Toptalenten op zoek naar groei en bevestiging (deel 3 – vrouwen)

De Topsportschool zendt niet alleen haar zonen, maar ook haar dochters uit. Nadat we vorige maand een overzicht maakten van de mannelijke toptalenten die vanaf volgend seizoen hun geluk beproeven bij een club in Liga A of B, leek het ons niet meer dan eerlijk om ook hun vrouwelijke leeftijdsgenoten de nodige belangstelling te gunnen.

“Of er dan een nieuwe Britt Herbots zit aan te komen?”, horen we u al denken. Zo’n voorspelling maken, is natuurlijk sneller gezegd dan bewezen. Er komen nu eenmaal heel wat factoren bij kijken die ervoor zorgen of een speelster haar volle potentieel zal bereiken of niet. Toch proberen we u met deze bijdrage te laten kennismaken met de elite van deze toch wel bijzondere lichting die eind juni zal afzwaaien aan de Topsportschool.

Want wie zijn die jonge talentvolle vrouwen die week in week uit de nodige opofferingen maken om een toekomst uit te bouwen als profspeelster? We gingen nog net op tijd te rade bij Robin De Bont, trainer van de Nationale 1 ploeg van de TSV en selectiecoach van de Young Yellow Tigers. Waarom net op tijd? Omdat De Bont vanaf volgende maand naar Zürich trekt als hoofdcoach en sportief directeur bij de Zwitserse Volley Academy. Het avontuur is hem zeker gegund, want de voormalige libero van Antwerpen, waarmee hij in 2014 de Beker van België veroverde, is al sinds 2015 verbonden aan de TSV. Acht jaar later is de cirkel dus rond, want nadat hij van de huidige lichting uit het zesde middelbaar op 29 juni afscheid zal nemen, mocht hij ze vier jaar geleden verwelkomen in het eerste leerjaar van de tweede graad.

Je kent Annelore Engels, Annelotte Everaert, Maud Buyst, Noor Debouck en Romane Neufkens dus al een tijdje. Wat heb je hen tijdens de voorbije vier schooljaren vooral proberen bij te brengen?

Robin De Bont: “Het feit dat ik deze meisjes vier jaar dagdagelijks in de TSV-groep heb kunnen begeleiden, is vrij speciaal. Meestal werken we een tweetal jaren samen. Vooral op het vlak van hun ontwikkeling als mens heb ik van hen een enorm goed overzicht. Als het over het inschatten van hun potentieel en volleybaltalent gaat, heb ik evenveel kennis van hen als zowel Fien Callens als Yorick Vande Velde, door onze intensieve samenwerking.”

Wat ook een meerwaarde is als coach van de TSV is dat jij hier zelf nog alle graden als leerling hebt doorlopen?

“Inderdaad, ik ben bij wijze van spreken een kind van het huis. (lacht) Ik denk dat dit vooral een voordeel is om goed te kunnen inschatten hoe je nu als coach juist die welbepaalde topsportmentaliteit moet overbrengen. De mindset om beter te worden in alles wat je doet, wel, dat heb ik met de paplepel meegekregen. Naast het sportieve gedeelte van onze opleiding, zijn we dus ook enorm hard bezig met dit specifieke mentale aspect. Het moeten natuurlijk geen kluizenaars zijn, maar deze vorm van zelfbewustzijn als topsporter is toch een absolute must om te kunnen doorgroeien naar een echt topsportstatuut.”

Hoe vertaalt zich dat dan in de praktijk?

“In opofferingen maken en er elke keer opnieuw voor de volle 100% voor gaan. Iemand kan 99 trainingen van de 100 echt haar best hebben gedaan, maar ik zal haar aanspreken op die ene training die net iets minder was qua trainingsattitude. Maar we kijken bijvoorbeeld ook samen naar reportages die niet per se iets met volleybal te maken hebben. Zo hebben we bijvoorbeeld samen naar de uitzendingen over Camille en Nina Derwael in Het Huis van Eric Goens gekeken. Ook daar kunnen de meisjes enorm veel inspiratie uit halen. Maar we lezen bijvoorbeeld ook samen de artikels van Volleymagazine en doen nog veel andere zaken om een bepaalde cultuur mee te geven. Als je zo’n zaken dagelijks in de aandacht brengt, volgt die bezetenheid na verloop van tijd vanzelf.”


