“Professionalisering maakt beachvolleybal groter”

Het nationale beachcircuit en de Belgische teams groeien

De Belgische beachwereld heeft de afgelopen jaren niet stil gezeten. Er wordt volop getimmerd aan de groei van de beachvolleysport. Opvallend dit seizoen in het BK: enkele sportieve nieuwigheden én een organisatorische verschuiving in Knokke.

In Brussel is alvast alles in gereedheid gebracht voor de opener van het nationale kampioenschap beachvolleybal tijdens het eerste weekeinde van mei. Het circuit is voor het derde jaar op rij organisatorisch volledig in handen van de volleybalbond. En dat heeft zijn vruchten afgeworpen, zo blijkt.
“Als federatie investeren we in onze eigen toernooien, iets wat je van een promotor niet altijd kunt verwachten”, legt nationaal beachvoorzitter Johan Van Riet uit. “Dat vertaalt zich duidelijk in een toename van het aantal manches. Dit jaar telt het Belgisch kampioenschap 13 manches en met Genk is er weer een nieuwe locatie bijgekomen. Enkele jaren geleden stonden er nog 8 toernooien op de kalender. Dat is een positieve evolutie. Of er ruimte is voor nog meer manches? Die is er altijd, maar je moet het kunnen bolwerken. Het vrouwen- en mannentoernooi op verschillende locaties laten doorgaan, is misschien een idee. Maar voorlopig blijft dat verre toekomstmuziek en zijn er geen concrete plannen voor gemaakt.”
Wel concreet dit jaar is een gloednieuwe samenwerking, met Herva. “Die mensen zullen ervoor zorgen dat de terreinen er elke keer perfect hetzelfde uitzien. Samen met de plaatselijke organisator bouwen zij alles op. Het is de bedoeling om de herkenbaarheid te vergroten, zodat iedereen die langskomt, weet ‘het is hier te doen’.”

Wat verderop in Knokke
Om het BK sportief nog aantrekkelijker te maken, werd er gesleuteld aan de deelnamevereisten. “Er geldt geen beperking meer op het aantal inschrijvingen van buitenlandse ploegen. Uiteraard moet de Belgische titel echt naar een Belgisch team gaan, maar in theorie zou het dus kunnen dat een duo zich tot kampioen kroont met een tweede plaats in het finaletoernooi, na een buitenlandse tegenstander”, vertelt Van Riet. “Ook nieuw is de organisatie van verschillende provincietoernooien. Spelers en speelsters kunnen er punten behalen en zich via deze weg inschrijven voor het nationale circuit. De punten liggen lager in de provinciale toernooien, maar er vallen toch 25 punten per speler te rapen bij toernooiwinst. Zo kunnen spelers die normaal geen kans zouden maken, toch meedingen in het BK.”

Naast de sportieve vernieuwingen, valt er ook een belangrijke logistieke verandering te noteren. En wel wat betreft de organisatie van het finaleweekend, dat al jaren zijn vaste honk heeft in Knokke. Die badstad blijft dit jaar gastheer, alleen slaan de Masters de tenten op een andere locatie op. “Dit jaar trekken we naar het evenementenstrand. Dat ligt tussen Knokke en Duinbergen, op wandelafstand van Knokke-Heist. We konden kiezen tussen deze locatie of het Rubensplein, maar dat laatste ligt erg dicht tegen het casino, waardoor er weinig parkeergelegenheid is voor de toeschouwers.”
De reden voor de relocatie? “Geluidsoverlast. De hele dag muziek, de fluitjes, … dat was niet zo aangenaam voor de toeristen, dus we hebben moeten inboeten. Maar we zijn van plan om een overeenkomst te sluiten met de stad Knokke voor de komende vijf jaar voor deze plek, zodat we het toernooi echt kunnen laten groeien.” Het wordt alvast een nieuwe uitdaging om er het finaletoernooi neer te zetten, weet Van Riet. “Enerzijds kunnen we niet langer rekenen op de uitstraling van de stad, maar anderzijds biedt deze plek ons veel meer mogelijkheden om onze site mooi uit te bouwen en aan te kleden.”

Niveau omhoog
De verwachtingen voor het BK zijn er ook naar. De beachvoorzitter benadrukt de wil om te groeien. “We streven naar meer zichtbaarheid, zodat we het sponsorpakket kunnen doen toenemen en het circuit prominenter kunnen maken. We zitten nu met enkele locaties die heel wat groeipotentieel vertonen en dat willen we benutten. We willen ze nog meer uitstraling geven.” Media-aandacht, en dan vooral van televisie, is een belangrijke factor in de opmars van de beachsport. Maar geen eenvoudige opdracht. “Vorig jaar heeft een firma het hele finaleweekeinde gefilmd. Zo konden we aparte filmpjes monteren, die we ook aan sponsors konden aanbieden. Het is dit jaar zeker de bedoeling om de regionale zenders te halen en we hopen ook af en toe op de nationale televisie te zien te zijn, in journaals bijvoorbeeld. Vorig jaar hadden we natuurlijk het geluk dat het een olympisch jaar was, maar dankzij onze nationale teams hebben we toch een belangrijke stap gezet naar meer erkenning. De professionalisering van het beachvolleybal kan er alleen maar toe bijdragen dat onze sport groter wordt”, weet Van Riet.
Daarnaast is het ook belangrijk dat het niveau blijft stijgen. “Vandaar het wegvallen van de beperking voor buitenlandse teams. Zo kunnen we onze nationale teams (Dries Koekelkoren en Tom Van Walle, en Liesbet Mouha en Katrien Gielen) stevige tegenstanders voorschotelen. Het is op die manier dat je het beachvolleybal naar een hoger niveau tilt.” De nationale mannenploeg zal (voorlopig) wel maar aan twee manches en het finaletoernooi deelnemen, aangezien hun internationale programma voorrang krijgt. Een groot gemis voor het BK? “Het is voor de organisaties altijd wel fijner om Dries en Tom erbij te hebben. Het zijn publiekstrekkers en ze zorgen voor uitstraling. Aan de andere kant is het voor de andere ploegen net interessant dat ze niet mee strijden. Dan krijg je andere affiches en andere winnaars. Wij als federatie kunnen maar toejuichen dat ze internationaal resultaten boeken. En gelukkig hebben we ze ook niet nodig om het deelnemersveld rond te krijgen. Wat niet wil zeggen dat we ze er niet graag bij hebben natuurlijk.”

