Sterke prestaties van Belgen in Europese bekers

De Belgische volleyers en volleysters zorgden de voorbije weken voor opvallende prestaties in de verschillende Europese bekers.

Tot hiertoe schoot Kaja Grobelna de hoofdvogel af door met Chieri de Challenge Cup te winnen. Knack Roeselare kan daar volgende woensdag nog een schepje aan toevoegen en voor de tweede keer in haar geschiedenis de tweede Europese beker in de wacht te slepen.

Of doet Laura nog beter door met Eczacibasi hoog te scoren in de Champions League. Een halve finale tegen Novara lijkt een haalbare klus.

En dan hebben we nog de nationale competities, waarin o.a. Sam Deroo en Bram Van den Dries schitteren. Het worden nog spannende weken.

Olympiakos en Chieri winnen de Challenge Cup

Bij de mannen kreeg Tel Aviv geen schijn van kans tegen Olympiakos in de finale van de Challenge Cup. Het werd tweemaal 3-0 in het voordeel van de Griekse ploeg.                                                                                          Kaja Grobelna had met Chieri even weinig problemen met Lugoj. Na een 3-0 zege in eigen huis werd  in Roemenië met  0-3 gewonnen. Knap werk van de aanvoerster bij Chieri.

Uitstekende uitgangspositie voor  Roeselare in de finale van de CEV cup

Knack Roeselare realiseerde na  de stunt in de halve finale, waarin de Italiaanse topclub Piacenza – winnaar van de Italiaanse beker – met 15-12 werd uitgeschakeld in de golden set, een nieuwe stunt door in Modena te gaan winnen met onwaarschijnlijke 0-3 cijfers.

De hoop op bekerwinst is dan ook levendig maar is zeker nog geen feit. Modena beschikt immers over een reeks topspelers die bekwaam moeten geacht worden het tij in de terugwedstrijd nog te doen keren. We duimen in elk geval dat Knack dit exploot kan verwezenlijken

Bij de vrouwen moet de finale nog volledig gespeeld worden. In de halve finale moest Targoviste van Ilka Van de Vyver in een Roemeens onderonsje het onderspit delven tegen Alba Blaj en nam Scandicci vrij vlot de maat van het Turkse THY.

Champions League in beslissende fase

Bij de mannen zijn de kwartfinales afgehaspeld en was er tweemaal een golden set nodig. Kedzierzyn schakelde Trentino met Wout D’heer uit door na een 3-2 overwinning gevolgd door een 3-2 nederlaag de golden set te winnen met 15-9.

Halkbank – Civitanova werd eveneens beslist in een golden set. Na een 3-1 overwinning in de eerste wedstrijd volgde een 3-1 nederlaag maar de golden set werd met 15-12 gewonnen door de Turkse ploeg.

Perugia schakelde Berlin uit met 3-1, gevolgd door 3-2 en Jastrzebski won tweemaal met 3-0 tegen Friedrichshaven.

In de halve finale kregen we in de heenwedstrijd al onmiddellijk een verrassing want Kedzierzyn versloeg  Perugia  met 3-1. De andere Poolse ploeg  Jastrzebski deed het relatief nog beter want zij ging op verplaatsing Halkbank verslaan met 1-3.

Bij de vrouwen schakelde Vakifbank in de kwartfinale Vero Volley uit. Na 2-3 winst in Italië won Vakifbank met 3-0 in Turkije.. Een toch wel enorme verrassing was de uitschakeling van topfavoriet Conegliano door Fenerbahce. Na 3-0 verlies in Turkije kwam Conegliano slechts tot een 3-2 zege in Italië.

Eczacibasi zorgde voor de derde Turkse deelnemer in de halve finale. Na een 3-1 zege tegen Rzeszow volgde immers een 3-2 zege. Novara won in zijn kwarfinale tweemaal tegen Stuttgart.

