Geen bekerconfrontatie tussen zussen Elien en Britt Ruysschaert

 

Had Jasmien Biebauw op deze plaats reeds eerder haar verzuchtingen uitgesproken over de halve finale in de Belgische beker (‘Niet tevreden zonder zevende bekerfinale’) tussen Hermes Oostende en Amigos Zoersel, dan staat er zaterdagavond nog een andere halve finale op het programma tussen de Antwerp Ladies en Michelbeke. Of een strijd tussen de Vosselaarse zussen Elien (Michelbeke) en Britt (Antwerpen) Ruysschaert, deze zomer samen nog goed voor een zilveren plak op het Belgisch beachkampioenschap.

 

“Er komt echter geen bekerconfrontatie met mijn zus, want ze heeft een operatie aan het netvlies ondergaan en spelen is bijgevolg nog niet mogelijk,” weet Britt met toch wel een tikkeltje spijt te melden. Het duel tussen beide ploegen zal daarom niet minder scherp zijn.

In de competitie wonnen jullie in de eigen Arenazaal met nipte 3-2 cijfers…

Britt Ruysschaert: “Inderdaad, maar de uitslag had net zo goed andersom kunnen zijn. Ik denk dat Michelbeke tegen ons trouwens één van haar beste matchen van het seizoen speelde. Ze zijn overigens de laatste weken duidelijk in betere doen. Een beetje aanpassen in een nieuwe ploeg en stilaan ook een beter aanvalsspel, denk ik.”

Wat zijn de sterke punten van Michelbeke volgens jou?

“Zij zijn zeker sterk in aanval, beschikken over heel wat power en hebben een erg goede middenblokster. Bovendien hebben ze het voordeel over een gestalterijke spelverdeelster te beschikken.”

Over dat laatste punt hebben jullie bij Antwerpen ook niet te klagen…

“Neen, zeker niet. Onze ploeg moet het niet hebben van pure fysieke kracht. Wij proberen eerder tactisch te spelen met snel spel en een goede combinatie van receptie/verdediging. De eerste bal willen we zo veel mogelijk goed controleren, zodat we een degelijke tegenaanval kunnen lanceren.”

Jij hebt zelf indertijd met Kieldrecht al verschillende bekerfinales gespeeld. Hoe groot is de hoop dat je die ook nog eens met Antwerpen kan spelen?

“Ik speelde wel nog maar twee keer in het Sportpaleis. Maar een kans als deze krijgen we wellicht niet meer. Ik heb met Kieldrecht wel zes finales gespeeld en er vier van gewonnen. We verloren immers van Charleroi en Oudegem. Een bekerfinale is echter een hoogtepunt in het seizoen en dus is de hoop sterk aanwezig dat we dat nog eens mogen beleven. Ikzelf was bij Kieldrecht steeds libero, terwijl ik nu op de receptie-hoekpositie mag spelen. Toch wel leuker. Je bent veel meer betrokken in het spel en op training is er vooral een veel grotere variatie mogelijk van elementen waarin ik nog kan verbeteren.”

 

 

Plots blijkt ook de heenmatch Antwerpen – Michelbeke te zijn en niet zoals aanvankelijk voorzien Michelbeke – Antwerpen…

“Tja, daar waren we zelf ook behoorlijk verbaasd over dat het plotseling veranderd was. Michelbeke gaf als reden op dat haar zaal niet vrij was, maar dat had kunnen opgelost worden, denk ik. Daarmee is de hele zaak begonnen en kwam er de kalenderwijziging. Volgens sommigen mag je geen drie thuismatchen na mekaar spelen volgens het bekerreglement, maar dat slaat bij ons ook nergens op: we wonnen eerst op verplaatsing bij  As en nadien haalden we thuis de halve finale door thuiswinst tegen Oudegem. Bovendien speelden wij twee keer tegen Liga A-ploegen, terwijl Michelbeke alleen Liga B-ploegen bekampte. Heel vreemd.”

Zorgt het verschil in zaal voor zulke grote problemen?

“Toch wel een beetje. Wij spelen in de Arena in een grote, hoge zaal, terwijl je in Michelbeke toch rekening moet houden met een iets lager plafond en een publiek dat daar veel dichter bij het terrein zit.”

Michelbeke heeft ook een zekere bekertraditie…

“Wij speelden met Kieldrecht ook al enkele jaren geleden een bekerfinale tegen hen, met aan de ene kan ‘Pascalleke’ van FC De Kampioenen en aan de andere zijde ‘Boma’. Wij wonnen en in datzelfde jaar zakte Michelbeke zelfs nog. Bijgevolg willen we zaterdag in onze zaal liefst met 3-0 of 3-1 winnen, om op die manier alleszins een mogelijke ‘golden set’ te vermijden in de zaal van Michelbeke.”

Stel dat jullie de finale halen. Wie heb je dan liefst als tegenstander?

“Aangezien Hermes Oostende aan een sterk seizoen bezig is en wij van hen verloren in competitie, zou ik liever Amigos Zoersel aan de andere kant van het net zien. Tegen hen wonnen we wél in competitie.”

Tekst: Marcel Coppens

Foto’s: Bart Vandenbroucke