Beste beachvolleyers van de wereld zaterdag in Antwerpen

Nadat vorige maand het “Belgian Beachvolley Championship” in Knokke-Heist werd afgesloten, trekken de meeste volleyballers naar de zaalcompetitie terug. Wie heimwee heeft naar het zand kan zaterdag 8 september terecht op de Plantijnkaai in Antwerpen. Daar wordt een innovatief evenement georganiseerd door Sportworx. Dit evenementenbureau is onder meer de organisator van de “Eredivisie Beachvolleybal Tour” in Nederland. Het spektakelstuk krijgt de naam “King of the Court” en dat is sinds mensenheugnis in zowat alle volleybalclubs bekend als de populairste oefening tijdens de trainingen.

Hoe zit het allemaal in elkaar?

Aan beide zijden van het net staat een tweetal. Aan de ene kant de “Kings” en aan de andere kant de “Challengers”. De “Challengers” mogen serveren. Het is de bedoeling dat je zo veel mogelijk aan de winnaars-kant komt en daar blijft staan, want dan kan je punten scoren en ben je “King”. Indien je als “Challenger” de rally wint, heb je geen punt, maar mag je wel naar de overzijde, aan de “King”-kant. Het beachduo dat de rally verliest, sluit achteraan aan bij de “Challengers”, want er wordt telkens om beurt met vijf teams gespeeld. Dit levert snel, spannend en spectaculair beachvolleybal op. Er zijn drie reeksen van vijf teams die in de eerste ronde – twintig minuten lang – zo veel mogelijk punten verzamelen. Het tweetal met de minste punten valt uit. Dan volgt een tweede ronde van zestien minuten. Hierna valt ook de laatste ploeg weg. Tenslotte is er ’s avonds een eindronde met de beste twee teams van elke poule, samen met het derde team dat in hun poule de meeste punten heeft gehaald. Bij deze vijf finalisten wordt het duo dat het eerst vijftien punten haalt de eindwinnaar en dit tweetal mag zich “King of the Court” noemen. Reken ongetwijfeld op een sensationeel schouwspel waarbij de actie en de tijdsdruk centraal staan.

 

Gratis topspektakel gegarandeerd

Dit wordt een topevenement dat geen enkele sportliefhebber mag missen. Vijftien wereldtoppers (mét onze nationale kanjers Koekelkoren-van Walle als Belgische uitdagers) zullen elkaar bekampen op een unieke locatie naast de Schelde. Trammetje pakken en afstappen aan de Groenplaats, dan is het nog een klein stukje wandelen langs de nieuw verlichte kathedraal van Antwerpen naar de Scheldekaaien. Of de auto parkeren op Linkeroever en een leuke wandeling maken door de voetgangerstunnel of met de boot overvaren. Zo kom je het snelst en zonder verkeershinder aan de Plantijnkaai. De hele zaterdagmiddag en ook ’s avonds tijdens de apotheose en de finalewedstrijden kan iedereen er naartoe. Mét afterparty erbovenop. Informatie kan je bekomen op www.kingofthecourt.com én op de sociale media Facebook en Instagram (met buitengewone promotiefilmpjes). De organisatoren rekenen op volle tribunes en daarom nodigen ze iedere sportieveling uit. Inschrijven voor een gratis ticket kan op het volgende adres: https://www.kingofthecourt.com/tickets/antwerp

 

De supersterren van het internationale beachvolleybal zijn aanwezig. 

De innovatieve competitieformule slaat aan bij de wereldtop van het beachvolleybal, want iedereen met naam en faam wil graag deelnemen aan deze fameuze “King of the Court Crown Series”. Op vier speciale locaties wordt dit buitengewoon evenement georganiseerd. Op het Jaarbeursplein van Utrecht – de volleybalhoofdstad van Nederland beweert men daar – starten de “international stars” van het beachvolleybal op vrijdag 7 september met de eerste duels. Zaterdag volgt Antwerpen. Tijdens deze speciale editie in ons land willen onze Belgian Beach Boys Koekelkoren – van Walle extra uitblinken. Een week later volgt de Hawaiiaanse Waikiki Beach, waar in 1915 het beachvolleybal ontstond. Daarna verhuist de hele beachkaravaan naar Californië en de Huntington Beach. Deze plek is gekend als de Surf City waar de lokale bevolking de reclameslogan “Two girls for every boy” gretig laat horen. De prijzenpot van 450.000 dollar, verdeeld over de verschillende teams, is een extraatje die de beste beachvolleyballers van dit moment graag willen meegraaien. (Lees verder onder de foto.)

Indrukwekkend deelnemersveld

Wij sommen graag het imponerend deelnemersveld voor u op. Deze beachteams zijn onderverdeeld in drie groepen van vijf ploegen.

Uit Nederland: Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen, voormalige wereldkampioenen, brons op de Olympische Spelen en vorig jaar winnaars van het testevenement “King of the Court”. Christiaan Varenhorst, de langste speler van het beachcircuit en Jasper Bouten: dit duo pakte goud in de Grand Slams van Moskou en Sao Paulo en ze zijn ex-zilverwinnaars op het WK. Dirk Boehlé en Steven Van de Velde wonnen tal van ereplaatsen in Luzern, Quinshou en Aalsmeer en kroonden zich dit jaar tot Nederlands kampioen.