Laura Heyrman

In de halve finale speelt Vakifbank tegen Fenerbahce en Laura Heyrman met Eczacibasi tegen Novara.

Soms verrassende uitslagen in de play-offs van de Europese competities

Italië

De play-offs in Italië worden gespeeld tussen de eerste acht van de reguliere competitie. In de kwartfinale speelt nr. 1 tegen nr. 8, nummer twee tegen 7, 3 tegen 6, en 4 tegen 5 naar the best of five, waarbij de winnaar doorstoot naar de halve finale.

Deze ontmoetingen blijken bij de mannen veel evenwichtiger dan men zou verwachten. Na drie wedstrijden had nog geen enkel team zich geplaatst voor de halve finale. Zo verloor Perugia, ongeslagen in de competitie, zijn tweede wedstrijd in Milano met 3-2. Civitanova startte tegen nr. 5 Verona met een 3-0 nederlaag, gevolgd door een 3-2 nederlaag maar won dan met 3-0. Modena won wel tweemaal tegen nr. 6 Piacenza telkens met 3-2 maar verloor dan in eigen huis met 3-0. Trentino won eerst tegen nr.7  Monza met 3-2, verloor dan met 1-3 en won daarna thuis met 3-1.

Bij de vrouwen staan we nog op twee wedstrijden van het einde van de reguliere competitie. Firenze van Celine Van Gestel en Britt Herbots lijkt met een achterstand van vijf punten op de nummer acht en daarbij nog twee moeilijke opdrachten waaronder een wedstrijd tegen nr. 4, Chieri van Kaja Grobelna, uitgeschakeld voor deelname aan de play-offs.

Freya Aelbrecht is met Macerata door de nederlaag met 3-2 tegen het voorlaatste Pinerolo, ondanks een mooie prestatie van Freya, praktisch zeker van degradatie uit A1.

Rusland

In Rusland is de reguliere competitie bij de mannen na 30 wedstrijden geëindigd. Zenit Kazan van Sam Deroo eindigde eerste met 85 pt gevolgd door Dinamo Moskou met 82 pt, Zenit St.-Petersburg met 73 pt en Novosibirsk met 67 pt. Deze vier teams spelen reeds zeker de kwartfinale van de play-offs voor de landstitel. De nummers vijf tot en met twaalf maken in de achtste finale uit welke teams eveneens de kwartfinale mogen spelen.

nemen aan deze play-offs.

Frankrijk

Bij de mannen zijn de 26 wedstrijden van de reguliere competitie beëindigd. Tours was eerste met 61 pt, Nantes tweede met 55 pt en Chaumont derde met 53 pt. De eerste acht spelen nu de kwartfinale met rechtstreekse uitschakeling in the best of three.

Bij de vrouwen moet er nog 1 wedstrijd gespeeld worden in de reguliere competitie. Hélène Rousseaux heeft met Mulhouse een schitterend parcours achter de rug. Haar team staat na 25 wedstrijden eerste met 57 pt, eentje meer dan Paris. Hier spelen dus ook nadien de eerste acht de play-offs met rechtstreekse uitschakeling. Toch even vermelden dat Hélène in aanval ongelooflijk hoge scoringspercentages haalt, net als Silke Van Avermaet overigens.

Griekenland

De strijd voor de landstitel lijkt hier af te stevenen op een duel tussen Olympiakos en PAOK van Bram Vanden Dries. In de halve finale gespeeld naar the best of five won Olympiakos zijn eerste twee wedstrijden tegen AONS Millon met 3-0 en 3-1 en won PAOK tegen Panathinaikos met 3-0 en 3-2.

Geberit Beach Tour

Vanaf 7 mei grijpen in ons land 10 toernooien plaats in 10 verschillende steden met als hoogtepunt de finales in het hartje van Brussel. Deze worden live uitgezonden op Eleven Sports

Tekst: Fernand Walder

Foto’s: CEV e.a.