Silke Van Avermaet en Stijn Morand hunkeren naar bekerfinale

Zaterdag 30 januari staan de terugmatchen geprogrammeerd van de halve finales in de Beker van België bij de vrouwen. Het Waalse Tchalou zou al voor een mirakel moeten zorgen, wil het Oudegem nog uit de finale halen, nadat de Oost-Vlamingen overtuigend de heenmatch wonnen met 3-0.

In de andere halve finale versloeg Asterix Avo Beveren weliswaar VDK Gent in eigen zaal met 1-3, maar vermits de ploeg van coach Morand in de competitie ging winnen bij Asterix (2-3), lijkt het daar een meer open strijd te worden met mogelijk zelfs een ‘golden set’. Silke Van Avermaet is aan een sterk seizoen bezig bij Asterix en Stijn Morand zag zijn contract als coach bij Gent met één jaar verlengd. Voor beiden een reden om te hunkeren naar een ‘prijs’. En een bekerfinale kan daar al een aanzet toe zijn!

“We mogen inderdaad geen enkel scenario uitsluiten,” beseft ook de 21-jarige Silke Van Avermaet, de talentrijke middenvrouw van Asterix. “We kunnen inderdaad zelfs een ‘golden set’ spelen, maar ik denk niet dat we het zo ver willen laten komen. Al was het in de competitie bijzonder spannend. Ook in de heenmatch was VDK Gent helemaal niet slecht en in de laatste set hadden ze nog de nodige veerkracht om een achterstand van vijf punten recht te zetten. Het wordt dus knokken voor iedere bal. Nu ja, wij hebben er hard voor getraind en wel een beetje naar deze wedstrijd toegeleefd.”

Tegen Antwerp gaf VDK Gent nochtans geen overtuigende prestatie weg…

Silke Van Avermaet: “Die match kwam er dan ook vlak nadat ze tegen ons in de beker verloren hadden. Dat zorgt dan toch wel voor wat teleurstelling. Dat zorgt voor een beetje decompressie en twijfel als Antwerp dan toch gebruik maakt van hun foutjes. Gent focust voor 100% op de bekermatchen, zij hebben een hele complete ploeg met een goede opposite, middenvrouwen en receptiespeelsters. Plus een combinatie van jeugd en ervaring!”

Maar jullie willen absoluut een ‘prijs’?

“Wij focussen ons elk jaar op minstens één prijs. We zien dan ook met z’n allen voor 100% het belang in van het halen van een finaleplaats. Maar dat betekent zeker nog niet dat we al een ‘prijs’ hebben, want Oudegem is dit seizoen ook bijzonder sterk. Dus nog een bijkomende moeilijke opgave, mochten we de finale halen. Het waren deze week wel trainingen, waarin we werden gewezen op een aantal aandachtspunten, maar waarin we niet vergaten ons eigen spel in de verf te zetten. We moeten zelf natuurlijk op niveau spelen.”

Zitten jullie momenteel al aan jullie top?

“Ik denk dat we in de heenmatch van de beker tegen VDK Gent misschien wel onze beste wedstrijd van het seizoen kenden. Na ons verlies in de competitiematch vonden wij dat er meer inzat, maar het was toen ook onze eerste echte wedstrijd van het seizoen en het was toch nog een beetje zoeken. Maar ik denk dat we intussen de nodige stappen gezet hebben.”

Was de aanpassing met de nieuwkomers dan zo groot?

“Met het vertrek van Paula Boonstra naar Paris St.-Cloud – waar zij de vierde beste opposite is van de Franse competitie – was de vraag wie haar zou vervangen, terwijl we met het vertrek van Lieke Clerkx toch ook een belangrijke hoekspeelster moesten vervangen. De vraag was dus: wie scoort, wie neemt haar verantwoordelijkheid op. Dat zorgde voor een nieuwe opbouw van de ploeg, waarin we ook de jonge nieuwkomers hun speelkansen wilden gunnen. Zij moesten niet naar ons A-team komen om constant op de bank te zitten.”

Wordt dit jouw laatste seizoen bij Asterix?

“Ik zit inderdaad in mijn laatste jaar alvorens onderwijzeres te worden. Deze bekermatchen vallen eigenlijk midden in mijn stages. Ik heb een aantal weken het vierde leerjaar tot het einde van het schooljaar. Dat zorgt natuurlijk voor iets meer voorbereidingen. Maar ik wist vooraf dat ik in mijn laatste jaar meer praktijklessen zou moeten geven. En wat het volgend seizoen op volleygebied wordt, daar sta ik nu nog niet bij stil. Ik weet dat mijn manager mogelijke pistes onderzoekt, maar er is nog niks zeker. Eerst dit seizoen beëindigen met een prijs!”

Stijn Morand: “VDK Gent wil volgend seizoen Europees spelen”

Nog voor de bekermatch gespeeld is, treffen we een tevreden Stijn Morand aan. Met de goedkeuring van het ganse bestuur werd het vertrouwen in hem als coach bevestigd, ook al voor het volgende seizoen.

“Ik denk dat we er als club goed voor staan. Alle financiële perikelen zijn weg, de resultaten van ons eerste team zijn uitstekend en dus denk ik dat VDK Gent gezond is op gebied van structuur, op bestuurlijk en op sportief vlak, waardoor we ons nog meer kunnen richten om het merk ‘VDK Gent’ een nog ruimere verspreiding te geven.”

