Hoe moet het verder in Liga A en 1ste nationale mannen?

Eigenlijk is de reguliere competitie voorbij in Liga A ofte de Euromillions Volley League. Net als in eerste nationale bij de mannen trouwens. Maar hoe moet het nu verder?

Wij overlopen even de verschillende fases. In de hoogste afdeling beginnen ze dit weekeinde aan de tweede fase van het kampioenschap. In eerste nationale krijgen ze nog een weekje langer respijt om te zien wie er naar Liga B mag promoveren of wie er zakt. U volgt toch nog?

FASE EEN: REGULIERE COMPETITIE

Uitgangspunt voor het vervolg van het BK in de Liga A is de eindstand van de reguliere competitie die liep over veertien wedstrijden: zeven heen en zeven terug. De eerste fase leverde volgende eindposities op: 1. Lindemans Aalst, 2. Knack Roeselare, 3. Greenyard Maaseik, 4. BDO VH Leuven, 5. Tectum Achel, 6. Decospan Menen, 7. Caruur Gent en 8. Borgworm.

FASE TWEE: QUALIFICATION ROUND

Formule: ‘best of three’. In het schema begint de laagst gerangschikte thuis. De hoger gerangschikte ploeg heeft bij verlies van de uitwedstrijd twee kansen op kwalificatie voor de derde fase. Via twee thuiswedstrijden. Eerst in de return en daarna, indien nodig, via een derde beslissende ‘belle’.

Startschema

8 opent tegen 1: Borgworm-Lindemans Aalst

7 opent tegen 2: Caruur Gent-Knack Roeselare

6 opent tegen 3: Decospan Menen-Greenyard Maaseik

5 opent tegen 4: Tectum Achel-BDO VH Leuven

Speeldata

Heenmatch in weekend 22-23 februari (Gent en Borgworm spelen op zondag 23 februari)

Return op 29 februari: vier returns op zaterdagavond

Eventuelle ‘belle’ in weekend 7-8 maart

Julien Van Brusselen (Liga): “We hebben lang vergaderd over de formule. Een play-off met zes lag ook op de tafel. Maar dan was het seizoen voor de nummers zeven en acht nu al afgelopen. Geen wedstrijden meer voor hen tot september/oktober 2020. Dat konden we en wilden we niet hard maken. De formule biedt een uitdaging: via de invoering van de ‘qualification round’ kunnen alle ploegen op papier nog kampioen spelen.”

FASE DRIE: CHAMPIONS FINAL 4 en CHALLENGE FINAL 4

De vier winnaars van de ‘qualification round’ zijn geplaatst voor de Champions Final 4. Goed voor zes wedstrijden, drie uit – drie thuis. De kalender moet nog worden bepaald. Niemand krijgt een bonus. Er wordt gestart met nul punten. De top twee stoot door naar de vierde fase: de titelfinales.

De vier verliezers van de ‘qualification round’ spelen verder in de Challenge Final 4. Goed voor zes wedstrijden, drie uit – drie thuis. De kalender is nog in opmaak. Niemand krijgt een bonus. Er wordt gestart met nul punten. De eerste na zes wedstrijden wint als prijs een ticket voor de CEV Challenge Cup. Er is GEEN DALER.

Julien Van Brusselen (Liga): “De CEV zal het aantal Europese tickets voor België weldra bepalen aan hand van de ranking van clubs op de Europese ladder. Ik ga er van uit dat het Belgische quotum hetzelfde blijft: twee teams in de Champions League, twee teams in de CEV Cup en de winnaar van de Challenge Final 4 in de Europese Challenge Cup.

Speeldata

De zes confrontaties in de Champions Final 4 en Challenge Final 4 vallen samen op dezelfde data.

In weekend 14-15 maart, weekend 21-22 maart, weekend 28-29 maart, woensdag 1 april, weekend 4-5 april en tot slot op vrijdag 10 april. Waarom op vrijdag 10 april? Zaterdag 11, zondag 12 en maandag 13 april is het verlengd weekend van Pasen 2020.

Verplichting

De Liga hanteert in de Champions Final 4 speciale normen voor de accommodatie.

Als BDO VH Leuven en Tectum Achel de Champions Final 4 zouden bereiken, dan kunnen ze die derde fase (en ev. vierde fase) niet afwerken in eigen zaal. Decospan Menen mag dat gedeeltelijk wel. “We kregen wèl de homologatie voor eventuele deelname aan de Champions Final 4”, zegt Anne Verhelst. “Maar niet voor de titelfinales (lacht). Die zouden we dan net als bDO VH Leuven of Tectum Achel elders moeten afwerken.”

De ploegen die aantreden in de Challenge Final 4 moeten zich geen zorgen maken. Hun accommodatie is oké. Er zijn geen afwijkingen nodig, stel dat BDO Haasrode of Tectum Achel in de Challenge Final 4 terechtkomen.

FASE VIER (slotfase): TITELFINALES

De top twee van de Champions Final 4 speelt de play-off finales, dus de titelfinales van het seizoen 2019-2020. In een formule van ‘best of five’. Het nummer één van de Champions Final 4 begint thuis tegen het nummer twee.

