Italianen boven in WK voor clubs

Acht teams namen deel aan dit WK dat georganiseerd werd in het Poolse Czestochowa. Ze werden onderverdeeld in twee poules van vier waar van de eerste twee de halve finales speelden. Wel even opmerken dat eerst het aantal gewonnen wedstrijden telde en daarna het aantal punten. We kregen volgende eindstand in de poules :

–        Poule A: 1. Civitanova 3w.; 2. Fakel Urengoy 2; 3. Zenit Kazan 1; 4. Belchatov 0.

–        Poule B: 1. Trentino 3w.; 2. Resovia 2; 3. Sada Cruzeiro 1; 4. Ardakan (Iran) 0.

Wel even vermelden dat Stijn D’Hulst in de poule mee hielp aan de sensationele terugkeer van Civitanova tegen Europees kampioen Kazan. De Russen leidden in de tiebreak met 9-14, maar dankzij enkele onnauwkeurige opslagen van Kazan, een opslagreeks van de ingekomen D’Hulst en enkele passes naar zijn maatje Juantorena brachten uiteindelijk Italiaanse winst bij 19-17.

In de halve finales kregen we volgende resultaten: Civitanova – Resovia: 3-1 (29-31, 25-19, 25-14, 25-23); Urengoy – Trentino: 1-3 (25-22, 14-25, 16-25, 19-25).

In de strijd om de derde plaats versloeg Urengoy Resovia met 3-1. Het goud ging naar Trentino, dat Civitanova van Stijn D’Hulst versloeg met eveneens 3-1 (25-20, 22-25, 25-20, 25-18)

Het ‘Dream team’ zag er als volgt uit:

  • MVP: Aaron Russell (TRE)
  • Spelverdeler: Simone Gianelli (TRE)
  • Opposite: Tsvetan Sokolov (CIV)
  • Middenblokkers: Simon Robertlandy (CIV) & Dragan Stankovic (CIV)
  • Receptie-hoek: Uros Kovacevic (TRE) & Dmitry Volkov (URE)
  • Libero: Jenia Grebennikov (TRE)

 

Problemen voor de Belgen in het buitenland

 

Polen

Sam Deroo staat met Kedzierzyn na 10 wedstrijden met 29 punten ongeslagen aan de leiding.   Szczecin van Simon Van de Voorde heeft een wedstrijd minder gespeeld en staat met 15 pt op een zesde plaats. De toekomst van dit team ziet er wel niet rooskleurig uit want de ploeg kampt met zware financiële problemen. De Canadees Hoag is al teruggekeerd naar Perugia en Bartosz Kurek, beste opposite op het WK, heeft eveneens al gebroken met de club. Katowice van Tomas Rousseaux heeft na 9 wedstrijden 10 punten en staat hiermee op een elfde plaats. Cuprum Lubin van Igor Grobelny staat met 6 punten op een twaalfde plaats. Er spelen veertien teams in de Plus Liga.

Bij de vrouwen staat Chemic Police na zeven wedstrijden met het maximum van de punten aan de leiding. Hélène Rousseaux staat met Rzeszow met 15 pt op een derde plaats, maar zal de eerstvolgende maanden de prestaties van haar ploeg volgen vanuit de ziekenboeg, want ze wordt geopereerd aan de schouder.

Japan

Laura Heyrman en Freya Aelbrecht trokken naar het Verre Oosten en spelen dit jaar in Japan. Vermits de afstanden hier vrij groot zijn, worden regelmatig weekends georganiseerd waarbij op één plaats vier teams elk twee wedstrijden spelen. In de hoogste afdeling staan 11 teams. Freya Aelbrecht speelt bij Kurobe Aqua Fairies, een team dat vorig jaar promoveerde. Laura Heyrman speelt bij Hitachi Rivale. Freya Aelbrecht was nog niet heel succesvol met haar team. Van de eerste acht wedstrijden werden er zeven verloren waaronder een 3-2 nederlaag tegen Hitachi Rivale. Laura lijkt met Hitachi wel de specialist van de vijfsetters. Van de acht wedstrijden werden er vijf gewonnen, telkens met 3-2.

