De topsportschool in tijden van corona (3): de #stayhome challenges

Lionel Messi jongleert, net zoals vele profvoetballers in verplichte rust, met een rol toiletpapier. Al vanaf de sluiting van de scholen midden maart vliegen de challenges tussen spelers en coaches heen en weer in de topsportschool in Vilvoorde. Blijf in uw kot, maar blijf vooral in beweging.

Sinds 13 maart is ook de topsportschool volleybal in Vilvoorde in lockdown. Coaches volgen de potentiële Yellow Tigers en Red Dragons op via de telefoon en de webcam. Volleybalchallenges, Netflix-documentaires en recepten voor smoothies vanuit huis, tuin en keuken. Aan creativiteit, enthousiasme en betrokkenheid geen gebrek.

Hoe zorgen we ervoor dat onze topsportleerlingen tijdens hun huisarrest nog nuttig bezig zijn met de bal? Directie en coaches schatten de situatie tijdig in. Divisietrainers Mieke Moyaert en Robin De Bont nemen met hun spelers meer dan zeventig filmpjes op enkele dagen voor de leerlingen naar huis worden gestuurd. Daar blijft het niet bij, want ook van achter de webcam dagen de coaches hun spelers uit met meerdere challenges.

“Gelukkig hebben we in de week van 9 maart al geanticipeerd op een mogelijke lockdown van de scholen,” begint Robin De Bont, trainer van de meisjesploeg in divisie. “Mijn groep en die van Mieke Moyaert hebben meer dan zeventig filmpjes gemaakt met nuttige of plezierige oefeningen waarin techniek en handigheid centraal staan. Af en toe zit er een fysieke component in: crunches, buikspieroefeningen, terwijl je tegen de muur toetst en soms ligt het accent meer op balbaaninschatting.”

(Lees verder onder de filmpjes.)

Vergeleken met de kunstjes van Messi ligt het accent midden maart nog op het technische en het fysieke. Ook al is er sprake van verplicht thuisblijven, niemand houdt rekening met een lange periode. Naarmate de quarantainedagen optellen, stijgt de creativiteit. Ook bij Robin De Bont.

Beat the coach

“Elke woensdag daag ik de jongste meisjes uit met een challenge die ik zelf in gang zet. ‘Beat the coach’, dat is het concept. Ik doe iets voor en het is aan hen om te bewijzen dat ze beter kunnen dan ik. Hoeveel push-ups kunnen zijn in 20 seconden? Dan maak ik een filmpje waarin ik 20 hands-off push-ups doe in 20 seconden en vraag hen om mij te overtreffen. Eerlijk? Ik heb die duur van 20 seconden gekozen omdat ik dat zelf nog net haal (lacht). Maar het is wel fijn dat Dorine mij klopt en zich 21 keer opdrukt.”

Dominique Baeyens, de directeur van de topsportschool, volgt via de whatsapp-groepen van de verschillende ploegen het reilen en zeilen van de leerlingen en hun challenges. “Aan deze challenge heb ik ook mee gedaan,” vertelt hij, “22 keer! Nee, daar zijn geen beelden van! En ik moet toegeven dat ik er iets langer over heb gedaan dan die twintig seconden…”

(Lees verder onder het filmpje.)

Huis- tuin- en keukenpower

“Samen met physical coach Fons Vranken probeer ik zo goed mogelijk de fysieke programma’s (lees het stuk met Fons Vranken over de fysieke begeleiding, red.) van de oudste jongens op te volgen,” legt Kris Eyckmans uit. “Ik heb een manier gezocht om Fons te inspireren bij het opstellen van vernieuwde programma’s. Met rekkers kan je veel doen, maar als we de creativiteit van onze jongens zelf inschakelen, kunnen ze misschien nog veel meer oefeningen doen uit het powerschema dat ze normaal in de fitness doen. Elke dag moet één leerling één oefening uit dat fitnessschema uitvoeren met huis- tuin- en keukenmateriaal. Bakken met flessen water in zijn het populairst, maar ik heb ook al autobanden en schoonmaakproducten de revue zien passeren. En bij de meisjes heb ik ook al baby’s die fungeren als gewicht gezien… Als die lockdown nog langer duurt, kan Fons al eens nadenken of hij deze oefeningen niet kan integreren.”

(Lees verder onder de filmpjes.)

Challengen om te leren

Fysieke challenges, of ze nu van de leerlingen van de topsportschool komen of van voetbalsterren, zijn fun en ludiek. Maar het kan ook vanuit een didactisch oogpunt. “Elke dag om 10 uur spreek ik een challenge in,” vertelt Fien Callens die samen met Frauke Dirickx de oudste meisjes begeleidt. “De speelsters moeten bijvoorbeeld nadenken hoe ze hun opslagtechniek kunnen trainen: van standing float een opbouw maken tot jumpfloat en dat in een filmpje gieten. Een techniek-tutorial zeg maar. Stap voor stap leggen ze zelf de opbouw uit. Hoe maak je het contact met de hand? Op welke manier koppel je de aanloop aan de sprong? Daarna zoeken ze in hun tuin hoe ze met hun opslag meer afstand kunnen overbruggen of hoe ze een target kunnen raken. Die filmpjes delen ze op Google drive en dan verdelen Frauke en ik de taak om hun video’s te bespreken.”

(Lees verder onder het filmpje.)

“De dagelijkse challenges beperken zich niet tot het technische.” Fien Callens heeft de vier onderdelen van het volleybalrapport, de schoolse neerslag van de vooruitgang van de leerlingen, als leidraad genomen. “Ook tactisch, mentaal en fysiek geven we opdrachten mee. Agililty, wendbaarheid zeg maar, is zo’n voorbeeld van een fysieke challenge. Wees inventief met agility, verzin een oefening waar ball handling ook een rol speelt. ’s Morgens krijgen de meisjes die opdracht en tegen de avond moeten ze het filmpje online gedeeld hebben met de coaches en de andere speelsters.”

(Lees verder onder het filmpje.)

Creatief met corona

Ook Mieke Moyaert van de divisiejongens controleert graag hoe haar spelers met de bal en fysiek trainen. Naast het normale thuisprogramma met bal, konden de creatieve geesten hun ludieke invalshoek zelf bepalen. “Fallou gebruikt water en zeep om aan het fornuis een loopband na te bootsen,” lacht Moyaert, “en Tijl maakt een filmpje in de stijl van de trailer van de Volley Nations League 2018. In het origineel showen supersterren als Micah Christenson, Osmany Juantorena en Ivan Zaytsev enkele tricks nadat ze zichzelf voorgesteld hebben. Tijl stelt zichzelf voor als ‘Tijl Van Looveren, setter, België’, net als in het origineel, en vraagt dan aan de kijker: ‘Ben je klaar voor de ultieme combinatie?'” De originele video van de Volley Nations League vind je helemaal onderaan.

Tekst: Kris Eyckmans
Foto’s en video’s: FIVB en topsportschool