Fernando Munoz voor vier jaar de nieuwe Belgische bondscoach

Hij had nog maar juist zijn universitaire studies beëindigd, toen hij in zijn geboortestreek met een nieuwe volleybalploeg startte, waarbij hij tegelijkertijd voorzitter, secretaris en coach was. Al spoedig werd zijn enthousiasme en zijn kennis van het volley opgemerkt door de Spaanse volleyfederatie. Hij werd er gedurende vele jaren bondscoach van de mannenploeg en hij maakte eveneens kennis met Italiaanse, Turkse en Griekse topteams.

De voorbije twee seizoenen haalde hij met Olympiakos Athene de dubbel: titel en beker. Bij die Griekse topclub – vorig jaar zilver in de CEV Cup – zit hij momenteel nog onderdak, maar sinds deze week kwam daar één functie bij: Belgisch bondscoach bij de Red Dragons voor de komende vier jaren. Wij stellen U voor: de Spanjaard Fernando Munoz (49).

Natuurlijk hebben ze bij de federatie – met vooral Koen Hoeyberghs, algemeen directeur Topsport, en Jean-Paul De Buysscher, voorzitter Vlaamse Volleyfederatie – grondig hun huiswerk gemaakt, alvorens te kiezen voor deze Spaanse topcoach.

Het is duidelijk dat hij over de juiste ‘skills’ moest beschikken en dat hij zich kon vinden in een meerjarenplan voor vier jaren. Hij moest beschikbaar zijn gedurende die periode en – niet onbelangrijk – hij moest passen binnen het beschikbare budget. Vandaar dat hij alvast de toestemming kreeg om naast zijn functie als bondscoach ook een functie uit te oefenen bij een clubteam. Vandaar dat de hulp van een Belgische assistent-coach als Christophe Achten ook belangrijk is voor de werking van het nationaal team. Dominique Baeyens blijft als coördinator van de topsportschool en wil op individuele basis ook de betere jongere spelers klaar maken voor de overstap van jeugd- naar senioresploeg. Kris Eyckmans blijft coach van de U20.

Tussentijdse pieken voor het coachesteam zouden een plaats bij de top-8 op de volgende twee EK’s moeten zijn en een stek bij de ploegen die aanwezig zijn op het volgende WK. Plus de spoedige aanwezigheid op de Volley Nations League. Zijn ervaring en zijn flexibiliteit waren daarin alleszins positieve factoren. Hij bezit een goede feedback wat de spelers betreft, is kordaat maar tevens begripvol. Hij durft als coach best corrigeren en heeft een duidelijk vast doel en bezit uiteraard gepaste tactisch plannen. Veeleisend en gedreven  en met een grote zorg voor de teamcohesie. Hij wil alles van zo dichtbij opvolgen als mogelijk is.

Wij polsten hem zelf voor enkele eerste reacties op zijn benoeming. Wij kregen prompt een aangenaam antwoord.

Wat was de voornaamste reden om te kiezen voor Belgium?

Fernando Munoz Benitez: “Na vele jaren werken bij de Spaanse nationale ploeg, dacht ik dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging. Werken met de Red Dragons paste perfect in dat plan.”

Wat weet je van de Belgische spelers en van de Belgische jeugdspelers?

“Ik ken de Belgische spelers vrij goed, want de laatste jaren speelden wij meer dan eens tegen mekaar en soms ook wel tegen een aantal clubteams met Belgische spelers. Het schijnt dat er een interessante generatie jonge spelers op komst is en het doel moet zijn om hen op te volgen en te zien wie op een hoger niveau kan meedoen.”

Werkte je ooit van dichtbij samen met Belgische spelers?

“Vele jaren geleden had ik in Malaga ooit Steven Steppe als speler en nadien trainde ik Steven Shittu bij Almeria.”

Was je niet ongerust om te merken dat de Red Dragons op vier jaar tijd vier bondscoaches hadden?

“Natuurlijk niet. Het is immers langs twee kanten de bedoeling om te werken aan een project op langere termijn met enkele doelstellingen op korte termijn. Daar is stabiliteit toe nodig met de spelersgroep en de staff om de garantie te verkrijgen dat er ook de verwachte resultaten komen.”

Je speelde inderdaad al verschillende keren met Spanje tegen de Red Dragons. Zie je nog mogelijkheden om ons team te verbeteren? Zo ja, op welke punten?

“Er is zeker plaats voor nog meer verbetering: een groep jonge spelers die stap voor stap  meer internationale ervaring zullen opdoen. Techniek en fysiek moeten verbeteren. Het is nu al een gevaarlijk team dat het een aantal topploegen kan moeilijk maken, dat iedere match kan winnen en dat bij het volgend EK moet stappen zetten om een beter resultaat te halen dan vorig jaar.”

Zijn eerste match met de Red Dragons vindt plaats op 30 mei in Brussel met als tegenstander… Spanje.

Tekst: Marcel Coppens

Foto’s: Bart Vandenbroucke