Brecht Van Kerckhove: “Ik droom van een EK-medaille”

B

Op vrijdag 13 september – ze zijn niet bijgelovig – trekken de ambitieuze Red Dragons in eigen huis hun EK 2019 op gang. Van vierentwintig deelnemende landen in vier poules blijven de sterkste teams aan de slag tot de finale op zondag 29 september in Parijs. De poules worden voor België gespeeld in Brussel Heizel Paleis 12 en in de Lotto Arena en het Sportpaleis in Antwerpen. Drie schitterende accommodaties die hopelijk helemaal tot in de nok gevuld worden. Andere organisatoren zijn Frankrijk, Slovenië en Nederland. De titelverdediger in heel het EK-debat is Rusland.

Brecht Van Kerckhove, de assistent en daarna de opvolger van de Italiaan Andrea Anastasi (tiende na herschikking op WK 2018) is aan zet als onze nationale headcoach. Met onbetwistbare topper Gert Vande Broek vierde Brecht als assistent Europees brons 2013 met de Yellow Tigers in Berlijn. “Dat was een geweldig succes. Totaal onverwacht na winst in de kleine finale tegen Servië. Van een stunt gesproken. Ik zou graag ook het resultaat van 2017 willen overdoen. Als assistent van headcoach Vital Heynen werden we in Polen vierde. We verloren de halve finale tegen Rusland en de troosting (2-3) tegen Servië. Als ik als hoofdtrainer nu één plaats beter doe, staan we op het podium. Zo durf ik dromen van een echte stunt.”


De ploeg verzamelde woensdag in hotel Van der Valk in Diegem.

“Ja, we hebben op die manier 48 uur de tijd om op te bouwen naar de zo belangrijke openingswedstrijd. Goed starten, dat schept pas de juiste atmosfeer. Maar zoals altijd verliep de Belgische voorbereiding ook nu alweer een beetje moeizaam. Getroffen door het buikvirus, door blessureleed en door allerlei familiale omstandigheden. Ik worstel een beetje met de juiste selectie. In principe start ik met Matthias Valkiers  – hopelijk is zijn knie na shockwave oké  – en Stijn D’Hulst aan de pass. Ik houd met Lienert Cosemans of Seppe Vanhoyweghen een derde mannetje in beraad. Omdat Pieter Verhees geopereerd werd aan de knie (cyste, ingreep helemaal geslaagd) vormen Simon Van de Voorde, Arno Van de Velde en de inderhaast opgeroepen Pieter Coolman het middencompartiment. De ultieme optie in die zone is Elias Thys, die ik waardeer voor zijn hulp bij de voorbereidende weken. Op receptie-hoek staat alles op punt met Sam Deroo ( buikspieren oké), Tomas Rousseaux, Igor Grobelny en Seppe Baetens. Op de ‘opposite’ moet ik ook knopen doorhakken. Spelen we het EK met drie hoofdaanvallers? Met Bram Van den Dries, Hendrik Tuerlinckx en Lou Kindt. Lou zal dan de service en het blok kunnen versterken. Of voor welke tactiek kies ik? Ook op de libero staan in de grote selectie drie namen op papier: Lowie Stuer, Tim Verstraete (ook een tijdje ziek) en ultiem ook Jelle Ribbens. Ik kan kiezen: drie set-ups of drie opposites of drie libero’s, waarvan één iemand als veldspeler. Ik moet ziften en schiften tot ik kom tot een lijst van veertien effectieven.”

Het EK is het derde luik van de zomercampagne 2019. Kan je even terugblikken op de andere twee toernooien?

“De European League hebben we in de periode mei en juni afgewerkt met een verjongde groep. Ik vond het resultaat oké: Finland zakt, wij versierden het behoud. Dat op zich is prima voor het aanstormend talent. Het OKT of de eerste olympische kwalificatie viel uiteindelijk tegen. Aan het eindresultaat til ik niet al te zwaar, omdat we na de nederlaag tegen de Verenigde Staten wegvielen voor de kwalificatie daar. Het was een alles-of-niets, die match. Een OKT is gelukkig een heel ander gegeven dan een EK, waarin je in de poule altijd vijf wedstrijden mag afwerken. Een k.o.-match zoals tegen USA in het OKT zit er niet echt bij. We hadden zeer goed naar dat OKT toegeleefd. Ik heb er begrip voor dat de ploeg de ontgoocheling na de dip tegen USA niet van zich kon afzetten tegen de buren uit Nederland. Je krijgt na zo’n Amerikaanse opdoffer amper de tijd om te recupereren. De buitenwereld snapt dat misschien niet echt. Maar het Amerikaanse volley ‘op het niveau van ‘college’ heeft maar één doel: dat zijn de Olympische Spelen. Amerikanen beleven sport op een heel andere manier dan Europeanen. De intensiteit is dezelfde, maar de beleving is toch anders. Er was en er is dus mentaal altijd enig werk aan de winkel. Daarom hebben we na het OKT samen gezeten, veel overleg gepleegd, ook veel geleerd. De ploeg gaf vervolgens een degelijk antwoord tegen Zuid-Korea. De laatste oefentweedaagse tegen Nederland, ook op de fandag in zaal Schotte in Aalst, is overigens zeer positief verlopen. Dat geeft de groep veel moed, want alleszins wordt het zwaar in het EK.”

Kan je de tegenstanders van het derde luik van de zomer even in de schijnwerpers plaatsen?