Dat laatste horen we graag. Nog een laatste vraagje: dit jaar trekken er vijf meisjes naar een Liga A ploeg. Is er een verschil te merken met de vorige schooljaren?

“Vijf is normaal. Het aantal is natuurlijk afhankelijk van hoeveel meisjes er in de tweede en derde graad instromen.

Of er in de toekomst nog meer aantrek van nieuwe meisjes zal zijn? Dat is moeilijk te voorspellen, maar we zien wel dat het ledenaantal in Vlaanderen, zo’n 45.000, de laatste jaren stabiel blijft. Dat lijkt op het eerste zicht dat we stil zijn blijven staan, maar we zien wel dat er binnen deze ledenaantallen steeds meer jonge meisjes volleybal gaan spelen, wat ons uiteraard tevreden stemt. Zeker wanneer je rekening houdt met de Coronaperikelen die het volleybal gekend heeft.”

Hieronder volgt een samenvatting van elke speelster met in de eerste plaats enkele basisgegevens, gevolgd door een antwoord op onderstaande vragen met het oordeel van Robin De Bont als afsluiter.

  1. Waarom heb je voor deze welbepaalde club gekozen of hoe ben je daarmee in contact gekomen?
  2. Wat is jouw ambitie voor volgend seizoen bij deze club?
  3. Hoe zie jij jouw carrièreplanning op lange termijn?
  1. Noor Debouck

Bijnaam: Bouckie

Leeftijd: 18 jaar

Woonplaats: Langemark

Wanneer begonnen met volleyballen: 6 jaar

Allereerste club: Vlamvo Vlamertinge

Speelt volgend seizoen bij: Asterix AVO

Positie: Libero

Links- of rechtshandig: rechtshandig

Gewicht: 65 kg

Lengte: 167 cm

Lengtepredictie: onbekend

Spronghoogte: 274 cm

Lid van nationale selectie (zo ja, welke?): Young Yellow Tigers U19 (en enkele trainingen bij de Yellow Tigers + twee wedstrijden tijdens de Golden League)

Idool uit de Belgische competitie: Britt Rampelberg

Idool uit een buitenlandse competitie: Monica De Gennaro (Italiaanse libero van Imoco Volley Conegliano)

Droomclub: Mulhouse Frankrijk

  1. Ik heb gekozen voor Asterix Avo, omdat dit een heel goede club is om je als speelster verder te ontwikkelen. Je hebt er de perfecte omkadering qua coaches, bestuur en medespeelsters. Je voelt echt dat het een familieclub is waar je je snel thuis kan voelen. Volgend jaar speel ik mijn derde seizoen voor de club en daar ben ik heel blij om.
  2. Ik wil verder ontwikkelen tot een speelster waar de ploeg op kan rekenen. Ik wil een stabiele speelster worden. Het afgelopen seizoen evenaren zal moeilijk worden, maar de ambitie om het nog eens te doen is er zeker en vast!
  3. Ik wil zeker eerst mijn studies goed afronden. Als deze eenmaal klaar zijn, zou ik graag – als ik er rijp voor ben – de stap maken richting het buitenland, ook al is dit zeker niet gemakkelijk als libero. Dus, mocht die mogelijkheid er ooit zijn, zou ik het zeker willen proberen ook al ben ik nu misschien al aan het dromen.

Oordeel van Robin De Bont:

“Noor heeft de laatste weken al meegetraind met de Yellow Tigers vanwege haar kwaliteiten op het gebied van onderhandse controle. Ze is een rasechte libero die geniet van alle uitdagingen in het achterveld. Ik verwacht in de eerste plaats nog progressie op het gebied van receptie, waar ze nog constanter kan en zal worden. Daarnaast neemt ze binnen de Topsportschool leiderschap op zich door haar medespeelsters aan te moedigen en te sturen.”

