U17-coaches unaniem: “Minstens halve finale halen op EK-kwalificatietoernooi”

Deze week nemen de Belgische U17-teams deel aan de Europese kwalificatietoernooien. De jongens van coach Wim De Boeck beginnen er dinsdag al aan in Darfo Boario Terme in de buurt van de Italiaanse stad Milaan. De meisjesploeg van Raf Vekemans krijgt nog een dag langer respijt om zich in het Duitse trainingscentrum Kienbaum (niet zo heel ver van Berlijn) te meten met de concurrentie uit West-Europese landen.

De doelstellingen van beide coaches zijn gelijkaardig: “Een plaats veroveren in de halve finales, die al minstens toegang geeft tot de tweede kwalificatieronde voor het EK in april. Want alleen de winnaar is rechtstreeks geplaatst voor dat EK.” En dat lijkt dan weer voor beiden iets te hoog gegrepen.

Meisjes

“Onze voorbereiding is eigenlijk naar wens gelopen,” erkent Raf Vekemans. “Wij hebben twee jaar getraind met de meisjes geboren in 2008 en 2009. Tot we in oktober van dit jaar van het CEV het bericht kregen dat de leeftijden voor de U17 gewijzigd werden en dat ook de meisjes van 2007 mochten meedoen. Wel heel jammer dat we dit maar zo laat te horen kregen.

De voorbije week hebben we in het Nederlandse opleidingscentrum Papendal een drietal dagen het toernooi kunnen voorbereiden. We konden er heel wat testen doen, we hebben er veel kunnen spelen en dus waren het erg nuttige dagen. Wij hebben alleszins een behoorlijke lichting. Qua prestaties was het nog moeilijk conclusies te trekken, want het Nederlandse team stond nog niet zo ver als wij. Maar dat wil niet zeggen dat we met hen al klaar zijn. Van de andere twee teams, Spanje en Portugal, kregen we pas recent beelden binnen en het is nog niet helemaal duidelijk hoe sterk ze zijn. Om als eerste te eindigen in dit toernooi – de andere groep bestaat uit Italië, Duitsland, Frankrijk en Engeland – zullen we hard af te rekenen krijgen met Italië, Duitsland of Frankrijk. Maar een plaatst tussen 2 en 5 – goed voor de tweede kwalificatieronde – moet erin zitten. Het zal dus kwestie zijn om een evenwichtige prestatie af te leveren tegen Spanje en zien waar hun zwakke punten liggen. Slagen we daarin, dan kunnen we tegen Portugal misschien een halve finaleplaats pakken.”

Programma: Woensdag 04/01: 15u België – Spanje; donderdag 05/01: 9u30 België – Portugal; vrijdag 15u België – Nederland. Zaterdag: halve finales, zondag: eindwedstrijden.

De Belgische selectie: Auke Van Assche, Tracey Hemelings, Elise Vermeiren (setters), Iza Timmermans, Flore Maes, Sam Pipeleers (midden), Janne Weyers, Jasmine Debout, Lune Hoste, Tea Radovic, Sara Zecevic (rec/hoek), Mila Vlahovic (opposite), Yentle De Pau, Kaat Peeters (libero).

Jongens

Bij de jongensselectie was coach Wim De Boeck redelijk tevreden over de voorbereiding van zijn ploeg tegen Nederland. “Wij hebben tegen hen heel intens gespeeld  met heel veel spelers. Ik had de eerste wedstrijd zowat opgevat als een referentiekader, maar ik was wel teleurgesteld over het resultaat: een nederlaag. De volgende match hebben we dan wel gewonnen, maar we presteerden nog te veel met ‘ups en downs’. Het was ook nog een beetje zoeken, omdat we het zonder de geblesseerde spelverdeler André Stoliar moesten doen, maar hij is intussen opnieuw volledig speelklaar.

De Duitsers hebben tegen Frankrijk getraind en ze gingen redelijk zwaar onderuit. Met Italië en Frankrijk als grote favorieten voor de toernooizege, wordt het een zware klus om de halve finales te halen. Maar er zouden wellicht zelfs vijf ploegen uit onze poule gekwalificeerd worden voor de tweede ronde. Maar een halve finale zou alleszins zekerheid bieden, want ik zou absoluut niet als laatste willen eindigen. In de andere poule start Italië dus als favoriet met Spanje en Nederland als concurrenten.

De sterkte van onze ploeg? We beschikken over goede opslagen, onze receptie is ok, alleen in aanval zijn we soms nog te wisselvallig, maar er zitten wel kleppers met talent in deze groep. Maar ze zijn jong en dus wel eens wisselvallig, terwijl ze als 15-jarigen ook nog niet fysiek volgroeid zijn.”

Programma: Dinsdag 03/01: 15u België – Duitsland; woensdag 04/01: 17u30 België – Portugal; donderdag 05/01: 17u30 België – Frankrijk; vrijdag: halve finales; zaterdag: eindwedstrijden.

De Belgische selectie: Jurre De Waegemaeker, Ward Devoghel, André Stoliar (setters), Joppe Rauwoens, Tuur Vanbroekhoven, Kyan De Rechter (midden), de enige Waal Guilhem Hubert, Warre Mertens, Yurre Lambert (opposite), aanvoerder Victor Speltinckx, Niels Coppieters, Daan Vermariën (rec/hoek), Mauro Verstraeten, Martin Parmentier (libero).

Tekst: Marcel Coppens