Uit Letland: Alexanders Samoilovs en Martin Plavins, drie maal winnaar van de FIVB World Tour, ex-Europees kampioen en deelnemer aan de drie laatste Olympische Spelen, bronzen medaillewinnaars in Londen.

De huidige Europese kampioenen Mol-Sorum komen uit Noorwegen en dit beloftevol tweetal is momenteel “hot” op de beachvelden. Voor een extra pigment zorgt Anders Mol, want hij speelde nog een jaar voor Noliko Maaseik, vooraleer hij zich met zijn Noorse ploeggenoot Christiaan Sorum voltijds in het beachvolleybal stortte. Met resultaat want zij werden drie maal Europees beachkampioen. Dit jong duo won dit jaar goud in de Major Tour van Gstaad en zilver in Itapema.

Nog meer veelbelovend beachvolleybal komt van de Duitser Julius Thole, die wereldkampioen werd bij U18, brons haalde in Espinho en vierde werd tijdens de recente World Tour Finales in Hamburg. Zijn landgenoot Clemens Wickler werd wereldkampioen U19 en Europees kampioen U20. Wickler is op zijn jonge leeftijd twee keer gekroond tot nationaal kampioen beachvolley. Dit tweetal uit Duitsland speelt nog maar één jaar samen. De toekomst ligt voor hen.

Hun concurrenten uit Oostenrijk Doppler-Horst hebben veel meer ervaring. Ze waren er bij tijdens de laatste drie Olympische Spelen. Reeds in 2014 haalden ze brons op het EK en ze werden wereldkampioen in 2017.

Casey Patterson is nog zo’n ervaren rot in het volleybal. Hij veroverde goud in de Grand Slams van Sint Petersburg en Shangai en hij vertegenwoordigde de USA tijdens de Olympics 2016. Zijn beachpartner Stafford Slick is tien jaar jonger, maar won het Seattle Open Championship en werd dit jaar nog derde in de FIVB manche van Tokio. En er zijn nog meer Amerikanen die “King of the Court” willen worden. Jake Gibb, 42 jaar, neemt Taylor Crabb, 26 jaar, onder zijn vleugels om hem de knepen van het beachvolleybal te leren. Ze vormen een interessante combinatie van ervaring en talent.

Voor nog meer ervaring en klasse zorgen olympisch kampioen Bruno Schmidt uit Brazilië die sinds het begin van dit beachseizoen een duo vormt met Pedro. Een dodelijke combinatie die efficiëntie aan spektakel koppelt. Bijna twintig jaar geleden werd er nog een manche van de FIVB World Tour in Oostende georganiseerd. Toen reeds was de Braziliaan Ricardo erbij. De oudere volleybal-liefhebbers herinneren zich zeker de finale die hij in 2001 aan de zijde van zijn toenmalige beachpartner Loiola speelde op het strand van Oostende. De Braziliaanse vedette loopt er in Utrecht en Antwerpen nog steeds bij, met de al even oude ploegmaat Harley. Die was wel al wereldkampioen in 2008 en twee maal MVP in de World Tour. Er beweegt momenteel heel wat in het Braziliaanse beachvolleybal. Met het oog op de Olympische Spelen van Tokio worden plots nieuwe beachteams gevormd. Guto Carvaloes en Saymon Barbosa, zilver op de Major Series van Klagenfurt in 2016, besloten om na twee jaar opnieuw hun krachten te bundelen in het internationaal beachcircuit. Tijdens de wedstrijden van de “King of the Court” in Utrecht en Antwerpen vieren ze hun eerste wederoptreden.

Uit Spanje komen Adrian Gavira en Pablo Herrera. Ga er maar tegenaan: zilveren medaille tijdens de Olympische Spelen van Athene, Europees kampioen 2013, drie eindzeges tijdens de FIVB World Tour, deelname aan drie Olympische Spelen.

Als laatst ingeschreven team noteren we de Russen Semenov-Leshukov. Konstantin Semenov keerde terug naar het zaalvolleybal – hij was met zijn 2.10m nog lid van de Russische nationale ploeg – maar heimwee naar het strand en blessures brachten hem terug naar de beachvelden. Ilya Leshukov, zilveren medaillewinnaar van het FIVB kampioenschap U21, is een gedroomde teamplayer voor de ervaren Russische blokker.

De Olympische Spelen van Tokio 2020 zijn het ultieme doel voor heel wat beachteams. Ook voor onze nationale toppers Dries Koekelkoren en Tom van Walle. We besluiten dit overzicht met dit Belgisch topduo want tijdens hun derde jaar als professioneel beachvolleyballer timmeren ze hard aan de weg om hun droom – België vertegenwoordigen in Japan – waar te maken. Hun indrukwekkende trainingsarbeid zorgt af en toe voor successen: eerste plaats tijdens de Masters 2017 in Baden, bijna een podiumplaats tijdens het EK 2017 en een vijfde plaats tijdens het FIVB vijfsterren-toernooi van Gstaad 2018. Deze “King of the Court” is een flinke uitdaging voor de achtvoudige kampioen van België Tom van Walle en zijn beachpartner Dries Koekelkoren. Zij rekenen zaterdag op uw steun tussen al dat beachgeweld op de Plantijnkaai in Antwerpen.

Tekst: Walter Vereeck    

Foto’s: FIVB