Annelore Engels

Leeftijd: 18 jaar

Woonplaats: Opwijk

Wanneer begonnen met volleyballen: 6 jaar

Allereerste club: Volley Opwijk

Speelt volgend seizoen bij: VDK Gent

Positie: Setter

Links- of rechtshandig: rechtshandig

Gewicht: 66 kg

Lengte: 183,5 cm

Lengtepredictie: eerst 1m78, nadien 1m83

Spronghoogte: 301 cm

Lid van nationale selectie (zo ja, welke?): U19 Young Yellow Tigers 

Idool uit de Belgische competitie: Elise Van Sas

Idool uit een buitenlandse competitie: Alessia Orro (Italiaanse setter van Vero Volley Milano)

Droomclub: Vero Volley Monza

  1. VDK Gent heeft contact opgenomen met mij. Ze waren geïnteresseerd in een jongere spelverdeelster om samen met Aziliz Divoux een duo te vormen. Ik zag dit zeker zitten, want ze heeft veel ervaring en ik kan veel van haar bijleren. Gent is ook een ambitieuze club op allerlei vlakken. Ik zal er wekelijks een pakket afwerken van 20 uur, met elke weekdag baltraining, vier keer fysiek en twee keer video.
  2. Mijn persoonlijke ambitie is vooral veel bijleren en ervaring opdoen in Liga A. Ik zou graag nog meer willen evolueren op zowel technisch, tactisch, fysiek en mentaal vlak. Een ambitie voor het team is hopelijk veel prijzen en wedstrijden winnen.
  3. Daar heb ik nog niet zo heel goed over nagedacht. Ik wil jaar per jaar kijken. Maar een eerste doel op langere termijn is om veel te mogen spelen in Liga A. Als dat goed verloopt en er zou een mogelijkheid zijn om naar het buitenland te kunnen, dan zou ik dit als een uitdaging zien en dit misschien wel willen proberen.

Oordeel van Robin De Bont:

“Annelore heeft binnen de Topsportschool een mooie technische evolutie doorgemaakt als spelverdeelster. Er is steeds meer consistentie te zien in haar pasprecisie, een essentiële eigenschap voor een setter. Ik kijk ernaar uit om haar tactisch verder te zien groeien in de komende jaren. Ze beschikt over bepaalde fysieke mogelijkheden waardoor ze ook aan het net een belangrijke rol kan spelen voor haar toekomstige team.”

Annelotte Everaert

Bijnaam: Flotje

Leeftijd: 18 jaar

Woonplaats: Arendonk

Wanneer begonnen met volleyballen: 6 jaar

Allereerste club: Arvoc nadien Zandhoven

Speelt volgend seizoen bij: VDK Gent

Positie: hoek + opposite

Links- of rechtshandig: rechtshandig

Gewicht: 75 kg

Lengte: 183 cm

Lengtepredictie: onbekend

Spronghoogte: 295 cm

Lid van nationale selectie (zo ja, welke?): de U19 Yellow Tigers

Idool uit de Belgische competitie: Julie Smeets

Idool uit een buitenlandse competitie: Gabriela Guimarães (Braziliaanse hoekspeelster van Vakifbank)

Droomclub: Vakifbank

  1. Vorig jaar heeft Stijn Morand, coach van VDK Gent, mij gecontacteerd om te vragen of ik graag naar Gent zou willen komen. Ik heb uiteraard ja gezegd, omdat Gent toch wel een ploeg is waar ik naar opkijk. Ook de ambities die de club heeft en de ervaring van de speelsters spreken mij enorm aan. Daarom heb ik dit jaar bijgetekend om o.a. meer ervaring op te doen en mezelf te verbeteren als speelster.
  2. Mijn ambitie is om uiteindelijk een plekje te verdienen als basisspeelster. Ik zou ook graag veel willen bijleren, net zoals vorig seizoen.
  3. Mijn eerste doel is om een volwaardige basisspeelster te worden in Liga A. Daarna wacht ik af wat er nog op mijn pad komt. 

Oordeel van Robin De Bont:

“Annelotte valt op door haar sterke schouder en slagkracht, waarmee ze zowel aanvallend als serverend tegenstanders pijn kan doen. Het is nu belangrijk voor haar om zich verder te ontwikkelen en zo steeds meer technische controle te verkrijgen, om in de Liga stappen te blijven zetten. Daarnaast hoop ik dat ze blijft werken aan haar receptie, zodat ze ook in het achterveld haar team kan blijven ondersteunen.”

