“Twee keer stunten om ons te plaatsen”

Kris Eyckmans met jongens U21 naar WK kwalificatie in Berlijn

Slechts vijf Europese landenploegen mogen van 23 juni tot 2 juli deelnemen aan het WK jongens U21 in Tsjechië. En vermits organisator Tsjechië en de nummers één en twee op de wereldranglijst (Rusland en Italië) al zeker zijn van hun plaats, kunnen daar alleen nog twee Europese landen bijkomen. Eén groep van vier ploegen speelt daarvoor in Servië, de andere groep heeft Berlijn als gaststad en daar hoort de Belgische ploeg bij onder leiding van coach Kris Eyckmans, die zich hiervoor na een eerste ronde in Kroatië zonder setverlies plaatste.

Hoe sterk acht je onze nationale ploeg?
Kris Eyckmans: “Het is niet zo dat we over één bepalend sterk punt beschikken in deze ploeg. Maar we hebben juist wel een goede selectie omdat we de combinatie kunnen maken van verschillende onderdelen. Zo beschikken we normaal gezien over een heel degelijke opslag, zowel qua power- als qua ‘float’opslag. In onze receptie beschikken we over voldoende power om er als spelverdeler iets te kunnen mee doen. Het is geen perfecte ploeg zoals we het Russische Kazan recent bezig zagen, maar we kunnen zowel hoog als in de hoeken uithalen. Kortom: ons ganse basisniveau is zeer goed.
Daarnaast is me in Kroatië opgevallen hoe coachbaar deze groep wel is. Zonder setverlies spelen tegen het gastland, tegen Turkije en tegen Letland is toch wel een sterke prestatie.”
Hoe hoog schat je jullie kansen in tijdens dit toernooi?
“Ik weet niet of we in de grote hall zullen spelen in Berlijn, maar hoe dan ook werden we in een bijzonder zware poule gezet. Dit is eigenlijk een mini-EK en ik herinner me dat het laatste EK in Polen een zeer mooi toernooi was van een hoog niveau.
Letland kennen we al. Ze beschikken over een enthousiast spelende ploeg met een goed systeem, maar we wonnen er in Kroatië dus met 3-0 van, toen we zelf een goed niveau haalden. Mogen we uitgaan van winst tegen Letland, dan moeten we echt twee keer stunten om ons te kwalificeren. Dat Polen over een sterke selectie beschikt is genoegzaam bekend. En Duitsland is altijd een lastige klant. Dat is ook weer het geval met deze generatie. Op de EK-kwalificaties werden we maar met een paar puntjes door hen geklopt, maar ze spelen ook het hele jaar samen met de ploeg in de Bundesliga. De spelers kennen mekaar bijgevolg uitstekend.”
Kan je onze ploeg op een degelijke manier voorbereiden?
“Na de play-offs krijgen de spelers één week rust en buiten de jongens die eventueel pas later bijkomen van Roeselare of Maaseik, startten wij de trainingen op 2 mei. Normaal gezien moet ik over iedereen kunnen beschikken vanaf 8 mei, de officiële termijn om internationals verplicht ter beschikking van de nationale ploegen te stellen, al zijn we daarin in het verleden ook al soepel geweest. Dan volgen drie voorbereidingsmatchen in Sofia (Bulgarije) en dat is het. Eerst beginnen we met een selectie van 16 spelers om uiteindelijk terug te vallen op 12 deelnemers aan deze WK-kwalificaties.”

Het programma:
Vrijdag 19 mei: 17u Polen
Zaterdag 20 mei: 17u Duitsland
Zondag 21 mei: 18u Letland

Tekst: Marcel Coppens
Foto’s: FIVB / CEV ???