Het rommelt bij de Cubaanse toppers

  • De 29-jarige Cubaan Yoandy Leal, die verkozen werd tot speler van het jaar in de poll van WorldofVolley, mag vanaf nu aantreden voor het Braziliaanse nationale team. Met Sada Cruzeiro won hij reeds vijfmaal de Braziliaanse Superliga en driemaal het WK voor clubs.
  • Een andere Cubaanse superster, Wilfredo Leon, zou volgend jaar gaan spelen voor het Italiaanse Perugia. De 2,01m grote Leon zou wel eens het grootste talent zijn dat we in het volleybal gekend hebben. Geboren op 31 juli 1993 maakte hij op een leeftijd van 14 jaar en 10 maanden zijn debuut in het Cubaanse nationale team. Op 17 jaar werd hij kapitein van dit team. Op 20-jarige leeftijd vluchtte hij naar Polen waar hij op 14 juli 2015 de Poolse nationaliteit kreeg. Hier trouwde hij het daarop volgende jaar met de speelster van het Poolse nationale team Malgorzata. Hij ging wel spelen bij Zenit Kazan waarmee hij driemaal de Champions League en in 2017 het WK voor clubs won. Dit zou wel eens het einde kunnen betekenen van de carrière van Ivan Zaytsev bij Perugia. De geruchten lopen dat Revivre Milano, de huidige club van Kevin Klinkenberg, enorm geinteresseerd zou zijn om Zaytsev aan te trekken. (Lees verder onder de foto.)

  • Bij de Cubaanse vrouwen werden we ook geconfronteerd met een opmerkelijk feit. Toptalent Melissa Vargas, die reeds op 13-jarige leeftijd deel uitmaakt van het nationale team en zowel inzetbaar is als receptie-hoek speelster en opposite, werd door haar federatie voor vier jaar geschorst voor alle nationale en internationale activiteiten. De nu 18-jarige Vargas werd einde 2016 geopereerd na een zware schouderblessure en het conflict hierop volgend, omtrent de revalidatie, zou de oorzaak zijn.
  • Avital Selinger is de nieuwe trainer van Volero Zurich. Topman Stav Jacobi, die er al jaren van droomt de Champions League te winnen, wil er voor zorgen dat zijn team van vedetten het ganse jaar door kwalitatief hoogstaande wedstrijden speelt om de kansen te verhogen. Hiervoor wil hij volgend jaar onder de vlag van Le Cannet deelnemen aan de Franse competitie.
  • In de Italiaanse competitie zorgde N’ Gapeth, bij zijn wederoptreden in de A1 na zijn staking, voor een record. In de wedstrijd tegen Sora, die met 3–1 gewonnen werd scoorde hij niet minder dan 12 aces.
  • Misschien wel de meest gelauwerde figuur in het volleybal is de Chinese Lang Ping. Als speelster veroverde zij met China goud op de OS van 1984 in Los Angeles en zilver op het WK 1982 in Peru en op het WK in 1990 in China. Hier werd ze telkens ook uitgeroepen tot MVP van het toernooi. Als trainster begon ze haar carrière van 1987 tot 1989 als assistent-coach van de university van New York om – na opnieuw een periode als speelster van het nationale team – te vervolgen als assistent van 1992 tot 1993 in dezelfde universiteit. In 1995 werd ze trainster van de Chinese nationale vrouwenploeg waarmee ze zilver won in 1996 op de OS van Atlanta en op het WK in 1998 in Japan. In Italië trainde ze Modena van 1995 tot 1998, Novara van 2002 tot 2004 en Jesi in 2005 met verschillende titels als resultaat. Vanaf 2005 trainde ze het nationale team van de USA waarmee ze de finale van de OS in 2008 verloor tegen Brazilië. Na in 2008 een jaar Telekom Ankara getraind te hebben, keerde ze weer naar China waar ze eerst met Guangdong Evergrande van 2009 tot 2014 een resem nationale titels won om daarna met China in 2015 de World Cup te winnen en in 2016 goud op de OS in Rio. Zij is nu de mentor van het nationale team.

Beach nieuws

  • Waar het beachseizoen vroeger bijna exclusief outdoor doorging, werd dit jaar gestart met enkele indoortoernooien. Het allereerste toernooi, met vier sterren gedoteerd in de World Tour, ging begin januari door in de Haagse Sportcampus Zuiderpark. Ons beachduo Koekelkoren-van Walle eindigde op een negende plaats. In de achtste finale verloren ze van de Noren Mol – Sorum. De Letten Plavins – Tocs wonnen de finale tegen het Poolse duo Losiak – Kantor. Bij de vrouwen versloegen Klineman – Ross uit de USA in de finale van de Dela Beach Open het Braziliaanse duo Maria Antonelli – Carol.
  • Een volgend indoortoernooi ging een week later door in Tsjechië als onderdeel van de European Masters. Koekelkoren–van Walle konden zich in de poule rechtstreeks plaatsen voor de kwartfinale. Hierin verloren ze nipt met 2–1 tegen Doppler – Horst (AUT). Het podium zag er als volgt uit : 1. Brouwer – Meeuwsen (NED), 2. Losiak – Kantor (POL), 3. Plavins – Tocs (LAT).

Tekst: Fernand Walder

Foto: FIVB/CEV