Zien we Red Dragons en Yellow Tigers opnieuw in actie?

Gisteren bij de CEV (Europese volleybond) en eerder deze week bij de Belgische volleybalbond werd bekeken wat er in en na de verplichte rust in Corona-tijden kon geprogrammeerd worden. Het werden oplossingen met nog vele vraagtekens en ‘deadlines’, afhankelijk van de evolutie van het Covid 19-virus en van de situatie in de verschillende Europese landen.

En hoewel een aantal kandidaat-internationals recent werden aangeschreven met de vraag of ze geïnteresseerd waren in een schema voor individuele trainingen  of voor begeleiding op volleygerichte fysiekoefeningen, ziet het er niet naar uit dat we de Red Dragons en/of de Yellow Tigers nog in actie zullen zien komen tijdens de komende zomerperiode.

“Ik sluit zeker geen individuele trainingen of zelfs interne oefenwedstrijdjes uit gedurende juli of augustus, maar wedstrijden zitten er niet meer in omdat de Volleyball Nations League (bij de vrouwen) en de kwalificaties plus de Final Four van de European Golden League (bij de mannen) geschrapt werden uit het programma. Zoals dat trouwens ook al gebeurde met het vervolg van de Champions League en de andere Europese bekers voor clubteams,” weet algemeen directeur Geert De Dobbeleer van Volley Vlaanderen.

Voor hem, voor het secretariaat en voor vele vrijwilligers is er nu wel duidelijkheid geschapen, al moesten/moeten nog een aantal annulaties gebeuren, liefst zonder geldverlies. “Wat b.v. de vliegtuigvluchten betreft, hebben wij gewacht tot het moment dat de luchtvaartmaatschappijen besloten een aantal vluchten te schrappen. Omdat wij de Final Four van de European Golden League wilden organiseren en een manche van de Volleyball Nations League moesten wij zalen vastleggen, afspraken maken met de ploegen, hotels, leveranciers en sportdiensten. En moesten we ook daar melden dat één en ander niet doorging,” somt Geert De Dobbeleer een aantal praktische regelpunten op.

Wat staat nog wél op het programma?

Geert is bijzonder tevreden met de steun die de Europese volleybond toezegde om het volley opnieuw te lanceren. CEV-voorzitter Boricic sprak over een steun van 11,5 miljoen Euro verdeeld over alle Europese landen. “Dat zal ook onze clubs, die deelnemen aan de Europese bekers,  zeker ten goede komen,” meent hij.

“Verder wacht het CEV tot 15 juli om te zien of de kwalificaties en de finalerondes van de Under Ages-competitie nog kunnen georganiseerd worden in augustus of september. Het gaat om de U17 en U19 bij de meisjes en de U18 en U20 bij de jongens. Nog even afwachten dus ook voor onze jeugdploegen, die mogelijk in deze categorieën passen. Hetzelfde geldt voor het EK beach U18, U20 en U22. Ook hier is 15 juli de ‘deadline’, net als voor de internationale beachtoernooien op Europese bodem, allicht in overleg met de organisatoren van de World Tour en het FIVB (internationale volleybond).

Voor 2021 werden al wel de data vastgelegd van de Europese kampioenschappen. De Yellow Tigers zijn van 19 augustus tot maximaal 5 september in actie. De wedstrijden worden gespeeld in Servië, Bulgarije, Kroatië en Roemenië. De Red Dragons doen mee aan het EK van 2 september tot maximaal 19 september en de wedstrijden worden gespeeld in vier landen: Polen, Tsjechië, Estland en Finland.

In het beachvolley moeten ook nog andere data in 2021 gevonden worden voor de Continental Cup, de laatste mogelijkheid om alsnog op de Olympische Spelen van Tokio te geraken,” weet Geert De Dobbeleer nog.

En in België?

Omdat ook nog maar gisteren een aantal internationale data bekend geraakten, was het tot hiertoe nog niet mogelijk een vast speelschema voor te stellen voor de Belgische competities.

“Daar komt bij dat wij graag zo spoedig mogelijk op de hoogte willen gesteld worden van hetgeen de Belgische autoriteiten beslissen. Wanneer gaat het om kleine of grote evenementen? Zal er vanaf 1 september (of vroeger) in zalen mogen gespeeld worden? Al dan niet met toeschouwers. Daar willen we zo snel mogelijk een antwoord op. Er wordt zeker ook een Supercup gespeeld en vermoedelijk worden in de rand daarvan de jaarlijkse Proms georganiseerd, waarop de laureaten van de voorbije competitie gehuldigd worden. Met de enquêtes die al plaatsvonden, hebben we wel een idee wie dat worden,” weet Geert De Dobbeleer.

Nog een vraagteken zijn een aantal promotionele acties, vooral gericht naar de jeugd. “Als b.v. beslist wordt om de scholen opnieuw te openen, kunnen we dan weer Sport@School organiseren? Wie ‘A’ zegt, moet ook ‘B’ zeggen.”

U merkt al wat het einde van dit artikel zal zijn? Wordt zeker vervolgd.

Tekst: Marcel Coppens

Foto’s: Bart Vandenbroucke