Wat zijn de kansen van de Belgische clubs in de Europese bekers?

November is de maand waarin nagenoeg alle  Europese bekers van start gegaan zijn. We bekijken in het bijzonder de kansen van de Belgische clubs. Het is niet altijd een vrolijk verhaal. Een overzicht

Champions League

Dit jaar wordt in de Champions League zowel bij de mannen als de vrouwen gestart met een nieuwe formule. Via enkele voorrondes kunnen enkele teams die niet rechtstreeks geplaatst zijn, zich alsnog kwalificeren voor de hoofdronde. Hieraan nemen dan 20 teams deel die onderverdeeld werden in 5 poules van vier. Bij de mannen zijn de poulewedstrijden gestart op 8 november, bij de vrouwen is dit slechts begin december.

Roeselare speelt in poule C met  Civitanova, Benfica en Tours. Knack verloor thuis met 0-3 tegen Tours, won daarna met 2-3 bij Benfica en verloor daarna  met 1-3 tegen Civitanova, de vierde set na een zware strijd met 27-29.

Menen speelt in poule D met Kedzierzyn, Karlovarsko (CZE) en Trentino. In Trentino  won de thuisploeg de wedstrijd met 3-0. Wout D’Heer speelde de ganse wedstrijd. Hij lukte 2 kill bloks en scoorde 1 op 4. Thuis tegen Kedzierzyn en in Karlovarsko verloor Menen eveneens met 3-0. In deze laatste wedstrijd verkocht het team van Frank Depestele zijn huid wel duur. De setstanden 28-26 en 26-24 spreken voor zich

Bij de vrouwen speelt Mulhouse van Hélène Rousseaux en Silke Van Avermaet in poule A met Rzeszow, Conegliano en Vasas Boedapest. Dominika Sobolska van Lodz in poule D met Fenerbahce, Allianz Stuttgart en de winnaar van Calit Kamnik (SLO) – Tenerife La Laguna. Laura Heyrman met Eczacibasi tegen Targoviste (ROE), Chemic Police (POL) en Plovdiv (BUL).

De  eersten van elke poule gaan nu rechtstreeks naar de kwartfinale. Voor de andere drie plaatsen wordt een soort van achtste finale georganiseerd tussen de vijf tweedes van elke poule en de beste derde. De andere vier derdes gaan naar de kwartfinale van de CEV Cup. VDK bank Gent werd in de voorronde kansloos uitgeschakeld door Vasas Boedapest. Gent verloor tweemaal met 3-0.

Knack Roeselare – Lube Civitanova

CEV Cup

Bij de mannen werd Caruur Gent  reeds in de 1/32ste finale uitgeschakeld door Arkas Spor via een 2-3 gevolgd door een 1-3 nederlaag. Greenyard Maaseik deed het wel beter. Zij wonnen met 3-1 en 3-0 tegen Mladost Zagreb. Hun tegenstander in de 1/16de finale is de Zwitserse landskampioen Amriswill die Partizan Belgrado uitschakelde in de 1/16de finale. In Zwitserland lukte Maaseik  wel al een exploot. Een 2-0 achterstand werd dankzij o.a. de inbreng van Cox omgebogen naar een 2-3 zege. De laatste set werd met 19-21 gewonnen, nadat twee matchballen gered werden. Maaseik zal thuis nog wel moeten winnen om zich te kwalificeren voor de volgende ronde. Bij 2-3 verlies volgt een golden set.

Bij de vrouwen moet VDK bank Gent het in december opnemen tegen Volero Zurich.

Challenge Cup

Lindemans Aalst schakelde in de 1/16de finale Kfar Saba uit via tweemaal een 3-1 zege. In de 1/8ste finale lijkt de opdracht een stuk moeilijker te worden. In Omonia Nicosia werd immers met 3-1 verloren. Het kostte meteen de kop van coach Martins. De terugwedstrijd zal dus eerst met 3-0 of 3-1 moeten gewonnen worden gevolgd door winst in de golden set.

Bij de vrouwen werd Tchalou in de 1/32ste finale uitgeschakeld door PTT Ankara via 3-0 en 3-1 verlies.  Asterix Avo Beveren moet het in de 1/16de finale opnemen tegen Herceg Novi uit Montenegro dat Tromso uit Noorwegen uitschakelde via tweemaal een 3-0 zege.