Frankrijk

Onze mannen doen het niet echt schitterend met hun team. Bram Van den Dries is de uitzondering. Rennes staat immers na 9 wedstrijden met 23 punten aan de leiding maar de resultaten van de teams van onze andere spelers zijn heel wat minder. Matthias Valkiers staat met Tourcoing met acht gespeelde wedstrijden tiende met 8 punten, Jelle Ribbens staat bij Nice met even veel wedstrijden negende met 9 punten en François Lecat bekleedt met Narbonne met 6 punten een elfde en voorlaatste plaats.

Bij de vrouwen zijn er in liga A zeven wedstrijden gespeeld. Valérie Courtois en Els Vandesteene behaalden met Paris St.-Cloud 13 punten en staan hiermee op een vijfde plaats. Karolina Goliat staat met St.-Raphael zevende met 10 punten en Dominika Strumilo, al de ganse competitie out wegens een vingerbarstje, ziet Nancy achtste staan met 9 punten.

 

 

Italië

Bij de mannen leidt Perugia van superster Leon Venero na 10 wedstrijden met 28 punten. Modena staat tweede met 24 punten en Civitanova van Stijn D’Hulst op een gedeelde derde plaats met Trentino met een wedstrijd minder gespeeld. Pieter Verhees staat met Ravenna met 15 punten op een vijfde plaats.

Bij de vrouwen staat na zeven wedstrijden Busto Arsizio, van Britt Herbots en Kaja Grobelna, samen met Scandicci met 17 punten op een gedeelde derde plaats. Conegliano staat tweede met 1 punt meer. Novara staat met 23 punten aan de leiding maar heeft een wedstrijd meer gespeeld. Cuneo van Lise Van Hecke staat met 8 punten op een negende plaats.

 

Duitsland

De Bundesliga bij de vrouwen is nog niet zo lang gestart. Aziliz Divoux en Jodie Guilliams hebben met Ladies in Black Aachen 8 punten behaald in vijf wedstrijden, maar ze haalden na een stuntzege tegen Sühl (van 0-2 naar 3-2) de halve finale van de Duitse beker. Nathalie Lemmens veroverde met Wiesbaden 5 punten in vier wedstrijden en Ilka Vandevijver behaalde met Rote Raben Vilsbiburg 6 punten in eveneens vier wedstrijden.

Bij de mannen verloor Friedrichshaven van Vital Heynen na zes wedstrijden nog geen enkele wedstrijd. Landskampioen Recycling Berlin staat slechts vijfde met 12 punten en heeft zelfs een wedstrijd meer gespeeld..

Turkije

In Turkije geldt een speciaal puntensysteem dat niet alleen rekening houdt met het aantal gewonnen en verloren wedstrijden, maar eveneens met de resultaten van de jeugdteams.

Bij de mannen staat na 8 wedstrijden Halkbank aan de leiding met 22,460 pt voor Galatasaray met 21,140 pt. Fenerbahce van Kevin Klinkenberg staat negende met 10,080 pt. Inegol Bursa van Gert van Walle staat elfde en voorlaatste met 6,320 pt. Gezien de tegenvallende resultaten blijkt Gert hier niet langer gewenst en mag hij vertrekken.

Bij de vrouwen zijn Eczacibasi en Vakifbank nog ongeslagen. Vakifbank heeft na acht wedstrijden 24,440 pt en Eczacibasi, dat een wedstrijd minder speelde, heeft 23,200 pt.  Galatasaray van Charlotte Leys staat vijfde. Haar team heeft drie gewonnen wedstrijden en 12,340 pt. Cannakale Beledyespor van Dominika Sobolska staat tiende, heeft een wedstrijd gewonnen en 4,520 pt.

Finland

Coach Christophe Achten staat met zijn ploeg Raision Loimu op de 5de plaats, maar heeft al een behoorlijke achterstand op de top-4.

Zweden

De Limburgse Tara Daerden doet het niet slecht bij Gislaved. Haar ploeg staat 4de en verzamelde 21 punten uit 12 matchen.

 

Tekst: Fernand Walder

Foto’s: CEV / Bart Vandenbroucke