De topsportschool in tijden van corona (5): wil de nieuwe Jeroen Meus opstaan?

Nog nooit zijn de leerlingen zo lang thuisgeweest, zelfs niet tijdens de zomervakantie. Juli en augustus zitten normaal vol met met internationale toernooien en stages. Geen internaat- en hoteleten meer, maar de leerlingen bereiden nu zelf hun dagelijkse gezonde kost.

Sinds 13 maart is ook de topsportschool volleybal in Vilvoorde in lockdown. Coaches volgen de potentiële Yellow Tigers en Red Dragons op via de telefoon en de webcam. Volleybalchallenges, Netflix-documentaires en recepten voor smoothies vanuit huis, tuin en keuken. Aan creativiteit, enthousiasme en betrokkenheid geen gebrek.

“Al vanaf de eerste week hebben we de oudste meisjes aan het werk gezet met opdrachten over voeding,” begint Fien Callens. “In de online sessies onderbouwen we die opdrachten altijd met de wetenschappelijke achtergrond. Bijvoorbeeld: wat is de invloed van vitamine C op ons immuunsysteem? Daarna hebben we de meisjes gevraagd om een fruitsla te maken en één gerecht boordevol vitamine C te bereiden. Alle resultaten daarvan delen we in onze whatsapp-groep.”

“Geweldig initiatief!” reageert Ellen Devroe, de vaste diëtiste van de topsportschool. “Voor sommige leerlingen zijn voeding en gezond eten nu nog lastiger dan tijdens het schooljaar. Vaak zie ik tijdens het schooljaar knelpunten bij spelers en speelsters die ontstaan uit de gewoonten van thuis. Ander aanbod, andere menu’s, een snoepkast, gezinsleden die anders eten. Voor veel leerlingen is dit een uitdaging. Daarom juich ik deze initiatieven van Fien, Frauke en de andere trainers toe: zelf koken, boodschappenlijsten maken,…”

“Voor de zesdejaars die volgend seizoen naar het clubvolleybal gaan, vind dit ik een boeiende oefening,” vult Kris Eyckmans aan. “Over enkele maanden moeten ze het zien te rooien zonder de structuur en de maaltijden van het internaat van de topsportschool. Dan vallen ze op zichzelf terug en is het belangrijk dat ze eenvoudig, lekker en vooral gezond leren koken. Bij mijn club Haasrode Leuven eindigt de powersessie van Fons Vranken ’s maandags om 12 uur. Afhankelijk van de situatie start de baltraining anderhalf uur of twee uur later. Dat betekent dat je naast de verplichte shake na de power ook voorbereid moet zijn op een degelijke maaltijd tussen twee inspanningen door. Niet evident als je gewoon bent dat je bordje gevuld wordt. Nu kunnen de leerlingen hun kookkunsten al eens uitproberen. Als coaches proberen we deze coronacrisis om te buiten in voordelen voor de leerlingen.”

“Maak een typisch Belgisch gerecht met Belgische produchten, dat was de opdracht van de afgelopen week. Zo investeren we in de eigen economie,” legt Fien Callens uit. “Lena koos voor witlof met hesp, een klassieker. Omdat het allemaal gezond moet blijven, heeft ze de kaassaus wel vervangen door bloemkoolsaus.”

“Dauke kiest voor frietjes in de oven met olijfolie, zalm en asperges.”

“En Anna maakte haar eigen, gezonde variant van stoemp met worst.”

De belangrijkste maaltijd van de dag

“De divisiejongens zijn gestart met een vergelijking tussen hun normale voedingspatroon in het internaat en dat van nu,” aldus Mieke Moyaert. “In Vilvoorde drinken we een chocomelkje na elke powersessie om beter te herstellen. Sommige spelers skipten dit na de powersessies thuis en dat hebben we besproken met de groep. Ook genoeg water drinken was bij sommigen een probleem.”

“Daarna hebben Ellen Devroe en ik een sessie georganiseerd over gezond eten met de focus op ontbijt en lunch. De eerste opdracht was om een gezond ontbijt te maken, maar ook gezonde snacks en een gezonde lunch komen aan bod. Samen zijn we op zoek gegaan naar recepten op het internet en hoe je die kritisch kan bekijken om zulke recepten gezonder te maken. Als er bij een smoothie fruitsap uit de supermarkt als ingrediënt staat, bespreken we dan de aanwezigheid van toegevoegde suikers en hoe we die kunnen vervangen. Ook honing en ahornsiroop als alternatieven voor suiker in gerechten hebben we overlopen.”

“De meeste jongens zijn het deze dagen gewoon dat de ouders voor hen koken. Van mij moeten zij nu een keer voor hun familie koken!”

Hieronder zien we hoe Wannes een ontbijt fikst voor hem en zijn ouders. Onderaan volgen nog enkele filmpjes van de jongens uit divisie.

Hieronder duikt Wim in het fruit.

“F***, opnieuw, k**!” Niet alles loopt van een leien dakje bij het koken, zoals bijvoorbeeld een kleine blooper van chef Wietse na ongeveer zes minuten.

Tijl leert een appel schillen.

Tekst: Kris Eyckmans
Foto’s en video’s: topsportschool