Claudio Gewehr: “Simpele dingen goed doen en perfectionaliseren”

Ook in Nederland is de reguliere competitie van dit seizoen beëindigd, men is nu bezig aan de play-offs. Opvallend daarbij is dat het jeugdige Talentteam jongens in de hoogste klasse (Eredivisie) meespeelt en een fantastische prestatie heeft geleverd met een vijfde plaats. Reden genoeg om eens te informeren bij de Braziliaanse Belg Claudio Gewehr, die daar al 4 jaar de scepter zwaait.

Het is ons opgevallen dat het Talentteam jongens zulke goede resultaten behaalde.Een vijfde plaats in de eindstand met 12 overwinningen.

Claudio Gewehr: “2018-2019 was een topseizoen voor het Talent Team. We hebben in 18 wedstrijden 37 punten behaald. Op één overwinning na konden we zelfs de top 3 halen dit seizoen. Combinatie van opleiding en prestatie is heel belangrijk voor ons. Trainen om te leren, spelen om te winnen.”

[table id=33 /]

De eerste zes spelen een kampioenspoule, waarna de eerste twee om de titel spelen. Het Talentteam doet daar niet aan mee. De onderste drie spelen om het behoud.

Heb je een verklaring voor dit goeie resultaat?

“Het is altijd een beetje subjectief een verklaring te geven voor resultaten. Wat opvallend is, is het feit dat door langdurige blessures, we heel het seizoen maar met 8 spelers aantraden. Heel weinig wissels dus, wat interessant is voor de automatismen binnen de ploeg.”

Is er dit jaar een goeie lichting, of trainen jullie harder?

“We trainen zeker niet harder dan anders. Zoals ik al zei, door langdurige blessures hebben we het heel voorzichtig aangepakt dit jaar. Zo min mogelijk risico’s nemen. Heel veel in het heden gewerkt. Er is zeker sprake van een talentvolle generatie.”

Op welke plaats eindigde het TT vorige jaren?

“Ik ben op Papendal begonnen in het seizoen 2015-2016”

2015-2016 9* van 12 ploegen

2016-2017 4* van 12 ploegen

2017-2018 6* van 10 ploegen

2018-2019 5* van 10 ploegen

Hoeveel uur trainen jullie per week/dag?

“We trainen ongeveer 14 uur bal en 4 uur kracht per week.”

Heb je een specifieke trainingsaanpak, waar liggen de accenten?

“Ik wil dat iedereen zich ontwikkelt, van de eerste tot de laatste speler. Iedereen moet leren volleyballen. Basistechniek aanleren en verbeteren. Iedereen moet alles kunnen. Daarna gaan specialiseren. Simpele dingen goed doen en perfectioneren.”

Wat is de leeftijdsgroep van de huidige jongens?

“Het is per jaar verschillend. Gaat tussen 15 en 19 jaar oud. Een groep van 16 spelers. Twee trainers.”

Wat zijn de criteria om bij het Talentteam te kunnen komen?

“Er zijn verschillende criteria ’s om in te stappen. Motoriek en fysiek zijn de voornaamste voorwaarden.”

Hoe komt een speler in aanmerking voor het Talentteam?

“Er zijn verschillende manieren om in te stappen. Vooral talent telt. We proberen talentvolle jongens tussen 15 en 16 jaar oud binnen te krijgen. Soms komen we iemand, die ook talentvol is, tegen op oudere leeftijd. Die mag ook instappen.”

Is er een landelijke scouting voor jeugdig talent?

“Ja. Er is een RTC-systeem (Regionale Training Centrum). De RTC-systeem is volop in ontwikkeling. Regio-trainers zoeken spelers en geven ook trainingen aan de jonge talenten.”

Moet een jonge speler zichzelf aanmelden bij de Nevobo?

“Moet niet maar kan wel. We willen zoveel mogelijk jongens zien om zeker te zijn dat we niemand missen.”

Wie bepaalt uiteindelijk of hij bij het TT mag komen?

“Dat wordt beslist in overleg binnen de technische staf Papendal.”

Wat doet de Nevobo als er meer gegadigden zijn dan er geplaatst kunnen worden?

“Dit gebeurt bijna altijd. We hebben meestal meer kandidaten dan plaatsen. Het is zeer ingewikkeld selecties maken. Veel overleg en vooral kijken naar de “Depthchart”. Wat heeft de nationale ploeg op termijn nodig. Een “Depthchart” is een document dat we gebruiken om de evolutie van de spelers per geboortejaar te analyseren.

We maken een overzicht van de spelers die momenteel bij de senioren nationale ploeg spelen en de spelers die potentie hebben om zich aan te sluiten bij de nationale ploeg. Het is een document dat aangeeft per positie en geboortejaar, waar nood is voor de opleiding en de begeleiding van spelers.”

