Verrassende resultaten in Volleyball Nations League

Verrassende resultaten in Volleyball Nations League

 

Onze Yellow Tigers mogen in de Volleyball Nations League (VNL) na de eerste twee weken terugblikken op een succesvolle campagne. Met drie overwinningen en 8 punten behaald in zes wedstrijden staan ze immers op een tiende plaats. Naast het inpassen van een aantal jongere speelsters is het ook belangrijk voor het team van Gert vande Broek dat ze niet als laatste van de ‘challengers’ eindigen, willen ze een degradatie vermijden. Die andere ‘challengers’ zijn Polen, Dominikaanse Republiek en Bulgarije.

De Poolse vrouwen hebben intussen al 15 punten nadat ze vijf van hun zes matchen wonnen. De vrouwen uit de Dominikaanse Republiek staan op gelijke hoogte met de Yellow Tigers met 8 punten uit drie winstmatchen. En dus zijn bij de Belgen (met Kaja Grobelna als één van de uitblinksters) alle ogen gericht op Bulgarije, dat voor eigen publiek een 2-0 voorsprong prijs gaf tegen de Yellow Tigers, die in de tiebreak wonnen. Bulgarije won nog geen enkele wedstrijd en telt één punt.

Geen enkel team is overigens bij de vrouwen nog ongeslagen. Turkije, USA, Italië en Polen wonnen allen vijf maal en behaalden 15 pt. Regelmatig werden we toch geconfronteerd met verrassende resultaten. Zo leed Turkije haar enige nederlaag tegen Japan, dat wel met 3-0 verloor tegen België. Korea, dat onze Yellow Tigers in de vernieling speelde, verloor daarna met 3-1 tegen Thailand, dat zelf hierna met 3-0 verloor tegen onze Yellow Tigers.

Bij de mannen werden pas de eerste drie ontmoetingen afgewerkt. Drie landen bleven ongeslagen namelijk Iran, Frankrijk, Brazilië. Iran versloeg Italië, Duitsland en China. Frankrijk won tegen Rusland, Servië en Japan. Brazilië haalde het tegen USA, Australië en Polen. In Mendoza won Argentinië wel tegen Bulgarije en Portugal maar verloor met 3-1 tegen Canada dat zelf met 3-1 verloren had tegen Bulgarije.

WK Volleybal 2022

Het WK volleybal voor mannen zal van 26 augustus tot 11 september 2022 doorgaan in Rusland. In totaal zal er in 10 steden gespeeld worden waarvan er nu al 8 gekend zijn. Eerst spelen de 24 deelnemende teams in zes poules van vier. Aan de tweede fase nemen nog 16 teams deel onderverdeeld in vier poules van vier. De topzes kwalificeert zich voor de Final Six die doorgaat van 7/9 tot 11/9.

Het WK voor vrouwen wordt gespeeld in Nederland en Polen.

Het kwalificatieproces voor het WK is volledig nieuw. De organisatoren van het WK zijn automatisch geplaatst. De top twee van de continentale kampioenschappen zijn eveneens zeker van een plaats. Dit levert opnieuw 10 deelnemers op. De overblijvende plaatsen worden toegekend na een serie van kwalificatiewedstrijden aan landen uit de top 24 van de wereldranglijst die nog niet gekwalificeerd zijn.

Enkele opmerkelijke transferts

Zenit Kazan is vast van plan volgend jaar opnieuw de Champions League te winnen. Tsvetan Sokolov, de Bulgaarse opposite van Civitanova, speelt volgend jaar voor Kazan. Hierdoor verhuist de 2,04m grote Mikhaylov naar receptie-hoek. Er gaan zelfs geruchten dat Kazan op veilig wil spelen en ook de 2,08m grote Russische international Egor Kliuka, die speelt voor Fakel Urengoy, als receptie-hoek speler wil aanwerven.

