In de beachfinales met soms weinig training, een beetje talent, klasse en ervaring

De ‘Geberit Beach Tour’ werd op het zonnige Muntplein afgesloten met de Masterfinales. Eleven Sports zond alle finales live uit op hun nationale sportzenders en dat zorgde voor pure promotie voor de sport. Ook het publiek genoot van het topspektakel in Brussel. Dat de velden opgesplitst werden naar het Muntplein en de Place de Brouckère plaatsen we met veel plezier in het teken van het Gewestelijk Mobiliteitsplan voor het Brussels Gewest ‘Good Move’.

Sensatie bij de vrouwen nadat het absolute favorietenduo Cools-Van den Vonder verrassend in het zand beet na een spannend duel. Met in de tiebreak verbazende en zeer nipte 13-15 cijfers. Beklijvend, opzienbarend, verbluffend en daardoor overgelukkige winnaars en ontgoochelde verliezers. Emotie en sport gaan hand in hand. Britt Ruysschaert en Isabel Van den Broeck stonden voor de eerste keer in hun beachcarrière op de hoogste podiumplaats in Brussel. Het ontwapenende volleybal van het sympathieke tweetal zorgde voor de eindwinst. Geen druk, zelfs geen aandacht voor het scorebord. Gewoon genieten van elk gescoord puntje.

Britt Ruysschaert is als ex-Yellow Tiger en de vele successen met Asterix Avo uiteraard bekend bij het brede publiek. Volgende week start zij trouwens opnieuw de trainingen bij Brabo Antwerpen, waar zij onder leiding van trainer-coach Cristina Moga van libero tot hoekaanvalster is open gebloeid. Isabel Van de Broeck is vermoedelijk minder gekend. Zij is een speelster van Lizards Lubbeek-Leuven en zorgt daar voor veel stabiliteit in het team. Zij draait al jarenlang mee in het beachcircuit met verschillende beachpartners. We overlopen het lijstje: Linde Hervent, Lore Simons, Hannelore Brocatus, Hanne Thys en Kim Lieckens. Zij combineerde vorig jaar triatlon met wintertrainingen indoorbeach, maar deze zomer concentreerde ze zich op het zand. Met een Belgische titel als beloning.

Bij de mannen werd voor deze Masterfinales ook een nieuwe titel van het kampioenenduo Koekelkoren-van Walle voorspeld. Zij botsten echter in de halve finale op de gebroeders Vandecaveye. Ook hier kwam het mentale aspect in beeld. Dries Koekelkoren en Tom van Walle konden de finaleplaats zomaar grijpen. Maar na een 17-20 voorsprong in de tweede set lieten ze een paar unieke kansen liggen en ze moesten een tiebreak toestaan. Louis en Gilles Vandecaveye – duidelijk frisser – bereikten de finale. Die werd met een verbazende kalmte en een perfecte focus gewonnen van het toch wel sterke duo Colson (torenhoog blok) en Deroey (ijzersterke verdediging).

Net die frisheid was opmerkelijk en de redactie van Volleymagazine wou daar meer van weten.

Het blijkt namelijk dat verschillende ploegen niet zo veel trainen in aanloop naar deze ‘Geberit Beach Tour Masters’. Weinig of niet in het zand staan en dan toch de halve finale of de finale bereiken tijdens de uitputtende eindfase van het Belgisch kampioenschap, dat roept toch vragen op. We wijzen niemand met de vinger, maar het is bekend dat Dries Koekelkoren en Tom van Walle – na zo veel slopende jaren en ononderbroken trainingsarbeid – begrijpelijk de oefensessies hebben stopgezet. Wat moet er dan gezegd worden over de halve finalisten Annelies Vandenabeele, met Leen Van Grinsven, net teruggekeerd uit vakantie. Of van Joppe Paulides en Bob Douwen, lang sukkelend met een blessure en amper in beeld tijdens de vorige manches. De afstand – Joppe vanuit Roeselare en Bob vanuit Geel – werkt ook al niet uitnodigend om verschillende keren per week de lange afstand te overbruggen en te trainen. Martijn Colson en Dennis Deroey hebben ook niet zo veel trainingskilometers op hun teller staan, maar ze bereikten toch maar de finale.

Gilles Vandecaveye en zijn broer Louis hebben het als kersverse landskampioenen ook vastgesteld. Wat denken zij over deze merkwaardige analyse?

