Bram Van den Dries: “Binnen anderhalve week spelen in Griekenland, maar nog steeds in België”

Eén van de weinige Belgische spelers, van wie nog verwacht wordt dat hij de competitie 2019-2020 netjes afhandelt, is de 30-jarige Bram Van den Dries. De jongeman die zijn 25-jarige volleycarrière in Westerlo begon, wordt immers op 20 juni verwacht voor de Final Four bij PAOK Saloniki in Griekenland.

Eigenaardig genoeg vertoeft hij momenteel nog steeds in zijn nieuwe woning in Sint-Pieters-Leeuw. Dat vraagt om iets meer uitleg. En vermits we dan toch bezig waren met vragen, konden we het niet nalaten om te vragen hoe ver het nu staat met zijn aanwezigheid voor de Red Dragons, waarvoor hij met Nieuwjaar forfait moest geven wegens een scheurtje aan de buikspieren. De altijd vriendelijke Bram blijft hoe dan ook met de voetjes op de grond. Lees maar.

Terwijl later deze maand in Griekenland opnieuw volley gespeeld wordt, zit jij nog in Sint-Pieters-Leeuw. Dat vraagt om een toelichting.

Bram Van den Dries: “De competitie zal inderdaad opnieuw starten op 20 juni met de Final Four en de beker. Maar er is nog discussie tussen de spelers en de federatie in verband met geld. Als de competitie opnieuw opstart, willen de spelers 100% zekerheid dat alles zal betaald worden.”

Ben je niet verrast dat de competitie nog hervat wordt? Is daar een achterliggende reden voor, want bij de vrouwen werd Olympiakos kampioen zonder nog verder gespeeld te hebben.

“Ik ben verrast en ook niet verrast. Het is vrij gek dat we na drie maanden thuis zitten en niet deftig kunnen trainen, een korte voorbereiding van drie weken krijgen om dan op korte tijd toch nog vrij veel wedstrijden te spelen. Aan de andere kant heeft de Griekse federatie altijd gezegd dat ze het kampioenschap wil herstarten. Ik hoorde dat ze het TV-geld van de beker en van de play-offs niet willen missen.”

Hebben jullie met PAOK Saloniki winstkansen tegen favoriet Olympiakos?

“Ik denk dat Olympiakos inderdaad als favoriet start, ook al omdat die ploeg volledig zal zijn. Bij PAOK zou het de bedoeling zijn dat alleen ik misschien terug zou gaan als buitenlander.”

Sprak je in Griekenland al met de nieuwe bondscoach Munoz, ook coach van Olympiakos, over een mogelijke deelname bij de Red Dragons?

“Nee, ik heb nog niet echt met hem daarover gesproken, maar ik veronderstel dat dit in Griekenland of anders in de loop van de zomer wel zal gebeuren.”

Hoe trainen jullie in deze periode? Kregen jullie een programma mee? En kan dat eigenlijk wel als ploeg?

“Teamtrainingen waren er uiteraard nog niet. De laatste maanden waren er enkel op gericht om fysiek een beetje in orde te blijven door kleine trainingen thuis of door looptrainingen.”

Je bent als speler intussen een wereldreiziger met spelen in Italië, Frankrijk, Turkije, Polen, Zuid-Korea en nu Griekenland. Hoe kijk je aan tegen deze periode?

“Ja, het is wel snel gegaan de laatste jaren, met veel ups en downs. Globaal gezien ben ik er eigenlijk best tevreden over. Ik heb alleen spijt van het feit dat het in Zuid-Korea niet gelukt is door verschillende omstandigheden. Ik was er nochtans de tweede beste scorer in de competitie, ik haalde dikwijls 50 tot 55% in aanval, maar het was uiteindelijk de keuze tussen de coach en de ‘buitenlander’. Maar ik werd er wel volledig vergoed.”

Je verklaarde ooit dat spelen in Griekenland voor jou een verademing was. Op welk gebied? En kon jouw gezin daar mee naartoe gaan?

“Ik belandde begin van het jaar bij PAOK Saloniki. Echt een goede club, een mooie stad en ik vond er opnieuw mijn passie voor het volley terug na een zware periode in Korea. Het contrast tussen het zeer drukke, gestresseerde Koreaanse leven en het relaxte Griekse leven was groot. Mijn vrouw (ex-speelster Marine Kraghmann) en mijn zoontje konden ook gemakkelijk op en af reizen naar België. Voor die enkele maanden was het voor mij alleszins een geslaagde ervaring.”

Kreeg je ook tips van Mathias Valkiers, jouw ploegmaat bij de Red Dragons die eveneens bij PAOK Saloniki speelde? En is het publiek er nog altijd zo heftig fanatiek?

“Ik had vroeger al aanbiedingen gekregen van PAOK Saloniki, maar ik was daar nooit helemaal op ingegaan. Dus ik hoorde inderdaad wel één en ander van Mathias. Het publiek is inderdaad heel fanatiek en al helemaal in de play-offs. Ook de rivaliteit tussen PAOK Saloniki en Olympiakos Athene is zeer groot. Daar keek ik ook wel naar uit, maar dat is voorlopig nog niet kunnen doorgaan wegens de Corona-maatregelen.”

Kan je ook volgend seizoen nog terecht bij PAOK Saloniki of kan dat om gezinsredenen iets moeilijker?

“Momenteel lopen de onderhandelingen met hen nog steeds. Ik wil er wel blijven, maar het is nog even afwachten om te weten of ik er ook zéker zal blijven. Ons zoontje – net twee jaar geworden – kan vanaf november naar school in België, maar hij kan waarschijnlijk wel korte schoolperiodes afwisselen met tripjes naar Saloniki.”

Intussen is Hélène Rousseaux de eerste Belgische volleybalster die voor de Koreaanse competitie ‘gedraft’ werd om te spelen bij Kovo. Volgde je zelf ooit vrouwenmatchen in Korea? En welke tips zou je haar in het algemeen kunnen meegeven?

“Mooi voor Hélène. Het zal voor haar sowieso een ervaring zijn. Ik wist wel welke buitenlandse speelsters er in de Koreaanse competitie aanwezig waren, maar ik kende ze niet persoonlijk en ik volgde ze dan ook niet echt. Een groot verschil met Europa is wel dat de trainingen er heel zwaar zijn en rustdagen er niet gekend zijn. Dus moet je daar heel veel aandacht schenken aan jouw lichaam.”

Hoe zie je jouw toekomst in het volley op korte of langere termijn? En zien we je nog terug bij de Red Dragons?

“Ik hoop nog enkele jaren in het buitenland te kunnen spelen en daarna zien we wel. Het is momenteel moeilijk in te schatten, want de Corona-crisis heeft toch ook een grote impact op het volley in het algemeen. Mijn verhaal bij de Red Dragons ga ik bekijken van jaar tot jaar, want ik heb ook nog een gezin dat tijd en aandacht verdient.”

Zie je een aanwijsbare reden waarom verschillende Belgische internationals  in de volgende competitie opnieuw in de Belgische competitie aantreden: Cox, D’Hulst, Stuer, Verhees…

“Misschien zit de Corona-crisis ook daar wel voor iets tussen. Maar ik stel toch vast dat ze allemaal terecht kunnen bij een topclub in België. Ik denk dus dat het wel eens een samenloop van omstandigheden zal zijn.”

Tekst: Marcel Coppens

Foto’s: Bart Vandenbroucke