De Poolse middenman Mateusz Bienek verlaat Kedzierzyn en trekt naar Civitanova, waar ‘onze’ Stijn D’Hulst nog een jaartje langer mag blijven. Bienek wordt bij Kedzierzyn vervangen door David Smith, middenman bij de USA. Ook Kamil Rychlicki speelt volgend jaar voor Civitanova.  Taylor Sander, receptie-hoekspeler bij de USA, houdt het in Brazilië na een jaar voor bekeken bij Cruzeiro en trekt naar Dinamo Moskou.

Worldtour Beach

Vanaf half mei werden we in de Worldtour beach tijdens drie opeenvolgende weken geconfronteerd met een viersterrentoernooi. De eerste week vond wel gelijktijdig een tweesterrentoernooi plaats. De winnaar op een viersterrentoernooi mocht huiswaarts met 20.000 euro. Bij een tweesterrentoernooi was dit 6.000 euro.

Itapema (4*)

Bij de mannen kregen we een volledig Europees podium. Dit zag er als volgt uit : 1. Mol – Sorum (NOR); 2. Fijalek – Bryl (POL); 3.Varenhorst – van de Velde (NED).

Bij de vrouwen was het dan weer Noord-Amerika boven. Hier zag het podium er als volgt uit : 1. Ross – Klineman (USA); 2. Pavan – Melissa (CAN); 3. Bansley – Brandie (CAN).

Aydin (2*)

Gelijktijdig met het viersterrentoernooi in het Braziliaanse Itapema greep in het Turkse Aydin een tweesterrentoernooi plaats waaraan een ganse reeks nieuwe koppels deelnamen. We kregen dan ook telkens een vrij onuitgegeven podium.

Bij de mannen : 1. Rudol – Szalankiewicz (POL); 2. Ranghieri – Caminati (ITA); 3. Winter – Walkenhorst (GER).

Bij de vrouwen : 1. Bocharova – Voronina (RUS); 2. Samoday – Lunina (UKR); 3. Caluori – Gerson (SUI).

Jinjiang (4*)

Een week later in China opnieuw goud bij de mannen voor het Noorse duo Mol – Sorum maar de Brazilianen deden het hier duidelijk beter als in hun thuisland. Het zilver was immers voor Evandro – Bruno Schmidt en het brons voor Andre – George.

Bij de vrouwen kregen we een totaal ander podium als in Itapema. Dit zag er als volgt uit: 1. Sweat – Walsh Jennings (USA); 2. Clancy – Artacho Del Solar (AUS); 3. Ana – Patricia Rebecca (BRA).

Ostrava(4*)

Na een lange afwezigheid wegens een schouderoperatie van Tom van Walle mochten we in Tsjechië het wederoptreden begroeten van onze Belgisch topduo Koekelkoren-van Walle. Dit mocht, na die lange periode van afwezigheid, zeker geslaagd genoemd worden. In de poule wisten ze zich na een nederlaag tegen Brouwer-Meeuwsen vrij vlot te kwalificeren voor de eerste ronde via een 2-0 zege tegen het Tsjechische duo Myslivecek-Pihera. Ook de eerste ronde werd geen eindpunt. Het Chinese duo P. Yan-Y.Li werd na een zwaar bevochten 2-1 met als setstanden 29-27, 15-21. 15-13 uitgeschakeld. In de tweede ronde bleken de Polen Fijalek-Bryl nog een maatje te sterk. Koekelkoren-van Walle legden hierdoor beslag op een negende plaats wat hen 4000 USD opleverde. Het goud ging bij de mannen voor de derde opeenvolgende maal naar de Noren Mol -Sorum. Het zilver was voor de Tsjechen Perusic- Schweiner en het brons voor de Polen Fijalek-Bryl. Bij de vrouwen kregen we volgend podium : 1. Agatha-Duda (BRA); 2. Ana Patricia-Rebecca (BRA); 3. Keizer-Meppelink (NED).

Tekst: Fernand Walder

Foto’s: Bart Vandenbroucke