Op welke leeftijd moet een speler weer vertrekken? Op de dag dat hij 18 wordt, of aan het eind van dat lopende seizoen? Gaat hij dan weer naar zijn oude vereniging?

“Er is aan de basis geen leeftijdsbeperking. We kijken vooral naar talentontwikkeling. Soms komen er oudere spelers binnen (18 jaar), om van alles te leren. Er zijn geen vastgelegde regels voor uitstroom op Papendal. Wel is er, wanneer een speler na het Talent Team-project meteen naar het buitenland vertrekt, een opleidingsvergoeding afgesproken met de speler welke aan de bond dient betaald te worden.”

Wonen alle spelers op Papendal en studeren zij daar?

“Alle spelers wonen op Papendal en studeren van hieruit.”

Wat zijn de faciliteiten?

“Topsport restaurant, studeren, rusten, trainen, fysio, artsen, studiebegeleiding, krachttrainers…Alles is voorzien om topsport te faciliteren.”

Is het een soort internaat?

“Ja, ze verblijven hier op internaat.”

Moeten de jongens hiervoor betalen, studie en training?

“Er is een bedrag dat door de ouders wordt betaald. Vooral kamer en voeding.”

Welk diploma kunnen de jongens behalen, allemaal verschillend?

“Allemaal verschillende diploma’s. Middelbaar om te beginnen en daarna universitaire en of vervolgstudies.”

Heb je voldoende budget om alles uit te voeren?

“Ja.”

Zijn er ook nog jongens die op Papendal trainen en studeren, maar die nog bij hun eigen club spelen?

“Ja, we zijn vrij om te bepalen hoeveel jongens uitkomen voor de Talent Team en hoeveel in clubs blijven spelen. Meestal komen de jongste spelers in aanmerking om nog een jaar in hun eigen clubs te spelen.”

Wie is momenteel je grootste talent?

“Moeilijke vraag. Ik wil geen namen geven. Jeugd kan zich ontwikkelen en ook niet. Afwachten, goed werken en daarna zullen we merken wie het gaat maken bij de top.”

[table id=34 /]

Wat is jouw belangrijkste taak bij het TT?

“Ik ben hoofdcoach, dus ik ben verantwoordelijk voor de coördinatie van de volleybalmedewerkers in Papendal.”

Woon jij zelf ook op Papendal?

“Ik woon in België. Elke week reis ik naar Nederland en woon dan in de buurt van Papendal.”

Wat vind je van het trainingscomplex Papendal?

“Papendal is top, in Europa en ook in de wereld.”

Wat doe je liever, junioren opleiden of senioren coachen?

“Ik doe allebei graag. Het is heel interessant voor mij om met de jeugd te werken. Dan ben ik veel meer bezig met techniek en het aanleren van volleybal. Bij de senioren staat het presteren centraal. Het is ook interessant. Veel meer een verhaal van alles of niets.”

Waar heb je de grootse moeite mee bij het coachen van het TT, zijn dat de ouders die vinden dat hun zoon moet spelen?

“Neen, met ouders ondervind ik geen moeite. De cultuur binnen de ploeg is sterk en het draait echt goed.”

Hoeveel jaar heb je nu het Talentteam jongens onder je hoede?

“Het is mijn vierde seizoen. In augustus 2019 ben ik hier vier jaar.”

Blijf jij volgend seizoen ook nog de leider van het TT-jongens?

“Nog niet zeker. De gesprekken zijn bezig over een verlenging van mijn contract.”

Je bent trainer/coach van het Talentteam dat in de hoogste klasse (Eredivisie) speelt. Maar het team speelt na de reguliere competitie geen play-offs en ook geen beker.

Waarom is dat?

“Het project was opgebouwd voor een periode van 6 jaar. Het opzet was dat het TT geen play-offs speelt maar ook niet degradeert. Er komt binnenkort een analyse binnen de Nevobo over de voorbije periode. Dan gaan we beslissen of zo verder wordt gewerkt. Ik ben persoonlijk voorstander dat het TT wel meedoet aan de play-offs.”

Blijven de jongens de rest van het seizoen wel bij elkaar en blijven ze doortrainen?

“Ja, ze blijven bij elkaar. Na de competitie kunnen ze zich meer focussen op schoolwerk en ook meer op fysieke ontwikkeling.”

Zijn er in dit Talentteam jongens die op termijn een oproep van de bondscoach kunnen verwachten voor het nationale team?

“Ja, in alle lichtingen zijn er spelers die op termijn in aanmerking komen voor de senioren nationale ploeg. We werken met een “depthchart” van spelers van de nationale ploeg en we richten ons op de ontwikkeling van spelers die in de toekomst gaan ontbreken.”

