Beachvolley wordt de nieuwste Belgische wintersport

Beachvolley alleen maar een zomersport? Niet als het aan Volley Vlaanderen ligt. Met vijf manches en een finaleweekend is er deze winter voor het allereerst een Belgium Beachvolley Winter Tour. Eerste afspraak is op 25 november bij Beachvolley Europe.

Dit gloednieuwe format wordt u voorgesteld door Dries Koekelkoren en Tim Kermans.

Dries, als hoofd van het Belgische beachvolleybal, moet je ontzettend blij zijn met dit initiatief.
Dries Koekelkoren: “Ik ben inderdaad erg verheugd dit te mogen voorstellen. Binnen de nationale beachcommissie is er door de werkgroep hard gewerkt om dit idee te doen slagen. Van een wit blad tot alle contacten met de stakeholders, dit is een huzarenstukje. Hopelijk kan dit de komende jaren verder uitgebreid worden. In het volleybalwereldje zeggen we al langer dat indoor- en beachvolley hand in hand kunnen en moeten gaan. Dit is een mooie eerste stap.”

Is er dan wel voldoende infrastructuur om dit format tot een succes te maken?
“In een ver verleden reden Tom (van Walle) en ikzelf nog met een bobcatje zand binnen in Schaffen. Die omgebouwde hal bestaat jammer genoeg niet meer, evenals de indoorhal in Duffel. Met de prachtige beachaccommodatie in Leuven en de dome in Brussel kan er ongeacht het weer 12 maanden per jaar getraind worden. Er is maar net voldoende infrastructuur om aan de vraag te voldoen. Aan de motivatie van de uitbaters en sporters ontbreekt het alvast niet. De vraag is eerder wie bereid is om een derde hal klaar te stomen. Kandidaten mogen zich zeker bij mij melden.”

De eerste manche was op minder dan twee uur volzet. Hoe schat jij het niveau van deze eerste wintereditie in?

“Eerst en vooral is het belangrijk om Beachvolley Europe en Lizards Lubbeek te bedanken voor hun steun en organisatie. Zonder hun expertise en drive konden we geen tour organiseren. Vijf manches en een finale mag dan beperkt lijken, dat is het allesbehalve. In deze zes weekends kruipt heel wat werk. Daarnaast worden er ook nog toernooien voor enkele jeugdcategorieën afgewerkt. Het is belangrijk om geen stappen over te slaan. We kunnen op deze manier snel bijsturen maar ook de kleine successen vieren. Deze tour mag geen one-hit wonder zijn, we mikken op een langdurig verhaal.

Bij de ingeschreven duo’s merken we een mix van jong talent en enkele vaste waarden van het zomercircuit. We mikken op Challenge-Divisie teams. Maar ik ben ervan overtuigd dat dit zichzelf zal uitwijzen na enkele toernooien. Dit was ook het geval in de zomertour waar de vraag werd gesteld over het niveau Pro en Challenge. Over de organisatie van deze wedstrijden maak ik me geen zorgen. Beachvolley Europe organiseert al jaren toernooien in haar club en de Lizards zijn in België en zelfs Europees een vaste waarde.”

Tim, wat trok je over de streep om deel uit te maken van de Belgium Beachvolley Winter Tour?

Tim Kermans: “Toen ik Beachvolley Europe startte, zijn de federatie en ik rond de tafel gaan zitten. Na een jaar van gesprekken en brainstormsessies heeft Dries me tenslotte gevraagd om dit kampioenschap mee in elkaar te boksen. Dat deze tour door de federatie georganiseerd wordt, vind ik zeer belangrijk in deze evolutie.

Er valt in deze tour heel wat te winnen voor de deelnemers. Denk maar aan de te verdienen punten en wildcards. Het kernwoord van de Beachvolley Winter Tour is “waardevol”. Het is waardevol voor de atleten om voor beachvolley te kiezen, het is waardevol om deel te nemen.”

Gezien het internationale publiek in jullie club, zijn er veel deelnemers uit jouw club?

“Het klopt dat er inderdaad wel wat ingeschrevenen uit onze club komen. Ze spelen een hele winter al tegen elkaar. Deze tour is dus ook voor hen een heuse kwaliteitsinjectie dankzij het brede deelnemersveld. Daarnaast werken we samen met Lizards Lubbeek Leuven om een select groepje spelers ook tijdens hun zaalseizoen te begeleiden in het zand. Voor hen is het dus ook belangrijk om, in de winter, wedstrijden te kunnen spelen op het beachterrein.”

Wat is volgens jou de kracht van 12 maanden beachvolleybal?

“Beachvolley wordt nog steeds bekeken als een aanvulling op het ‘standaard’ volleybal. Ik bekijk het graag vanuit een ander oogpunt. Voor mij is beachvolley niet zomaar een variant, maar een volwaardige, op zichzelf staande sport. Dat wordt bewezen door het grote aantal recreanten in onder meer onze club, die zonder enige ervaring met een bal, voor beachvolley kiezen. Meer zelfs, deze groep groeide het meest tijdens het afgelopen jaar. Het is een nieuwe wereld van sportbeleving.

In vergelijking met zaalvolley draait het in beachvolley ook veel meer rond alles wat er naast het veld gebeurt. Er heerst een soort vakantiegevoel dat je samen met je beachpartner beleeft. Zo creëer je een heel intense band. Wat in een indoorploeg, met gemiddeld tien ploegmaats, toch iets stroever gaat.”

Kan je ons al iets vertellen over de finales?

“Het gaat meteen om de knikkers zoals men dat zo mooi zegt. De winnaar van de finalemanche krijgt namelijk een wildcard voor het eerste PRO-toernooi van de zomertour. Wie op het eind van de wintertour de eerste plaats (meeste aantal punten) bekleedt, verzekert zich van een wildcard voor het eerste CHALLENGE- toernooi deze zomer.

Deelnemen kan niet zomaar. De punten die je verdient in de vijf voorgaande manches zullen bepalen of je mag deelnemen aan het finaleweekend. Inschrijven voor de andere manches kan en mag altijd, maar de finales kan je enkel spelen op basis van je “winterseed”. Er zijn echter in de finale heel wat punten te sprokkelen die je kan meenemen naar de zomertour.

default

Het is duidelijk, de Belgian Beachvolley Winter Tour is geen plezieruitstapje maar een hoogstaande competitie waarin hard gestreden zal worden om de felbegeerde finaleplaatsen. Als je afzakt naar één van onderstaande toernooien geven we je alvast mee dat er enkel in Brussel horecavoorzieningen zijn. In Leuven is eigen drank aan te raden.

Programma voor senioren heren en dames:

  • 25 november 2023: BRUSSEL
  • 26 november 2023: BRUSSEL
  • 3 december 2023: LEUVEN
  • 21 januari 2024: BRUSSEL
  • 18 februari 2024: LEUVEN
  • 24 maart 2024: FINALES BRUSSEL

Programma voor jeugd:

  • 23 december 2023: U14J, U16J, U16M: LEUVEN
  • 24 december 2023: U14M: BRUSSEL

Inschrijven en de volledige kalender: https://www.belgiumbeachvolley.be/nl/calendar/p17_2023/

Alle info: https://www.belgiumbeachvolley.be/nl/winter-tour/

Tekst: Dieter Smets       

Foto’s: archief