Maud Buyst

Leeftijd: 17 jaar

Woonplaats: Kalken

Wanneer begonnen met volleyballen: 9 jaar

Allereerste club: VDK Gent

Speelt volgend seizoen bij: Saturnus Michelbeke

Positie: midden

Links- of rechtshandig: rechtshandig

Gewicht: 63,5 kg

Lengte: 186 cm

Lengtepredictie: 187 cm

Spronghoogte: 290 cm

Lid van nationale selectie (zo ja, welke?): niet van toepassing

Idool uit de Belgische competitie: Marlies Janssens

Idool uit een buitenlandse competitie: Cristina Chirichella (Italiaanse middenspeelster van Igor Gorgonzola Novara

Droomclub: Conegliano

  1. Ik heb voor Saturnus Michelbeke gekozen, omdat het een ploeg is die veel traint en ook de nadruk legt op het fysieke aspect van volleybal. Bovendien sprak de trainer, Nick Audooren, mij ook aan qua visie. Ik kwam met deze trainer in contact, omdat hij mijn papa eens had gebeld.
  2. Met deze ploeg zouden we volgend jaar zeer graag kampioen spelen om terug naar de Liga A te gaan.
  3. Op lange termijn hoop ik in de Liga A een waardige basisspeelster te zijn en voor de rest zien we wel wat er op mij afkomt.

Oordeel van Robin De Bont:

“Maud heeft zich in de Topsportschool goed ontwikkeld. Zij valt op door haar warme karakter, leiderschap en doorzettingsvermogen. Ze is een waar voorbeeld op het vlak van werkethiek en daardoor heeft ze tot nog toe het maximale uit haar capaciteiten kunnen halen. Ze heeft tot in haar laatste jaar technische en fysieke stappen gezet die haar nu leiden naar een hogere uitdaging. We zijn benieuwd hoe ze zal functioneren in een nieuwe ploeg met zowel Belgische als buitenlandse speelsters.”

Romane Neufkens

Bijnaam: Romanski

Leeftijd: 18 jaar

Woonplaats: Deux-Acren (Henegouwen)

Wanneer begonnen met volleyballen: vanaf mijn 3 jaar

Allereerste club: Volley Club Lessines – Flobecq
Speelt volgend seizoen bij: Asterix Avo Beveren

Positie: Spelverdeler

Links- of rechtshandig: Rechtshandig

Lengte: 167.3 cm

Lengtepredictie: 169.5 cm maar zal ik niet halen

Spronghoogte: 2m78

Lid van nationale selectie (zo ja, welke?): Young Yellow Tigers u19

Idool uit de Belgische competitie: Charlotte Krenicky

Idool uit een buitenlandse competitie: Alessia Orro

Droomclub: Vero Volley Monza

Open vragen:

  1. Ik heb gekozen voor Asterix Avo Beveren, om verschillende redenen: niet alleen omdat ik daar nu al een jaar speel. maar vooral ook omdat het een goede opleidingsclub is met een weekprogramma van 20 uur. Ik kende coach Kris Vansnick ook al van bij mijn vorige club, Govok Gooik, en vond het dus ook leuk om weer met hem te kunnen werken. Asterix is bovendien een topclub in België en heeft mooie ambities die overeenkomen met de mijne.
  2. Om opnieuw de dubbel te pakken en vooral om mijn eigen spel nog te verbeteren. Ik vorm een duo met Charlotte Krenicky waarvan ik heel veel leer en waar ik zeer goed mee overeenkom, dus dat maakt het natuurlijk ook leuker.
  3. Ik zou graag bij de kern van de Yellow Tigers horen en vooral op hoog niveau in België of buitenland willen spelen. Natuurlijk wil ik mezelf in de eerste plaats ook blijven verbeteren.

Oordeel van Robin De Bont:

“Romane valt op door haar technische kwaliteiten als spelverdeelster en in het achterveld. Ze geniet van het tactische element dat je als spelverdeelster in handen hebt. Binnen de Topsportschool heeft ze een mooie evolutie doorgemaakt, met name op dat tactische vlak. Gezien haar beperkte lengte zal ze zich uitmuntend moeten ontwikkelen op technisch-tactische en mentale aspecten. Ze is voldoende zelfbewust om hier continu aan te blijven werken.”

Teksten verzameld door Kenny Hennens

Foto’s: archief en Guy Verbraeken