“Brussel moet als volleystad terug naar de roots”

Of Brussel een bruisende sportstad is? O ja. Met uithangborden als hockeyclub Léopold Ukkel, hofleverancier van de nationale ploeg via Tom Boon, Tanguy Cosyns, Cedric Charlier of John-John Dohmen. Andere Brusselse iconen zijn atleten Kevin, Jonathan en Dylan Borlée en zus Olivia (Sint-Lambrechts-Woluwe), Cynthia Bolingo, An Zagré (beiden uit Ukkel) en Nafi Tiam (een geboren Brusselse), marathonloopster Hanne Verbruggen (geboren Brusselse) en Koen Naert (Excelsior), Claire Michel in triathlon, judoka Toma Nikiforov of golfer Nicolas Colsaerts. Heel mooi allemaal.

Misschien heeft Benoit Hellings (44 jaar), eerste schepen voor partij Ecolo in Stad Brussel (de zogenaamde Vijfhoek) en bevoegd voor sport en klimaat, goed nieuws voor het Belgische beachvolley. Het kampioenschap werd vorige week gehouden in hartje Brussel, aan de Muntschouwburg en Place de Brouckère. “Dat zijn magische locaties waar sommige dagen tot 150.000 mensen passeren. Betere propaganda kan het Belgische beachcircuit niet vinden”, aldus Hellings. “Ik denk dat er perspectief is om er een traditie van te maken. We wachten op de evaluatie.”

Sportschepen Benoit Hellings: “Nieuw omni-sportcomplex”

Benoit Hellings komt uit de Brusselse vijfhoek (Stad Brussel), uit de hippe wijk Dansaert, de populaire kanaalside bij het folkloristische plein Sainte-Catherine met veel brasserieën en ‘seafood’ restaurantjes, pubs en bars met live muziek. Kortom het gebied is een cluster van allerlei ondernemers, waar het goed vertoeven is. En goed nieuws: er komt een nieuw omnisport-complex van 5.400 vierkante meter, een soort van Sporttoren voor turnen, klimmen en padel. Met allerlei collectieve voorzieningen, als opwaardering voor de Brusselse Noordwijk en de Kanaalzone. Een investering van 17 miljoen euro.

Brussel is een smeltkroes van nationaliteiten. Heel divers?

Schepen Hellings: “Ja, de Vijfhoek (Brussel-Stad) telt bijna 200.000 inwoners, in de grote Brusselse agglomeratie leven 1.200.000 mensen, met ruim honderdtachtig nationaliteiten. Er zijn honderden sportclubs actief. Zowaar ook een vijftigtal zwemverenigingen. Ik calculeer het sportbudget voor Stad Brussel op 30 miljoen euro. En dat is absoluut nodig, omdat er elke week opnieuw massaal veel activiteiten op het programma staan.”

Ik vermoed dat RSCA Anderlecht en Union dè trekpleisters zijn in het voetbal? Maar een andere sport prijkt in het Brusselse op één.

“Klopt. In voetbal denk ik aan het iconische Koning Boudewijnstadion, dat een grote facelift krijgt: 3 miljoen euro voor zitjes, 2 miljoen voor de piste en 1 miljoen voor kleedkamers en accommodatie voor de pers. Ik refereer naar Vincent Kompany (RSCA) en naar Youri Tielemans, een vroegere basketbalvedette, die overstapte naar voetbal en nu schittert bij Leicester City (GB) . Maar het zal wellicht verbazen als ik de top-5 opnoem in het Brusselse. Op één – jawel – staat zaalvoetbal als grootste sport, gevolgd door taekwondo (met Jaouad Achab en zijn enorme Marokkaanse achterban), outdoor veldvoetbal (RSCA en Union), boksen en basketbal. Basket Brussels speelt in het sportcentrum van Neder-Over-Heembeek. Andere omnisportcentra vind je bij Paleis 12 op de Heizel, in het Zuidpaleis (Midi) en in Laken en Haren.”

Wat opvalt: Brussel koestert geen enkele top wielrenner?