Speeldata

Finale 1: op 18 april

Finale 2: op 25 april

Finale 3: op 2 mei

Eventuele finale 4: op 9 mei

Eventuele finale 5: op 13 mei (beslissende ‘belle’ bij 2-2-stand)

Julien Van Brusselen: “Ik denk dat de competitieformules van twee tot vier maximale spanning kunnen bieden. Iedereen mag na de reguliere heen- en terugronde zijn graantje meepikken. Anderzijds geef ik mee dat de Liga voor seizoen 2020-2021 graag wil uitbreiden van acht naar weer tien ploegen. Uiteraard moet de club die wil stijgen, zich buigen over de invulling van de voorwaarden voor het bekomen van een licentie.”

Eerste nationale: Alain Dardenne versus Christof Van Goethem

De competitiehervorming in de lagere reeksen leidt in eerste nationale mannen alvast tot een formule gespreid over twee fases. Tot hiertoe werd de eerste fase afgewerkt: de top-4 ploegen uit de A- en de B-reeks worden in één nieuwe groep gebundeld (de titelgroep zeg maar) en hun punten tegen de ploegen uit dezelfde reeks die ook geplaatst zijn voor deze groep, tellen mee.

Dat geeft volgende tussenrangschikking: 1. Interfreight Antwerpen 15p.; 2. Hellvoc Hemiksem/Schelle 14p.; 3. Stekene/Sint-Gillis 9p.; 4. Mendo Booischot B en Axis Guibertin 8p; 6. Tesla Lint 7p.; 7. Rembert Torhout 5p; 8. Safe Sign Hasselt 3p.

Zij beginnen op 29 februari aan de tweede fase van de competitie, die twee stijgers moet aanduiden. Het is duidelijk dat Antwerpen en Hellvoc favoriet zijn en die twee ploegen spelen in Hemiksem dan ook nog de openingswedstrijd. Of een duel tussen trainer Alain Dardenne (ex-Antwerpen, nu Hellvoc) en ex-international Christof Van Goethem. Wat vinden zij van de nieuwe formule en van hun toekomstkansen?

Van Goethem: “Op drie jaar tijd naar Liga A ?”

Voor de Antwerp-trainer Christof Van Goethem was het moeilijkste aan de nieuwe formule om alle spelers de ganse tijd scherp te houden. Dat lukte blijkbaar wel, want zijn team verloor nog geen enkele wedstrijd. “De spelers redeneren echter wel van: nu gaat het écht beginnen in de play-offs. Mochten we de eerste vier wedstrijden winnen, kan het nadeel ook nog zijn dat we dan al zeker zijn van promotie. Geen erg natuurlijk. De ambitie van de club was om op drie jaar tijd opnieuw in de hoogste afdeling post te vatten. Maar het mag ook niet té snel gaan. Geef de club nog maar wat tijd om ook in de breedte te groeien en dan bedoel ik vooral dat ze op een gezonde financiële basis kan verder werken. Ik hoorde ook al dat de Liga eventueel een ‘wild card’ ter beschikking wil stellen voor clubs die willen promoveren en die beantwoorden aan alle gestelde eisen.

Het vel van de beer echter niet verkopen, want met Alain Dardenne als tegenstander bij Hellvoc, krijgen we een professionele trainer tegenover ons, die zijn spelersgroep – tevens een vriendengroep – kan motiveren. Zij blijven ook vechten tot de laatste bal.”

Alain Dardenne: “Wij willen zeker promoveren”

De Hellvoc-trainer Alain Dardenne, met uitstekende Antwerpse roots, heeft het niet zo dadelijk met het nieuwe play-offsysteem. “Ik ben meer voor een beslissing op het einde van een reguliere competitie. Je zal het maar voor hebben dat je in de play-offs één of andere basisspeler verliest wegens een blessure. We staan wel goed met vijf punten voorsprong op de derde, maar stel dat we tegen Antwerpen verliezen en we laten nog ergens een steek vallen, dan kan die goede uitgangspositie plots helemaal verdwenen zijn. En niet promoveren, zou een ontzettend grote ontgoocheling zijn voor de club. Wij willen immers echt wel stijgen met onze goed uitgebalanceerde ploeg. Christof heeft natuurlijk ook al heel veel internationale ervaring opgedaan als speler en doet het duidelijk goed als coach, maar misschien voel ik toch een tikkeltje sneller de signalen om in te grijpen door mijn nog grotere ervaring.

Dat zij naar de hoogste afdeling willen, daar kan ik begrip voor opbrengen, maar volgens mij moeten ze dan toch een budget van ongeveer 400.000€ klaar hebben. Zo ver willen ze bij Hellvoc niet doorstoten, maar Liga B mag zeker, al was het maar om onze talrijke jeugd doorgroeimogelijkheden aan te bieden. En op gebied van jeugd staan we bij Hellvoc toch heel wat verder dan Antwerpen.”

Degradatie

De ploegen uit 1ste nationale die niet in de play-offs geraakten, vechten nog op een soortgelijke manier (behoud van de punten tegen de vroegere reeksgenoten) een play-downcompetitie uit. Slechts één ploeg degradeert.

Tekst: Leo Peeters/Marcel Coppens

Foto’s: Bart Vandenbroucke