Zoals het past in elk gerespecteerd medium, stelde ook Volleymagazine een aantal eindejaarsvraagjes aan een aantal figuren uit de volleywereld.
Veel lezenswaardige en uiteenlopende reacties. Leuk om te lezen tijdens een rustige dag tijdens of na de feesten. En oh ja, ook voor alle lezers een gezond, sportief en zalig 2023!
Geert De Dobbeleer (algemeen directeur Volley Vlaanderen)
- Wat was voor jou hét volleymoment van 2022 en waarom?
“De stunt van de Yellow Tigers op het recente WK: hoe krijg je 10.000 fanatieke Nederlanders stil?”
- 2. Wat was het meest markante feit binnen de federatie?
“De doelstelling van duurzaamheid werd bereikt door de installatie van Volley Spike, een systeem waarbij het wedstrijdblad vervangen werd en dat op alle niveaus bruikbaar is. De ploegsamenstelling kan b.v. al vooraf ingetikt worden.”
- 3. Wat zou je nog willen veranderen/verbeteren in het volley?
“Algemeen zie ik een betere werking met de media via communicatieverantwoordelijke David Steegen. Daardoor kunnen ook de prestaties van de nationale ploegen beter in de aandacht komen. Vergeet trouwens niet dat het volley in Vlaanderen nog steeds de tweede grootste teamsport is na het voetbal. Velen vergeten dat blijkbaar. We zouden dan ook nog meer jongeren willen aantrekken naar het volley.”
Britt Rampelberg (Asterix Avo Beveren en libero Yellow Tigers)
- Wat was voor jou hét volleymoment van 2022 en waarom?
“Onze overwinning met de Yellow Tigers op het WK in en tegen Nederland. Bovendien was het een geweldig gevoel om, voor zo’n groot publiek, de overwinning binnen te halen.”
- 2. Wat was het meest markante feit binnen jouw club?
“Door onze recente zege in de 1/16de finales van de CEV Challenge Cup zullen we in januari de 150ste Europese wedstrijd spelen in de geschiedenis van onze club.”
- 3. Wat zou je nog willen veranderen/verbeteren in het volley?
“Ik zou graag hebben dat we in 2023 de zalen nog wat meer kunnen vullen met toeschouwers en dat het volley nog meer aandacht krijgt. Verder zou ik in de toekomst ook graag het ‘challenge-systeem’ ingevoerd zien bij het vrouwenvolley in België, zeker voor de belangrijke wedstrijden.”
Florian Malisse (speler bij Axis Guibertin)
- Wat was voor jou hét volleymoment van het jaar en waarom?
“Als vriend van Celine Van Gestel ben ik bevooroordeeld. Maar voor mij was dat de overwinning van de Yellow Tigers tegen Nederland op het WK. Na het verlies tegen topland Italië, waarin de Tigers spijtig genoeg enkele kansen onbenut lieten, kon het team net daarna in de volgende topwedstrijd met winst uitpakken tegen Nederland voor 10.000 Oranje-supporters. Dat leverde een onvergetelijk kippenvelmoment op.”
- 2. Wat was het meest markante feit binnen jouw club?
“Eerst en vooral was het een fantastische ervaring om vorig jaar de titel te behalen met Axis Guibertin in Liga B. Daaropvolgend was het zeer leuk voor de club dat we Knack Roeselare zwaar het vuur aan de schenen konden leggen in onze eerste thuiswedstrijd van het seizoen. We snoepten onze roemrijke tegenstander verrassend een puntje af.”
- 3. Wat zou je willen veranderen/verbeteren in het volley?
“Ik denk dat een aantal subjectieve regels in het volley niemand een dienst bewijzen; ik denk hier aan de beoordeling bij het dubbele contact, de duwduels aan het net en het lang begeleiden van de bal in aanval of bij het ‘dunken’. Deze grijze zone is frustrerend voor spelers, coaches en scheidsrechters en het maakt het volley voor de niet-insider/kijker nog ingewikkelder dan het allemaal al is.”
Steven Vanmedegael (trainer-coach bij kampioen Knack Roeselare)
- Wat was voor jou hét volleymoment van het jaar en waarom?
“Grootmacht Italië dat het wereldkampioenschap wint na 24 jaar zonder WK-titel. Zeer jong team dat erg gedisciplineerd speelt met veel lef en overtuiging.”
- 2. Wat was het meest markante feit binnen jouw club?
“Knack Roeselare dat voor de dertiende maal kampioen werd en dit voor het eerste jaar zonder clubfenomeen Hendrik Tuerlinckx.”
- 3. Wat zou je nog willen veranderen/verbeteren in het volley?
“Competitie met meer topwedstrijden en een andere formule, die de spanning in het volley alleen maar ten goede komt.”
Scheidsrechter Marika Boulanger
- Wat was voor jouw hét volleymoment van het jaar?
“Ook voor een scheidsrechter is het fluiten van een bekerfinale altijd een belangrijk moment. Dit jaar was deze finale bijzonder om twee redenen: de mooie introductie van twee outsiders Caruur Gent en Lindemans Aalst in de mannenfinale. En verder een mooie terugkeer naar het ‘gewone normaal’ na de pandemie met Covid-19. De terugkeer van het publiek was een magisch moment.”
- 2. Wat zou je willen veranderen/verbeteren in het volley?
“Ik zou graag zien dat de arbitrage professioneel vooruitgang boekt met het creëren van permanente trainingen voor scheidsrechters. En dat via een soort overzicht van de belangrijkste feiten van de weekeindwedstrijden op basis van regelmatige video-analyse van alle competities en een open, constructieve discussie.
Hoe uniformer de scheidsrechters acteren, des te beter de wedstrijden worden gemanaged en de teams zich zelfverzekerd kunnen voelen. Dat is één van de sleutels tot een spannend kampioenschap.”
Teksten: verzameld door de redactie van Volleymagazine