“Ja, dat is een beetje vreemd, want wielrennen is extreem populair. Een verklaring heb ik niet meteen. (lacht) Ik zou natuurlijk graag Remco Evenepoel (thuisbasis Schepdaal) willen recupereren als Brusselaar. Maar dat gaat nooit lukken. Schepdaal is niet ver weg, maar ja. Ik ben Remco al dankbaar dat hij ‘peter’ wilde worden van onze Brusselse fietspolitie.”

Is Brussel ook een volleybalstad? Of is dat toekomstmuziek?

“Vroeger speelden ASUB (Jean-Pierre Brouhon) en Elsene/Ixelles aan de top. Maar dat is lang geleden. Qua clubs speelt momenteel alleen Bruxelles-Est (Oudergem) in de nationale reeksen met mannen en vrouwen. Er zijn ook kleinere kernen actief. We hebben nog een Volley Recreateam LGBTQ+ in het Zuidpaleis, waar andere sporten als minivoetbal en badminton zich kunnen uitleven.”

Zie je bij politiek Brussel de bereidheid om in te zetten op volleybal?

“Die vraag kan ik volmondig bevestigen. De nationale ploegen waren al vaker te gast in Paleis 12 op de Heizel, waar we grote manifestaties zoals EK’s organiseren. We leggen via onze sportinfrastructuur vooral het accent op ‘evenementen’ (klimmen, basket 3 x 3, rolschaatsen, fiets pumptrack en zaalsporten), niet te specifiek gericht op bepaalde clubs. In zes jaar tijd hebben we drie nieuwe zalen gebouwd: Fontainas in het centrum, Terre Neuve op de Marollen en zaal Verdun in Haren. Er komt nu een complex bij aan de Canal. Zeer positief voor het imago van de stad.  We zijn allerminst van plan bij de pakken te blijven zitten.”

                                                        ***

David Steegen: “Anna Koulberg wordt onze Brusselse ambassadrice”

David Steegen is een fris nieuw gezicht in het volleybal. Vroeger woordvoerder van RSC Anderlecht en sinds kort verantwoordelijke ‘federale communicatie’ bij Volley Vlaanderen. Als inwoner kent hij Brussel als zijn broekzak. Eén van zijn taken is de popularisering en de uitbreiding van het volleybal in de hoofdstad.

“Ik zie de opdracht zeker zitten”, lacht David Steegen. Brussel is de ultieme sportstad. Met haar erg jonge bevolking, één van de jongste van Europa. Scholen en sportpleinen zijn de ontmoetingsplaatsen bij uitstek voor jongeren. Ik zie het zo: we moeten teamsport promoten. Het werkt bij uitstek als goeie lijm om die superdiversiteit samen te brengen.”

Veel topsporters komen uit Brussel.

“Ja, denk aan de familie Borlée, Jonathan Sacoor, Youri Tielemans, Mitchy Batshuayi, Marouane Fellaini, Vincent Kompany, Jason Denaeyer, Dedrick Boyata, John-John Dohmen, Vincent Vanasch en nog veel meer atleten. Dat is geen toeval. In de grote steden overal ter wereld worden kiemen gelegd voor een carrière in de topsport.”

Jij hebt een aantal jaren bij voetbalclub Anderlecht gewerkt. Als woordvoerder.

“Voetbal is een wereldje apart, buiten proportie. Neem nu de successen van Union Sint-Gilles. Knap wat ze realiseren. RSC Anderlecht is uitgeroepen tot de tweede beste opleiding van Europa dankzij een strategie waarin school en topsport gecombineerd worden, gebaseerd op de heldere visie, die door ‘hoofd opleidingen’ Jean Kindermans bij RSCA is ontwikkeld. Romelu Lukaku, Youri Tielemans, Marco Kana, Yari Verschaeren, Dennis Praet, Zeno Debast en vele anderen hebben via de Anderlechtse school de top gehaald.”

Wat is jouw oordeel over de bestaande Brusselse sportinfrastructuur?

