Speelster van het jaar Nova Marring: “Mooi seizoen levert selectie voor Oranje op”

Nova Marring: “Mooi seizoen levert selectie voor Oranje op”

Vorige week had Asterix-aanvoerster Manon Stragier ons nog als pronostiek voorgehouden: “De eerste drie uit het referendum ‘speelster van het jaar’ komen uit onze club. En ik tip voor nummer één op Nova Marring.”

Alleen die laatste voorspelling kwam helemaal uit en tot haar eigen teleurstelling eindigde Manon Stragier in haar beste seizoen uit haar carrière maar vijfde. Na Nova Marring, Nina Coolman, Charlotte Krenicky en Britt Rampelberg. Dus toch vier Asterix-speelsters in de top-5, Anna Koulberg als ‘rookie van het jaar’ en Kris Vansnick ‘coach van het jaar’. Bijgevolg: niks dan lachende Beverense gezichten maandagavond in de salons van De Montil in Affligem.

Maar wie is eigenlijk de laureate, Nova Marring, vroegen sommigen zich af.

“Ik ben de 21-jarige hoofdaanvalster van Asterix Avo Beveren,” klinkt het met een brede glimlach bij de sympathieke Nederlandse laureate.

Misschien eerst een dom vraagje: hoe kom je aan de voornaam Nova?

Marring: “Het zou nieuw en sterk kunnen beduiden, maar eigenlijk hebben mijn ouders die naam gekozen omdat ze de Nederlandse presentatrice Nova Van Dijk wel graag aan het werk zagen en dus zit ik nu met die naam. (lacht) Maar geen probleem, hoor!”

Waar en wanneer begon je met volleyballen?

“Mijn jeugdopleiding kreeg ik vanaf mijn twaalfde bij de Nederlandse club Sadosa Desto uit Assen, je weet wel: de plaats waar elk jaar onder massale belangstelling de TT-races gehouden worden. Toen ik 15 jaar werd, verhuisde ik voor twee seizoenen naar Zwolle. Toen kwam er een aanbieding uit België en dus belandde ik bij het Limburgse LVL Genk met Julien Van de Vyver als coach, nadien bij Asterix.”

Zal deze trofee iets aan jouw leven veranderen?

“Natuurlijk vind ik dit een hele eer, maar ik moet liever niet op de eerste rij staan of spreken voor een publiek. Laat dat maar aan anderen over. Ik blijf wel met de voetjes op de grond staan. Trouwens, hoe kan ik mezelf in de kijker spelen? Toch maar met de hulp van de medespeelsters en van het ganse team daar rondom. De omkadering die we bij Asterix krijgen is nauwelijks te omschrijven. Gewoon schitterend.”

Charlotte Krenicky, Nova Marring en Nina Coolman

Daar komt bij dat jullie een bijzonder jonge ploeg hebben met een 25-jarige als oudste van de groep. Speciaal toch?

“En toch maakten we er een topseizoen van met meiden die supergoed gegroeid zijn. En die jongeren hebben ook hun kans gegrepen als dat kon. Ik denk o.a. aan Kaat Kos, aan Noor Debouck en aan het aanstormend talent Yana Wouters. Iedereen vormde een meerwaarde voor de ploeg en zo hoort het ook.”

Waarom hebben speelsters en coaches jou dit seizoen gekozen, denk je?

“Ze baseren zich natuurlijk op statistieken en op het feit dat ik vele punten scoorde, inderdaad: soms wel op belangrijke momenten. Maar ik vind van mezelf dat ik dit seizoen een veel stabielere speelster geworden ben met meer regelmaat in nagenoeg alle wedstrijden.”

Denk je dat de bekerfinale heeft meegespeeld bij de keuze?

“In onze sport zijn individuele trofeeën misschien minder belangrijk en dan is een bekerzege de triomf voor het werk van een ganse ploeg. Onze bekerwinst in dat volle Sportpaleis blijft voor mij toch één van de hoogtepunten van het seizoen. Die vergeet ik nooit meer. Tijd om een volgende stap te zetten…”

Hoe bedoel je?

“Ik speel volgend seizoen niet meer voor Asterix. Ik verlaat de club voor een nog grotere uitdaging. In mijn ogen toch. Als ik deze club verlaat, zal er allicht wel een traantje vloeien, want ik laat hier zeker vele vrienden en vriendinnen achter. Maar ik wil uit deze club niet weggaan zonder ze aan een tweede trofee te helpen. Naast de beker willen we ook de titel op ons palmares bij schrijven.”

Hebben jouw Belgische prestaties ook hun weerklank gekregen in het buitenland?

“Ik denk het wel, want ik werd geselecteerd voor de Nederlandse nationale ploeg en vanaf 8 mei start ik daarmee aan de voorbereidingen voor de internationale campagne van Oranje. Ik kijk ernaar uit hoe ver ik daarin eventueel kan geraken.”

Denk je dat het een goede keuze is om te transfereren naar Schwerin?

“Ik denk dat je geen goede of slechte keuzes hebt. Ik weet dat ik nog veel moet bijleren. Dat had eventueel ook bij Asterix gekund, maar in een nog sterkere competitie – denk ik toch – wil ik ook wel verbeteren.”

Heb je jouw studies gecombineerd met het volley?

“Ik heb wel marketing en communicatie gestudeerd, maar dat is niet langer combineerbaar als ik helemaal kies voor het volley.”

Wat staat er nog op jouw toekomstplanning?

“Ik wil eerst en vooral nog kampioen spelen met Asterix. Het zou mooi zijn, mocht ik ooit een vaste waarde worden in het Nederlandse team en met die ploeg mee spelen op b.v. EK’s en WK’s. Ik wil altijd wel kijken waar mijn plafond ligt als speelster en je weet maar nooit. Dromen mag en we zien wel waar we uitkomen. Maar nu nog even genieten met deze toffe groep.”

Maar als je ooit tegen de Yellow Tigers speelt, zet je toch wel een beetje de rem op?

“Vergeet het maar. Dan speel ik 100% voor de ploeg die mij selecteert en dan vergeet ik even alle vriendschappen.”

Tekst: Marcel Coppens