tegen een voltallig Italië en Frankrijk laten zien dat ze de afwezigheid van een belangrijke speler kunnen opvangen met hun collectief. Ze willen zowel individueel beter worden als in groep en ze zijn ook erg coachbaar. Voor mij is het dus leuk werken.”

Is de trainingsintensiteit dan nog naar omhoog gegaan de laatste weken?

“Het aantal trainingsuren is hetzelfde gebleven als tijdens het schooljaar. Dat wil zeggen dat ze dagelijks minstens vijf uur met volleybal bezig zijn geweest. Maar sinds 19 juni zijn we wel echt begonnen met de voorbereiding van onze zomercampagne en hebben we alles nog eens op scherp gesteld. Alles staat nu in het teken van trainen, recupereren, voeding, naverzorging, enzovoort.”

Jullie spelen in Portugal tegen het organiserende land, Italië en Nederland. Waar ga je belang aan hechten?

“Het is gewoon een eerste goede test en de mogelijkheid om alle spelers eens in een officiële wedstrijd aan het werk te zien. Het wordt een lange en belastende zomer, dus iedereen zal zijn kans krijgen om zich te tonen.”

Je sprak hierover zelfs met de ouders van de spelers? Welke boodschap bracht je aan hen?

“Ik heb met hen inderdaad een videosessie georganiseerd om met hen te bespreken hoe ons programma eruit ziet en wat er van hen als ouders verwacht wordt. Voor de ouders van spelers die bij ons op de Topsportschool op internaat zitten, is dat in feite niets nieuws, maar voor sommige andere ouders is het dat wel. Ik wil hen gewoon zo goed mogelijk informeren over onze doelstellingen.”

Donderdag keren jullie terug uit Portugal en wat dan? Volgt er dan even een korte rustpauze?

“Vrijdag volgt er een rustdag, maar zaterdagavond vertrekken we al opnieuw richting Metz in Frankrijk. De U19 van Brazilië vertoeven daar op uitwisseling en zij hebben ons uitgenodigd voor drie oefenwedstrijden.”

Ok, dat is op zich wel een eer, denk ik dan?

“Op zich wel, inderdaad. Het is al de derde keer dat dit gebeurt hoor, maar in het verleden ging het door Corona niet door. Ze zien in ons wel de ideale sparringpartner. Voor de groep zal dat zeker ook een zeer fijne ervaring zijn, want Brazilië spreekt ook in het volleybal toch een beetje tot de verbeelding.”

En éénmaal terug uit Frankrijk volgt de BOIC-stage in de topsporthal van Gent in functie van het European Youth Olympic Festival in Maribor, de hoofdstad van Slovenië. Voor de hoeveelste keer trek jij naar die EYOF?

“Het is nu mijn negende seizoen als coach van de U19 en het zal mijn derde keer worden dat we deelnemen aan de EYOF. We spelen er opnieuw tegen Italië, maar ook tegen Slovenië en Griekenland. In de andere groep zitten kleppers als Frankrijk, Servië, Tsjechië en Polen.”

Nadien wordt het een huzarenstukje om in Argentinië te geraken, want jullie vertrekken al richting Zuid-Amerika op dezelfde dag dat jullie aankomen uit Slovenië?

“Welgeteld een uur na onze landing vertrekken we inderdaad richting het WK. Dat is pittig, maar we zullen dit zo goed mogelijk proberen te managen. De FIVB heeft spijtig genoeg weinig rekening gehouden met de Europese kalender, maar ook voor landen als Frankrijk en Italië geldt dit zo.”

In Argentinië spelen jullie naast Chili en Mexico, nog maar eens tegen Brazilië en zelfs voor de derde keer tegen Italië. Is dat niet een beetje overdreven?

“Ik weet niet of ik het een voor- of nadeel moet vinden. Net zoals de loting. We starten tegen Chili en dan volgen Brazilië, Italië en Mexico. Sommige landen starten minder en dan kan het interessant zijn om tegen een topper te starten… Maar als het ons lukt om die eerste wedstrijd te winnen van Chili, kunnen wij misschien nog groeien in het toernooi, om nadien één van de twee volgende wedstrijden te stunten? Al mogen we niet vergeten dat Italië vorige zomer Europees kampioen is geworden en Brazilië in elk geval een traditioneel topvolleyland is.”

Wat was de reactie van de groep toen deze landen uit de loting kwamen?

“De jongens waren natuurlijk zeer enthousiast, niet alleen over de tegenstanders, maar ook over de trip naar Argentinië. Ook zij zijn een echte volleynatie en de wedstrijden lokken er veel volk. Het enige wat we moeten proberen te vermijden, is dat we Chili en Mexico gaan onderschatten. Onze intentie is sowieso om elke wedstrijd te winnen en de jongens zo veel mogelijk internationale ervaring te laten opdoen. Op deze leeftijd zijn de wedstrijden in deze context van cruciaal belang in hun ontwikkeling. En we mogen toch ook niet vergeten dat elke zege ons extra punten oplevert voor onze FIVB-ranking.”

Jij hebt als coach al heel wat internationale toernooien op de teller staan. Wat neem jij uit het verleden mee?

“Dat elke wedstrijd belangrijk is. Op zo’n WK kom je bijvoorbeeld verschillende speelstijlen tegen en dus is flexibiliteit soms een cruciale factor. Zeker op het WK waar je als derde of vierde van de poule ook nog kan doorstoten. Opgeven mag dus zeker niet in ons woordenboek staan.”

Het is duidelijk dat de trip naar Argentinië met stip in dat boek staat aangeduid.

“Onze focus gaat inderdaad volledig naar het WK. Net zoals we dat bij andere toernooien doen hebben de jongens ook hun doel aan ons kenbaar gemaakt en heeft de technische staf hetzelfde gedaan. Het resultaat is dat we top-4 willen spelen op het EYOF en op het WK een plaats binnen de top-8 ambiëren. Hopelijk geraken we dus in optimale omstandigheden op het WK en dan zou een top-8 echt wel een topprestatie zijn.”

Tekst: Kenny Hennens

Programma van het WEVZA in Portugal, waarvan de wedstrijden van de Belgen live te volgen zijn via

Zaterdag 01/07 – 19u: België vs Portugal

Zondag 02/07 – 19u: België vs Nederland

Maandag 03/07 – België vs Italië

Dinsdag – rustdag

Woensdag – finalewedstrijden

Donderdag – finalewedstrijden

Programma van het EYOF in Slovenië:

Maandag 24/07 – 9u30: België -Italië

Dinsdag 25/07 – 18u: België – Slovenië

Woensdag 26/07 – 12u: Griekenland – België

Donderdag 27/07 – rustdag

Vrijdag 28/07 – finalewedstrijden

Zaterdag 29/07 – finalewedstrijden

Kern Red Dragons U19:

Setter: Seppe Van Hooghten, Romain Dufour

Opposite: Rens Bogaerts, Eliot De Vleesschauwer, Warre Vandecruys

Midden: Daan Spiessens, Ferre Roelens

Libero: Martin Lechien

Receptie-hoek: Berre Van Looveren, Wannes Van Alboom, Jasper Maerten, Tijmen Bus

Technisch staf: Mieke Moyaert (coach), Jan Weyns (assistent), Chloë Van der Schraelen (kinesist), Ruben Van Meir (scouter)