“Stad en agglomeratie hebben dringend meer infrastructuur nodig. De onderbouw lijdt aan een tekort aan velden en zalen. Voor de bovenbouw – de topsport – is Brussel net geen derdewereldland. Brussel kan, als hoofdstad van België en Europa, zelfs geen UEFA Cupfinale verwelkomen, omdat geen enkel stadion aan het lastenboek van de UEFA beantwoordt. Stel u voor!

Dat het EK volley vrouwen in een tot topsporthal verbouwd Paleis 12 wordt gehouden is een aanfluiting van hoe het moet. Dat geldt overigens voor alle steden in België. Het is méér een Belgisch probleem dan een Brussels. De overheid helpt niet genoeg om een topsportinfrastructuur te ontwikkelen. Als je ziet tegen welke hindernissen Club Brugge moet aankijken om te mogen investeren in een nieuw stadion, dan kan je maar één zaak concluderen: er heerst (nog) geen topsportcultuur in dit land.”

De politiek levert soms mooie inspanningen. Waait er een nieuwe wind?

“Ja, dat zou kunnen. Ik moet zeker stellen dat lokale, regionale en federale overheden wel helpen om grote evenementen te promoten. Denk aan de jaarlijkse Memorial Ivo Van Damme op de Heizel. Kijk ook naar de kampioenschappen 3 x 3 basket in Antwerpen, het EK volley vrouwen dat we in 2023 zullen organiseren in Gent en Brussel. En we hielden net ook de finales van de Geberit Beach Tour Masters, die een voltreffer werden, mede door de ondersteuning van Stad Brussel en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.”  

Is Brussel volgens jou op dit moment een volleybalstad?

“Van Vlaamse zijde niet meteen. Als federatie hebben we Brussel vele jaren links laten liggen. Maar daar komt beslist verandering in. Enerzijds hopen we nieuwe clubs op te richten in verscheidene gemeenten via Brussels Volley. En we willen topvolley events naar Brussel halen zoals we dat nu al deden met de Geberit Beach Tour Masters en zullen doen met de finalefase van het EK U23 volley vrouwen. Het potentieel is enorm: de Turkse en Poolse gemeenschap zijn groot in Brussel. Dat zijn gigantische volleyballanden. Die jongeren moeten we bereiken via ‘Start2Volley’ en door initiatieven in scholen en sportclubs.

Zo zijn we onder leiding van Geert De Dobbeleer bezig een programma te ontwikkelen om de Brusselse jeugd te connecteren met de volleysport. Met Yellow Tiger Anna Koulberg kunnen we met een heuse ambassadrice uitpakken.”

                                          * * *

Geert De Dobbeleer: “Brussel moet ons nauwer aan het hart liggen”

“We willen in Brussel met het volleybal terug naar de roots”, opent Geert De Dobbeleer, algemeen directeur van Volley Vlaanderen, het gesprek met een verrassende uitspraak. “Ja, de meeste mensen zijn het lang vergeten. Maar Brussel is de bakermat van het volley in ons land. De eerste clubs ontstonden na de eerste wereldoorlog rond 1920. Aan die clubs hangt een hele historiek vast.

Het klopt dat de navelstreng met onze hoofdstad gaandeweg is doorgeknipt. Veel is verloren gegaan. Net daarom willen we de banden weer nauwer aanhalen. Vlaanderen moet absoluut zijn aanwezigheid in Brussel en zeker in 1000 Brussel (de Vijfhoek) bijspijkeren.”

Voor Volley Vlaanderen is ‘Brussels Volley’ de enige representatieve Vlaamse club. Geert De Dobbeleer is er voorzitter van. “We hebben een honderdtal leden. We mikken vooral op de jeugd. En ja, de interesse groeit.”

Toch is het zo, dat volley in Brussel een sterk Franstalige basis heeft?

“Inderdaad. Er zijn tal van Franstalige kernen in Moortebeek, Sint-Pieters-Woluwe, Jette, Capci Elsene, Femina Etterbeek, Schaarbeek, Ukkel en Barbar Ixelles/Elsene. De grootste Brusselse club bij de federatie FVWB – onze francofone tegenhanger – is Bruxelles-Est. Het zou een droom zijn als we onder hoede van Brussels Volley een groot Vlaams verhaal zouden kunnen schrijven zoals al die francofone kernen dat zo voorbeeldig doen.”

