Middenblokkers Silke van Avermaet en Niels Huysegoms duimen voor twee snelle winstsets

 

 

Bijzonder drukke Europese midweekkalender voor de Belgische volleyploegen.  Vorige week dwongen zowel Haasrode Leuven bij de mannen als Asterix Avo Beveren een goede uitgangspositie af door met 1-3 te gaan winnen op verplaatsing. Voor middenblokker Niels Huysegoms een leuke verrassing bij CSKA Sofia (Challenge Cup), voor zijn vrouwelijke Waaslandse collega Silke van Avermaet een knappe prestatie bij het Finse Salo (CEV Cup) dankzij o.a. een uitstekende scouting van Kris van Snick. Woensdagavond hopen ze zich met hun teams te kwalificeren voor de volgende ronde.

Bij het sterke CSKA Sofia gaan winnen en enkele dagen later verliezen tegen de Belgische ‘rode lantaarn’ Guibertin. Is er een rechtstreeks verband, Niels?

Niels Huysegoms: “Nee, helemaal niet. We hebben voldoende rust gekregen tussen de twee wedstrijden in. De winst is ook de verdienste van een goed spelend Guibertin. Verbazend dat die club nog niet meer wedstrijden won. Het was een goede zet van hen om Urnaut op de opposite-positie te zetten. Daar hebben we behoorlijk wat last mee gehad. Maar we maakten ook zelf te veel onnodige fouten. Ons basisniveau moet zeker nog naar omhoog. Soms lukt dat wel, maar nog niet constant genoeg. Jammer dat het ook nu weer moest gebeuren, want we waren met een goed gevoel weergekeerd uit Sofia. Nu zullen we nog hard moeten knokken om in de Belgische competitie bij de eerste zes te eindigen, al volgen er in de terugronde nog vijf confrontaties in onze eigen zaal tegen rechtstreekse concurrenten. Het kan dus nog.”

Over de eigen zaal gesproken. Jullie gaan woensdagavond Europees spelen in de Sportoase van Leuven. Geen nadeel?

“Niet echt. Natuurlijk spelen we wel liever in ons kleine, gezellige zaaltje, maar in de Sportoase konden we in onze voorbereiding terecht. En ook in het verleden tegen Lennik hebben we al bewezen dat we in die grotere zaal kunnen spelen. Verrassend veel belangstelling trouwens voor onze Europese wedstrijd. Bij alle spelers komen nog aanvragen binnen om tickets te bekomen. We verwachten dan ook bijna 3000 toeschouwers. Dat moet ons een extra-kick geven.”

 

 

Een beetje verrassend toch dat jullie met zo’n mooi resultaat uit Sofia terugkwamen.

“We speelden daar inderdaad niet slecht. Daar kwam bij dat bij hen een basisspeler zijn voet verstuikte en moest vervangen worden door een 15-jarige jongen. Ik geef toe dat we daar ook extra van geprofiteerd hebben. Tja, zij hebben hun bankzitters en wij hebben de onze. Ik denk dat die beter waren dan de Bulgaarse.”

Kan de club het financieel aan om een ronde verder te spelen?

“Natuurlijk eerst zien dat we zo snel mogelijk die twee noodzakelijke sets pakken en dan pas kunnen we aan de toekomst denken. Dat wordt een Israëlische ploeg uit Tel Aviv. Dat kan een mooie ervaring worden voor deze groep. Na de match in Sofia heeft het bestuur ook te kennen gegeven dat ze een eventuele volgende ronde budgettair aan kan. Wel echt top van het beleid dat ze met alles rekening houden.”

Wel een drukke periode! Is dat combineerbaar met jouw job?

“Mochten we ons plaatsen voor de volgende Europese ronde, dan zal die match ook nog in december gespeeld worden. Inderdaad bijzonder druk. Ik stapte speciaal van Antwerpen over naar Leuven om meer tijd te hebben voor de job, maar mits een goede planning red ik het wel bij Haasrode Leuven.”

 

Silke: “De best mogelijke scouter in Europa”

Bij Asterix hebben ze al wel een pak Europese watertjes doorzwommen, maar toch was de 1-3 zege bij de sterke leidersploeg uit de Finse competitie een verrassing. Hoe verklaart Silke van Avermaet die deugddoende overwinning?

“Wij hadden videobeelden gezien van Salo en we hebben die ploeg dan ook helemaal niet onderschat. Het bleek trouwens een sterke tegenstander te zijn. We speelden er wel in een heel toffe sfeer met wel 1200 supporters in de zaal. Het was dan ook heel fijn dat we daar met 1-3 konden winnen dankzij een sterke ploegprestatie. Maar ik denk dat er ook heel veel verdiensten op rekening van onze scouter Kris van Snick mogen gestoken worden. Hoe hij een team kan ontleden! Dat doet niemand in Europa hem na en dat draagt zeker bij tot een verhoogde kwaliteit in onze ploeg.”

Zelf val je – o.a. ook op Antwerpen vorig weekeinde – op door sterke opslagreeksen.

Silke van Avermaet: “Dat is ook onze job, hé! Maar vergeet ook de verdiensten van Marlies Janssens op dat gebied niet te vermelden. Van ons worden sterke opslagreeksen verwacht en ik moet toegeven dat ik stilaan ook stabieler geworden ben op dat gebied. We maken minder fouten. We hopen dat – met het ganse team natuurlijk – nogmaals te kunnen doen in onze gloednieuwe zaal tegen Salo, zodat we zo snel mogelijk aan twee winnende sets geraken. Want Salo beschikt wel over twee sterke hoekspeelsters en een middenspeelster die moeilijk is af te stoppen. Ik denk dat we dus zelf van onze sterke opslag moeten uitgaan.”

Vorig seizoen speelde je door allerlei omstandigheden als opposite…

“Klopt. Dat ik een gans seizoen op die plaats stond, kan alleen maar positief werken in mijn verdere carrière. Ik kan immers op twee posities spelen: opposite en middenblok.”

 

 

Want die verdere carrière ligt allicht ook in het buitenland?

“Ach, dat weet ik allemaal nog niet. Daar ben ik ook niet mee bezig, want ik geef deze week b.v. stagelessen in het lager onderwijs en met een diploma op zak heb je toch ook al een beetje zekerheid voor de toekomst. Ik vond het na één jaar als opposite ook niet dadelijk relevant om al naar het buitenland te trekken. Ik was er trouwens nog niet klaar voor. Uiteraard bespreek ik die toekomst later nog wel met onze coach Gert vande Broek, maar dat is nu nog te vroeg. Je moet realistisch blijven. Maar het blijft wel mijn droom om ooit in het buitenland te spelen, mocht er zich een mooie gelegenheid aandienen.”

Tekst: Marcel Coppens

Foto’s: Bart Vandenbroucke