Geen Italiaanse ploegen in finale Champions League in Turijn

De laatste maand gaat in bij vele zaalcompetities en dus is het finales troef, of play-offs, of zijn er al echte kampioenen zoals in ons land na de dubbele zege van de vrouwen van Asterix Avo Beveren tegen VDK Gent.

Zijn er nog andere landgenoten in het buitenland, die ook kampioen kunnen worden? En hoe ziet de toestand eruit in enkele ‘grote’ volleylanden. Een blik ‘Worldwide’.

Turkse finale in Champions League vrouwen

Spanning troef in de halve finales. De strijd tussen Fenerbahce en Vakifbank kende een onwaarschijnlijk verloop. Fenerbahce pakte de eerste wedstrijd uit met een fantastisch resultaat. Op bezoek bij Vakifbank werd vrij vlot met 0-3 gewonnen en leek de kwalificatie voor de finale grotendeels een feit.  De terugwedstrijd in eigen huis werd echter verrassend met 0-3 verloren en de golden set werd daarna met 15-12 verloren. In de andere halve finale won Novara thuis met 3-2 tegen Eczacibasi maar verloor met 3-0 in Turkije zodat we dus op 20 mei in Turijn een finale krijgen tussen Vakifbank en Eczacibasi van Laura Heyrman.

Poolse finale in Champions League mannen

In de halve finale moest Perugia toch wel verrassend tweemaal met 3-1 de duimen leggen tegen Kedzierzyn-Közle. De  strijd was wel spannender in de tweede halve finale. Jastrzebski had tegen Halkbank na een 3-1 zege in de eerste wedstrijd genoeg aan een 3-2 nederlaag in de tweede wedstrijd om zich te kwalificeren voor de finale. Kedzierzyn en Jastrzebski zullen dus op 20 mei in Turijn uitmaken wie dit jaar de Champions League wint. Met alleen Italiaanse scheidsrechters op het terrein.

Modena wint CEV Cup

Modena en Scandicci winnen finale CEV Cup

Niettegenstaande een schitterende prestatie en ondanks de steun van een enthousiast publiek en de steun van gans volleyballend België is Knack Roeselare er niet in geslaagd de beker in België te houden. Twee setballen in set 1 maakten het publiek even euforisch maar uiteindelijk bleken de wereldvedetten van Modena toch te sterk.

Bij de vrouwen bleek Scandicci een maatje te groot voor Alba Blaj. Het Roemeense team verloor na een  3-0 nederlaag ook de tweede wedstrijd met 3-1.

Play offs brengen  in Italië regelmatig verrassende resultaten

Italië

Verrassing troef in de kwartfinale van de play-offs bij de mannen. Het strafste resultaat kregen we in de strijd tussen nr. 1 Perugia en nr. 8 Milano. Perugia, ongeslagen in de competitie, verloor immers de vijfde en beslissende wedstrijd in eigen huis met 1-3. Ook nr. 3 Modena verloor de vijfde en beslissende wedstrijd in eigen huis tegen Piacenza. Het kostte coach Giani de kop.

Civitanova had tegen Verona vijf wedstrijden nodig en alleen in Trentino-Monza had Trentino slechts vier wedstrijden nodig om zich te  kwalificeren voor de ½ finale.

In deze halve finale leek de strijd snel beslist in de strijd tussen Trentino en Piacenza toen Trentino (van Wout D’Heer) de eerste twee wedstrijden  won. De beslissing kon dus al vallen in de  derde wedstrijd die ze thuis moesten afhaspelen. Ze verloren echter met 0-3. In Piacenza werd daarna  verloren met 3-0. De vijfde wedstrijd was dus beslissend. Een even spannend scenario in de andere halve finale. Civitanova won de eerste wedstrijd met 3-0 verloor dan met 3-2 en 3-0 en kon een vijfde en beslissende wedstrijd afdwingen door met 3-2 te gaan winnen in Milano. Uiteindelijk wonnen Civitanova en Trentino de beslissende wedstrijd thuis met 3-1 en spelen dus de finale tegen elkaar.

Bij de vrouwen wordt de halve finale gespeeld naar the best of three. Conegliano verzekerde zich reeds van een plaats in de  finale door Novara met 3-0 en 3-1 te verslaan. In de andere halve finale  komt er een derde en beslissende wedstrijd tussen  Vero Volley en Scandicci.