“Oostenrijk speelde de Europese Silver League. Het is een degelijke ploeg. Duidelijk in volle opmars, met interessante spelers in de rangen. De coach is ervaren. Hij werkte in Frankrijk en neemt het Duitse VfB Friedrichshafen over van Vital Heynen. De opdracht is zeer helder: wij moèten (!) vrijdagavond ‘de dertiende’ in Brussel gewoon beter zijn. Duitsland lijkt me op zaterdag cruciaal als tweede duel. De fabuleuze Grözer, Kampa, Fromm, Schott en Jan Zimmermann (Maaseik) kennen het klappen van de zweep. De Italiaanse coach Gianni is iemand met wereldfaam. Duitsland is trouwens Europees vicekampioen 2017. Met ons en Servië vechten de Duitsers voor de groepswinst. Voorts is Spanje een oude bekende van de WK-kwalificatie in 2017 in Kortrijk. Ik vind de Spanjaarden vergelijkbaar met de Oostenrijkers. Set-up Angel Trinidad kennen sommige Dragons als ex-speler van Knack Roeselare. Ook hun ‘opposite’ is een stevige ‘hitter’. Slovakije is een andere vechtersploeg. Maar Patak en Krisko moèten beslist voor de bijl. Ook dit is van moèten. De afsluiter wordt een partij van zeer hoog niveau. Servië… is altijd een heel zware tegenstander. Ook na het exit van coach Grbic wegens een geflopt OKT. Niettemin: Servië heeft keigoede aanvallers (Atanasijevic!) en een uitgebalanceerd middencompartiment.”

Via vijf wedstrijden met drie iets ‘mindere’ tegenstanders in poule B moeten de Red Dragons kunnen doorstoten naar de achtste finales. Akkoord?

“O ja: maar de evolutie op een EK is altijd onvoorspelbaar. Als ik spreek van de top acht als eerste streefdoel dan is de derde plaats het minimum. Al zie ik het liever nog anders: positie één of twee, dus. Zeges tegen Oostenrijk, Spanje en Slovakije zijn een noodzaak. Die drie landen lijken me haalbare kaarten. Als we Duitsland of Servië kunnen verslaan, ziet het er voor ons  nog een heel stuk mooier uit. Twee achtste finales en ook één van de kwartfinales worden in land gespeeld. We zijn beschermd als organisator. Net als de andere drie organisatoren. Dat kan nog tot zeer ingewikkelde speelschema’s leiden. Omdat vier landen organiseren, kunnen die niet zo maar rechtstreeks tegen elkaar worden geplaatst. Een echt sportief zuiver EK is de editie 2019 dus niet echt. Door de gehanteerde formule. Voor ons moet het na de poulefase allemaal een beetje meezitten. (lacht) Ik hoop dat we wereldkampioen Polen (met de gevreesde Vital Heynen als coach) zeer lang kunnen ontwijken. Ook Italië mag voor mijn part even in de coulissen blijven zitten. Ik hoop dat mijn Dragons hun rol van outsider volledig kunnen spelen.”


Hoe gaat het voor jou verder na het EK 2019?

“Ik neem voor 2019-2020 geen topploeg onder mijn hoede. Ik blijf werken en me inzetten als bondscoach. In combinatie met een job als jeugdcoördinator bij Jaraco As. Ik geef ook trainingen bij Haasrode en Guibertin. Maar de Dragons zijn mijn voornaamste werkterrein. Zeker in dit lopende jaar, wegens de beslissende olympische kwalificatie begin januari 2020 in Berlijn. Zo  ga ik in ons land veel wedstrijden bekijken, veel clubs bezoeken en heel veel overleg plegen. Voor die allerlaatste olympische fase hebben we maar tien dagen voorbereiding. Dat vergt een uitgekiende aanpak. Wel staat het bijna zo goed als vast dat ik twee weken naar het Italiaanse Perugia trek. Als ‘stand-in’ voor nieuwe trainer Vital Heynen. Hij moet met Polen de World Cup spelen in Japan.”

Tekst: Leo Peeters

Foto’s: Bart Vandenbroucke

Samenstelling van de poules:

  • Frankrijk (org), Bulgarije, Griekenland, Portugal, Italië, Roemenië.
  • Slovenië (org), Turkije, Rusland, Finland, N. Macedonië, Wit-Rusland.
  • Nederland (org), Tsjechië, Oekraïne, Estland, Polen, Montenegro.
  • België (org), Servië, Duitsland, Slovakije, Spanje, Oostenrijk.

Voor het volledige programma van het EK: ga naar www.cev.eu 

Programma IN EIGEN LAND

Vrijdag 13 september 15u00 Servië – Duitsland, 17u30 Slovakije – Spanje, 20u30: België-Oostenrijk (Brussel Heizel Paleis 12)

Zaterdag 14 september 17u30: Duitsland-België, 20u30 Slovakije – Oostenrijk (Brussel Heizel Paleis 12)

Zondag 15 september 15u30: Spanje-België, 18u30 Servië – Slovakije (Lotto Arena Antwerpen)

Maandag 16 september: 17u30 Oostenrijk – Duitsland, 20u30 Spanje – Servië (Lotto Arena Antwerpen)

Dinsdag 17 september: 17u30 Oostenrijk – Spanje, 20u30: Slovakije-België (Lotto Arena Antwerpen)

Woensdag 18 september: 17u30 Duitsland – Slovakije,  20u30: België-Servië (Lotto Arena Antwerpen)

Donderdag 19 september: 17u30 Spanje – Duitsland, 20u30 Servië – Oostenrijk (Lotto Arena Antwerpen)

Zaterdag 21 september 17u30 en 20u30: twee 1/8ste finales (Sportpaleis Antwerpen)

Dinsdag 24 september 20u30: een kwartfinale (Sportpaleis Antwerpen)