Welke spelers die jij onder jouw hoede hebt gehad (in die 4 jaar) zitten nu bij de selectie van het Nederlands team of spelen nu in het buitenland?

“Er zijn al verschillende spelers die in aanmerking komen voor de nationale ploeg. Ik ben beginnen werken met de lichting 1997-1998. Dit wil zeggen dat de spelers nog heel jong zijn. De bedoeling van het project is niet om spelers naar het buitenland te brengen. Er zijn al verschillende spelers die zo een keuze gemaakt hebben, maar dit is zeker niet de bedoeling.”

Het gaat om o.a. Fabian Plak (Saaramaa (Fin) en nat. ploeg), Niels de Vries (Lycurgus en nat. ploeg), Twan Wiltenburg (Orion en nat. ploeg), Luuc van de Ent (Modena en nat. ploeg), Bennie Tuinstra (Tourcoing), Gijs van Solkema (SVG Lüneburg), Michiel Ahyi (Caruur Gent), Ivar de Waard (Ortona A2).

Zijn er ook andere landen waar een juniorenteam in de hoogste afdeling speelt?

“Andere landen hebben zeker ook een vergelijkbaar systeem. Italië, Frankrijk, Polen, Duitsland, Finland, België…, maar lang niet altijd speelt het juniorteam in de hoogste klasse.“

Kan je een vergelijking maken met Frankrijk, Duitsland, Italië en België of zij ook een soort Talentteam in hen competitie hebben?

“Moeilijk te vergelijken. Elk land heeft zijn eigen systeem. Grotere landen werken anders dan kleinere landen. Cultuur en budget spelen ook een rol.”

Ben jij daarnaast nog coach van Jong Oranje? Welke toernooien komen er in de zomer aan?

“Coach van Jong Oranje (junioren) is Arnold van Ree. Dit jaar is er geen EK of WK voor de lichting 99-00. In juli 2019 is er een WEVZA voor deze lichting. Volgend jaar is er EKK en EK voor de lichting 2001-2002 en voor 2003-2004. De coachposities voor al deze toernooien zijn nog niet bepaald.”

Spelen er ook jongens in Jong Oranje die niet in het Talentteam spelen?

“Jazeker. Het verschilt van jaar tot jaar. Iedereen is welkom in de selecties en het gebeurt ook vaak.”

Ben jij ook coach van Jeugd Oranje?

“Het kan. We verdelen per lichting de coachposities.”

Afgelopen jaar was je ook assistent van Gido Vermeulen bij de “Lange Mannen”. Blijf je dat ook?

“Neen, ik ben geen assistent-coach van de nationale ploeg meer.”

In België vertrok bondscoach Anastasi plotseling en werd opgevolgd door zijn assistent. Was het doorschuiven voor jou ook mogelijk toen bondscoach Gido Vermeulen vertrok bij Nederland?

“Neen, ik heb mij niet kandidaat gesteld voor de functie van bondscoach.”

De Nevobo heeft onlangs de Italiaan Roberto Piazza als nieuwe hoofdcoach voor de Nederlandse mannen aangesteld. Ken je hem, en wat vind je daarvan?

“Ik ken hem niet persoonlijk. Hij is een trainer met veel ervaring. Harde werker. Ik vind dat de Nevobo goed heeft gekozen. Roberto Piazza is een toptrainer met kennis en ambitie.”

Julien van de Vyver is trainer/coach van het TT meisjes. Blijft hij volgend seizoen daar ook?

“Ik weet het niet.”

Heb je veel contact met hem?

“Ja, we zien elkaar elke dag en vergaderen wekelijks.”

Wanneer ben je van Brazilië naar België gekomen?

“Mijn eerste jaar in Europa was in 1987. Ik ben toen in augustus van Brazilië naar Frankrijk verhuisd. In 1988 van Frankrijk naar België.”

Wil je een Braziliaanse Belg genoemd worden of andersom?

“Ja, ik ben geboren in Brazilië en daar opgegroeid. Ik ben niet het één of het andere. Mijn moedertaal is Portugees, maar ondertussen spreek ik vloeiend Nederlands. Tradities zijn er overal. Ik leef hier en doe alles hier, zoals iedereen. Rijst en bonen lust ik, maar ik zeg niet neen tegen lekkere frieten en Belgisch bier en chocola.”

Je zoon speelde volleybal in België, waar?

“Hij heeft in Gent gespeeld. Eredivisie. Momenteel speelt hij in Ternat Kruikenburg.”

Tekst: Willem Bekebrede

Foto’s: Ronald Hoogendoorn