Polen

Bij de mannen kwalificeerden de eerste vier van de competitie zich vrij vlot voor de halve finale. Enkel nr. 3 Zawiercie had tegen nr. 6 Olsztyn een vijfde wedstrijd nodig.

In de halve finale moest Rzeszow, nochtans eerste geëindigd in de reguliere competitie driemaal de duimen leggen tegen Kedzierzyn, wel tweemaal met 3-2. Jastrzebski won wel vlotter: drie opeenvolgende malen tegen Zawiercie, zodat de  strijd voor de landstitel betwist zal worden door de twee teams die eveneens de finale van de Champions League spelen.

Bij de vrouwen viel de uitschakeling op van Chemik Police in de kwartfinale door Budowlani Lodz (met Dominika Sobolska). In de halve finale versloeg LKS Lodz tweemaal Bielsko Biala en  deed Rzeszow hetzelfde met Budowlani Lodz.

Duitsland

In de halve finale bij de mannen gespeeld naar the best of five won Berlin Volleys vlot drie opeenvolgende malen tegen Düren,  Friedrichshaven had tegen  Luneburg vier wedstrijden nodig.

Bij de vrouwen werd de halve finale gespeeld naar the best of three. Stuttgart versloeg Dresdner SC met 3-0 en 3-1. De finale wordt gespeeld tegen Potsdam dat Schweriner SC versloeg met 3-2 en 3-0.

Frankrijk

Silke Van Avermaet.

Bij de mannen schakelde Tours in de halve finale Tourcoing uit door na 3-2 winst thuis in Tourcoing te gaan winnen met 3-1. In Nantes-Chaumont kwam het tot een derde beslissende wedstrijd nadat beide teams thuis met 3-0 wonnen. Chaumont won deze met 0-3 in Nantes.

Bij de vrouwen kwalificeerde Mulhouse van Hélène Rousseaux en Silke Van Avermaet zich voor de finale door in Beziers na 3-0 winst thuis met 1-3 te gaan winnen. In de andere halve finale tussen Le Cannet en Venelles moet een derde wedstrijd uitsluitsel brengen. Venelles ging eerst met 2-3 winnen in Le Cannet maar verloor dan in eigen huis met 0-3.

Griekenland

De finale bij de mannen gespeeld naar the best of five tussen Olympiakos en PAOK van Bram Van den Dries was fel betwist. Na initiële 3-1 winst thuis van Olympiakos wonnen beide ploegen de volgende wedstrijden met 3-2 in eigen huis. Na 0-3 winst bij  Paok Saloniki in de vierde wedstrijd mocht Olympiakos de titel vieren.

Turkije

Bij de mannen werd de halve finale gespeeld naar the best of three. Halkbank won tegen Arkas Spor met 3-0 en 3-1.  Tussen Ziraat Bankasi en Fenerbahce kwam het tot een beslissende derde wedstrijd met 3-0 gewonnen door Ziraat Bankasi.

Bij de vrouwen is de reguliere competitie juist afgelopen. Eczacibasi van Laura Heyrman eindigde eerste met 76 pt voor Vakifbank met 68 pt, Fenerbahce met 66 pt en THY V met 55 pt. Vital Heynen eindigde met Nilufer Bursa op een zesde plaats en speelt nu met zijn team de eindronde voor plaats vijf tot acht.

Rusland

Sam Deroo speelt met Zenit Kazan de finale van de play offs tegen Dinamo Moskou. In de halve finale had Zenit vier wedstrijden nodig om Novosibirsk uit te schakelen. De vierde wedstrijd werd slechts met 3-2 gewonnen. Dinamo Moskou had tegen Zenit Sint-Petersburg slechts drie wedstrijden nodig.

Nederland

Zowel bij de mannen als de vrouwen wordt de finale gespeeld naar the best of five. Bij de mannen werd de finale gespeeld tussen Active living Orion (van Liam McCluskey) en Draisma Dynamo. Dit laatste team won tweemaal met  3-0 en de derde wedstrijd met 3-1 zodat de landstitel  een feit was.

Bij de vrouwen zijn de antagonisten Sneek en VV Utrecht. Hier won Sneek thuis met 3-0 en 3-2 en verloor in Utrecht met 3-1.

Tekst: Fernand Walder

Foto’s: CEV, FIVB