Vande Broek, Rousseaux en De Brandt op EK vrouwen 2019

Het EK 2019 wordt van 23/8 tot 8/9 georganiseerd in vier landen. In het totaal zullen hieraan 24 ploegen deelnemen. De organisatoren Hongarije (met coach Jan De Brandt), Polen, Slovakije en Turkije zijn rechtstreeks geplaatst, evenals de acht best gerangschikte ploegen uit het vorige EK waarin Servië goud behaalde en Nederland zilver. In de kwalificaties voor dit EK waarin dus nog 12 plaatsen te begeven waren, werden 24 landen onderverdeeld in zes poules waarvan het nummer 1 en 2 zich plaatsen voor dit EK.

Onze Yellow Tigers verzekerden zich in poule A via vier opeenvolgende 3-0 zeges reeds van een plekje op dit EK. In poule B is Kroatië met 12 punten reeds zeker en staat Zwitserland met 9 punten er uitstekend voor. In poule C is Griekenland met het maximum der punten ook al zeker. Oekraïne kan in de volgende wedstrijd thuis tegen Montenegro het tweede ticket veroveren. In poule D is Frankrijk van technisch directeur Emile Rousseaux met 12 punten ook zeker en heeft Portugal nog één puntje nodig om zekerheid te hebben voor plaats twee. In poule E leek Tsjechië de gedoodverfde favoriet maar door drie nederlagen met 3-2 staat dit land met 6 punten samen met Estland op een gedeelde tweede plaats, 4 punten achter Finland. De allerlaatste speeldag zou hier wel eens de beslissing kunnen brengen. In poule F kwalificeren Roemenië en Spanje zich normalerwijze.

De laatste twee poulewedstrijden worden gespeeld in januari 2019.In het zaalvolleybal ging voor de rest tijdens de maand augustus alle aandacht naar de voorbereiding van het WK mannen.

 

Mol – Sorum vedetten in het beachvolley
In het beachvolleybal volgden de sterrentoernooien zich aan een snel tempo op waarbij een vedettenrol weggelegd was voor het Noorse duo Mol – Sorum. Een overzicht.

Vienna Major
Koekelkoren – van Walle konden zich kwalificeren voor de hoofdtabel via twee opeenvolgende overwinningen met 2-1 eerst tegen Gregory – Sheaf (ENG), daarna tegen Giginoglu – Gögtepe TUR). In de poulefase verloren ze dan echter tweemaal met 2-1, eerst tegen Smedins – Samoilovs (LAT), daarna tegen Thole – Wickler (GER). We kregen volgend podium: 1. Mol – Sorum (NOR); 2. Bryl – Fijalek (POL); 3. Cherif – Ahmed Tijan (QAT).
Bij de vrouwen zag het podium er als volgt uit: 1. Hermannova – Slukova (XZE); 2. Barbara – Fernanda (BRA); 3.Keizer – Meppelink (NED).


Viersterrentoernooi Moskou
Koekelkoren – van Walle konden zich in de poule na een 2-0 nederlaag tegen de Brazilianen Ricardo – Guto en via een 2-0 zege met setstanden 21-14, 21-17 tegen de Russen Yarzutkin – Sivolap kwalificeren voor de eerste ronde. Hier verloren ze echter met 2-1 tegen een ander Russisch paar namelijk Semenov – Leshukov. Het podium bij de mannen zag er als volgt uit: 1. Alison – Andre (BRA); 2. Smedins – Samoilovs (LAT); 3. Velichko – Stoyanovski (RUS). Bij Bij de vrouwen kregen we volgend podium: 1. Summer – Hughes (USA); 2. Agatha – Duda (BRA); 3. Betschart – Hüberli (SUI).

FIVB World Tour Finals Hamburg
Koekelkoren – van Walle waren niet gekwalificeerd voor deze finales die van 15 tot 19 augustus doorgingen in Hamburg. Tien teams namen hieraan deel die onderverdeeld werden in twee poules van vijf. De winnaars van elke poule gingen rechtstreeks naar de halve finale. De nummers twee van de ene poule speelden tegen de nummers drie van de andere poule voor de overige twee plaatsen in deze halve finale. Bij de mannen ging het goud naar Mol – Sorum, die in de finale Bryl – Fijalek (POL) versloegen met 2-0 (setstanden 21-19, 21-17. De Noren werden hiermee de jongste winnaars ooit. Deze zege leverde hen 150.000 US dollars op. In de strijd voor het brons versloegen Kantor – Losiak (POL) het Duitse duo Thole – Wickler met 2-1. Bij de vrouwen kregen we volgend podium: 1. Agatha – Duda (BRA); 2. Hermannova – Slukova (CZE); 3. Atacho del Solar – Clancy (AUS).

King of the Court Crown series
Na Utrecht op 7 september zal het tweede toernooi van deze nieuwe organisatie van het FIVB op 8 september doorgaan in Antwerpen op de Plantijnkaai. Vijftien van de beste teams ter wereld, waaronder Koekelkoren – van Walle, zullen vanaf 13u strijden om de titel van King of the Court. De finale start om 19u30. Hierna volgen nog twee toernooien namelijk Honolulu op 14/9 en Huntington beach op 22 en 23/9. Hier zullen ook de vrouwen deelnemen en in Huntington worden zowel bij de mannen als de vrouwen zelfs 20 teams uitgenodigd waardoor het toernooi over twee dagen gespreid wordt.

Tekst: Fernand Walder
Foto: FIVB en CEV