“De toekomst: G-sporters ingepast in clubverband”

Of de deelnemende sporters zich op de speciale G-instuif in de Eurassurhal van Wara Genk (Liga B) geamuseerd hebben? Dat is een overbodige vraag. Ja, ja en nog eens driedubbel ja. Stefaan De Brabandere van Volley Vlaanderen kreeg de steun van Katja Jaremko, Bernard Deckers, Tom Peters en Griet Swerts van TEVONA Genk. TEVONA staat voor Tehuizen Voor Nazorg, met zetel in Genk-Zwartberg. Volleybalclub Bree kwam kijken naar het Genkse initiatief. Ronny Wasiak was er ook bij namens de provincie Limburg. Hij reageerde bijzonder enthousiast.

Vijftien Limburgse clubs tonen belangstelling om op termijn een G-team onder te brengen in hun club om daarna een competitie te organiseren. En dus zagen we Stefaan De Brabandere genieten.

Een volleybal-springkasteel bracht de G-sporters – personen met een verstandelijke beperking – in een sportieve stemming. Een balletje gooien, een duikje wagen, een beetje toetsen. “Deze mensen zijn zo vriendelijk, zo spontaan ook. Je krijgt er heel veel voor terug”, aldus Stefaan. “Je ziet hun ogen glinsteren, als ze een diploma krijgen uitgereikt. Zalig is het, zo’n initiatiedag.”

Katja Jaremko coördineert

Maurice Hermans, Lambert Hilven en Willy Loverix van Volley Limburg gaven dan ook graag ondersteuning. Net als Willy Huyskens en Erik Dirx van VC Wara Genk. Voorzitter Paul Molemans schaart zich helemaal achter het initiatief. “Mijn zoon Joris maakt zelfs zijn eindscriptie bachelor L.O. over de mogelijkheden en de toekomst van G-volley in Limburg.” (Lees verder onder de foto.)

Katja Jaremko van TEVONA is één van de grootste drijvende krachten van G-Sport, als coördinator in Limburg. “Iedereen kent wellicht netbal. Maar helaas wordt dat alleen in België gespeeld. Het is geen olympische sport. Te beperkt dus. Mijn droom is dat G-sporters kunnen meedoen aan de Special Olympics. Sport in de breedte voor deze mensen. Dat is totaal wat anders dan de Paralympics. Dat is echte topsport voor fysiek beperkte atleten – vaak met protheses – die wel limieten moeten halen. Anders komen ze niet in aanmerking. Wij werken mee op initiatie via Smash-Volley. Inderdaad: onze sporters leren ‘smashen’. (Lees verder onder de foto.)


Happenings organiseren

En dat kan op vier niveaus”, vult Maurice Hermans aan. “Van niveau 1 tot 4. De nethoogte varieert van 1m20 tot 1m40. Bedoeling is op die manier homogene spelersgroepen te vormen.”

Paul Molemans: “Het provinciaal volleybalbestuur hoopt in Limburg verschillende ‘happenings’ te organiseren. Om te beginnen in Sint-Truiden en Bree. Pana Gavriilakis, de  voorzitter VC Brabo Bree, is bij ons komen kijken. En Kivola Riemst, HVC Helchteren, VTI Hasselt, Kovok Kortessem, Mavo Dilsen-Stokkem en Jaraco As denken met ons mee. Als ik het goed heb, wil een vijftiental Limburgse clubs mee volgen. Wat mijn club Wara Genk aangaat: we organiseren weldra een ‘mixed-toernooi’, waarin onze spelers (Liga B en tweede divisie, nvdr.) teams vormen met de G-sporters. De spelers doen dat met plezier De club is trouwens vragende partij. Wij geven de G-sporters graag alle voorrang.” (Lees verder onder de foto.)

Dommelhof Neerpelt

Ronny Wasiak, neef van de legendarische aanvaller René Wasiak (VCM Maasmechelen), breekt een lans voor meer G-sport. “De provincie hoopt zich in Dommelhof Neerpelt te profileren. Met nadruk op weeksessies voor G-sporters, grotere evenementen ook, sportklassen, verblijfsaccommodatie en ook een aangepaste fitnessruimte. We moeten ook aandacht hebben voor een organisatorisch zeer moeilijk (prijzig) gegeven. Dan gaat het om de mobiliteit van deze sporters, die met busjes moeten worden gebracht en gehaald. Ik ben er al enkele tientallen jaren mee bezig: deze mensen moeten hoe dan ook kunnen participeren in de maatschappij. Ze moeten gewoon naar buiten komen. Buiten de muren van hun school of instelling. Ik geef u een voorbeeld van enthousiasme: in Genk is er een G-sporter die als individu praktisch zeer moeilijk over vervoer (brengen/halen) kan beschikken. Hij heeft het er voor over om, van bij hem thuis naar de sporthal, te stappen. Te voet: een halfuur heen en een halfuur weer.”


Tekst: Leo Peeters

Foto’s: Inge Vanelderen

Meer info: www.gsportvlaanderen.be en www.volleyvlaanderen.be en www.special-olympics.be