Cristina Moga: “Het was één extra-speelster of Europees bekeren”

 

Je hoort haar niet echt klagen, maar ‘acht wedstrijden op twee weken tijd,” vindt ook Cristina Moga een beetje van het goede te veel. Al compenseren de uitslagen van haar Antwerp Girls natuurlijk ook veel: een plaats in de halve finale van de Beker van België na een zege tegen ex-bekerspecialist Oudegem, thuiszeges tegen de leidersploegen in de competitie (VDK Gent en recent Amigos Zoersel) en woensdag om 20u30 ontvangt Thuismakers Antwerpen in de Deurnse Arena het Finse Kuusamo in het kader van de Europese Challenge Cup.

Meteen een Europese primeur voor de club van Cristina Moga, één van de beste coaches in onze competitie! En daar kijkt zij, net als de speelsters, het bestuur en de supporters, fel naar uit.

Al wil ze zichzelf en haar ploeg liever in een ‘underdogrol’ plaatsen.

“De Antwerp Ladies naar de bekerfinale in het Antwerps Sportpaleis? Neen, hoor! Michelbeke is in de halve finale duidelijk favoriet: ze hebben genoeg kwaliteit in de ploeg met twee goede setters en vier buitenlandse speelsters. Akkoord, we hebben in de eigen Arena al leuke resultaten behaald, met Lisa Van den Vonder hebben we ook iemand die op drie jaar tijd een uitstekende spelverdeelster werd, die veel vertrouwen geeft aan haar medemaats. En we beschikken over een sterke opslagdruk…”

Wat is dan het probleem?

Cristina Moga: “Ik wil het allemaal match per match bekijken, omdat we over een kleine kern beschikken. Ik heb weinig mogelijkheden om tijdens een match iets te veranderen. We hebben maar twee receptie-hoekspeelsters en één opposite. Ik hou mijn hart vast mocht daar iets mee gebeuren. Akkoord, in de voorbije matchen hadden we niks te verliezen tegen de nummers één van de competitie en Amigos als mogelijke bekerfinalist. Al zullen zij het in de beker ook niet gemakkelijk krijgen tegen een goed uitgebalanceerd en krachtig Oostende. Maar goed, we moeten vooral naar onszelf kijken.”

En naar die Europese primeur tegen die Finse ploeg…

“Sorry, maar ik ben geen proftrainster. En dus heb ik vandaag nog geen details over onze komende Europese tegenstander. Ik zit soms na een match tot zondagochtend 4 of 5 uur bezig met de scouting van de volgende match. Maar mijn assistent Tom Claes heeft over die Finnen allicht reeds alles verzameld. Hij beschikt over een ontzettend groot netwerk van connecties in alle landen. Al denk ik ook dat zij wel beelden van onze ploeg zullen hebben.”

 

Het wordt dit seizoen toch allemaal een beetje veel matchen op té korte tijd, niet?

“Zeker. We hebben in onze ploeg één speelster die gaat werken en de anderen zijn allemaal studenten. Ik mag dan nog van geluk spreken dat het allemaal goede studenten zijn, want ze missen zelden een training. Hoewel, met een dergelijke kalender blijft er niet veel plaats over om veel te trainen. En dat is jammer. Vooral voor de jonge speelsters is dat een nadeel, want we willen hen ook nog een aantal dingen aanleren of zaken verbeteren. En dat komt er dus amper van. Hopelijk trekken de kalendermakers hun lessen uit deze overvolle opeenvolging van competitie, Belgische en Europese beker. Wij zijn intussen de enige ploeg die nog op die drie fronten actief is. Met een kern van veertien speelsters haal je dat misschien, maar wij hebben amper tien speelsters.”

Is zo’n Europese beker ook geen vergiftigd geschenk, waaraan o.a. de mannenploeg van Topvolley Antwerpen is ten onder gegaan?

“Een verplaatsing naar Finland is inderdaad geen goedkope onderneming en je moet een week later dan ook nog een delegatie van vijftien mensen ontvangen en huisvesten. Het is  inderdaad een kwestie om zo veel mogelijk centen bij mekaar te krijgen. Het is dus overal een beetje bedelen. De speelsters organiseren eind deze maand in Leuven een feestje om geld in het bakje te brengen.”

Maar jullie krijgen toch steun van de stad Antwerpen?

“Ik steun ook de jeugd en de jeugdwerking. Daar krijgen we inderdaad een beperkt budget voor. Maar als je er als ploeg op drie jaar tijd in slaagt een Europees ticket te bemachtigen, dan zou dat toch nog meer ondersteund mogen worden. Ik vergelijk het een beetje met mijn ploeg in de periode van Herentals. Het was voor die stad een eer dat ze een ploeg hadden die Europees kon en mocht spelen. Daarvoor werd een ernstig budget vrij gemaakt. Maar ik heb precies het aanvoelen dat het eergevoel in Antwerpen niet zo hoog reikt.”

Jullie speelden eind vorig seizoen dus eigenlijk té goed?

“We hebben inderdaad in de voorbije competitie ons best gedaan tot het einde en een vierde plaats was daarvan het resultaat. Het was eigenlijk een verschroeiende keuze: ofwel konden we één extra-speelster aanwerven, ofwel speelden we Europees. Ik heb die laatste optie ook altijd verdedigd. Europees spelen is toch een unieke ervaring voor elke speelster. Britt Thielemans is b.v. een uitstekende speelster, maar een Europese campagne heeft ze nog nooit meegemaakt. De meisjes die van Kieldrecht komen, hebben dat misschien al wel beleefd, maar zelden als basisspeelster. Britt Ruysschaert uitgezonderd. Zoiets meemaken is de bekroning van een carrière of voor die meisjes van 17 of 18 jaar momenten om nooit meer te vergeten.”

Welk resultaat wil je Europees behalen, want na mogelijke winst tegen het Finse Kuusamo volgt veertien dagen later al een mogelijk confrontatie met UTE Boedapest…

“Ach, niks moet bij ons. Elke Europese wedstrijd moet een feest worden en we zien wel hoe ver we geraken. We moeten intussen wel opletten dat we in de Belgische competitie niet onderaan bengelen. En in december moeten we nog fris genoeg zijn voor de halve finales om de Belgische beker.”

Over dus naar assistent Tom Claes met een korte analyse van de Finse tegenstander…

Tom Claes: “Hetgeen ik al met zekerheid kan stellen, is dat die Finse ploeg bestaat uit een internationaal gezelschap: twee Amerikaanse speelsters, een spelverdeelster uit Puerto-Rico, een Deense international, twee Finse internationals… Eén van die Amerikaanse speelsters is een atletische middenvrouw. Ze hebben een hele goede opposite, die wel 50% van alle ballen krijgt toegespeeld. Hun aanval en hun receptie lijken sterk, maar ik heb tot hiertoe alleen hun twee wedstrijden gezien tegen de laatste twee uit het klassement en ik weet niet of dat een goede referentie is. Ze staan vierde in de Finse competitie en ze wonnen vier van hun laatste vijf matchen. Maar wij hebben bij de Antwerp Girls wel een vrij goede en krachtige opslag, waarmee we hun spel wellicht kunnen ontregelen. Dat zou wel eens de sleutel van de match kunnen zijn.”

Woensdagavond (18u30) speelt ook Hermes Oostende haar eerste Europese wedstrijd van het seizoen in Madeira tegen Ponta Delgada, dezelfde tegenstander van vorig jaar.

Tekst: Marcel Coppens

Foto’s: Bart Vandenbroucke