Yellow Tigers opnieuw tegen Zweden

De Yellow Tigers hebben in de Golden League tot dusver een mooi parcours afgelegd. Ze eindigden eerste in hun poule. Alleen de tweede ontmoeting met Zweden werd in Scandinavië verloren, voor een bijzonder enthousiast publiek. Tijdens alle andere ontmoetingen ging de Belgische selectie met de overwinning naar huis, terug naar het trainingscentrum om daar de volgende confrontatie voor te bereiden. De wedstrijden in België werden ook voor bomvolle sporthallen gespeeld. Dat deed eventjes deugd.

De ondersteuning van de supporters is inderdaad meer dan welkom, want het zijn moeilijke tijden voor de Tigers. De schorsing van coach Vande Broek, midden in deze Europese campagne, – wat een timing – weegt zwaar op de groep. De voltallige ploeg reisde vrijdag af vanuit Zaventem. Gert Vande Broek stapte niet mee op het vliegtuig. Hij beraadt zich nog verder over de beroepsprocedure. Kris Vansnick neemt opnieuw zijn verantwoordelijkheid en zal, net zoals vorige week, de voorbereiding & coaching van het team voor zijn rekening nemen.

Het is voor speelsters en coaches bijzonder moeilijk om zich op het sportieve te concentreren, vlak voor de halve finales van de Golden League,. De Belgische selectie moet het opnieuw opnemen tegen Zweden. Zeg maar, tegen Isabelle Haak, want deze hoofdaanvalster toornde in de laatste confrontatie tegen de Yellow Tigers boven iedereen uit. De Belgische volleybalsters snakken naar rust en hunkeren naar duidelijkheid. Het is moeilijk om de juiste focus te vinden, alle aandacht is toegespitst op de zaak Vande Broek.

Bovendien vond de Europese Federatie geen kandidaat die de halve finale en de finale van de Golden League kon organiseren. Dus werd er besloten om met een heen- en een terugwedstrijd te werken. Dat zorgt voor extra kosten en bijkomende zorgen voor de Belgische bond. De reis naar Zweden moet immers via een omweg gebeuren.

Zondagmiddag om 15 uur speelt het nationale vrouwenteam de heenmatch in de Zweedse Sparbanken Skåne Arena te Lund, net boven Malmö. Volgende woensdag wordt in de Tomabelhal van Roeselare de terugwedstrijd tegen Zweden afgewerkt. Deze tweede kans voor een plek in de finale start om 20 uur.

De (eventuele) finalestrijd wordt op 6/7 en 9/7 georganiseerd. Met alweer een extra verplaatsing, want in de andere halve finale staat een krachtmeting tussen Oekraïne en Tsjechië op de CEV kalender. Oekraïne speelt ook op zondag de heenwedstrijd. Om de gekende redenen niet in eigen land maar wel in Piatra Neamt, in het noordoosten van Roemenië, niet zo ver van de grens met Moldavië.

De beide finalisten van deze Golden League mogen deelnemen aan de FIVB Challenger Cup.  De winnaar van dat tornooi zal volgend jaar opnieuw aantreden in de prestigieuze Volley Nations League waaruit onze Tigers vorig jaar, na een schimmig toernooischema, wegvielen. Voor de Challenger Cup heeft men wel al een datum en een organiserende stad gevonden. Meer bepaald in Laval (Frankrijk), van 27 juli tot 30 juli. Deze cupcompetitie wordt afgewerkt met acht teams en organisator Frankrijk is er alvast bij.

De andere deelnemers zijn Colombia, Kenya en Mexico. De twee finalisten van Golden League sluiten daarbij aan. De lijst wordt verder aangevuld met het land dat op de laatste plaats eindigde tijdens de huidige competitie van de Volley Nations League, wellicht Bulgarije of Kroatië. Tenslotte komt daar ook nog een deelnemer uit Azië bij.

De kwartfinales van de Challenger Cup worden met een rechtstreekse uitschakeling afgewerkt.

1/4 finale 1: Gastland tegen de 8ste gerangschikte ploeg

1/4 finale 2: nummer 2 tegen nummer 7

1/4 finale 3: nummer 3 tegen nummer 6

1/4 finale 4: nummer 4 tegen nummer 5

1/2 finale 1: winnaar 1/4 finale 1 tegen winnaar 1/4 finale 4

1/2 finale 2: winnaar 1/4 finale 2 tegen winnaar 1/4 finale 3

Finale: winnaar 1/2 finale 1 tegen winnaar 1/2 finale 2

Tekst: Walter Vereeck

Kopfoto: CEV