Werkpunten
Toekomstplannen genoeg voor het BK en de motivatie is groot. Al wil dat niet zeggen dat de federatie geen katjes te geselen heeft. Zo haalt Van Riet aan dat het financiële plaatje een heikel punt blijft. “We investeren in de uitstraling en hopen zo goede sponsors aan te trekken, maar het aandeel dat geïnvesteerd wordt, blijft voorlopig nog altijd groter dan het aandeel dat binnenkomt. Zo is ook het plan rond een indoor beachhal in Vilvoorde voorlopig helemaal van de baan. Heel spijtig, want het is een gemiste kans. Maar ondanks het feit dat het een stuk door de overheid zou gefinancierd worden, waren er niet genoeg middelen voorhanden bij de federatie. Tegelijkertijd staan wij op financieel vlak sterker dan een promotor. Het hoeft voor ons niet winstgevend te zijn. Anderzijds mag het niet blijven duren, dan is het niet leefbaar.”
En dan is er nog het ‘probleem’ van de ontbrekende Waalse en extra kustlocaties. “We willen blijven proberen om nationaal te gaan. We hadden kans op een Waalse organisatie en een kustgemeente, maar beiden hebben op het laatste moment afgehaakt. Toch zullen we volgend jaar weer inzetten op Wallonië en de kust. Die laatste blijft een lastige kwestie. Ik denk dat de Waalse kant misschien iets makkelijker zal gaan. We hopen dat AIF daarbij helpt. Het is echter ook belangrijk om organisaties die al jaren meedraaien niet zomaar aan de kant te schuiven. Het programma zit al goed vol, als je de kalender van dit jaar bekijkt.

Flexibel
Intussen lopen de inschrijvingen voor de manches wel goed. “Het BK blijft populair. Sinds dit seizoen kunnen ploegen inschrijven tot de woensdag voorafgaand aan het toernooi. Dat helpt. Vroeger moesten de deelnemers zich in mei al inschrijven voor álle toernooien, nu kunnen ze hun planning later nog aanpassen”, vertelt Van Riet. Kortom, wat meer flexibiliteit en bewegingsruimte voor de teams. Een idee dat zich ook weerspiegelt in het plan om een werkgroep van spelers en speelsters op te richten. “Het is de bedoeling om daar dit jaar zeker werk van te maken. Wie wil, kan zich opgeven als kandidaat. We streven naar een groep van een vijftal vrouwen en vijftal mannen om op regelmatige basis te vergaderen en samen te kijken hoe we de sport nog aangenamer kunnen maken en vlot laten verlopen. We willen graag inspraak van de mensen die effectief op het veld staan.”

Start to Beach
En wat met de opvolging? De jeugd? “Ook in de jeugdselecties blijven we investeren. Er wordt zowel in de zomer als in de winter getraind, dat is nieuw. En dit jaar wordt er naast de VVB jeugdkampioenschappen een nationaal jeugdkampioenschap georganiseerd. Dat gaat door op donderdag in Knokke, net voor de Masters. In de categorie U13, U15 en U17 zullen zes ploegen kunnen strijden om de Belgische titel.”
“De jeugdwerking evolueert positief. Zo zijn we ook gestart met ‘Start to Beach’. We zijn van plan om lokale trainers te motiveren om trainingsinitiatievormen op te stellen. Zeer lokaal, gratis en laagdrempelig, zodat iedereen er terecht kan. Op het einde zouden we ook een soort van slotevenement, een toernooi, organiseren. De krijtlijnen van dit project worden nog volop uitgestippeld.”

 

Kalender
6-7 mei Brussel
13-14 mei Gent
20-21 mei Hechtel-Eksel
27-28 mei Kortrijk
3-4 juni Genk
10-11 juni Ieper
24-25 juni Sint-Niklaas
1-2 juli Tervuren
8-9 juli Aalst
15-16 juli Menen
22-23 juli Leuven
5-6 augustus Maaseik
11-12-13 augustus Knokke-Heist

 

Tekst: Inne Vanden Bremt
Foto’s: Bart Vandenbroucke

Knokke : BK Beach volley : finale Mannen met Yentl Van Der Aa en Thomas Van Reeth ( rood ) tegen Dries Koekelkoeren en Tom van Walle ( blauw) .
foto VDB / BART VANDENBROUCKE

Geef een reactie