Brussel is een mondiale stad. Het is de bedoeling om de ‘expats’ te bereiken.

“Ja, Brussel is bijzonder internationaal gericht. Met een Italiaanse gemeenschap, ook een Spaanse, een Amerikaanse, een Poolse en nog veel andere ‘communities’. Die mensen moeten we ook naar de volleybalsport kunnen loodsen. Ik zie Indiërs cricket spelen in het Park, waarom zou dat ook geen volleybal kunnen zijn? Maar inderdaad is er in alle grote steden een gebrek aan accommodatie. Op dat vlak moet er nog veel bewegen. De overheid tracht nu schoolse infrastructuur ter beschikking te stellen. Dat gebeurt al een beetje, met Anderlecht-Neerpede en zone Canal als prachtige voorbeelden. Maar het moet nog veel meer groeien.”

De bedoeling is duidelijk: meer voet aan de grond krijgen in Brussel. Zoals dat honderd jaar geleden het geval was?

“Dat is zo klaar als een klontje. Het volleybal is in ons land momenteel te sterk gecentreerd rond vele kleinere steden en nog kleinere gemeenten. Er moet een schaalvergroting komen. In Brussel is er riant veel groeimarge in voorraad. Brussel Volley met zijn trainer Patrick Kandem (van origine uit Kameroen) doet er alles aan om de activiteiten voor jongeren uit te breiden. Ook in het beachvolley dienen zich schitterende kansen aan voor verdere ontplooiing. We moeten de handen in elkaar slaan om Volley Vlaanderen in het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest en in 1000 Brussel (Vijfhoek) weer op de kaart te zetten. Nu besef ik wel dat Rome niet op één dag gebouwd is. Het zal veel doorgedreven inspanningen kosten. Maar ik geloof wel op termijn in een revival van Vlaamse volleybalclubs in het Brusselse.”

                                      * * *

Tim Kermans: “Samenwerking opzetten met Volley Vlaanderen”

De grote pleitbezorgers van Beachvolley Europe Brussels in Anderlecht zijn in eerste instantie Tim Kermans en Patrizio Lupi. De club barst uit haar voegen en populariseert beachvolley – outdoor en indoor – en padel. Voor competitiesporters, jeugd en recreatievelingen. Het logo met de ster slaat aan. Het complex is ‘cool’ ingericht en mikt op het engagement van de Brusselse internationale gemeenschap.

Het concept van beachvolley Europe Brussels vindt zijn origine in de ‘Duffelse School of Beach’.

Tim Kermans: “Ik ben daar in 2018 gestart, waarbij ik een tenniszaal omtoverde tot een indoor- en later ook outdoortempel voor beachvolleybal. Patrizio Lupi was één van de spelers die bij ons trainde. Hij is later in het project gestapt als coach en bestuurslid. Het ging zo goed dat Patrizio – hij woont en werkt in de hoofdstad – een groot Brussels cliënteel naar Duffel wist te halen. Carpoolen had veel succes, want vele Brusselaars hebben geen eigen wagen. Ze kwamen bij ons trainen en toernooien spelen.”

Eind 2020 begonnen jullie met het project Beachvolley Europa, afgekort tot B.EU.

“Ja, we vonden in Anderlecht een nieuwe locatie op het ‘Circle Park’.

Ons 4-jarig project had één doel voor ogen: de opwaardering van de omgeving rond het kanaal aan de brug Biestebroek, waar in 2024 met de bouw van enkele appartementsblokken wordt gestart. Een omgeving met veel diversiteit aan culturen. Helaas moeten we er weg.”

Ondertussen maakte B.EU vanaf 2021 grote progressie?

“Inderdaad. B.EU ontwikkelde het kledingmerk ‘BE🌟CHR’ om de groeiende groep spelers een gedeelde identiteit aan te meten. Wees een BE🌟CHR” (R. is een nieuw merk in de mode), dat werd het motto van Beachvolley Europe. De kern van de werking is sporters te verbinden via een gedeelde passie. B.EU predikt een ‘back to the roots’ mentaliteit waarbij beachvolleybal wordt beleefd als een recreatieve strandsport, waar mensen laagdrempelig samenkomen om te genieten van zon, water en strand.