Kan het nochtans zijn dat het de laatste weken iets minder vlotte op sportief gebied?

Stijn Morand: “In de heenmatch van de beker speelden we inderdaad niet onze beste wedstrijd van het seizoen. Dat is natuurlijk ook de verdienste van Asterix, dat de weg voor onze grootste twee afwerkers afsloot, zodat er minder mogelijkheden overbleven. Zij bevestigden ook hun bekerreputatie. Weet je dat we in de vele jaren dat we met mekaar geconfronteerd werden, we er slechts twee keer in slaagden om twee keer op rij van hen te winnen. En één van die twee keren dateert al van ons kampioenenjaar 2012-13.

In het klassement werden we toch wel herfstkampioen. We staan als eerste, maar we zijn niet altijd de sterkste. Als ik zie hoe gemakkelijk Asterix en Oudegem van Tchalou en Antwerp winnen en hoe moeilijk wij het hebben tegen deze ploegen, dan is het duidelijk dat we nog een hele weg hebben af te leggen. Maar intussen doen we het toch maar met onze redelijk smalle kern. Bij Asterix kunnen ze om de vier positiewissels iemand anders inbrengen. Dat gaat bij ons niet.”

Kan je die eerste plaats in het klassement behouden?

“Voor ons kan het een geluk betekenen dat er dit seizoen geen play-offs zijn. Want je zag tegen Antwerp hoe moeilijk we het krijgen als we drie matchen op zes dagen moeten spelen. Toch kan het misschien wel lukken. Laure Flament is aan een bijzonder sterk seizoen bezig, misschien wel het beste uit haar ganse carrière. We hebben de ervaring van Els Vandesteene, Maud Catry en middenspeelster Iris Van de Wiele. En als je ziet hoe Julie Smeets groeit in haar rol als opposite – terwijl ze vroeger toch steeds als middenspeelster werd opgesteld – daar zitten er zeker nog veel groeimogelijkheden in. Ook op menselijk vlak is zij schitterend voor deze groep.”

Mij verbaasden de knappe prestaties van spelverdeelster Lotte De Quick…

“In het verleden kreeg ze nogal veel kritiek te verwerken van de supporters: het was steeds iets. Maar ik geloof superhard in Lotte. Net als haar zus Tine op de liberopositie is zij een vaste waarde in het basisteam. Het is ook plezierig als coach om te zien hoe ‘coachable’ Lotte wel is. Haar gestalte is een kleine beperking, maar ze verdedigt vrij goed en ze beschikt over een sterke opslag. Laat ze nu ook nog maar wat meer ervaring opdoen. Ze is nog maar 22 jaar en dit seizoen afgestudeerd. Vergeet ook niet dat we spelen zonder Canadese, Finse of andere buitenlandse, maar uitsluitend met Belgische speelsters. Zij willen allemaal nog bijleren en omdat we nu eerst staan in het klassement, is elke match een ‘struggle’. Want iedereen wil wel eens winnen tegen de eerste.”

Hebben jullie speciaal getraind met het oog op de komende bekermatch?

“Nee, we hebben deze match voorbereid als elke andere match met montages en videobeelden. Ach, de twee ploegen kennen mekaar intussen wel door en door.”

Jullie bedoeling om 20 uur per week te trainen blijft overeind?

“Absoluut. Het was ook de bedoeling om met die 20 uren training per week speelsters aan te spreken, die uit de Topsportschool kwamen. Dit seizoen is dat niet gelukt, maar de kern van onze A- en B-ploeg was groot genoeg om steeds volwaardig te trainen. De ploeg bestaat voor drie vierden uit studenten, alleen Laure Flament, Iris van de Wiele en Maud Catry werken. De eerste twee alleen deeltijds. Alle meisjes namen wel een risico, want door Corona kon het zijn dat de competitie werd stil gelegd. Dan hadden ze wellicht een financieel verlies geleden. Maar nu wil iedereen ook volgend seizoen blijven en door een goede aanpak van de Corona-maatregelen hadden we ook nog geen speelsters in quarantaine. Bij geen enkele van de vijf ploegen die bleven verder spelen trouwens.”

Hoe zie je de toekomst van dit VDK Gent?

“Natuurlijk willen wij dus een prijs pakken. Misschien is Asterix – VDK Gent wel een finale ‘avant la lettre’, zonder Oudegem te onderschatten natuurlijk. Hoewel we tegen hen vier van de zes punten konden pakken in competitie. We zijn intussen halfweg de competitie en ik durf toch zeggen dat we allicht bij de eerste vier zullen eindigen. Als het sportief mogelijk is en Corona gooit geen verder roet in het eten, dan willen we komend seizoen opnieuw Europees spelen. Het budget is daarvoor al klaar.

En de beker? Ja, natuurlijk gaan we voor een ‘golden set’ als we in Beveren met 0-3 of 1-3 winnen. Maar ik denk dat we ook realistisch moeten zijn…”

Tekst: Marcel Coppens

Foto’s: Bart Vandenbroucke

Programma Beker van België

VROUWEN

17u Tchalou – Oudegem

19u30 Asterix Avo Beveren – VDK Gent

MANNEN

20u30 Knack Roeselare – Tectum Achel A

20u30 Greenyard Maaseik – Lindemans Aalst