G-Sport-demonstratie tussen twee finales in Sportpaleis

Wie zondag naar het Sportpaleis komt om er de bekerfinales bij te wonen, blijft best nog even zitten na de mannenfinale. Want dan geven de G-volleyers van Vosselaar en Genk een demonstratie van smashvolley, samen met een aantal bekende Vlamingen of bekende volleyballers. En wees maar zeker dat het gebeuren ook bij heel wat deelnemers voor gespannen zenuwen zorgt. In het Sportpaleis optreden. En dan nog omringd door sterren op de volleyvloer…

Ik hoop dat Natalia met ons komt meespelen,” klinkt het enthousiast bij Djaru Van Drom, de zoon van trainer Eric Van Drom (o.a. ex-Antwerpen), die zelf peter is van de G-volleyploeg, samen met streekgenoot Tim Verschueren. “We proberen hen duidelijk te maken, dat het ‘slechts’ een demonstratie is, maar hij wil absoluut dat zijn Vosselaarse ploeg wint. Hij heeft het van geen vreemden,” grijnst Eric. “Maar hij is wel heel blij en fier dat hij er mag bij zijn. Hij kijkt er absoluut naar uit.”

Maar de bezielster van de G-ploeg uit Beerse-Vlimmeren-Merksplas-Vosselaar (BVMV dus) is ongetwijfeld Nele Dejongh, een enthousiaste 24-jarige orthopedagoge, die zelf les geeft in het derde leerjaar van de lagere school in Oud-Turnhout. (Lees verder onder de foto.)

Tijdens mijn vakantiewerk maakte ik kennis met smashvolley. Het is een heel mooie sport, die de deelnemers iets kan aanbieden, wat ze niet terugvinden in een ‘gewone’ volleyploeg. Ik vind het zelf eigenlijk lekker ontspannend dat ik één keer om de twee weken aan deze mensen training kan geven. Het begon met netbal, maar nadien bood BVMV ook smashvolley aan. Het is voorlopig bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking. We zijn met een tiental spelers en speelsters, die één hecht team vormen en waaruit goede vriendschappen gegroeid zijn. De ploeg bestaat wel hoofdzakelijk uit jongens. Ik weet niet waarom er niet meer meisjes deelnemen, want in het ‘gewone’ volley bestaat het overgrote deel van de beoefenaars wel uit meisjes. De meesten sukkelen met autisme en er is er ook eentje bij met het syndroom van Down. Het is zeker geen gemakkelijke sport, want sommigen haken af omdat bij mensen met een verstandelijke beperking dikwijls ook motorische beperkingen opduiken. En tactiek is ook een moeilijk onderwerp.”

Het gaat goed met het ploegje uit Vosselaar o.l.v. Nele, maar hoe moet het verder en welke obstakels staan een verdere groei nog in de weg?

Wij proberen mee te doen aan allerlei toernooitjes en competities. We krijgen verder ook steun van Stefaan De Brabandere van Volley Vlaanderen, die ons helpt met smashvolley. Het is de bedoeling om ook aanvaard te worden als erkende G-sport, zodat we kunnen meedoen aan de Special Olympics in Lommel.

Smashvolley wordt gespeeld met twee tegen twee en dat op verschillende ‘levels’, zodat iedereen eigenlijk kan kennis maken met deze sport. Stefaan komt op 26 mei ook een clinic geven over hoe het verder moet met onze sport. Zeker is dat we nog heel wat materiaal te kort komen en dat het G-volley een nog grotere bekendheid verdient. We willen mettertijd ook komen tot een wekelijkse training i.p.v. eens om de twee weken.

De deelnemers in onze club kijken ook op naar de spelers van de eerste ploeg, die in Liga B uitkomen. Je moet ze zien glunderen als ze van die mannen een handje krijgen.” (Lees verder onder de foto.)

Jullie hebben ook een ‘Bekende Vlaming’ (BV) in de ploeg!

Bekende Vosselaarnaar wil je zeggen? Maar het is waar: één van onze spelers – Gert Wellens – vertolkte ook één van de hoofdrollen in de serie ‘Tytgat Chocolat’. Hij was productieleider in de fabriek waar hij werkte. Dat leverde hem inderdaad heel wat nationale waardering op en hij was daar uitermate fier over. Maar ook nog een andere speler van onze ploeg – Marc Wagemans (eveneens actief bij Theater Stap) – kreeg een bijrol in ‘Tytgat Chocolate’. Bij beiden primeert echter momenteel de volleydemonstratie in het Antwerpse Sportpaleis. Hopelijk blijven heel wat toeschouwers kijken.”

Tekst: Marcel Coppens

Foto’s: BVMV Noorderkempen

Over tegenstander Genk verscheen in deze jaargang al eerder een uitgebreid artikel in Volleymagazine.