We kozen voor een aanpak om vrijblijvend te sporten. Via de combinatie van een abonnementsformule en de mogelijkheid om sessies (trainingen of wedstrijden) te boeken op de app en de website. We organiseren wekelijkse toernooien (mannen/vrouwen én vanzelfsprekend gemengd) onder de noemer ‘The League of BE🌟CHRs (lees beachers). B.EU brengt summer music via een DJ, eten en drank (uit onze caravan), een presentator, speciale BE🌟CHR prijzen en nog veel meer. Die unieke insteek voerde de club na de eerste zomer op vier maanden tijd naar 700 spelers, actief via de community app en website. Zo behoort B.EU tot de grote beachvolleybalprojecten in België.” 

Bedrijf Lipton was jullie initiatief  genegen en biedt veel steun.

“Ja, Lipton Tea kwam op de proppen met het ‘Lipton Purpose Plan’. Het kwam erop neer dat Lipton  in onze club een ‘hang-out spot’ wilde creëren. Hoe ging dat in zijn werk? Door een muur van 60 m x 6 m te beschilderen met een Lipton ontwerp. Er werden ook strandstoelen, kussens, zitelementen en parasols geplaatst. Ook een barcontainer en een DJ-booth. Verenigingen met een sociaal doel mogen bij ons gratis sporten. Mede dankzij Lipton is onze locatie de hipste strandlocatie wijd in de omtrek.”

De club kraakte bijna uit haar voegen. Door de enorme vraag naar een overdekte winterhal.

“Ja, het heeft even geduurd, maar in december konden we de ‘BE🌟CHR Dome’ realiseren. Onze luchthal bedekt 3 van de 4 terreinen met een 10 meter hoge, verwarmde én verlichte’ kapping. Voilà, weer een schot in de roos. Onze  B.EU app explodeerde met meer dan 1000 gebruikers. Zelfs zonder enige volleybalervaring sloten nieuwe leden zich massaal aan. We konden het winterbeachvolley tot een groot succes uitbouwen. Met steun van Volley Vlaanderen organiseerden we het eerste officiële indoor event. Ook met bedrijfsevents, verjaardags- en thema- beachvolleyfeestjes hebben we heel veel geluk.”

En Tim, wat brengt de toekomst?

“De tweede zomer loopt ondertussen ten einde. Er staan nu meer dan 1400 spelers op onze teller. Beachvolley Europe werd onlangs opnieuw gecontacteerd door Volley Vlaanderen, geleid door Geert De Dobbeleer, David Steegen en  Dries Koekelkoren. We willen uitvlooien hoe het succes van het B.EU-project en de eigenheid van Volley Vlaanderen kan gegoten worden in een toekomst voor het Brusselse volleybal. Er werd door Brussels Volley, één van de meest belovende volleybalclubs, reeds een jeugdwerking opgezet die we volgend jaar zullen uitbreiden.”

Kopzorg is een andere locatie vinden?

“Ja, die zoektocht dringt zich op. Na 2024 moeten we onze thuisbasis verlaten. Maar met de hulp van Volley Vlaanderen raken we er wel uit. Een nieuwe locatie hebben we nog niet. Net daarom ben ik met David Steegen en Geert De Dobbeleer op zoek naar een nieuwe vestiging, die door zowel Volley Vlaanderen als onszelf kan ingevuld worden.De toekomst van het Brusselse beachvolleybal lijkt me verzekerd. Spin-offs in andere gemeenten zijn ook in aantocht.”

Locatie Beachvolley Europe: Rue Dante 22 TCircle  Park, 1070 Anderlecht (Brussels)

Alle info:

www.beachvolleyeurope.com

https://www.facebook.com/beachvolleyEurope

https://www.instagram.com/beachvolleyeurope/

beachvolleyeurope@gmail.com

Tekst: Leo Peeters