Gilles Vandecaveye: “Ik kan alleen maar over de mannenafdeling praten. Van de vrouwen weet ik niets. Toch niet in het volleybal (lacht). De topdrie van het Belgisch beachvolleybal ligt – met voor elk duo hun specifieke kwaliteiten – erg dicht bij elkaar. De jaren die Dries Koekelkoren en Tom van Walle in het beachvolleybal hebben geïnvesteerd, blijven nog lang nazinderen. Zij blijven op fysiek vlak het sterkste duo in België. Ongeacht het aantal trainingen op dit moment. De hoogte die zij nog altijd blijven halen, dat blijft indrukwekkend. Dan moet je hen met andere wapens aanpakken. Wij moeten het van iets subtieler, een beetje technischer volleybal hebben. Ik ben de eerste om toe te geven dat – indien de bal van Tom van Walle op een 18 of 19-20 stand in de tweede set wél binnen valt, in plaats van enkele centimeters buiten – wij niet in de finale van deze Masters staan en zij wel. Dan wordt er over die conditionele achterstand niet gepraat.”

Jullie hebben wel verder getraind, daar worden jullie voor beloond met het behalen van deze Belgische titel in het beachvolleybal.

“Wij hebben inderdaad twee tot drie keer per week getraind. Onze trainer Dirk Deboisserie kan ons iedere keer naar een topconditie brengen. Zeker wanneer de Masterfinales dichterbij komen. Bovendien hebben we ook aan een paar internationale toernooien meegedaan. Dat zorgt toch voor een tikkeltje extra tegenover de andere tweetallen die dat niet gedaan hebben. Een paar procentjes meer kan het verschil maken. Zeker wanneer de ploegen erg aan elkaar gewaagd zijn, zoals in Brussel.

Ik zeg het nogmaals. Tom en Dries zijn fysiek zo sterk. Die slaan nog probleemloos over het blok van mijn broer Louis. En dat is toch geen kleine jongen, hij heeft echt wel kwaliteiten aan het net. Het fysieke verschil is er. Martijn Colson is misschien wel de beste blokker in België en Dennis Deroey de beste verdediger in ons land. Het talent van de toppers in België kan je ook niet zo maar wegcijferen. Voeg daar nog een portie ervaring bij en dan heb je een ideale mix. Meer trainingsuren zullen dan niet voor zo veel verschil zorgen. Iedereen weet perfect wat hij moet doen.”

Tekst: Walter Vereeck

Foto’s: Rudy Pollé

Vrouwen

Kwartfinale

Ruysschaert – Van den Broeck  vs Bex –Van Deun : 2-0   21-13,21-11

Vandesteene – Longeval  vs  Devos – Vandewiele : 2-1   21-12, 15-21, 15-8

Van Grinsven – Vandenabeele  vs  Baens – Wittock : 2-0   21-18, 21-16

Van den Vonder – Cools  vs  Van Geertruyden – Reul : 2-0   21-15, 21-13

Halve finale

Ruysschaert – Van den Broeck vs  Vandesteene – Longeval : 2-0   21-17, 21-17

Van Grinsven – Vandenabeele vs Van den Vonder – Cools : 0-2 15-21, 7-21

Pl 3 &4 : Vandesteene – Longeval vs Van Grinsven – Vandenabeele : 1-2   26-24,18-21, 13-15

Pl 1 & 2 : Ruysschaert – Van den Broeck vs Van den Vonder – Cools : 2-1   21-16, 13-21, 15-13

Mannen

Kwartfinale

Vandecaveye – Vandecaveye  vs Van der Aa – Van Reeth : 2-0   21-10, 21-19

Koekelkoren – van Walle  vs Witvrouwen – Van Dyck : 2-0   21-16, 21-14

Colson – Deroey  vs  Oprins – Blondeel : 2-0   21-18, 21-17

Paulides – Douwen  vs De Keyser – De Keyser: 2-0   21-18, 21-16

Halve finale

Vandecavye – Vandecaveye vs Koekelkoren – van Walle : 2-1   15-21, 28-26, 15-12

Colson – Deroey vs Paulides – Douwen : 2-0   21-12, 21-16

Pl 3 & 4 : Koekelkoren – van Walle vs Paulides – Douwen : 0-2   17-21, 18-21

Pl 1 & 2 : Vandecaveye – Vandecaveye vs Colson – Deroey : 2-0   21-19, 21-14