Charlotte Leys woensdag tegen Charleroi in Vilvoorde

Eén van de Yellow Tigers met de grootste staat van dienst is ongetwijfeld Charlotte Leys. Niet alleen een voorbeeldige aanvoerster, die steeds bereid is tot een babbel in welke omstandigheden dan ook, maar ook één van de Belgische boegbeelden in Europese topcompetities zoals Polen en Turkije. Dit seizoen is de Poperingse aan de slag bij het Turkse Bursa en woensdag is ze met deze ploeg te bewonderen in Vilvoorde, waar Charleroi bekampt wordt in de 1/8ste finales van de Challenge Cup.

In onze nieuwjaarsvraagjes stelde je dat het winnen van de Challenge Cup een doelstelling is van Bursa. Realistisch?

Charlotte Leys: “De Challenge cup winnen, is dit seizoen heel belangrijk voor Bursa. Als we winnen van Charleroi, moeten we in de kwartfinale wellicht Oostende bekampen. Mocht dat het geval zijn, dan is de halve finale toch niet ver meer af. Onze mogelijke tegenstanders in de halve finale worden allicht Olympiakos (Griekenland), Krasnodar (Rusland) of Nantes (Frankrijk). Dat wordt nog even afwachten, maar we gaan er alleszins voor.”

Wat weet je over Dauphines Charleroi?

Ik weet er eigenlijk heel weinig over. Wel dat we onze wedstrijd in het Euro Volley Center in Vilvoorde spelen – bekend terrein voor mij – omdat de zaal in Charleroi bezet is. Maar zoals steeds zullen we ons goed voorbereiden op deze wedstrijd.” (Lees verder onder de foto.)

Naar het schijnt kwam er bij Charleroi een speelster bij, die met een hoofddoek speelt. Komt dat in Turkije ook regelmatig voor?

Nee. Ik ken in de Turkse competitie geen enkele speelster die met een hoofddoek op het terrein staat.”

Wat zijn de sterke punten van jouw team uit Bursa?

Als we een goede receptie kennen – en momenteel zijn wij de ploeg met de beste receptie in de Turkse competitie – kunnen we ons favoriete snelle spel brengen. Iedereen in ons team is even belangrijk. Dat betekent ook dat iedereen bijna even veel minuten mag spelen en dat we allemaal behoorlijk veel aangespeeld worden. In één tegen één situaties kan dus ook iedereen punten scoren.”

Vind je nog iets terug in de ploeg, dat Jan De Brandt er vorig jaar heeft ingebracht?

Jan is hier – ondanks zijn transfer naar Fenerbahce – nog altijd zeer graag gezien. Dat merk je in het bijzonder als we tegen hem en zijn ploeg spelen. Mensen van het managementteam spreken zelfs nog met hem af tijdens hun vrije dagen. Maar voor het overige geloof ik niet dat Jan hier nog iets achter liet.” (Lees verder onder de foto.)

Kortrijk : FIVB World championship Women 2e round :
Belgium / Belgie – Latvia / Letland : team Belgium Charlotte Leys
foto VDB / BART VANDENBROUCKE Kortrijk : FIVB World championship Women 2e round :
foto VDB / BART VANDENBROUCKE
Yellow Tigers

Steken de top-4 ploegen er werkelijk bovenuit in de Turkse competitie?

De top-4 is inderdaad zeer sterk in Turkije. Dat merk je trouwens ook aan hun uitslagen in de Europese competities. Het is echter vooral hun budget dat veel groter is dan dat van b.v. Bursa. Daarin zit hem het verschil. Met meer geld kan je natuurlijk meer individuele toppers aantrekken, die dan ook het verschil kunnen maken. Maar ook de rest van de competitie is sterker geworden. Je moet echt wel met jouw basisploeg op het terrein komen, wil je niet verrast worden. Dat geldt ook zelfs voor de ploegen uit de top-4. Het is in Turkije bijgevolg een heel aantrekkelijke competitie met niet zo’n heel lange verplaatsingen.”

Tekst: Marcel Coppens

Foto: CEV, Bart Vandenbroucke

Het Europese programma (1/8ste finales) van de Belgische vrouwenploegen

  • Woensdag 24/01:
  • 19u00 Stuttgart – Asterix (CEV Cup)
  • 20u30 Charleroi – Bursa (Challenge Cup – in Vilvoorde)
  • 20u30 Oostende – Obrenovac (Challenge Cup)
  • Dinsdag 06/02:
  • 19u30 Asterix Avo Beveren – Stuttgart
  • Woensdag 07/02:
  • 18u00 Bursa – Charleroi
  • Donderdag 08/02:
  • 20u00 Obrenovac – Oostende