Europees programma december Belgische teams

Champions League

13/12 : Roeselare – Benfica           14/12 : Kedzierzyn – Menen

CEV Cup

Mannen : 14/12 Maaseik – Amriswil

Vrouwen :       14/12 VDK Gent – Zurich, terug 21/12

                        15/12 Kiele Socuellamos – Oudegem, terug 22/12

Challenge Cup

14/12 Lindemans Aalst – Omonia Nicosia

14/12 Herceg Novi – Asterix Avo Beveren, terug 21/12

Overzicht stand in de Europese competities

Italië

Bij de mannen staat Perugia na 10 wedstrijden ongeslagen met het maximum van de punten aan de leiding. De kloof met de naaste achtervolgers is wel immens groot. Modena staat tweede met wel al vijf nederlagen. Trentino van Wout D’heer volgt met vijf nederlagen en 16 pt. De volgende vier teams speelden wel nog maar 9 wedstrijden en hebben 14 pt.

Bij de vrouwen staat Conegliano ongeslagen aan  de leiding met 29 pt behaald in 10 wedstrijden. De achtervolgers hebben wel een wedstrijd minder gespeeld. Vero Volley van Pauline Martin staat tweede met 21 pt. Chieri van Kaja Grobelna staat vijfde met 18 pt en Firenze van Britt Herbots en Celine Van Gestel staat zevende met 14 pt maar heeft wel ook al 10 wedstrijden gespeeld.

Frankrijk

Bij de mannen zijn er 10 wedstrijden gespeeld. Drie teams verloren tweemaal, staan dus vooraan maar het verschil in punten is toch wel groot. Chaumont staat eerste met 26 pt, Tours tweede met 23 pt en Nantes derde met 21 pt.

Bij de vrouwen staat Nantes na 9 wedstrijden met 1 nederlaag en 22 pt aan de leiding. Mulhouse van Hélène Rousseaux en Silke Van Avermaet verloor reeds driemaal en staat met 17 pt op een zesde plaats.

Silke Van Avermaet

Turkije

Laura Heyrman doet het uitstekend met Eczacibasi. Na 8 wedstrijden staat haar team ongeslagen met het maximum van de punten aan de leiding. De topper tegen Vakifbank werd met 3-0 gewonnen. Het team van Guidetti volgt op plaats twee met 21 pt. Sigorta Ankara, het team van Ilka Van De Vijver staat met twee overwinningen en 6 pt op een elfde plaats

Japan

Lise Van Hecke staat na 10 wedstrijden met 8 overwinningen met Hisamitsu Springs samen met Toray Arrows en Marvelous aan de leidng. Tegen Toray Arrows werd reeds tweemaal gespeeld. De eerste maal werd met 1-3 verloren en de volgende maal met 3-2 gewonnen. Tegen Marvelous werd nog niet gespeeld.

Griekenland

Bij de mannen hebben drie teams na 6 wedstrijden vijf overwinningen. Panathinaikos versloeg zowel Olympiakos als PAOK van Bram Van Den Dries, het eerste team met 3-2 en PAOK met 3-1. Dit waren de enige nederlagen van deze teams. Door het 3-0 verlies in AONS Milon en een resem vijfsetters  heeft Panithinaikos slechts 12pt.

Bij de vrouwen staat PAOK (Freya Aelbrecht) na 7 wedstrijden ongeslagen met het maximum van de punten aan de leiding. Aris Saloniki van Dominika Strumilo staat op een achtste plaats met twee overwinningen en vijf nederlagen.

Polen

Bij de mannen staat Jastrzebski na 12 wedstrijden  met 11 overwinningen en 33 pt aan de leiding. Kedzierzyn, winnaar van de Champions League vorig jaar, staat slechts vierde met 3 nederlagen en 25 pt. Het team blijkt zich wel herpakt te hebben van een zwakke start want de laatste vijf wedstrijden werden vrij overtuigend gewonnen. Tomas Rousseaux staat met Katowice met 7 overwinningen en 17 pt op een negende plaats. Igor Grobelny is met Warszawa na een reeks van vier nederlagen teruggezakt naar een tiende plaats met 5 overwinningen en 14 pt.

Bij de vrouwen zijn er nog maar vijf wedstrijden gespeeld. Dominika Sobolska won met Budowlani Lodz er twee van en staat met haar team hiermee achtste met 5 pt.

Duitsland

Bij de vrouwen zijn in de Bundesliga nog maar vijf wedstrijden gespeeld. Amber De Tant met Straubing en Jodie Guilliams met Wiesbaden wonnen beiden een keer. Wiesbaden behaalde zijn enige zege door Straubing met 3-2 te kloppen. Stuttgart en Potsdam zijn voorlopig ongeslagen.

Roemenië

Nathalie Lemmens won met Dinamo Boekarest vijf van zijn eerste zes wedstrijden. Alba Blaj staat ongeslagen aan de leiding. Targoviste en Dinamo Boekarest leden ook een nederlaag.

Tekst: Fernand Walder